Владислав Максимов

2022: Разширяването на ЕС е на системи

Разширяването на ЕС е в застой, а правителствата на страните-членки не могат да се споразумеят за обща стратегия за шестте кандидати за членство - Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Северна Македония.
Политика 22-07-2021

Орбан организира референдум за спорния ЛГБТ закон

Решението е опит на унгарските власти да отговорят на натиска от страна на ЕС във връзка със законодателство, което според блока дискриминира хората от ЛГБТКИ+ общността.

ЕС е изправен пред „дълбоко разочарование“ в Западните Балкани

Общоприето усещане в Западните Балкани е, че перспективата за присъединяване отстъпва. Европейските стремежи се губят заради сложен набор от условия и процедури, които определят Сизифовата съдба на региона.
Икономика 30-11-2020

География на недоволството от ЕС

EURACTIV ще Ви разкаже повече за географията на недоволството от Европейския съюз, какво ни казва регионалният анализ на недоволството на гражданите за регионите, които са най-антиевропейски настроени и какво може да направи ЕС по въпроса.
Политика 27-08-2020

Без механизъм за върховенство на закона ЕП няма да одобри бюджета на ЕС

Лидерите на четирите основни политически групи в Европарламента предупредиха в сряда, че няма да подпишат следващия дългосрочен бюджет на блока без официално споразумение за обвързване на европейските средства с върховенството на закона.
Политика 31-07-2020

COVID–19: експерти изразяват опасения за есента

Докато летовниците се опитват да се насладят на последния летен месец, няколко европейски страни регистрират ръст в случаите на заразените с коронавирус.
Политика 29-07-2020

Стратегията за ромите се нуждае от обвързващи цели, сочат експерти

Предстоящата стратегия на ЕС за равенство и приобщаване на ромите рискува да бъде неефективна, освен ако не въведе задължителни цели и не включва целево финансиране, твърдят граждански сдружения.

Очакванията на Украйна от срещата за Източното партньорство

Държавните и правителствените ръководители на ЕС и Източното партньорство (ИП), както и лидерите на европейските институции, се срещат чрез видеовръзка днес (18 юни), за да подчертаят стратегическото значение на партньорството и да обсъдят дългосрочните му цели.

Лошото ченге, още по-лошото и Виктор Орбан

С временно преминаващия шок от коронавируса и признаците, че абсолютната власт в Унгария наистина ще приключи, Европейската комисия може да се изкуши да почувства облекчение.