Бен Фокс

ЕС осъди опита за преврат в Мали

Президентът и министър-председателят на Мали бяха задържани от военни сили във вторник (18 август), което ЕС осъди като опит за държавен преврат.

Гражданска война чрез посредници в Либия

До преди няколко седмици по-голямата част от Европа разсеяно игнорираше гражданската война в своето близко съседство. Макар че войната между Правителството на националното съгласие (ПНС) на Файес ал Сарадж и Либийската национална армия на генерал Халифа Хафтар (ЛНА) в Либия бушува от няколко години.
Политика 14-01-2020

Великобритания може да бъде изправена пред Европейския съд заради Брекзит

Ирландският премиер Лео Варадкар е под голямо напрежение откакто започна годината и е твърде вероятно това да продължи.
Политика 19-12-2019

Джонсън ще приключи бързо с Брекзит, а след това?

Борис Джонсън имаше всички основания да e доволен от себе си, когато се завърна като победител в Уестминстър тази седмица.
Политика 12-12-2019

Tочка на пречупване

Парламентарните избори днес (12 декември) бяха обявени за най-решаващите от няколко поколения насам. Великобритания, да не споменаваме гражданите ѝ, са пред точка на пречупване. Но не съвсем по начина, по който Найджъл Фарадж внушаваше, когато пусна скандалния плакат със сирийските бежанци.
Политика 06-12-2019

Избори без избор

Нека да признаем: изборът, пред който са изправени британските избиратели следващия четвъртък, не е лесен. Борис Джонсън и Джереми Корбин се съревновават по непопулярност – и двамата са дълбоко противоречиви личности, по отношение на Брекзит и вътрешната политика – и...

Възможна ли е балансирана търговия с Африка?

Речта на Урсула фон дер Лайен в Страсбург тази седмица засегна идеята за „геополитическа Комисия“, без конкретно да споменава Африка. Но това в никакъв случай не е изненада.
Политика 21-11-2019

Забранената политическа кампания

Коя е политическата партия, на която не й е позволено да агитира? Отговор: европейскaта.
Политика 20-11-2019

Оцеляването на негодните

Борис Джонсън и Джеръми Корбин се изправиха един срещу друг във вторник в първия дебат в президентски стил - Либералдемократите и Шотландската национална партия загубиха съдебна битка и не можаха да участват.
15-11-2019

Изгубеният континент

Опасността политическото влияние на Европа върху африканския континент да намалее не идва отвън. Било по въпросите на търговията, миграцията, енергетиката или сигурността, през следващите 20 години Европа ще се нуждае от по-силни и близки партньорства с африканските правителства.
Политика 08-11-2019

Моля, останете по местата си

Само два дни след началото на кампанията, вече е налице първият съюз "Remain“ (бел.ред. „За оставане“) за изборите във Великобритания, провеждащи се на фона на Брекзит.
Политика 31-10-2019

Великобритания и Коледата на лошите намерения

След като депутатите от Великобритания отхвърлиха предложението за предсрочни избори три пъти само през този месец, за да си променят внезапно мнението през последната седмица, изниква въпросът: “Какво се промени?”
Политика 24-10-2019

Тревоги около статута на европейските граждани след Брекзит

Преговорите по Споразумението за оттегляне на Великобритания от Европейския съюз бяха болезнено бавни и често изпълнени с враждебност. Но едно нещо беше винаги изтъквано и подчертавано – че правата на гражданите на ЕС, живеещи във Великобритания ще бъдат защитени. 
Политика 22-10-2019

Брекзит. Определено. Може би

Може би е уместно, че процесът по Брекзит, който направи знаменитост председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу трябва да приключи с последна процедурна борба преди края на кариерата му.
Политика 18-10-2019

Превратът на Джонсън

Борис Джонсън може и да е естествено весел човек, но този четвъртък наистина имаше всички основания да се усмихне . Първо си осигури сделка за Брекзит, която преди седмица никой не беше и помислял, че е възможна. След това остави Жан-Клод Юнкер да свърши мръсната работа вместо него, убеждавайки британските  депутати да я подкрепят.