Емилия Милчева

27-05-2022

Евролибералният път на „Промяната“ минава през ДПС

Ако ПП са поели към европейските либерали, пътят минава през ДПС. А за такива услуги си има отплащане, пише Емилия Милчева. 

В България няма политическа воля за късане с “Лукойл”

Българската държава е на път да скъса с руския природен газ, да разнообрази и доставките на ядрено гориво от 2024 г., но с руския петрол няма да ѝ се получи. Липсва политическа воля, следователно - и законодателни решения.
16-05-2022

Джамбазки щурмува Клуба на българо-македонското приятелство

Бивши депутати от ВМРО и техни симпатизанти, предвождани от евродепутата Ангел Джамбазки, осуетиха първото събитие на учредения наскоро Клуб за българо-македонско приятелство.
13-05-2022

Бизнесът вдигна юмрук на кабинета

Българският бизнес никога не е бил така обединен срещу управленска политика, както за предстоящия на 18 май национален протест с искания за още помощ от държавата.

Три ядрени проблема за България заради руската АЕЦ

Към момента е приета забрана само за руските въглища, която ще влезе в сила от август т.г. Но някои европейски държави предложиха да се забрани и вносът на руско ядрено гориво.
Политика 29-04-2022

Ще успее ли превратът на Путин в София

Президентът атакува правителството, на чиито лидери бе ментор, макар да е наясно, че скандалите и липсата на единство са целта на Кремъл. Дори изглежда като да е сключи пакт на временно примирие с ГЕРБ - в политиката вечни противници няма.
Политика 22-04-2022

Може ли „братята“ да бутнат правителството

На фона на коалиционните разпри, публична размяна на обиди и галопиращи цени, внушаващи несигурност, силният лидер е задължителен. А той трябва да умее да казва членоразделно "Да" или "Не".
Политика 17-04-2022

Гумените ботуши на Кирил Петков и Асен Василев

Чакаме в “Продължаваме промяната” да обуят гумените ботуши, за да почистят държавата.

Стартът на българо-гръцката АЕЦ ще чака поне година

Атина и София ще изчакат 12-месечното проучване, а през това време управляващата коалиция в България ще трябва да постигне съгласие за новата мощност.
01-04-2022

Каски или снаряди за Украйна? Плаващите мнозинства решават

Прегрупирането в парламента по темата за оръжейните доставки показва интересни плаващи мнозинства.
Политика 25-03-2022

Пазарлъкът продължава с избора на управител на БНБ

За промяната не е ясно, но пазарлъкът със сигурност продължава с избора на управител на БНБ. Анализ на Емилия Милчева.
Политика 20-03-2022

Качват ли го Борисов на бял кон?

Когато Вежди Рашидов каза на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов:“Качвайте се отново на коня, поемайте си партията!”, едва ли е имал предвид ареста му четири дни по-късно. Анализ на Емилия Милчева.
Политика 11-03-2022

Може ли войната в Украйна да събори българското правителство?

Един от основните въпроси пред България е колко може да издържи правителството при тази каскада от кризи. Анализ на Емилия Милчева.
Политика 04-03-2022

На Корнелия Нинова й остана само любовта към Русия

По какво се познава българското ляво? Какво е общото кратно на БСП, АБВ, “Нова зора” и другите леви? Анализ на Емилия Милчева за EURACTIV.

Над 11 000 украинци вече са влезли в България

За по-малко от седмица война над 11 хиляди украинци вече са влезли в България, съобщи МВР в отговор на въпрос на Еuractiv. Бягащите от войната са предимно жени и деца, има и малък брой възрастни хора.

Войната на Путин вдига инфлацията в България

Българските политици трябва да се молят за меко време и кратка война в Украйна, в противен случай инфлацията ще стане двуцифрена и българите ще обеднеят още.

Кой каза “Да живее АЕЦ “Белене”?

АЕЦ “Белене” е мъртва, да живее АЕЦ “Белене”… С този възглас може да започне поредната глава от проекта за Втора атомна, който премина 40-годишно съществуване и разходи за над 4 милиарда лева… досега.
Политика 11-02-2022

Промяна или Второ пришествие на Борисов

Първото българско правителство след десетилетието на Бойко Борисов със сигурност ще запомни първите си 100 дни, докато ГЕРБ се опитва да подготви Второто си пришествие. Възможно ли е?
Политика 04-02-2022

Кога ще падне „Берлинската стена“ за Скопие

Северна Македония може да се окаже пробен камък и за стабилността на управляващите в България, пише Емилия Милчева.
Икономика 28-01-2022

Пътят за еврото минава през бюджет 2022

Не само инфлацията и бюджетният дефицит са червените лампи по пътя към еврозоната, но и качеството на реформите, които обеща новото управление. Има двайсетина месеца за резултати.
Политика 21-01-2022

Как ДПС се превърна в дубльор на „Промяната“

Ако в политиката имаше дубльори, както във филмите, някой може да се обърка кой е ракетата носител на промяната в 47-ия парламент.
Политика 14-01-2022

„Възраждане“ свърши добра работа – стана червена линия

Същинският проблем, който парламентарно представената "Възраждане" представлява обаче, е, че набиращата ѝ сила кампания срещу COVID-мерките подменя онова, заради което бяха избрани новите управляващи - борбата с мафията и корупцията, налагане на върховенството на правото.

Бойко Рашков и магистралата за никъде

Българската магистрала “Хемус” може да стане вторият път за никъде на Балканите, след аутобана с китайския кредит, който заплаши да фалира Черна гора. 
Политика 31-12-2021

Четири големи предизвикателства пред България през 2022 г.

Какви ще са големите препятствия пред новите управляващи? Анализ на Емилия Милчева.