Георги Готев

Политика 27-01-2022

Петков в Брюксел: 20 души са в основата на корупцията в България

На закрито заседание в Европейския парламент в Брюксел премиерът Кирил Петков е казал, че 20 души са на основата на корупцията в България. Той каза също, че евродепутатите виждали в България истинско политическо желание за справяне с корупцията.

НАТО трябва да благодари на Путин

В момент, в който напрежението на границата с Украйна расте, ние не знаем какви са намеренията на руския президент Владимир Путин. Това, което е сигурно обаче, е, че това напрежение прави НАТО по-силен съюз от всякога.
Политика 20-01-2022

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън отменя ограниченията срещу COVID-19

Жителите на Англия вече няма да бъдат задължени да носят маски за лице или да работят от вкъщи от следващата седмица, съобщи премиерът Борис Джонсън в сряда (19 януари).

Външният министър на Казахстан: Нямахме друг избор, освен да извикаме руските войски

Външният министър на Казахстан Мухтар Тилеуберди коментира във вторник (18 януари), че ситуацията в страната му се нормализира след вълненията, които я разтърсиха в първите дни на новата година.

Битката за Нормандия

Георги Готев разсъждава какво се крие зад дипломатическата офанзива за решаване на кризата в Украйна.

Разказ от първа ръка: бунтовете в Казахстан

Източник на EURACTIV в Алмати споделя разказ от първа ръка за протестите в Казахстан, които разтърсиха централноазиатската страна през първите дни на 2022 г.

ЕС съжалява за участието на сръбския премиер в националистически парад на босненските сърби

Сръбският министър-председател Ана Бърнабич присъства на парада „Дните на Република Сръбска“ – провокативно събитие, осъдено от Европейския съюз

„Бизнес както обикновено“ с Казахстан?

2022 г. започна с вълненията в Казахстан, които вероятно ще повлияят на по-голямата картина на световната геополитика. Размириците бяха изненадващи, защото Казахстан беше символът на стабилността. Анализ на Георги Готев

Геополитиката е в центъра на откриването на френското председателство на ЕС

Размириците в Казахстан, напрежението около Украйна и необходимостта от надеждна европейска политика спрямо Русия доминираха по време на церемонията по откриването на френското председателство на Съвета на ЕС в Париж.

Бойкот на олимпиадата в Пекин: Франция обещава да координира обща позиция на ЕС

Франция, която заема ротационното председателство на Съвета на ЕС, ще се опита да координира обща позиция на блока във връзка с участието на политици на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Пекин на 4 февруари.

Членството ни в ЕС: 15 години самота стигат!

На 1 януари 2022 се навършват 15 години откакто България успя, противно на правилата на физиката, да се присъедини към ЕС. Георги Готев разсъждава за равносметката.

Клатят „Булгаргаз“, за да влязат нови играчи в полза на Русия

Документи, с които EURACTIV България разполага, свидетелстват за опасенията на държавната Булгаргаз, че заинтересовани среди се стремят да я уязвят финансово. В дъното е проект за нов газов доставчик.
Политика 23-12-2021

Весели КОЛЕДНИ празници!

В Брюксел политически коректното „Весели празници“ започна да измества „Весела Коледа“. Георги Готев разсъждава по темата.

„Нафтогаз“ подаде жалба до ЕС срещу „Газпром“

Украинската държавна газова компания „Нафтогаз“ подаде жалба в Европейската комисия срещу руската „Газпром“ за злоупотреба с господстващо положение на европейския газов пазар.

Юнкер: ЕС трябва да влезе в диалог с Русия

В ексклузивно интервю пред Groupe d’études géopolitiques бившият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер подчерта важността на това ЕС да се ангажира пряко с Русия, вместо просто да разчита на отношенията между Русия и САЩ.

Индия ухажва страните от Централна Азия в геополитическа надпревара за влияние

Премиерът на Индия Нарендра Моди прие външните министри на петте централноазиатски държави в Ню Делхи в понеделник (20 декември) в очевидно усилие да се конкурира с влиянието на други геополитически играчи в региона: Русия, Китай и Пакистан.

Украйна успя да постави сигурността в центъра на Източното партньорство

В интервю за EURACTIV Всеволод Ченцов, посланик на Украйна в ЕС, обсъди срещата на върха на Източното партньорство и срещата на върха на ЕС, напрежението с Русия, „Северен поток 2“, стремежите на Украйна към НАТО и стратегиите за сигурност на страната.

Светът на Макрон

Георги Готев коментира особените отношения на Макрон към Русия, които не се споделят от повечето страни членки. Дали това ще се превърне в проблем на френското председателство на евросъюза?
Политика 16-12-2021

Последният валс

Разпределението на топ позициите в ЕС става все по-несправедливо, както и че системата за подбор е далеч не е убедителна. Коментар на Георги Готев.
Политика 15-12-2021

Кирил Петков все пак ще пътува за Брюксел, но в петък

Първото посещение в чужбина на новия български премиер Кирил Петков ще бъде в Брюксел в петък, научи EURACTIV.

Кризата в Босна и провалът на „стабилокрацията“

Георги Готев в Брюксел и Желко Търканец в Загреб коментират най-сериозната криза в Босна и Херцеговина, откакто Дейтънското мирно споразумение сложи край на войната между бошняци, хървати и сърби през 1995 г.

Телеконференцията Байдън-Путин: Кой спечели?

Джо Байдън и Владимир Путин проведоха двучасова телеконференция по защитен канал, а разговорът бе фокусиран върху Украйна. Самият факт, че разговаряха, е успокояващ. Сега, когато димът се разсея, ще се опитаме да отговорим на традиционния въпрос „Кой спечели?“
Политика 07-12-2021

Фаворитът за външен министър Димитър Гърдев излъга за работата си в ЕП

Спряганият за фаворит на "Има такъв народ" за външен министър Димитър Гърдев е излъгал в официалната си автобиография за позициите, която е заемал като служител на Европейския парламент, научи EURACTIV България във вторник, 7 декември.

Путин и Моди обсъждат търговията и хуманитарната ситуация в Афганистан

Посещението на Путин и няколко високопоставени руски служители в Ню Делхи идва на фона на все по-обтегнатите отношения между Русия и САЩ, също ключов съюзник на Индия.