Александра Брзозовски

Политика 13-05-2020

Европейската комисия предлага постепенно отваряне на границите

"Нашето послание е, че това лято ще има туристически сезон. Дори и с наложени мерки за сигурност и някои ограничения", каза еврокомисарят Паоло Джентилони, ЕК представи плановете си за постепенно отваряне на границите.

ЕС призова страните да не режат парите за отбрана въпреки пандемията

Страните-членки на ЕС трябва да избягват намаляването на разходите за отбрана под натиска на икономическия спад заради коронавируса, предупреди върховният представител на съюза Жозеп Борел.

Шефът на НАТО: Качествената журналистика е най-добрият отговор на дезинформацията

"Трябва да се справим с COVID-19, но в същото време трябва да сме сигурни, че здравната криза няма да се превърне и в криза на сигурността", казва пред EURACTIV.com генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
Политика 30-03-2020

Факт чек: Има ли готовност НАТО за бактериологична война?

Докато ЕС се бори да намери отговор за пандемията от коронавирус, българският премиер Бойко Борисов разкритикува липсата на готовност на НАТО срещу биологични заплахи. EURACTIV потърси НАТО за коментар.
Политика 13-03-2020

Извънредно положение в Белгия за овладяване на коронавируса

След заседание в четвъртък (12 март), продължило до късно вечерта, белгийският съвет за национална сигурност реши да предприеме сериозни мерки за борба срещу разпространението на коронавируса, като обяви извънредно положение в цялата страна.

Източна Европа настоява за по-голямо финансиране на военната мобилност

По време на преговорите за бюджета на ЕС финансирането на военната мобилност тръгна от 6,5 млрд. евро, мина през 2,5 млрд. и 1,5 млрд. евро, за да стигне до потенциално нулево финансиране в последния технически документ на Комисията.

Доверието в НАТО е спаднало във Франция, Германия и САЩ

Публичният образ на НАТО във Франция, Германия и САЩ се е влошил рязко, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп и френският президент Еманюел Макрон поставиха смисъла на Алианса под въпрос, сочи ново проучване на центъра за изследвания "Пю".

ЕС в изолация, докато в Берлин се договаряше либийското примирие

Световните сили поеха ангажимент да не поддържат нито една от двете страни в гражданската война в Либия, както и да подкрепят наложеното ембарго на ООН за доставка на оръжие.

Белгия се колебае дали да изгони американското ядреното оръжие

С крехко мнозинство парламентът отхвърли в четвъртък (16 януари) резолюция с искане за премахване на американското ядрено оръжие, разположено в страната, и присъединяване към Договора на ООН за забрана на ядрените оръжия.
Политика 16-01-2020

Европарламентът призова за общи действия срещу Полша и Унгария

ЕС трябва да постави конкретни искания и срокове на Полша и Унгария, свързани с принципите на върховенството на закона и независимостта на съдебната власт в тези две страни, настояват евродепутати.
Политика 09-01-2020

Преговорите между “Фидес“ и “Право и справедливост“ подсказват излизане на унгарците от ЕНП

Унгарският премиер Виктор Орбан се срещна с управляващата полска партия “Право и справедливост“, засилвайки спекулациите, че “Фидес“ планира да напусне Европейската народна партия (ЕНП).

НАТО и ЕС призоваха Иран да се въздържа от провокации

Техеран трябва да избягва бъдещи прояви на “насилие и провокации“, предупреди генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в понеделник (6 януари) след извънредна среща между членовете на Алианса, посветена на напрежение в Близкия изток след убийството на Касем Солеймани.

Европа се готви за последиците от убийството на Солеймани

Опасявайки се от последствията от убийството на иранския генерал Солеймани, в неделя (5 януари) европейците призоваха за потушаване на кризата, която заплашва да срине знаковото ядрено споразумение от 2015 г. и постава в опасност обучителната мисия на НАТО в Ирак.

Брюксел започва работа по закон “Магнитски”

Външните министри на ЕС отвориха път за започване на работа по европейски закон "Магнитски" по модела на американския пакет санкции, насочена срещу лица, които нарушават човешките права.

Шефът на европейската отбрана: Нуждаем се и от автономия, и от сътрудничество

С новите предизвикателства в Европа НАТО вече не може да се справя със задачите си самостоятелно. Затова Европа трябва да засили сътрудничеството си в областта на отбраната, твърди Хорхе Домек, директор на Европейската агенция по отбрана.

Всички гледат към Франция след безплодните дебати за разширяването на ЕС

След дълга нощ, преминала в безплодни дискусии, лидерите на ЕС ще се върнат в петък към темата за разширяването на ЕС. Всички погледи са отправени към Франция.