Красен Николов

Политика 07-04-2020

Съветът на ЕС прие пакета “Мобилност”

Съветът на ЕС прие реформата в сектора на автомобилните превози в ЕС. Ако новото законодателство бъде окончателно прието, се очаква България да го атакува пред Съда в Люксембург.

България е застарял пациент със съпътстващи заболявания

Очевидно е, че България страда от нещо наистина тежко, но няма кой да постави диагноза. Всеки с висока температура е смятан от ЕС за потенциален носител на Covid-19 и е призован да си стои тихо вкъщи.
Политика 02-04-2020

Политиците в България – без контрол върху имуществото, но с по-високи заплати

ГЕРБ предлага министри и депутати да бъдат освободени от задължението да декларират имуществото си пред антикорупционната комисия, докато действа извънредното положение. Заплатите на народните избраници скачат с 375 лв. от 1 април.
Финанси 02-04-2020

Започва масово съкращение на работници, мерките на Борисов изглежда не работят

Близо 1/3 от предприятията планират съкращения заради кризата, а едва 8% смятат да се възползват от правителствената помощ. Това сочат данни от проучване на Българската стопанска камара, от които излиза, че на практика икономическият пакет на българското правителство не работят.
Финанси 27-03-2020

Най-малко 250 000 работници в България са пряко ударени от кризата

Общо 74 570 български компании с 250 000 служители са директно засегнати от ограничителните мерки заради разпространението на Covid-19. Проблемът обаче е много по-голям.
Политика 26-03-2020

България предлага да стане посредник на търговията между ЕС и Турция

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на Европейския съвет българският транспортен сектор да се превърне в посредник на търговията между ЕС, Турция и Близкия Изток.
Политика 16-03-2020

Едрият бизнес поиска държавата да си плати дълговете веднага

Работодателските организации призоваха държавата да плати незабавно всичките си висящи задължения към фирмите, за да разполагат те със свежи пари по време на кризисната ситуация.
Политика 15-03-2020

България получава 1.35 млрд. евро от ЕС за борба с коронавируса

България ще получи достъп до общо 1,358 милиарда евро от европейския бюджет за борба с коронавируса.
Политика 13-03-2020

Правителството затваря всичко без хранителни магазини, аптеки, банки и бензиностанции

Правителството обяви, че затваря незабавно всички училища, детски градини, търговски центрове, магазини, заведения, кина и други обекти, в които се струпват хора, във връзка с обявеното извънредно положение. Ще работят само магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите.
05-03-2020

Лидерът на КНСБ: България просто не може да изпълни тази Зелена сделка

Икономическата цена от затварянето на въглищните централи без достатъчно дълъг преходен период ще е непосилна за България, казва лидерът на КНСБ Пламен Димитров в интервю за EURACTIV България.
03-03-2020

България внася все повече боклук

През годините в странати ни са влизали отпадъци от Италия, Великобритания, Румъния, Гърция, Финландия, Македония, ОАЕ

България се нуждае от 33 милиарда евро, за да изпълни Зелената сделка

България трябва да инвестира общо 33 милиарда евро, за да започне да изпълнява основните цели на Зелената сделка. Сумата е равна на половината от брутния вътрешен продукт на най-бедата държава в ЕС
Финанси 26-02-2020

Брюксел е сезиран за сериозен проблем с българската статистика

Евростат и Европейската комисия са сезирани заради сериозен проблем с данните за платежния баланс на българската икономика. Миналата седмица депутатът от БСП Румен Гечев първи обяви в парламента, че има голям проблем с данните на Националния статистически институт.
Политика 26-02-2020

България е забавила програмата си за чист въздух

Актуалните тенденции при емисиите сочат, че за постигането на бъдещи цели може да са нужни допълнителни мерки, казва комисарят по екология Виргиниюс Синкявичюс.

Прокуратурата ще пита Борисов за къщата в Барселона

Държавното обвинение се самосезира по публикацията в "Ел Периодико". Ще снема обяснения от замесените и ще иска помощ от испанските власти. По друга проверка прокуратурата ще вика Петър Стоянов, Иван Костов и Стив Ханке.

Руски агент от случая “Скрипал” е посочен като извършител на покушението срещу Гебрев

Прокуратурата официално посочи трима руски граждани като отговорни за опита за убийството на българския оръжеен бизнесмен Емилиян Гебрев. Единият от обвиняемите е добре познатият на западните служби агент с псеводонима "Сергей Федотов".
Политика 20-02-2020

Нова тв сваля от екран Антоанета Николова след отразяването на Гешев в Брюксел

Журналистката Антоанета Николова не е уведомена официално, но е научила, че сътрудничеството й с медията на Домусчиев е прекратено. Причината е присъствието й сред репортерите, отразявали посещенията на Иван Гешев в Брюксел.
Финанси 19-02-2020

Еврото не е просто валута, то е “сбогом” на Евразия

Комбинацията между общото недоверие към властта и зависимите медии правят от публичното пространство инкубатор за покълването на всякакъв тип пропаганда, фалшиви новини и конспирации.
Политика 18-02-2020

Борисов удря спирачките за влизането в чакалнята на еврозоната

Премиерът Бойко Борисов обяви, че "няма да насилваме" влизането на България в чакалнята за еврото, без да е "убеден целият народ".

България игнорира половината решения на съда в Страсбург

България е сред страните с най-много неизпълнени решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за последните 10 години. Това сочат данните на международната платформа European Implementation Network.
Политика 15-02-2020

Премиерът се разбрал с Гешев да “размаже всичко живо, което цапа”

"По това сме се разбрали. Дали арестуват министър, дали арестуват зам.-министър или който и да, това не е моя работа и не ме интересува, и не ми е долагано. Това се заклевам", заяви премиерът.

Прокуратурата подхвана ТЕЦ-овете на Ковачки за горене на боклук

Скандалът с вноса на боклук от Италия, който да бъде горен в България, зави в неочаквана посока. Прокуратурата разпореди спешна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-ове, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.
Политика 12-02-2020

ГЕРБ внезапно се отказа от блокирането на Airbnb и Booking

Точно преди окончателното гласуване от парламента ГЕРБ оттегли предложението си собствениците да търсят съгласието на поне половината от съседите си, ако искат да настаняват гости в имотите си чрез онлайн платформи.
Политика 12-02-2020

Главният прокурор нареди проверка на цялата приватизация

Не е ясно как ще бъде направена тази огромна проверка и колко време ще отнеме, както и дали не е изтекла давността за преследване на някои евентуални престъпления. От старта на приватизацията през 1993 г. са сключени хиляди сделки.