Джерардо Фортуна

Политика 01-06-2021

Ройбос е първият африкански продукт с европейска защита

Ройбос победи два други африкански продукта, които също се стремят да получат статут на географско означение в ЕС - камерунският пипер от Пеня и мароканското арганово масло.
Икономика 29-01-2021

На фокус: земеделската статистика в ЕС

Съвременният свят е статистика, в икономиката няма сектор, който да не си служи с огромно количество статистически данни. Нещата не стоят по-различно и в областта на селското стопанство.
Политика 09-09-2020

Еврокомисията иска бързо финансиране на земеделските производители заради COVID

Допълнителни 7.5 милиарда евро от фонда за възстановяване трябва да се пренасочат за субсидиране на земеделието, обяви комисарят по земеделието Януш Войцеховски.
Политика 15-06-2020

Комисии в Европарламента кръстосаха шпаги за селскостопанската реформа

Евродепутатите от Комисията  по земеделие на Европейския парламент (AGRI) реагираха гневно, когато техните колеги от Комисията по околна среда (ENVI) решиха да спрат сътрудничеството по реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г.

Възобновява се работата по Зелената сделка. Въпросът е как

През следващата седмица Европейската комисия ще върне фокуса върху Зелената сделка като представи някои инициативи, като стратегиите за биоразнообразие и “От фермата до трапезата”, включени във водеща политика на ЕК.

ЕС поддържа правилата за защита на личните данни

Европа не може да спечели борбата срещу коронавируса без дигиталните технологии, заяви ЕК във видеосреща с министрите на здравеопазването в понеделник (27 април). Това обаче не трябва да е за сметка на правилата на ЕС за защита на данните.
Политика 22-04-2020

Брюксел цели да върне производството на лекарства в Европа

ЕС трябва да се фокусира върху връщането на производството на лекарства и фармацевтични съставки в Европа, за да избегне повторен недостиг, който кризата с COVID-19 очерта. Това заяви еврокомисарят по здравеопазване Стела Кириакидес пред евродепутати във вторник (22 април).
Икономика 01-04-2020

Конте към германците: Пишем учебник по история, не по икономика

Италианският премиер Джузепе Конте призова Европа да покаже, че е "общ европейски дом", способен да отговори на епохалното предизвикателство, което коронавирусът представлява.
Политика 31-03-2020

Не позволявайте на италианците да се почувстват изоставени

Може би държавите от ЕС никога няма да постигнат съгласие за коронаоблигациите или за емитиране на инструмент за общ дълг. Но не позволявайте на италианците да се почувстват изоставени във време на нужда.
Икономика 27-03-2020

Лидерите на ЕС в сблъсък за коронаоблигациите, прехвърлят решението на Еврогрупата

Лидерите на ЕС останаха на различни мнения за икономическия отговор на коронавируса. Северните страни отхвърлиха идеята за общ дълг, известен като "коронаоблигации", предложени от девет държави членки с цел финансиране на възстановяването.
Политика 21-03-2020

Европа е в кома. Каква ще бъде рехабилитацията?

Знаем, че това е сериозно. Вече. След като дълго време подценяваха заплахата, европейските правителства поставиха икономиката на блока в предизвикана кома в опит да спрат драматичното разпространение на вируса.
Политика 08-03-2020

Защо Европейският парламент е все още отворен?

Мотивите за поддържане на ЕП отворен са неясни. Може би сред причините е и това, че евродепутатите получават дневни надбавки за участие в заседанията и биха загубили значителна сума, ако Парламентът бъде затворен за три седмици.
Политика 28-02-2020

Парламентарният имунитет не пази от коронавируса

Служителите на Европейския парламент, които са пътували до засегнатите от коронавируса райони през последните две седмици, са били помолени да останат у дома, но евродепутатите не са задължени.
Политика 14-02-2020

Интензивно земеделие, ГМО и данък върху захарта

Добре дошли в агро–бюлетина на EURACTIV, посветен на темите на селското стопанство и хранителната промишленост в ЕС. Интензивно земеделие и Зеления пакт В туит от 9 февруари комисарят по земеделието Януш Войчеховски заяви, че водещата екологична политика на ЕС –...
Политика 13-02-2020

Не разчитайте на „Еразъм“ поколението за всичко

Предложението за “вътрешен” италиански Еразъм, отправено от  гражданското движение “Сардините”, предизвика смесени реакции в италианската общественост, вариращи от надсмешка до възхвала.
Политика 07-02-2020

Слаб напредък в областта на пестицидите, данък върху месото, свински грип

Европейската комисия не е в състояние да измери адекватно и да намали, както ефектите, така и рисковете от пестицидите, поради липса на точни и подходящи данни, според нов доклад на Европейската сметна палата, публикуван в сряда (5 януари).
Политика 31-01-2020

Генно моделиране, Зеления пакт, птичи грип

Добре дошли в агро-бюлетина на EURACTIV, посветен на темите на селското стопанство и хранителната промишленост в ЕС.
Политика 24-01-2020

Преходна ОСП, протест в Германия, несигурност покрай Брекзит

Добре дошли в агро-бюлетина на EURACTIV, посветен на темите на селското стопанство и хранителната промишленост в ЕС.
14-11-2019

Ще направи ли Фон дер Лайен жест към Зелените?

Най-голямата непосредствена задача на Урсула фон дер Лайен е да събере комисари от всички страни-членки, за да сформира работеща Комисия. Но заплахата Парламентът да отхвърли екипа ѝ все още съществува. Какво може да направи избраният председател по този въпрос?
Политика 24-09-2019

Полски министър: Кандидатът за еврокомисар по земеделието познава спецификата на Източна Европа

„Добавената стойност на кандидата за еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски е, че той е наясно със спецификата на Източна Европа“, коментира полският министър на земеделието Ян Кшищоф Ардановски пред EURACTIV.