Александра Брзозовски

Политика 02-05-2022

Украйна е добре подготвена за следващите стъпки към ЕС, каза вицепремиерът й

Украйна ще завърши до края на тази седмица втората част на въпросника за присъединяване към ЕС и очаква положителен отговор през юни, каза вицепремиерът на страната Олха Стефанишина пред EURACTIV.

ЕС променя военната си стратегия след агресията на Путин

Заради нахлуването на Русия в Украйна се наложи да бъде пренаписан предстоящият документ за военна стратегия на ЕС. Заплахата за сигурността от агресията на Москва се превърна в червена нишка в последната версия на документа, която EURACTIV видя.

Министрите на отбраната на ЕС приветстват военната стратегия на блока, но колебанията остават

Стратегическият компас на ЕС цели да засили военните способности на блока в светлината на новите заплахи, пред които е изправен ЕС и да „изложи обща стратегическа визия за сигурността и отбраната на ЕС за следващите 5-10 години“.
Политика 16-11-2021

Европарламентът притиска Комисията да блокира плана за възстановяване на Полша

През октомври председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен очерта компромис за деескалация на кризата с върховенството на закона с Полша и отключване на до 36 милиарда евро финансиране за възстановяване.

ЕС настоява за санкции за авиокомпаниите, замесени в трафика на хора през Беларус

Високопоставени служители на ЕС призоваха за широкообхватни санкции срещу Минск в понеделник вечерта (8 ноември). Напрежението по границата на Беларус с Полша се увеличава заради големия брой мигранти, опитващи се да пресекат границата на ЕС.

Война с Китай чака пред задния вход

Стратегическата автономност на ЕС понастоящем е само празна крилата фраза, която трябва да бъде изпълнена със съдържание.
Политика 23-06-2021

ЕС посяга към звездите и създава нова космическа програма

В рамките на споразумението ЕС ще отпусне на Европейската космическа агенция (ESA) и европейската индустрия близо 9 милиарда евро за периода 2021-2027 г. за изготвяне на системи и програми от ново поколение.

Словенският външен министър: Бездействието на ЕС в Западните Балкани е „стратегически опасно“

"През последните години стратегията на ЕС относно Западните Балкани беше в режим на изчакване. Блокът не беше достатъчно активен по отношение на реформите и разрешаването на патовата ситуация в региона"

Срещата на върха ЕС-САЩ: Възобновяване на търговските отношения и обща позиция за Русия и Китай

Среща на върха между Брюксел и Вашингтон има за цел възобновяване на отношенията. От спора за митата до темата за Китай - трансатлантическият съюз все още има разногласия, които трябва да изглади.

НАТО: Няма нова студена война с Китай

НАТО трябва да отговори на икономическия, политическия и военния възход на Пекин. Необходимо е да бъде изградена нова стратегия спрямо Китай, като обаче се избегне нова студена война.

Срещата на върха на НАТО: Русия, Китай и климатът. Какво е бъдещето на алианса?

Въпросите за срещата на върха: Как да се отговори на Русия и Китай? Какви действия да бъдат предприети спрямо Турция? Как отношенията между ЕС и НАТО да бъдат задълбочени? Какво действия са необходими във връзка с изменението на климата?

Срещата на върха на НАТО: Тест за възстановяване на отношенията между Европа и САЩ

След кризата на самоличността през последните години лидерите на НАТО ще се съберат в Брюксел за среща на върха, за да зададат нова посока на развитие на алианса.

Китай отхвърли обвиненията на ЕС за геноцид

Китай заяви, че опитите на някои в ЕС да политизират търговските въпроси чрез налагане на санкции срещу Пекин "не са приемливи и няма да доведат до никъде" и отхвърли обвиненията, че страната геноцид над своето мюсюлманско малцинство.

Лидерите на ЕС ще възложат изготвяне на стратегия за Русия

Документът трябва да осъди "неотдавнашните незаконни и провокативни действия на Русия в страни от ЕС и извън тях" и да призове за "единство" и "подкрепа за източните партньори".

Лашет ще последва стъпките на Меркел по отношение на Русия и Китай

Армин Лашет даде знак, че ще запази позицията на Меркел да критикува Китай и Русия за нарушаване на човешките права и други злоупотреби, без да жертва икономически интереси.

Троянски кон ли е Турция във военния проект за мобилност на ЕС?

Турция, която е член на НАТО, подаде заявление за участие в проекта за военна мобилност на ЕС, въпреки напрегнатите отношения с Гърция и Кипър. Дипломати от ЕС обаче са раздвоени за възможното участие на Анкара в проекта.

ЕС е изправен пред „дълбоко разочарование“ в Западните Балкани

Общоприето усещане в Западните Балкани е, че перспективата за присъединяване отстъпва. Европейските стремежи се губят заради сложен набор от условия и процедури, които определят Сизифовата съдба на региона.

Арестът на Навални може да задейства европейския закон „Магнитски“

В Европа нарастват призивите за налагане на наказателни мерки на Русия заради задържането на лидера на опозицията Алексей Навални.
Икономика 30-12-2020

ЕС се сближава с Китай чрез спорно инвестиционно споразумение

Европейският съюз и Китай договориха инвестиционна сделка, която ще предостави на европейските компании по-голям достъп до китайските пазари и ще помогне за възстановяване на баланса в икономически връзки между двете сили.
Политика 20-10-2020

„Европейският закон Магнитски“ ще действа за целия свят

ЕК предложи законопроект за налагане на забрана за пътуване и замразяване на активи.

ЕС налага санкции за кризата в Беларус, за Турция остават „тоягата и моркова“

Лидерите на ЕС се споразумяха за налагане на санкции върху близкия кръг на Лукашенко и предупредиха Турция заради газовите сондажи.

Прочутата белгийска бира и пържените картофи са застрашени от климатичните промени

Производството на два от най-известните белгийски продукти е застрашено.

Руският синдром на Макрон

Става все по-ясно, че това, което Макрон може би вижда като интелигентно, прецизно маневриране на френската външна политика, в действителност подкопава единството на Запада срещу Русия.

Гърция отрича твърденията на НАТО за начало на диалог с Турция

Атина отрече информацията в изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг от четвъртък (3 септември), че Гърция и Турция са се съгласили на технически преговори за намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие.