Калина Ангелова

Икономика 26-02-2021

Парите за фермерите: ЕС плаща милиарди, за да създава бедност в България

Стотина едри фермери прибират лъвския пай от евросубсидиите за българското земеделие, а европейските пари създават бедност в селските райони.
Политика 23-09-2020

Българи в чужбина притискат ЕНП да се дистанцира от ГЕРБ

Българи, живеещи в чужбина, изпратиха поредно писмо до председателя на ЕНП Доналд Туск и до шефа на групата на партията в Европейския парламент Манфред Вебер.
Политика 07-09-2020

Евродепутати от “Зелените” подкрепиха протестите у нас

В неделя българи, живеещи в Белгия, се събрахме на пореден протест в Брюксел с искане за оставка на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Към тях се присъединиха евродепутати от Европейската зелена партия.
Политика 07-09-2020

Бивши евродепутати с писмо до ЕП срещу задкулисния властови модел в България

На 3 септември група от бивши евродепутати изпратиха писмо до Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ЛИБЕ, в което изразиха дълбоките си притеснения по отношение на продължаващата политическа криза в България и липсата на силна реакция от институциите на Европейския съюз.

Свободата на медиите влиза в докладите на ЕК за върховенството на закона

Медийният плурализъм ще е част от докладите за върховенството на закона в ЕС, които Европейската комисия ще представи през септември.
Политика 25-07-2020

Екшън по време на 16-ия ден протести: Дариткова и Нинова бяха блокирани в БНТ

Екшън се разигра пред БНТ в петък вечерта, когато протестиращи блокираха шефката на ПП на ГЕРБ Даниела Дариткова и лидера на БСП Корнелия Нинова.
Политика 20-07-2020

Българи на протест в Брюксел по време на съвета на ЕС

Над 70 българи от различни градове на Белгия се събраха на антиправителствен протест в близост до сградата на Съвета на ЕС в Брюксел в неделя. Там се провежда срещата на върха на европейските лидери, на която присъства и премиерът Бойко Борисов.
Политика 17-07-2020

Българи в Брюксел посрещнаха Борисов с “Оставка”

Българи в Брюксел посрещнаха премиера Бойко Борисов, който днес присъства на срещата на върха на Европейския съвет, с искания за оставка. 
Политика 16-07-2020

Българите в Брюксел също се включиха в протеста

Българите в чужбина се включиха в протестите срещу кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.
Политика 15-07-2020

Председателят на АЛДЕ защити Доган

"Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е създател на етническия мир в България. Към него трябва да се отнасяме с уважение. Срамно е той и неговата собственост да бъдат атакувани от екстремисти", написа Ван Балеен в Туитър.
Икономика 14-07-2020

ЕЦБ: България има още работа, преди да влезе в еврозоната

България трябва да постигне по-голям напредък в подобряването на работата на институциите и стабилизирането на икономиката си, преди да приеме еврото. Това подчерта Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка.
Политика 10-07-2020

Шефът на НСО подаде оставка заради блокиран достъп до сарая на Доган

Заради скандала президентът поиска и получи оставката на началника на службата за охрана ген. Красимир Станчев.
Икономика 07-07-2020

Брюксел прогнозира по-бавно възстановяване на българската икономика

Въпреки всеобхватния отговор на пандемията на европейско и национално ниво, икономиката на ЕС ще преживее дълбока рецесия, а различията между държавите членки ще станат още по-явно изявени.

Европол може да се заеме със записа, съдържащ заплахи срещу Йончева

Ираче Гарсия, испански евродепутат и председател на групата на Социалистите и демократите в ЕП изпрати писмо във вторник 30 юни до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с настояване за разследване, включително и със съдействието на Европол, на предполагаеми заплахи...

Има евродепутати расисти, ЕК да следи ромското включване, казва Ромео Франц от “Зелените”

Трима евродепутати, сред които и Анжел Джамбазки, са расисти. Това каза германският евродепутат Ромео Франц в интервю за EURACTIV България.

България пак е последна по дигитализация в ЕС

Индексът на Европейската комисия за навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото (DESI) показва нивото на дигитализацията в страните от ЕС и напредъка им по отношение на дигиталната конкурентоспособност.
Политика 10-06-2020

Преводачите на свободна практика в ЕС продължават протестите

EURACTIV България продължава да следи случая с преводачите на свободна практика в институциите на ЕС, за които удара на пандемията от COVID се оказа опустошителен. Решение на хоризонта все още не се вижда.
Икономика 03-06-2020

ЕС остави част от най-важните си служители на ръба на оцеляването

Икономическият удар на пандемията се оказа опустошителен за близо 1200 преводачи на свободна практика в европейските институции. Кризата показа, че тези изключително важни за ЕС служители са най-малко защитени. Сега на ръба оцеляването са оставени близо 1200 висококвалифицирани езикови експерти,...
Икономика 29-05-2020

България би могла да получи 2.7 млрд евро от Фонда за справедлив преход

В четвъртък (28 май) Европейската комисия обяви как отделните страни-членки на ЕС могат да се възползват от увеличения фонд за справедлив преход в размер на 40 милиарда евро. България ще получи 2,693 млрд евро от Фонда, съобщи Европейската комисия.
Икономика 19-05-2020

Колко би ни струвало, ако ЕС го нямаше?

Колко богати ще са европейците, ако ЕС просто изчезне? Отговорът е: много по-бедни. Колко точно по-бедни? Сметката я прави Европейският парламент.
Икономика 07-05-2020

Комисията прогнозира най-дълбоката рецесия в историята на ЕС

Икономиките на страните от ЕС ще се свият със 7.4% през тази година. Здравната криза ще доведе до най-лошата рецесия в историята на блока. Това сочи пролетната прогноза на ЕК.

Илхан Кючюк: Вратата за Северна Македония вече е отворена

Добре е историческите въпроси да се оставят в ръцете на историците, а ако политиците не направят необходимото, тогава историята ще ги съди, каза евродепутатът Илхан Кючюк в интервю за EURACTV България.
Политика 13-04-2020

Фон дер Лайен: Социалната изолация за възрастните хора може да продължи по-дълго

Възможно е възрастните хора да трябва да бъдат изолирани до края на годината, за да се предпазят от коронавируса, заяви ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен.

Евродепутати настояват за помощ за Западните Балкани в борбата с коронавируса

На фона на кризата с коронавируса четирима евродепутати изпратиха писмо до Европейската комисия с призив за подпомагане на района на Западните Балкани и включването на държавите в него в схемата за разрешение за износ на медицинско оборудване на ЕС.