Георги Готев

Дипломатическата криза с Русия – всяко зло за добро

България се нуждае от "шокова терапия", за да се отърве от отношенията си с Русия (и преди това със Съветския съюз), които никога не са зачитали нейния суверенитет, пише Георги Готев.

Тази непредвидима Литва

Очевидно въпреки многото срещи на различни нива, координацията в ЕС по стратегически и външнополитически въпроси далеч не е перфектна, пише Георги Готев.

Западнобалканска гатанка

ЕС има война пред вратите си. Това е хибридна война, в която Русия дестабилизира ЕС по най-добрия начин, особено в най-уязвимото му място - Западните Балкани, пише Георги Готев.

Новите граници на ЕС

Нахлуването на Русия в Украйна се превърна в Трета световна война, която ще доведе до прекрояване на границите в Европа, като е възможно Франция и Германия да не бъдат най-големите и влиятелни държави в нашия съюз, пише Георги Готев.

Срив в комуникацията

Може би сега е ясно, че дори и най-изтънчените руски дипломати могат да разсъждават само от гледна точка на бруталната сила.

Равносметка от срещата на върха на ЕС: Орбан е изкупителна жертва, проблемът е в Германия

В интервю за EURACTIV Витолд Вашчиковски, бивш министър на външните работи на Полша и водещ депутат в Европейския парламент, направи не толкова оптимистична равносметка на извънредната среща на върха на ЕС за Украйна от 30-31 май.

Путин – агент на ЦРУ?

С нападението си срещу Украйна Путин причини разпада на огромната руска мрежа от платени агенти на влияние в целия ЕС, и по-конкретно в Германия, където е служил с пагоните на КГБ. Не е ли това държавна измяна, коментира Георги Готев.

Цената на проблема с българското вето

Войната на Путин в Украйна променя начина, по който ЕС провежда политиката си на разширяване. Тя оказва допълнителен натиск върху България да вдигне ветото си върху началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, пише Георги Готев.

Защо Путин не може да спечели

Западните армии, дори в повечето страни от бившия съветски блок, постигнаха голям напредък към професионалното високотехнологично воюване, за разлика от пушечното месо, което виждаме да марширува на Червения площад, редом до ядрени ракети, които не могат да бъдат използвани.

Шарл Мишел посети Молдова и обеща военна подкрепа

Европейският съюз обмисля допълнителна военна подкрепа за Молдова, за да се справи с последиците от руската агресия в Украйна, заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел при посещението си в Кишинев в сряда (4 май).
07-04-2022

Путинизмът като идеология

Символите на комунизма бяха червеното знаме, сърпът и чукът. Днешните символи са лентата на св. Георги и буквата Z, напомняща свастиката.

Ще бъдем ли част от Централния алианс?

Сега, когато Украйна се опитва да подсигури своето бъдеще, е назрял моментът да се преосмисли бъдещата архитектура за сигурност в голяма част от ЕС, и специално на страните в централна Европа сред които и България, пише Георги Готев.

Престъпление и наказание

Хората, които настояват за сурово наказание на Путин, изглежда забравят, че скоро ще дойде денят за преговори за мир в Украйна. И тогава (освен ако не се случи чудо) световните лидери ще трябва да разговарят отново с... Путин.

Казахстан се дистанцира от войната на Русия в Украйна

Казахстан, един от най-близките съюзници на Русия, отхвърли искането негови войски да се присъединят към офанзивата в Украйна и няма да признае така наречените републики Донецк и Луганск.

Руският посланик в ЕС: „Северен поток 2“ не е мъртъв, той е спяща красавица

В обширно интервю за EURACTIV руският посланик в ЕС говори за военната операция в Украйна, плановете за възобновяване на преговорите при друго правителство в Киев, изпращането на съд на Володимир Зеленски, ефекта от западните санкции.
24-02-2022

По думите на Путин: Защо Русия нахлу в Украйна

Телевизионната реч на Путин в сряда (23 февруари), в която той нареди на руските войски да започнат военни операции в Украйна, дава още една възможност да се вникне в неговите разсъждения, в които паралелната реалност изпреварва фактите.

Възможно ли е „Северен поток 2“ все още да бъде възкресен?

Белият дом заяви във вторник, че „Северен поток 2“ „не се движи напред към този момент“ след стъпки на Германия за спиране на проекта. Говорителят Джен Псаки обаче отказа да каже дали решението на Германия е обратимо.
18-02-2022

Кирил Петков: Промяната е невъзможна с този главен прокурор

В ексклузивното интервю на премиера Кирил Петков за EURACTIV чуйте и коментарите на премиера за усилията за отпушване на началото на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС, както и за кризата в Украйна.

Русия иска от САЩ да изтеглят оръжия и войски от новите страни в НАТО

Русия заяви на САЩ в четвъртък (17 февруари), че трябва да изтеглят оръжията и личния си състав от новите членове на НАТО и че САЩ и Алиансът трябва законово да се ангажират да спрат разширяването на НАТО на изток.

Ами ако Путин победи без нито един изстрел?

Ако Кремъл успее да дестабилизира икономически и политически Украйна до степен да смяна на режима след няколко месеца напрежение по границите, неговите войски биха победили без да направят нито един изстрел.
17-02-2022

ЦИД: България вероятно ще бъде нетен вносител на електроенергия след 2030 г.

България най-вероятно ще се превърне в нетен вносител на електроенергия след 2030 г. за около 15% от нуждите си, казва в ексклузивно интервю за EURACTIV Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Лидерът на свободния свят

Какво тайно нещо стори Байдън на Путин? Никой не знае, дори Макрон. Но това трябва да е нещо дълбоко обезпокоително. Ако Путин нахлуе в Украйна, това ще бъде неговият асиметричен отговор на тази нападка.
Политика 07-02-2022

Олимпийско примирие

В един идеален свят военните действия трябва да спрат по време на Олимпиадата. Но опитът днес показва, че нещата стоят по различен начин - Олимпийските игри са опасно време.

Възобновяват се газовите потоци по руския газопровод „Ямал-Европа“

Газопроводът, който обикновено представлява около една шеста от годишния износ на газ на Русия за Европа и Турция, работи в обратен режим от декември, оказвайки натиск върху повишаващите се европейски цени на газа.