Антоанета Николова предава от Италия

Политика 13-01-2021

В разгара на кризата Италия сменя правителството

Италианският премиер Джузепе Конте загуби подкрепата на ключов поддръжник в управляващата коалиция - бившия италиански премиер Матео Ренци, който изтегли министрите си от кабинета във вихъра на извънредната ситуация и рестрикциите заради пандемията.
06-01-2021

Италианците искат да се ваксинират възможно най-бързо

След ужаса от пролетта за повечето италианци въпросът не е дали да се ваксинират, а кога.
Политика 04-01-2021

Криза по време на кризата – ще опази ли мястото си Джузепе Конте

Стола му клати бившият премиер на Италия Матео Ренци, на чиито депутати се държи правителството на Конте.

Ваксините са на прицела на мафията, Италия ангажира армията

Мафията ще се опита да се докопа до ваксините и Италия ангажира армията, за да ги защити.
26-11-2020

Човекът, който измести “Св. Павел” от сърцето на Неапол

След скръбната вест южният италиански град сложи на пауза режима на мерките срещу Covid и излезе на нощно бдение по улиците, за да оплаче своя герой. Подобно нещо се случи, когато почина папа Йоан Павел Втори.
24-11-2020

Докато България се чуди дали да затвори, Италия се готви за отваряне

Докато в България властите се чудят какво да забранят, Италия се готви за разхлабване на рестрикциите преди коледните празници.
Политика 16-11-2020

COVID-19 е бил в Италия още през септември 2019 г.

Откритието е направено от престижния Институт за туморни заболявания в Милано и бе публикувано в медицинското издание Tumori Journal.
Политика 29-10-2020

Протести срещу ограничителните мерки? Гледай Италия, мисли за България

От няколко дни площадите на големи италиански градове са сцена на драматични протести срещу противоепидемичните мерки.
Политика 25-10-2020

Италия въведе вечерен час

Новите мерки по думите на Конте са "компромис в дилемата здраве или икономика" и целят да пресекат скоростното разпространение на заразата.
Политика 19-10-2020

Италия реши да не затваря

"Не може да си позволим нова блокада при и без това компрометираната икономическа ситуация. В Италия бройката е тревожна, но не както през пролетта или сега в другите страни", каза в неделя вечер премиерът Джузепе Конте.
13-10-2020

Ковид кошмари, сезон втори

Призракът Ковид се завърна в Европа и попари усещането за нормалност от лятото. За страни като България надеждата, че коронавирусът може би пак ще я подмине, едва ли е валидна.
Политика 05-10-2020

Италия връща по-строгите мерки срещу Covid-19

В плановете на правителството са задължителното носене на маски в цялата страна, както и връщане на войската по улиците.
Политика 22-09-2020

С впечатляващо мнозинство италианците съкратиха броя на депутатите

С впечатляващо мнозинство от над 70% италианците съкратиха с една трета боря на депутатите. В долната камера на парламента от 640 депутатите ще остант 400, а в Сената от 315 - едва 200.

ТЕЦ “Бобов дол” заплашва със съд италианската държавна телевизия

ТЕЦ "Бобов дол" заплаши със съд италианската държавна телевизия и италиански журналист заради репортаж. Италианският журналист отговаря пред EURACTIV България.
Политика 20-09-2020

Италианците решават дали да съкратят броя на депутатите

В неделя и понеделник (20 и 21-и септември) Италия провежда референдум за реформа на конституцията, която да позволи намаляването на броя на депутатите с една трета.
Политика 04-09-2020

Италианците стискат палци Берлускони да пребори коронавируса

Ден, след като се разбра, че е дал позитивен тест за COVID-19 бившият премиер на Италия постъпи в болница с двойна пневмония в начален стадий.
02-09-2020

Как се прави кино по време на чума

Със 136 милиарда долара годишен приход филмовата индустрия се нарежда сред първите двигатели на глобалния бизнес. В Съединените щати тя изпреварва технологични гиганти като Апъл например.
27-08-2020

Флавио Бриаторе, който има проблем с простата, а не с коронавируса

Има ли Флавио Бриаторе Covid-19? За известно време в Италия отговорът можеше да бъде избран по предпочитание.
Политика 26-08-2020

Лош старт за китайската дипломация в Италия след пандемията

За първи път след началото на пандемията китайският външен министър се отправи на международна обиколка. Той избра Италия като първа дестинация в Европа.
Политика 25-08-2020

Отпускарите разнасят заразата в Италия

От 17 август големите италиански летища започнаха да тестват за COVID-19 пристигащите от няколко страни, след като броят на инфектираните се увеличава застрашително.
Политика 24-08-2020

Европейските страни търсят решения за учебната година

Ситуацията с новозаразените от коронавируса в Европа драстично се влоши в края на ваканционния период и големите европейски страни продължават да не са в състояние да отговорят ясно каква точно ще е следващата учебна година.
Политика 18-08-2020

В Италия е рано за танци

Правителството на Джузепе Конте предпочита да се застрахова със затягане на мерките, за да не компрометира началото на учебната година.
25-07-2020

Защо най-пострадалата от COVID-19 еврочленка се страхува от българите

Първите станаха последни. В разгара на летния сезон, докато италианските курорти се мъчат да компенсират загубите и привлекат международни туристи за рехавия сезон след пандемичното “цунами”, Рим постави “отличничката” България и съседната й Румъния в черния списък страни, представляващи потенциална...
Политика 30-06-2020

Политически сблъсък в Мондрагоне заради заразените с COVID-19 български роми

След силовия сблъсък в червената зона между българските роми и сили на реда през последните дни, напрежението в южноиталианския град се разпали отново с идването на Матео Салвини, лидер на дясната националистическа партия "Лига".