Владислав Максимов

2022: Разширяването на ЕС е на системи

Разширяването на ЕС е в застой, а правителствата на страните-членки не могат да се споразумеят за обща стратегия за шестте кандидати за членство - Сърбия, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Албания и Северна Македония.
Политика 22-07-2021

Орбан организира референдум за спорния ЛГБТ закон

Решението е опит на унгарските власти да отговорят на натиска от страна на ЕС във връзка със законодателство, което според блока дискриминира хората от ЛГБТКИ+ общността.

ЕС е изправен пред „дълбоко разочарование“ в Западните Балкани

Общоприето усещане в Западните Балкани е, че перспективата за присъединяване отстъпва. Европейските стремежи се губят заради сложен набор от условия и процедури, които определят Сизифовата съдба на региона.
Политика 27-08-2020

Без механизъм за върховенство на закона ЕП няма да одобри бюджета на ЕС

Лидерите на четирите основни политически групи в Европарламента предупредиха в сряда, че няма да подпишат следващия дългосрочен бюджет на блока без официално споразумение за обвързване на европейските средства с върховенството на закона.
Политика 31-07-2020

COVID–19: експерти изразяват опасения за есента

Докато летовниците се опитват да се насладят на последния летен месец, няколко европейски страни регистрират ръст в случаите на заразените с коронавирус.
Политика 29-07-2020

Стратегията за ромите се нуждае от обвързващи цели, сочат експерти

Предстоящата стратегия на ЕС за равенство и приобщаване на ромите рискува да бъде неефективна, освен ако не въведе задължителни цели и не включва целево финансиране, твърдят граждански сдружения.

Очакванията на Украйна от срещата за Източното партньорство

Държавните и правителствените ръководители на ЕС и Източното партньорство (ИП), както и лидерите на европейските институции, се срещат чрез видеовръзка днес (18 юни), за да подчертаят стратегическото значение на партньорството и да обсъдят дългосрочните му цели.