Георги Готев

Ядрен ренесанс

Настоящият скок на цените на енергията може да се сравни с буря. Но е и вятър в платната на ядрената енергия в Европа след много години на студено рамене, пише в коментара си Георги Готев.

Путин обвинява зелените политики на ЕС за скока на цените на енергията

Руският президент обяви, че причината за скока на цените на енергията е недостигът на електроенергия в резултат на увеличеното използване на възобновяема енергия.

Влакът на разширяването спира в Бърдо

Дипломатите сега казват, че обещанието от Солун вече не е валидно. Между другото, те споменават България и Румъния като пример за прибързано присъединяване, което обърна много европейци срещу по-нататъшното разширяване, пише в коментара си Георги Готев.
Политика 23-09-2021

Вучич, Орбан и путинизацията на Европа

Сърбите може и да искат да се присъединят към Европейския съюз, но за президента Александър Вучич е по-удобно извън блока.
Политика 21-09-2021

Попътен вятър за Макрон

Сега обаче Съюзът няма големи проекти, а само големи предизвикателства.
18-09-2021

Евродепутатът Даниел Фройнд: Фон дер Лайен все още подкрепя Борисов

В интервю за Георги Готев от EURACTIV евродепутатът Даниел Фройнд говори за върховенството на закона, солидарността на ЕС и дава своето обяснение за липсата на реакция на Брюксел за корупцията в България.

Евродепутатите се готвят да прекъснат връзките с руския парламент

Европейският парламент прие резолюция, в която режимът на Путин е описан като "закостеняла авторитарна клептокрация, ръководена от доживотен президент, заобиколен от кръг от олигарси".
Политика 15-09-2021

Всичко е наред, Маркизо

Тази реч не беше важна. Очакваме с нетърпение речта на Урсула фон дер Лайен през следващата година. Тя има шанс да се справи много по-добре.
Политика 06-09-2021

Близка среща с антиваксъри

Силата на антиваксърите вероятно е мярка за това колко болна е демокрацията. И ЕС може да направи съвсем малко по въпроса.

Брюксел ще предложи законодателство за общо зарядно устройство през септември

Европейската комисия ще представи следващия месец законодателство за създаване на общо зарядно устройство за мобилни телефони и други електронни устройства в рамките на 27-членния блок.

Шест държави настояват ЕС да продължи депортирането на афганистанци

Правителствата на Австрия, Белгия, Дания, Германия, Гърция и Нидерландия пишат до ЕК, че трябва да им бъде разрешено да изпращат афганистански мигранти обратно, ако молбите им за убежище не бъдат удовлетворени.
29-07-2021

В очакване на следващата вълна

Живеем на ръба, от криза до криза и единственото нещо, което можем да направим, е да станем по-устойчиви. Въпросът е: подготвяме ли се?

Грузия, Украйна и Молдова търсят общ път към ЕС

Срещата на върха между Грузия, Украйна и Молдова в Батуми завърши с подписването на обща декларация, която призовава ЕС да признае перспективата на трите държави един ден да станат пълноправни членове на ЕС.

Сценарий на филм за Джеймс Бонд

Кои са основните елементи на филм за Джеймс Бонд? Красив актьор в главната роля и злодей, който крои нов план за изнудване и подчинение на света. В случая, злодеят е Александър Лукашенко.

Загадката „Три морета“

София е домакин на среща на върха на инициативата "Три морета" в много неудобно време - точно преди изборите в неделя, пише Георги Готев.
Политика 06-07-2021

Големите френски производители на шампанско се оплакват заради нов руски закон

Френските производители все още могат да използват думата на френски, но ще трябва на кирилица да напишат "пенливо вино" на гърба на бутилките.
Политика 06-07-2021

Генетика на крайнодясната политика

Представете си, че ЕКР и ИД официално обединят усилията си, като към тях добавим евродепутати на Виктор Орбан от "Фидес". Подобна потенциална група ще може да се похвали с 150 евродепутати, което ще я направи втората по големина в Парламента.

Димитър Цанчев е посланикът на ЕС в Израел

Постът посланик в Израел е един от най-важните за европейската дипломация и назначаването на българин е успех за страната.

Дрънкане на саби в Черно море

Нито Русия би се оттеглила от полуострова до Украйна, нито Западът би признал Крим за руски. При такива условия ескалацията вероятно ще продължи и рисковете от нови инциденти биха били постоянни.

In the ghetto

Докато ЕС проповядва сближаване, той практикува гетоизация. В контекста на Западните Балкани може да се каже: "Те се правят, че искат да се присъединим - ние се правим, че се подготвяме".

Румен Радев: Среща на върха с Путин е въпрос на реализъм

"Реализъм е необходим и в геополитиката. Не случайно на последната среща на върха на ЕС казах, че налаганите вече седем години санкции срещу Русия не доведоха до желания резултат.
Политика 25-06-2021

Дъгата, която раздели ЕС

До сега трябваше да е ясно, че след катастрофата с ратифицирането на Истанбулската конвенция, въпросите свързани с пола предизвикват изключително разделение в страните и обществата от ЕС.
Политика 22-06-2021

ЕЦБ да „се разрови“ във финансовите престъпления в България, препоръча евродепутат

За да се присъедини към еврото България трябва да се справи с финансовите престъпления, а Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да си върши работата и най-накрая да "се поразрови в това", каза евродепутатът Свен Гиголд пред EURACTIV.
Политика 22-06-2021

Развенчаването на българското вето

Ако все пак България успее да обясни по-добре на света и на своите партньори в ЕС причините за ветото, то това би помогнало за постигането на известен напредък по въпроса.