Клер Стам

Политика 01-07-2020

Икономическата политика – централен фокус на германското председателство на ЕС

След като Германия пое председателството на Съвета на ЕС в сряда (1 юли), министърът на икономиката Петер Алтмайер (ХДС) представи планове за преориентиране на икономическата политика на блока.
Политика 08-05-2020

Обърнатата буква в Аушвиц

Днес отбелязваме 75-годишнината от края на опустошителния световен конфликт, чиито последствия европейският континент усеща и до днес. Малко реликви символизират ужаса на войната, така както портата от ковано желязо с изглед към входа на лагера на смъртта Аушвиц.
Политика 28-04-2020

Петерсбергски диалог за климата – спешна нужда от солидарност

Като първото голямо събитие в климатичния календар от началото на пандемията много експерти разглеждат петерсбергската среща като шанс за активизиране на глобалните усилия в областта на климата.
Политика 20-04-2020

Макрон хвърли ръкавицата

За Еманюел Макрон въпросът за коронаоблигациите не може да бъде заобиколен. Миналия петък той направи позицията си за издаване на коронаоблигации кристално ясна, особено за северните държави и най-вече за Берлин. На карта е поставено собственото му политическо бъдеще.

За разделението на властите

В сърцето на Европейския съюз се появи друг задушаващ и потенциално смъртоносен вирус. Той заплашва разделението на властите, както го познаваме от трактата на Монтескьо “За духа на законите”.
Политика 18-03-2020

Лидерство във време на криза – примерът на Берлин и Париж

Човек никога не може да се умори да намира разликите в лидерството между Париж и Берлин. Управлението на кризата с COVID-19 е един от най-добрите примери за това, но нещата са на път да се променят едва след няколко часа.

Коронавирус в САЩ – Тръмп може да завиди на Европа

Бързо разпространяващият се коронавирус ни принуждава да се върнем в реалността и да се изправим пред грозната истина. Причина е да се адаптираме и да променим поведението си в интерес на всички. Залогът е общото благо. Ни повече, ни по-малко.

Да върнем разума в дебата

Анкара зависи от европейските инвеститори. ЕС държи силни карти и не трябва да се поддава на страха и чувството за неотложност на ситуацията. В името на бежанците и в името на целия Европейския съюз.
Политика 26-02-2020

Само един журналистически въпрос се оказа достатъчен

Днес е политическата “пепеляна” сряда в Германия, 100-годишна традиция, в която лидерите на демократичните партии в страната тестват границите на политическата си реторика до краен предел. Събитието се проведе вчера в Берлин и предизвика вълна от възмущение в германските политически кръгове.
Политика 20-02-2020

(Зелената) икономика, глупако!

Въпросът кой ще бъде следващият лидер на християндемократите не е единствената сцена за политическа дискусия в Германия тези дни. Бъдещият завод на “Тесла” в покрайнините на Берлин изненадващо предизвика също толкова интензивен дебат.
Политика 14-02-2020

Време за протести

Протестите по улиците, където гласът ви се чува и посланието ви е възможно най-видимо, не е привилегия само на французите.

Възпоменание

Франция обича да празнува революцията си с демонстрация на военната си сила. В Германия не се случва нищо подобно. Страната и преди всичко Берлин, отбелязаха 30-годишнината от падането на Стената и мирната си революция с мащабно художествено представление.
29-10-2019

Възкресение

Недолюбваната широка коалиция в Германия успя, независимо от всичко, да направи това, което Еманюел Макрон майсторски постигна във Франция през 2017 г.: заби последния пирон в ковчега на традиционните партии.
Политика 03-10-2019

Изгубено и намерено обединение?

Днес е денят на обединението на Германия. В страна, известна с федерализма си, 3 октомври се празнува навсякъде, от протестантския север до католическия юг, от индустриализирания запад до възродения изток, в прослава на възстановено единство. Но има ли е единство наистина?