Валя Ахчиева

Икономика 06-04-2021

Българският картоф се подправя със забранена в ЕС отрова

Препарат за растителна защита, който е забранен като твърде токсичен в ЕС, ще си изсипе върху част от българските картофи тази година. Разследване на Валя Ахчиева.

Бебето и съдията: Един закон, два аршина

Разследващият журналист Валя Ахчиева сравнява случаите с гражданството на високопоставения съдия Алексей Трифонов и на беззащитната Катя Амие с нейното бебе Руейда.

Съдът използва пандемията, за да налага цензура

Българският съд отказва да допусне Валя Ахчиева в съдебно заседание по огромен публичен скандал, мотивирайки се с несъществуваща заповед.

Хаосът в София: Как дарение за Софийския университет отвори незаконен вход на частен имот

Една абсурдна история от центъра на София, която показва как нарушение на закона поражда последствия години след това, докато проблемите започнат да изглеждат неразрешими.

Прокуратурата е на път да амнистира онлайн измамите с “лекарства”

Валя Ахчиева разказва за завоя на прокуратурата по проверката за онлайн измамата с хранителната добавка "Гермитокс" и пита това класика в жанра "смачкан случай" ли е.

Ивермектин за българския пациент – при краста и коронавирус

С ивермектин на капсули в България доскоро се лекуваха предимно животни. От няколко месеца се "лекуват" и хора, при това от Covid-19. Каква е цената на лечението? Разследване на Валя Ахчиева.

Българските власти затвориха невинна майка с бебе в килия на летището

Майка с бебе са затворени в килия на летище "София", след като българските власти без никакви доказателства са отнели документите им и са ги нарочили за ливанци...

Военна нива за милиони

Валя Ахчиева разказва как една и съща нива може да бъде оценена на 190 хил. лв. и на 3,65 млн. лв. Или как се гонят инвеститори от България.

Орташкият мост в Гурково, който минава над закона

Може ли кмет да прекрати изпълнението на договори, за да ги възложи после на фирмата, управлявана от родителите на доскорошния му ортак? Оказва се, че може. Прочетете в разследването на Валя Ахчиева.

Безконтролният препарат “Гермитокс”

Втора част на разследването на Валя Ахчиева за измамата с т.нар. лекарство срещу паразити "Гермитокс".

Валя Ахчиева разследва кой я използва за лице на “лекарство“ срещу паразити

Валя Ахчиева тръгва по следите на едно фалшиво рекламно интервю за "лекарство за паразити"...

Как в Дъбово останаха без хляб, вино и социални помощи

В най-новото си журналистическо разследване Валя Ахчиева разкрива една "италианска връзка", която измами населението на село Дъбово, Мъглижко, но също и българските власти.
Икономика 29-09-2020

Био соя за Лаура Кьовеши

Разследване на Валя Ахчиева показва как се отглежда био соя в Старозагорския край.

Да избягаш от Темида, като прокълнеш съдията

Разследващият журналист Валя Ахчиева разказва за една схема за продажба на земя на "Кремиковци", която се влачи в съдебната система дълги години.

Отвъд разследването: “Алхимиците“на властта и измамите

Несъмнено се стига и до такъв момент – когато властта панически иска да защити собственото си престъпно бездействие, отровило деца, убило пчели и задушило природата, тя може да отрече дори и науката!

Има ли държавен чадър над забранените от ЕС пестициди?

Държавен чадър върху употребата на забранени от ЕС пестициди, конфликти на интереси, източване на европейски средства и пълно пренебрежение за живота на пчелите и здравето на хората разкрива Валя Ахчиева в новия си филм „Натровени деца за европейски пари“.

Подмяната на Княжевския лифт – мисия невъзможна?

Заради трагикомедия от юридически неразбории и безхаберието на Столична община, подмяната на построеният преди 60 години Княжевски лифт с нов продължава да е в задънена улица.

Ненаказаните отровители на пчелите II част

Пчелите в района на Плевен умират три години поред и това е голяма трагедия за местните пчелари. Арендатори пръскат царевицата със забранени за ЕС вещества и отровата убива пчелите. Но не само тях.

Ненаказаните отровители на пчелите

В поредното си разследване Валя Ахчиева разкрива как латифундист обработва земите си със забранени в ЕС химикали, при което пчелите масово измират, а съдебната система не вижда нищо ненормално.

Коронавирусът зарази здравната каса в България

Използва ли се коронавирусът за източване на здравната каса? Има ли случаи на хора, които са писани за болни от това заболяване, без да има доказателства за това? Това разказва разследващият журналист Валя Ахчиевa за EURACTIV България

Отвъд разследването: Кой иска да контролира информацията от бързите тестове?

Само няколко часа,след като публикувахме журналистическото разследване за Банско, получих нов сигнал. Но този път от медицински работник в една от най-големите и най-модерни болници, тази, която е на първа линия в борбата с коронавируса – "Александровска".

Банско и Covid-19: Скритите тестове и скритата кръв

В Банско кръвните изследвания с бързите тестове за антитела срещу коронавируса продължават. А с тях продължава и тестът за… състоянието на здравната ни система.
14-04-2020

Платформата за Covid-19, която иска да освободи страната

Могат ли частните лаборатории да "освободят" българите от оковите на коронавируса? Има ли противоречие между действията на държавата и исканията на редица лабораторни специалисти, имунолози и инфекционисти? Валя Ахчиева търси и намира отговорите на тези ключови въпроси.

Шпионски етюди зад завесата на Темида

Като български журналист вече една година срещам стена в институциите в България за установяване на една истина. Има ли българско гражданство избраният за председател на втория по големина съд в България – Софийски градски съд?