Валя Ахчиева

Кьовеши разследва висш български политик за договори за милиони в МОСВ

Първият известен случай за разследване на Европейската прокуратура в България е в Министерството на околната среда и водите. Разследване на Валя Ахчиева.

Държавата, в която никой не казва как се съхраняват 55 тона отрова

Въпросите за 55 тона от опасния препарат за растителна защита Мокап 10, чиято активна съставка е забранена за употреба в ЕС, не просто не получиха отговори от българските институции, но те панически си го прехвърлиха като горещ картоф. Иронията е...

Съдът нареди на МВР да върне документите на „бебето в килията“

Катя Амие и малката Руейда, която е български гражданин, не бяха допуснати в България в началото на годината и бяха задържани в килия на летището, преди да бъдат върнати в Нидерландия.

Боклукът, който зароби Белоградчик

Как община Белоградчик бе заробена от един договор за чистота. Разследване на Валя Ахчиева.

Теория и практика на купуването на ромски гласове

За тефтерчетата на хората с прякорите, белите бусове и преселението на гласовете разказва разследващата журналистка Валя Ахчиева.

Българският картоф се подправя със забранена в ЕС отрова

Препарат за растителна защита, който е забранен като твърде токсичен в ЕС, ще си изсипе върху част от българските картофи тази година. Разследване на Валя Ахчиева.

Бебето и съдията: Един закон, два аршина

Разследващият журналист Валя Ахчиева сравнява случаите с гражданството на високопоставения съдия Алексей Трифонов и на беззащитната Катя Амие с нейното бебе Руейда.

Съдът използва пандемията, за да налага цензура

Българският съд отказва да допусне Валя Ахчиева в съдебно заседание по огромен публичен скандал, мотивирайки се с несъществуваща заповед.

Хаосът в София: Как дарение за Софийския университет отвори незаконен вход на частен имот

Една абсурдна история от центъра на София, която показва как нарушение на закона поражда последствия години след това, докато проблемите започнат да изглеждат неразрешими.

Прокуратурата е на път да амнистира онлайн измамите с „лекарства“

Валя Ахчиева разказва за завоя на прокуратурата по проверката за онлайн измамата с хранителната добавка "Гермитокс" и пита това класика в жанра "смачкан случай" ли е.

Ивермектин за българския пациент – при краста и коронавирус

С ивермектин на капсули в България доскоро се лекуваха предимно животни. От няколко месеца се "лекуват" и хора, при това от Covid-19. Каква е цената на лечението? Разследване на Валя Ахчиева.

Българските власти затвориха невинна майка с бебе в килия на летището

Майка с бебе са затворени в килия на летище "София", след като българските власти без никакви доказателства са отнели документите им и са ги нарочили за ливанци...

Военна нива за милиони

Валя Ахчиева разказва как една и съща нива може да бъде оценена на 190 хил. лв. и на 3,65 млн. лв. Или как се гонят инвеститори от България.

Орташкият мост в Гурково, който минава над закона

Може ли кмет да прекрати изпълнението на договори, за да ги възложи после на фирмата, управлявана от родителите на доскорошния му ортак? Оказва се, че може. Прочетете в разследването на Валя Ахчиева.

Безконтролният препарат „Гермитокс“

Втора част на разследването на Валя Ахчиева за измамата с т.нар. лекарство срещу паразити "Гермитокс".

Валя Ахчиева разследва кой я използва за лице на “лекарство“ срещу паразити

Валя Ахчиева тръгва по следите на едно фалшиво рекламно интервю за "лекарство за паразити"...

Как в Дъбово останаха без хляб, вино и социални помощи

В най-новото си журналистическо разследване Валя Ахчиева разкрива една "италианска връзка", която измами населението на село Дъбово, Мъглижко, но също и българските власти.

Био соя за Лаура Кьовеши

Разследване на Валя Ахчиева показва как се отглежда био соя в Старозагорския край.

Да избягаш от Темида, като прокълнеш съдията

Разследващият журналист Валя Ахчиева разказва за една схема за продажба на земя на "Кремиковци", която се влачи в съдебната система дълги години.

Отвъд разследването: „Алхимиците“на властта и измамите

Несъмнено се стига и до такъв момент – когато властта панически иска да защити собственото си престъпно бездействие, отровило деца, убило пчели и задушило природата, тя може да отрече дори и науката!

Има ли държавен чадър над забранените от ЕС пестициди?

Държавен чадър върху употребата на забранени от ЕС пестициди, конфликти на интереси, източване на европейски средства и пълно пренебрежение за живота на пчелите и здравето на хората разкрива Валя Ахчиева в новия си филм „Натровени деца за европейски пари“.

Подмяната на Княжевския лифт – мисия невъзможна?

Заради трагикомедия от юридически неразбории и безхаберието на Столична община, подмяната на построеният преди 60 години Княжевски лифт с нов продължава да е в задънена улица.

Ненаказаните отровители на пчелите II част

Пчелите в района на Плевен умират три години поред и това е голяма трагедия за местните пчелари. Арендатори пръскат царевицата със забранени за ЕС вещества и отровата убива пчелите. Но не само тях.

Ненаказаните отровители на пчелите

В поредното си разследване Валя Ахчиева разкрива как латифундист обработва земите си със забранени в ЕС химикали, при което пчелите масово измират, а съдебната система не вижда нищо ненормално.