Бенджамин Фокс

Финанси 08-07-2020

Забавянето струва скъпо

Всеки месец бездействие добавя милиарди към дефицита в националните бюджети за тази и следващата година. Лидерите на ЕС, които ще се срещнат през следващата седмица, трябва да знаят, че цената на забавянето ще е далеч по-висока от 750 милиарда евро.
Политика 02-07-2020

Глобална Великобритания?

Що се отнася до празни лозунги, слоганът “Глобална Великобритания”, лансиран по времето на Тереза ​​Мей, няма конкуренция.

Стой настрана, Карлсруе

Политизираните съдебни решения са еднакво опасни за европейското сближаване, независимо дали идват от централноевропейските непокорни страни членки като Полша и Унгария или от самите лидери на блока като Германия.
Политика 26-06-2020

Брекзит – нестихващата битка за сърцата и умовете

Годишнината от Голямата победа или Голямото недоразумение в зависимост от гледната ви точка, мина без много коментари в общественото пространство. Безкрайният Брекзит беше омръзнал на гражданите на Обединеното кралство и на тези в по-голямата част от Европа.
Финанси 17-06-2020

Само амбиция няма да плати коронавирусната сметка на ЕС

Табуто ЕС да взема заеми, за което беше трудно дори да се помисли пред пет години, вече изглежда нарушено. Комисията ще търси пари от финансовите пазари. Но плановете ѝ за събиране на данъци изглеждат доста оптимистични.

Отношенията между Африка и ЕС след COVID-19

Едно от последните действия на Европейската комисия преди пандемията да удари континента беше да публикува стратегически документ за бъдещите отношения между блока и Африка. Подобни геополитически съображения сега изглеждат като далечен спомен, но вече се появяват признаци, че това започва да се променя.
Транспорт 21-05-2020

Не спирайте търговията

Не спирайте търговията. Звучи толкова просто, но е жизненоважно за възстановяването на Европа и на световна икономика от коронавирусната пандемия.
Политика 13-05-2020

Сделка или не, ирландският въпрос остава

Колкото по-твърд е Брекзит и колкото по-голямо е разделението между Северна Ирландия и Република Ирландия, толкова по-вероятно е да станем свидетели на ирландското единство. Това, ако не друго, трябва да даде на Джонсън повод за размисъл.
Политика 06-05-2020

Лондон започна преговорите за търговско споразумение със САЩ

Обединеното кралство и САЩ започнаха първия кръг от преговорите по търговска сделка, която Лондон направи приоритет след излизането си от ЕС. Преговорите с Вашингтон трябва да протичат паралелно с тези с ЕС след Брекзит.
Финанси 05-05-2020

Кой има нужда от врагове с приятели като тези в Карлсруе…

Конституционният съд на Германия, който е със седалище в Карлсруе, атакува работата на Европейската централна банка, в момент, когато от поледната зависи самото съществуване на еврозоната.
Политика 29-04-2020

Великобритания и поредният скок в неизвестното

Докато пoвечето хора в Обединеното кралство и Европа остават разбираемо фокусирани върху коронавируса, преговорите за бъдеща търговска сделка между ЕС и Великобритания са до голяма степен игнорирани.
Политика 16-04-2020

Сделка или не? За Лондон липсата на търговско споразумение не е проблем

Великобритания заплаши да се откаже от единния пазар на ЕС, ако не може да бъде постигната сделка за търговско споразумение тази година.
Политика 15-04-2020

Не само ЕС, държавите членки също носят отговорност в кризата

Във времена на криза ЕС има тенденция да посреща множество удари, а пандемията предлага изключителна възможност на противниците на Брюксел да запретнат ръкави. В този случай това е разбираемо, но до голяма степен незаслужено.
Политика 10-04-2020

COVID-19 излага половин милиард души на риск от бедност

Икономическата криза, причинена от коронавируса, може да тласне над половин милиард души към прага на бедността, ако не бъдат предприети спешни действия.
Политика 10-04-2020

За коронавируса и психичното здраве

Защитниците на психичното здраве се надяват, че един от резултатите от кризата може да е намаляването на стигмата около психичното здраве.
Политика 09-04-2020

Съвет към Комисията: Не забравяйте за другата зараза

Уклончивият отговор на ЕС срещу пандемията от коронавирус разкри някои фундаментални слабости в институциите на блока, особено в Европейската комисия. Изпълнителният орган на ЕС може би трябва да се вгледа добре в длъжностната си характеристика.
Политика 08-04-2020

Смъртните случаи във Великобритания може да достигнат 66 000

Великобритания може да е най-силно засегната от пандемията от коронавирус европейската страна, с над 66 000 смъртни случая до август. Това показва проучване на Института за здравни показатели и оценка (IHME) в Сиатъл, публикувано във вторник (7 април).
Политика 07-04-2020

Tихата революция във Великобритания

Партийната политика е сред многото пострадали покрай кризата с коронавируса. Разбираемо, британците бяха толкова заети с пандемията, че едва забелязаха тихата революция.

Солидарност с юга

“Солидарност” е една от най-използваните думи в ЕС. За нуждата от солидарност се говори много в борбата със здравните и икономическите предизвикателства, поставени от коронавируса. Жалко, че когато става дума за действия, солидарността често е в недостиг.
Политика 28-03-2020

Другарю Корона

Преди няколко месеца универсалният базисен доход беше лява празна надежда. Сега правителствата в Европа и извън нея се подготвят да изплащат на гражданите си между 60% и 80% от заплатите им през следващите няколко месеца.
Финанси 19-03-2020

Този път нито една мярка няма да е твърде голяма

Борис Джонсън не беше единственият, който беше критикуван, че реагира бавно на социалната и икономическата криза, причинена от коронавируса.
Политика 14-03-2020

Британската изключителност важи и за коронавируса

Борис Джонсън и главният съветник на правителството Патрик Валанс приемат тактиката за създаване на "стаден имунитет" чрез разширяване на епидемията. Според тях стадният имунитет ще гарантира, че Националната здравна служба няма да бъде затрупана със случаи на сравнително лекото заболяване.
Финанси 21-02-2020

Договарянето на бюджета на ЕС – трудно с Великобритания, трудно и без нея

Намирането на консенсус за многогодишния бюджет на ЕС е наистина толкова трудно, колкото звучи, а може би и повече.
Политика 08-02-2020

Доходоносен ден

93 000 евро за едва ден работа е доста добър доход за повечето от нас - освен може би, ако не сте някоя от сестрите Кардашиян. Това е малко повече, отколкото печели Лионел Меси и почти четири пъти повече от това, което Кристиано Роналдо оставя на бара.