Александра Брзозовски

Министрите на отбраната на ЕС приветстват военната стратегия на блока, но колебанията остават

Стратегическият компас на ЕС цели да засили военните способности на блока в светлината на новите заплахи, пред които е изправен ЕС и да „изложи обща стратегическа визия за сигурността и отбраната на ЕС за следващите 5-10 години“.
Политика 16-11-2021

Европарламентът притиска Комисията да блокира плана за възстановяване на Полша

През октомври председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен очерта компромис за деескалация на кризата с върховенството на закона с Полша и отключване на до 36 милиарда евро финансиране за възстановяване.

ЕС настоява за санкции за авиокомпаниите, замесени в трафика на хора през Беларус

Високопоставени служители на ЕС призоваха за широкообхватни санкции срещу Минск в понеделник вечерта (8 ноември). Напрежението по границата на Беларус с Полша се увеличава заради големия брой мигранти, опитващи се да пресекат границата на ЕС.

Война с Китай чака пред задния вход

Стратегическата автономност на ЕС понастоящем е само празна крилата фраза, която трябва да бъде изпълнена със съдържание.
Политика 23-06-2021

ЕС посяга към звездите и създава нова космическа програма

В рамките на споразумението ЕС ще отпусне на Европейската космическа агенция (ESA) и европейската индустрия близо 9 милиарда евро за периода 2021-2027 г. за изготвяне на системи и програми от ново поколение.

Словенският външен министър: Бездействието на ЕС в Западните Балкани е „стратегически опасно“

"През последните години стратегията на ЕС относно Западните Балкани беше в режим на изчакване. Блокът не беше достатъчно активен по отношение на реформите и разрешаването на патовата ситуация в региона"

Срещата на върха ЕС-САЩ: Възобновяване на търговските отношения и обща позиция за Русия и Китай

Среща на върха между Брюксел и Вашингтон има за цел възобновяване на отношенията. От спора за митата до темата за Китай - трансатлантическият съюз все още има разногласия, които трябва да изглади.

НАТО: Няма нова студена война с Китай

НАТО трябва да отговори на икономическия, политическия и военния възход на Пекин. Необходимо е да бъде изградена нова стратегия спрямо Китай, като обаче се избегне нова студена война.

Срещата на върха на НАТО: Русия, Китай и климатът. Какво е бъдещето на алианса?

Въпросите за срещата на върха: Как да се отговори на Русия и Китай? Какви действия да бъдат предприети спрямо Турция? Как отношенията между ЕС и НАТО да бъдат задълбочени? Какво действия са необходими във връзка с изменението на климата?

Срещата на върха на НАТО: Тест за възстановяване на отношенията между Европа и САЩ

След кризата на самоличността през последните години лидерите на НАТО ще се съберат в Брюксел за среща на върха, за да зададат нова посока на развитие на алианса.

Китай отхвърли обвиненията на ЕС за геноцид

Китай заяви, че опитите на някои в ЕС да политизират търговските въпроси чрез налагане на санкции срещу Пекин "не са приемливи и няма да доведат до никъде" и отхвърли обвиненията, че страната геноцид над своето мюсюлманско малцинство.

Лидерите на ЕС ще възложат изготвяне на стратегия за Русия

Документът трябва да осъди "неотдавнашните незаконни и провокативни действия на Русия в страни от ЕС и извън тях" и да призове за "единство" и "подкрепа за източните партньори".

Лашет ще последва стъпките на Меркел по отношение на Русия и Китай

Армин Лашет даде знак, че ще запази позицията на Меркел да критикува Китай и Русия за нарушаване на човешките права и други злоупотреби, без да жертва икономически интереси.

Троянски кон ли е Турция във военния проект за мобилност на ЕС?

Турция, която е член на НАТО, подаде заявление за участие в проекта за военна мобилност на ЕС, въпреки напрегнатите отношения с Гърция и Кипър. Дипломати от ЕС обаче са раздвоени за възможното участие на Анкара в проекта.

ЕС е изправен пред „дълбоко разочарование“ в Западните Балкани

Общоприето усещане в Западните Балкани е, че перспективата за присъединяване отстъпва. Европейските стремежи се губят заради сложен набор от условия и процедури, които определят Сизифовата съдба на региона.

Арестът на Навални може да задейства европейския закон „Магнитски“

В Европа нарастват призивите за налагане на наказателни мерки на Русия заради задържането на лидера на опозицията Алексей Навални.
Икономика 30-12-2020

ЕС се сближава с Китай чрез спорно инвестиционно споразумение

Европейският съюз и Китай договориха инвестиционна сделка, която ще предостави на европейските компании по-голям достъп до китайските пазари и ще помогне за възстановяване на баланса в икономически връзки между двете сили.
Политика 20-10-2020

„Европейският закон Магнитски“ ще действа за целия свят

ЕК предложи законопроект за налагане на забрана за пътуване и замразяване на активи.

ЕС налага санкции за кризата в Беларус, за Турция остават „тоягата и моркова“

Лидерите на ЕС се споразумяха за налагане на санкции върху близкия кръг на Лукашенко и предупредиха Турция заради газовите сондажи.

Прочутата белгийска бира и пържените картофи са застрашени от климатичните промени

Производството на два от най-известните белгийски продукти е застрашено.

Руският синдром на Макрон

Става все по-ясно, че това, което Макрон може би вижда като интелигентно, прецизно маневриране на френската външна политика, в действителност подкопава единството на Запада срещу Русия.

Гърция отрича твърденията на НАТО за начало на диалог с Турция

Атина отрече информацията в изявление на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг от четвъртък (3 септември), че Гърция и Турция са се съгласили на технически преговори за намаляване на напрежението в Източното Средиземноморие.
Политика 01-09-2020

Защо нямаме право на глас?

“Избиратели без граници” стартираха Европейска гражданска инициатива за замяна на различните законодателства на страните-членки на ЕС, касаещи правото на глас, с един европейски закон, обхващащ всички национални избори и референдуми.

ЕС готви санкции срещу турските енергийни сондажи

Външните министри на ЕС се договориха в петък (28 август) за списък от санкции срещу Турция, в случай няма деескалация на действията на Анкара на фона на все по-напрегнатата ситуция в Източно Средиземноморие.