Георги Готев

Политика 25-03-2020

ЕК: Общата поръчка на защитно оборудване се очаква след 14 дни

Международните доставчици ще бъдат готови да предоставят лични предпазни средства в борбата с COVID-19 в рамките на две седмици, след инициатива на Европейската комисия за обща обществена поръчка, съобщи ЕК във вторник.
Политика 24-03-2020

Европа започна тестове на четири терапии срещу коронавируса

Седем страни от ЕС започнаха клинични изпитания на четири експериментални терапии на болни от COVID-19. Включени са 3200 пациенти.

ЕС предлага подкрепа на германската компания за ваксини, която Тръмп си хареса

Европейската комисия заяви, че предлага до 80 милиона евро финансова подкрепа на немската компания CureVac за развитие и производство в Европа на ваксина срещу COVID-19.
Политика 16-03-2020

Ниска избирателна ативност на местните избори във Франция, вторият тур е под въпрос

С рекорден брой негласували избиратели между 53,5% и 56% завърши първият тур на местните избори във Франция в неделя (15 март), проведени на фона на пандемията от коронавирус.
Политика 16-03-2020

COVID-19: Един оптимистичен сценарий

Знаете ли тази шега: песимистът казва: “По-лошо от това не може да бъде”. А оптимистът отговаря: “Може и още как!”.
Политика 15-03-2020

Великденските служби ще се провеждат без поклонници, съобщи Ватиканът

Всички великденски служби на папа Франциск следващия месец ще се провеждат без присъствието на миряни заради избухването на емидемията от коронавирус, съобщи Ватикана в неделя - стъпка, смятаща се за безпрецедентна в съвременността.

Проверка на фактите: Това бежанска криза ли е?

За мнозина драматичните събития на гръцко-турската граница напомнят на бежанската криза от 2015 г., когато повече от милион бежанци, предимно от Сирия, навлязоха в Европа през Средиземноморието или по суша. Повтаря ли се ситуацията обаче? EURACTIV разгледа фактите.

Фалшив доклад по “Натура 2000” разбуни духовете в България и Брюксел

БАН излезе с изявление, че правителственият доклад, изпратен до Брюксел във връзка с "Натура 2000", е "откровено фалшив". Позицията на академичната общност напълно потвърждава констатациите от разследване на EURACTIV България.
Политика 24-02-2020

Истинската заплаха от коронавируса

Заплахата не е във вируса, а във възприятието за него. Защото вирус като COVID-19 е много по-малко опасен, отколкото паниката, която лесно има силата да предизвика.
Политика 21-02-2020

Борисов: Президентът и Русия стоят зад атаката

Публикацията в "Ел Периодико" цели да го "разклати", да му "цапа името" и зад нея стоят президентът (наречен от премиера "моят съсед по месторабота, на неговото шествие") и Русия, коментира премиерът.

Борисов преди срещата за бюджета на ЕС: На нас и 70 млрд. няма да ни стигнат

Премиерът Бойко Борисов беше предпазлив в прогнозите си за шансовете тази среща на върха да доведе до приемането на бюджета на ЕС за периода 2021-2027. “Трябва да сме много предпазливи, като говорим за финансовата рамка, защото 60 млрд. по-малко като...
Политика 20-02-2020

Нова тв сваля от екран Антоанета Николова след отразяването на Гешев в Брюксел

Журналистката Антоанета Николова не е уведомена официално, но е научила, че сътрудничеството й с медията на Домусчиев е прекратено. Причината е присъствието й сред репортерите, отразявали посещенията на Иван Гешев в Брюксел.
Транспорт 19-02-2020

Страните от ЕС срещу пакета “Мобилност” станаха девет

Броят на страните, които се противопоставят на пакета “Мобилност” на ЕС нарасна от шест на девет във вторник (18 февруари), когато министрите на транспорта на България, Унгария, Полша, Литва, Латвия, Литва, Румъния, Кипър, Малта и Естония представиха позициите си в Брюксел.

Защо Америка засенчва ЕС на Балканите?

Не всеки ден можем да станем преки свидетели на ускоряване на хода на историята, а на Балканите в момента се случва точно това. За много кратко време Сърбия и Косово предприеха решителни стъпки към нормализиране на отношенията си.

Пратеник на САЩ: Русия се стреми да разпокъса Балканите

Пратеникът на САЩ за Западните Балкани предупреди във вторник (11 февруари), че Русия се стреми да разпокъса региона и да попречи на интеграцията му със Запада.
Политика 06-02-2020

Приятели на корупцията

Държавите от групата "Приятели на кохезията" имат силен аргумент в предстоящата битка за бюджета. Парите за сближаване не трябва да бъдат намалявани - в интерес на ЕС е блокът да стане по-хомогенен. Колкото по-рано, толкова по-добре.

Гешев ще контрира “доносите” чрез редовен диалог с ЕС

Главният прокурор Иван Гешев, който беше на второто си посещение в Брюксел, се срещна с българските евродепутати и дълго се кри от журналистите.

България обмисля подновяване на антимонополното дело срещу “Газпром”

"Газпром" рискува подновяване на антитръстовото дело, което ЕК водеше срещу руския газовия концерн по подозрения за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Източна Европа, научи EURACTIV.bg.

Анализирай това: “Малкият Шенген”

Дипломати все още се чудят какво стои зад инициативата на Албания, Северна Македония и Сърбия, които миналия октомври решиха да задълбочат регионалното си сътрудничество, като образуват т. нар. “малък Шенген“ на Западните Балкани.
Финанси 26-01-2020

Калфин: Абсурден е начинът, по който се готви отказ от валутния борд

Абсурдно е да се отказваме от валутния борд чрез предложение от народен представител между двете четения на промените в друг закон, заяви пред EURACTIV Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и бивш съветник на еврокомисаря по бюджета на ЕС Гюнтер Йотинген.
Политика 24-01-2020

Представете си… бъдещето на Европа

Повечето пъти през новото холядолетие, когато на референдуми въпросът за Европа бе поставян на вниманието на европейските граждани, отговорът бе твърдо “не“. Най-лошият пример за това е референдумът за Брекзит от 2016 г.

Apple е против общото зарядно устройство на ЕС

Производителят на iPhone, Apple, се противопостави на призива на евродепутати за общо зарядно устройство. Компанията предупреди, че този ход може да възпрепятства развитието на иновациите, да създаде планини от електронни отпадъци и да подразни потребителите.
Политика 23-01-2020

Какво ще се случи, ако мнозинството граждани поискат “по-малко Европа”?

"Ако мнозинството от гражданите поискат "по-малко Европа", ние ще се съобразим“, каза заместник-председателят на ЕК Дубравка Шуица.

Тръмп заплашва с тарифи, Макрон отстъпва за дигиталния данък

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че е провел "чудесен разговор" с американския си колега Доналд Тръмп за дигиталния данък, планиран от Франция. Той добави, че двете страни ще работят заедно, за да избегнат повишаването на тарифите.