Желко Трканец

Икономика 15-02-2022

Северна Македония отбелязва висок ръст на туристите за 2021

През периода януари - декември 2021 г. броят на туристите в Северна Македония е нараснал с 50,3%.

Украйна е „дълбоко разочарована“ от коментарите на хърватския президент

Украинското външно министерство извика хърватския посланик след язвителните коментари на хърватския президент за Украйна, включително, че тя е една от най-корумпираните страни в света и не принадлежи към НАТО.
Политика 23-12-2021

Хърватия предлага до 26 000 евро на завърнали се емигранти, за да започнат бизнес

Хърватите, които изберат да се върнат обратно от други страни от ЕС и да започнат свой собствен бизнес, ще получат субсидии до 200 000 куни (26 000 евро) като част от новата схема „Аз избирам Хърватия“.
Политика 03-12-2021

Партия „Алтернатива“ решава дали да участва в правителството на Северна Македония

Централният съвет на партия "Алтернатива" ще реши дали да участва в правителството, водено от социалдемократите (СДСМ) в петък в Тетово, градът с най-много албанци с изключение на Скопие.

Полският премиер: „Северен поток 2“ ще увеличи зависимостта на ЕС от Русия

Зависимостта на Европа от руския газ ще се увеличи, след като спорният газопровод "Северен поток 2" започне да функционира. Това коментира полският премиер Матеуш Моравецки във вторник след среща с хърватския си колега Андрей Пленкович в Загреб.

Публичната администрация на Северна Македония е готова да се дигитализира

Според вицепремиерът по икономическите въпроси на Северна Македония Фатмир Битичи, страната ще бъде първата в Югоизточна Европа, която ще въведе асистенти с изкуствен интелект.
Политика 12-11-2021

Вотът на недоверие към правителството на Северна Македония се отлага

Сесията на парламента, на която щеше да се гласува вота на недоверие срещу премиера Зоран Заев беше отложена за неопределено време поради липса на кворум.

Бившата хърватска министърка на еврофондовете е арестувана

Арестът на член на Хърватския демократичен съюз (ХДС-ЕНП) и бивш министър на европейските фондове Габриела Жалац доведе до вълна от критики на опозицията срещу съдебната система.

Правителството на Северна Македония обяви криза в енергетиката

Правителството на Серверна Македония обяви 30-дневна енергийна криза от вторник (9 ноември) по искане на комисията, наблюдаваща електроснабдяването в рамките на Министерството на икономиката.
Политика 03-11-2021

Хърватия – дестинация за ваксинационен туризъм сред руснаците

Хърватия се превърна в най-популярната дестинация в ЕС за руснаци, които искат да се ваксинират срещу COVID-19 като около 60 души пристигат в страната всяка седмица.

Сътресения в Северна Македония след оставката на премиера

След местните избори в Северна Македония балканската страна се оказа без премиер, а по-голямата част от кметските места попаднаха в ръцете на опозицията. С оглед на засилващата се вероятност за предсрочни избори, това може да повлияе на кандидатурата на страната за членство в ЕС.
Политика 20-07-2021

Сърбия и Косово се обвиняват за слабия напредък в преговорите

"Срещата беше трудна и подчерта много различните подходи на двете страни за нормализирането на отношенията. Днес беше постигнат само лек напредък", заяви специалният представител на ЕС по диалога Прищина-Белград Мирослав Лайчак.
Икономика 22-10-2019

Не сме в криза и очакваме растеж, обяви германският икономически министър

„Ние не сме в криза. Очакваме брутният вътрешен продукт да нарасне с 0,5% през 2019 г. Вътрешният пазар остава стабилен“. Това обяви германският икономически министър Петер Алтмайер.