Ивайло Калфин

Политика 30-11-2020

Политическа смелост и необратимо разбирателство са ключът към членството на Северна Македония в ЕС

Двама бивши български министри призоваха България и Северна Македония да декларират, че преговорите между тях са близо до постигане на успех.
Икономика 22-07-2020

Българските интереси, ползите и рисковете в сделката за европейския бюджет

Постигнатото съгласие по следващия бюджет на ЕС и плана "Следващо поколение ЕС“ е добра новина за България, но то носи ползи и рискове. Бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин разкрива подводните камъни на споразумението за читателите на EURACTIV.
Икономика 28-05-2020

България може да получи голямо финансиране, но срещу ангажимент за растеж и работни места

За да не изпусне поредния шанс, който ни предоставят историята и ЕС, България следва изцяло да смени парадигмата, пише Ивайло Калфин в ексклузивна статия за EURACTIV.
Политика 01-04-2020

Българският принос към справяне с кризата – 1,5 млн. души са оставени без защита

Има концептуалното различие между икономическата политика в България и тази в другите страни от ЕС, където мерките са насочени да не изпадне от мрежата нито един гражданин.
Икономика 25-03-2020

Факт чек: Помага ли ЕС на България в борбата с последствията от кризата с коронавируса?

Българският премиер Бойко Борисов направи публични изявления, с послание, че ЕС не помага адекватно на страната си в контекста на коронавирусната криза. EURACTIV България помоли бившия вицепремиер Ивайло Калфин, който е и председател на Съвета на директорите на тази медия, да коментира.
Икономика 15-03-2020

В борбата с коронавируса икономиката е не по-малко важна от медицината

Основният риск, който трябва да се избегне, са масови и серийни фалити в икономиката и лавинообразно разрастване на безработицата, пише Ивайло Калфин, икономист и два пъти вицепремиер на България.

Защо не успя мисията на Бойко Борисов в Анкара?

Отношенията между ЕС и Турция пак са обтегнати. На пръв поглед това е заради вълната мигранти към турско-гръцката граница, но причините са много по-дълбоки, пише в своя статия за EURACTIV бившият български външен министър Ивайло Калфин
Икономика 24-01-2020

Как да се осигурят средства за Зеления договор, без да се облагат европейските данъкоплатци

Зеленият договор е основният политически приоритет на новата ЕК. Той предвижда до 2030 г. европейските страни да ограничат емисиите на въглероден двуокис до 55-60%  в сравнение с равнищата от 1990, а до 2050 г. да са климатично неутрални.