Антоанета Николова

Политика 27-11-2021

Преговори за кабинет на живо? В Италия това бе популизъм без резултат

"В историята моментите, които са довели до най-добрите резултати, не са били пронизани от ослепителните светлини на стрийминга", сподели един от участниците в италианските онлайн преговори от 2013 г.

Българското дежавю на Вучич

Седем американски сенатори настояха президентът Байдън да обмисли да активира изпълнителна заповед за санкции срещу лица от Сърбия, които са свързани с корупция и са отговорни за липсата на медийна свобода и върховенство на закона.
Политика 12-10-2021

Ерозията на свободата на медиите на Балканите стигна твърде далеч

Предполага се, че ЕС въплъщава ценностите на свободата, демокрацията и основните права на човека. Но що се отнася до свободата на медиите, той е пасивен наблюдател на широко разпространените злоупотреби, пише Антоанета Николова.

Лукашенко арестува неудобен журналист с изтребители

Беларуските власти вдигнаха изтребители, за да прихванат и приземят пътнически самолет, в който е пътувал активист и политически опонент на режима на Александър Лукашенко.
Лука Атанасио
22-02-2021

Италианският посланик в Конго е убит при нападение

Италианският посланик в Конго Лука Атанасио и карабинерът Виторио Яковачи от неговия ескорт бяха убити при нападение срещу конвой на ООН в Източно Конго.

Великото преселение в социалните мрежи

Фактът, че платформите могат да налагат вето на действащ президент събуди доста притеснения. През последните седмици се забеляза световен феномен на масово преселение от традиционните социални мрежи.

Колко удобно за Борисов, че Covid изгони журналистите от Брюксел

Заради пандемията прес-залата в сградата на Съвета на ЕС явно ще остане още дълго време пуста. Това сигурно е удобно за управляващите, но е трагедия за правото на европейските граждани да бъдат информирани.

Световният панаир на суетата няма да се състои

Организаторите на годишния форум на световния елит в Давос отмениха планираната за януари 2021 г среща с поне половин година. Решението дали и кога да се проведе Световния икономически форум ще бъде взето през зимата след преценка на епидемиологичната ситуация...
Транспорт 06-08-2020

Италия заплаши да спре полетите на „Райънер“

Италия предупреди нискотарифния превозвач "Райънер" с налагане на забрана за достъп до летищата в страната заради системно пренебрегване на санитарните мерки и правилата с борба с коронавируса.
Политика 14-06-2020

Всякакви прилики между премиери са (не) случайни

Залезът на трикратния премиер на Италия Силвио Берлускони продължи дълго. Дипломатите и чуждестранните кореспонденти, акредитирани на място буквално се забавлявахме с новините около колоритната му личност.
Транспорт 22-05-2020

Италия отваря всички летища от 3 юни

"Това съвпада с разрешаване на движението между различните области в страната. Международните трансфери отново ще бъдат разрешени", обясни министърът на транспорта Паола Де Микели.
Политика 14-05-2020

ЕК започна наказателна процедура срещу София заради квотите в супермаркетите

Брюксел дава на правителството в София един месец да промени дискриминационните мерки, задължаващи супермаркетите да предлагат преференциално и на по-видно място стоките на местни производители.
Политика 27-04-2020

Давид Сасоли, който разчупи стереотипите

Председателят на Европейския парламент има журналистическо минало, което сега му помага в политиката.

FACEBOOK срещу ZOOM. Зукърбърг иска дял от света на пандемията

В периода на социална изолация и надомна работа приложението Zoom стана един от най-разпространените инструменти за виртуални срещи. Гигантът Facebook също направи своя платформа, за да не пропусне парче от тортата.
Политика 09-04-2020

Едно италианско Конте

55-годишният адвокат се озова в политиката като компромисен вариант, сега се радва на 71% одобрение на италианците. Той не пести критики към Брюксел и успешно маневрира на няколко фронта.
Политика 05-03-2020

Сасоли отмени сесията на ЕП в Страсбург заради коронавируса

Рисковете за здравето са значително по-високи, ако пленарната сесия следващата седмица се проведе във Франция, мотивира се председателят на Европейския парламент.