Антоанета Николова предава от Италия

Политика 30-06-2020

Политически сблъсък в Мондрагоне заради заразените с COVID-19 български роми

След силовия сблъсък в червената зона между българските роми и сили на реда през последните дни, напрежението в южноиталианския град се разпали отново с идването на Матео Салвини, лидер на дясната националистическа партия "Лига".
25-06-2020

Български роми разпалиха огнище на Covid-19 в Италия, усмиряват ги с войска

Група заразени с коронавирус български граждани съживиха страха от нова карантина на Апенините.
Политика 17-06-2020

Управляващите в Италия са вземали пари от режима във Венецуела

Испанският вестник "ABС" публикува разследване за финансовите операции на тайните служби във Венецуела, което предизвика поредния политически скандал на Апенините. Той може да погребе популисткото движение "Пет звезди".
Политика 06-06-2020

Рим е под блокада, но не заради карантината

Крайнодесни групировки предизвикаха в събота (6 юни) масови безредици в Рим, довели до сблъсъци със силите на реда. Резултатът - ранени полицаи и журналист, както и осем арестувани.

Италианското минало на българския боклук

Първите сигнали за тежките екологични престъпления в Италия се появяват в зората на 90-те години на 20 век. В зоната между Неапол и Казерта екозащитниците засичат хиляди нелегални сметища за токсични материали и горене на пластмасови отпадъци.

Войната за туристите

Има ли скрити мотиви при налагането на задължителна карантина за гражданите на определени държави от ЕС? С поведението си българските власти рискуват да загубят подкрепата на Рим.
Политика 29-05-2020

Италия отново погледна на ЕС със симпатия

Лъвският пай за Италия в амбициозното предложение на ЕК за подпомагане на страните за излизане от кризата след коронавируса бе приет със задоволство от всички политически сили на Ботуша.
Политика 24-05-2020

Рим повика Станишев за помощ

За помощ към председателя на европейските социалисти се обърна Никола Дзингарети, лидер на италианската лява партия Partito Democratico, част от  упраляващото мнозинство на Апенините, и на семейството на европейските социалисти.
24-05-2020

Българите и румънците са най-търсени в Италия

Земеделието е не само едно от най-съществените пера в приходите на Италия, но и част от италианската култура. Италианската кухня, храна и продукти са част от бранда "Италия". Те са символ на начина на живот, който страната продава в чужбина.
16-05-2020

Добре дошли в Италия

От 3-и юни т.г пада задължението за карантина, което беше истинското препятствие, останало в сила за посещение в страната дори след подобряването на епидемологичната ситуация в страната.
10-05-2020

В Италия на море

Добрата новина е че в Италия ще ходим на море - почивките през летния сезон ги гарантира лично премиерът Джузепе Конте.
07-05-2020

Руснаците в Италия се борили с Covid-19 покрай база с ядрено оръжие

Руската мисия в помощ на Италия при борбата с Covid-19 е включвала и дезинфекция в близост до стратегически ядрен обект,
05-05-2020

Новата Италия – храна в салфетки и любов с декларации

След 55 дни драконовски мерки Италия разхлабва ограниченията, отваря фабриките и върна над 4 милиона италианци на работа. Как страната се събужда от кошмара, разказва Антоанета Николова от Рим
Политика 30-04-2020

Правителството на Джузепе Конте стъпи накриво

Меденият месец на Джузепе Конте с италианците приключи рязко само за една вечер. Това се случи в неделя, когато премиерът попари надеждите на хората да излязат свободно от домовете си.
27-04-2020

Италия разхлабва карантината? Да, ама не

Очакваният край на домашния “затвор” се отлага в Италия се отлага. В неделя вечерта премиерът Джузепе Конте съобщи, че хората ще трябва почакат поне още две седмици. На 4 май отварят само фабриките.
25-04-2020

Италиански учени: Фините прахови частици пренасят коронавируса

Съвместни изследвания на Италианската агенция за медицина и атмосферна среда, Центъра за проучване на качеството на въздуха и четири университета в Италия са установили наличие на коронавируса във фините прахови частици на въздуха.
Финанси 23-04-2020

Китайци на пазар в Италия и пица по пекински

Замразеният бизнес, рискът от фалити и мрачните перспективи пред икономиката са жизнена заплаха за много хора в Италия. За китайците това се оказа златна възможност.
21-04-2020

Сценариите за “отпушването“ на Италия

Очакването Италия да “излезе от кома” на 4 май остави на заден план дневната статистика за заразените и починалите от Covid-19. Основният въпрос е как хората ще осъмнат в понеделник, 4 май. Антоанета Николова дава част от отговорите.
17-04-2020

Италианските свещеници са там, където им е мястото – при болните

С въвеждането на карантината в Италия Римокатолическата църква направи нещо, което не е правила дори по време на чума или на война - затвори храмовете.
16-04-2020

Лична хроника след пет седмици желязна карантина

Горе-долу две седмици. Толкова ни остава в Италия до края на карантината. Бяхме послушни, бяхме дисциплинирани. Да не повярваш, че това е възможно за италианците, пише Антоанета Николова от Рим

Мафиядемия. Или къде се прицели мафията по време на пандемията

Един от най-големите познавачи на мафията и нейния бизнес - Роберто Савиано, сподели наблюденията си за дейността й по време на пандемията от тайното си убежище в Ню Йорк.
08-04-2020

Факт чек: Вярно ли е, че в Италия трябва да припаднеш, за да те тестват

”В Италия трябва да паднеш, да припаднеш на работно място, за да те тестват“. Това обяви ръководителят на щаба за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. EURACTIV България провери дали това твърдение е вярно.
Политика 06-04-2020

Ще издържат ли италианците на Великденското изкушение?

Великденската седмица предлага слънце, цветове и аромати, на които в Рим се радваме от балконите. Търпението е на ръба, но стискаме зъби, защото правителството обеща след Великден, който се пада в края на седмицата, да преразгледа нуждата от тотално затваряне.

Ангелите носят “Прада”

Италианците са със сигурност сред най-креативните нации. След един от най-тъмните моменти на историята на Апенините се ражда Ренесанса. А непосредствено след края на Втората световна война заводите на Пиаджо създават най-емблематичния италиански продукт.