Калина Ангелова

Клатят „Булгаргаз“, за да влязат нови играчи в полза на Русия

Документи, с които EURACTIV България разполага, свидетелстват за опасенията на държавната Булгаргаз, че заинтересовани среди се стремят да я уязвят финансово. В дъното е проект за нов газов доставчик.
Политика 22-12-2021

България е след Албания в глобалния Индекс за човешка свобода

Пред последното десетилетие България не отбелязва видим напредък в Индекса за човешка свобода (HFI), изготвян от американския институт „Катон“ и канадския „Фрейзър“.

ЕК установи липсата на обучени кадри в България, което забавя иновациите

Едва 11% от българите в активна възраст имат над средната компютърна грамотност, въпреки че специалистите в областта на информационните и комуникационни технологии са 3,3% от всички работещи в България.
Икономика 12-11-2021

ЕК: Малкото ваксинирани и високите цени на енергията забавят възстановяването

Европейската комисия понижи осезаемо прогнозата си за икономическия ръст на България за 2021 г.

Доган и Ковачки с мащабни проекти по Плана за възстановяване

Българските власти планират да финансират скъпоструващото изграждане на инфраструктура за пренос на водород и пилотен проект за зелено производство на водород, в полза на две от най-големите български енергийни компании, свързани с Христо Ковачки и Ахмед Доган, твърди организацията.
Политика 08-11-2021

Външната политика липсва от предизборната кампания в България

Външната политика на страната ни или липсва, или остава в периферията на предизборния дебат. Затова се съгласиха представители на водещите партии по време на дискусия за позицията на България във външната политика на ЕС.
Политика 01-11-2021

Външно министерство честити 24 май на 1 ноември

В Деня на народните будители Фейсбук страницата на Министерството на външните работи озадачи и развесели част от гражданите с кратък, но въздействащ пост, гласящ "24 май“.
Политика 11-07-2021

В Белгия гласуваха по-малко българи отколкото през април

В Белгия най-голям е броят на българите в Брюксел, където врати отвориха 6 секции.
Икономика 30-04-2021

Подкастът на EURACTIV: Топъл обяд за най-нуждаещите се в България

Повече от 500 000 нуждаещи се лица получават всяка година пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Около 50 000 души са подкрепени с топъл обяд по програмите, финансирани от ЕС.
Политика 02-04-2021

Първоаприлска шега завърши с водни оръдия в Брюксел

Първоаприлска шега за фалшив фестивал събра хиляди хора в най-големия парк в Брюксел. Фестивал нямаше, но се стигна до сблъсъци с полицията, десетки ранени и арестувани.

Франс Тимерманс: България може да стане център за зелена енергия на Балканите

“България може да стане център за зелена енергия на целия регион”, подчерта Франс Тимерманс, изп. зам. председател на Еврокомисията. Според него, страната ни може да помага на други държави от региона, които не са членове на ЕС.
Политика 12-03-2021

Христо Иванов: Пеевски няма да е депутат заради „Росенец“

В интервю от сряда (10 март) за представители на “Брюксел за България” Христо Иванов разказа за нуждата от лустрация и съдебна реформа и за концепцията за "Голяма България", според която всяка една правителствена политика трябва да бъде проектирана и към българите в чужбина.
Политика 05-03-2021

Йоурова търси партньорства за спасяването на медийния сектор в ЕС

През тази година Европейската комисия ще представи план за действие в подкрепа на медиите. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова на събитие, организирано от EURACTIV.
Икономика 26-02-2021

Парите за фермерите: ЕС плаща милиарди, за да създава бедност в България

Стотина едри фермери прибират лъвския пай от евросубсидиите за българското земеделие, а европейските пари създават бедност в селските райони.
Политика 23-09-2020

Българи в чужбина притискат ЕНП да се дистанцира от ГЕРБ

Българи, живеещи в чужбина, изпратиха поредно писмо до председателя на ЕНП Доналд Туск и до шефа на групата на партията в Европейския парламент Манфред Вебер.
Политика 07-09-2020

Евродепутати от „Зелените“ подкрепиха протестите у нас

В неделя българи, живеещи в Белгия, се събрахме на пореден протест в Брюксел с искане за оставка на кабинета на Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев. Към тях се присъединиха евродепутати от Европейската зелена партия.
Политика 07-09-2020

Бивши евродепутати с писмо до ЕП срещу задкулисния властови модел в България

На 3 септември група от бивши евродепутати изпратиха писмо до Комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи ЛИБЕ, в което изразиха дълбоките си притеснения по отношение на продължаващата политическа криза в България и липсата на силна реакция от институциите на Европейския съюз.

Свободата на медиите влиза в докладите на ЕК за върховенството на закона

Медийният плурализъм ще е част от докладите за върховенството на закона в ЕС, които Европейската комисия ще представи през септември.
Политика 25-07-2020

Екшън по време на 16-ия ден протести: Дариткова и Нинова бяха блокирани в БНТ

Екшън се разигра пред БНТ в петък вечерта, когато протестиращи блокираха шефката на ПП на ГЕРБ Даниела Дариткова и лидера на БСП Корнелия Нинова.
Политика 20-07-2020

Българи на протест в Брюксел по време на съвета на ЕС

Над 70 българи от различни градове на Белгия се събраха на антиправителствен протест в близост до сградата на Съвета на ЕС в Брюксел в неделя. Там се провежда срещата на върха на европейските лидери, на която присъства и премиерът Бойко Борисов.
Политика 17-07-2020

Българи в Брюксел посрещнаха Борисов с „Оставка“

Българи в Брюксел посрещнаха премиера Бойко Борисов, който днес присъства на срещата на върха на Европейския съвет, с искания за оставка. 
Политика 16-07-2020

Българите в Брюксел също се включиха в протеста

Българите в чужбина се включиха в протестите срещу кабинета на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.
Политика 15-07-2020

Председателят на АЛДЕ защити Доган

"Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е създател на етническия мир в България. Към него трябва да се отнасяме с уважение. Срамно е той и неговата собственост да бъдат атакувани от екстремисти", написа Ван Балеен в Туитър.
Икономика 14-07-2020

ЕЦБ: България има още работа, преди да влезе в еврозоната

България трябва да постигне по-голям напредък в подобряването на работата на институциите и стабилизирането на икономиката си, преди да приеме еврото. Това подчерта Фабио Панета, член на Изпълнителния съвет на Европейската централна банка.