Красен Николов

Борисов даде на Кремъл това, което Меркел не успя

Енергийната криза в ЕС има пряка връзка със засилването на напрежението в региона на Черно море, казва в интервю за EURACTIV дипломатът Илиян Василев
Политика 19-11-2021

Радев засече на Крим, Герджиков – с ДПС и Гешев

Българският избирател не обича дилеми, но президентският дебат им създаде много сериозна преди вота в неделя.

Правосъдният министър: Митко Каратиста ме заплаши с главния прокурор

Бившият съсобственик на “Делта гард“ Митко Каратиста (Димитър Спасов) е заплашвал Иван Демерджиев с главния прокурор Иван Гешев. Това разказва правосъдният министър Демерджиев в интервю за EURACTIV и Mediapool. Демерджиев е бил „спасен“ след намеса на германското и австрийството посолство.
Икономика 01-10-2021

България се съди с всички големи в ЕС заради своите камиони

София продължава да лобира пред ЕК за неприлагането на разпоредбата за задължителното връщане на камионите на всеки 8 седмици, но засега резултат няма.
Политика 24-09-2021

Голямото ослушване

Партийната подкрепа за президента и очакваната висока избирателна активност му дават голям шанс да спечели още на първи тур. Рисковете за него са свързани по-скоро с балотажа.
Политика 09-09-2021

Татяна Дончева беше идеалната мишена за отстрелване

Татяна Дончева е голяма мишена и не е трудно да бъде умерена, а ползите за т.нар. партии на статуквото от компроматната атака срещу една от най-ярките фигури в "Изправи се БГ! Ние идваме" са многобройни.
Политика 08-09-2021

България ограничи вноса на боклук за изгаряне

Българското правителство прие решение за ограничаване на вноса на преработени отпадъци, които могат да се използват за производство на електроенергия чрез изгаряне в специални инсталации.
Политика 21-07-2021

Парламентът иска да роди правителство до 2 седмици и да увеличи пенсиите

Ново правителство до 10-15 дни и спешно преизчисляване на пенсиите. Това са първите две задачи пред 46-ото Народно събрание, фокусирали вниманието на лидерите на парламентарно представените формации.

Брюксел взема на прицел недосегаемия главен прокурор в София

Сухият и бюрократичен изказ на доклада за върховенството на закона Европейската комисия не може да прикрие факта, че Брюксел има нова цел в България - премахване на недосегаемостта на главния прокурор и радикална реформа на Висшия съдебен съвет.
19-07-2021

Истинските преторианци на Гешев нямат бради и пищови

Истинската преторианска гвардия на главния прокурор е във Висшия съдебен съвет - магистрати с дългогодишни кариери, излъчени от всички краища на завладяната ни демокрация и готови да пазят Гешев с имената и репутацията си, следвайки сляпо аргументите на своя началник.

Прокуратурата ще разследва сделката, с която Доган получи ТЕЦ „Варна“

Апелативните прокурори нареждат да бъде извършена проверка на произхода на средствата на сделката, повторното пускане в експлоатация на централата и сделките за студения резерв.
Икономика 30-04-2021

Подкастът на EURACTIV: Топъл обяд за най-нуждаещите се в България

Повече от 500 000 нуждаещи се лица получават всяка година пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Около 50 000 души са подкрепени с топъл обяд по програмите, финансирани от ЕС.
Политика 15-04-2021

Новият парламент обеща промяна и овластяване на българите в чужбина

Голяма част от депутатите в новоизбраното 45-о НС обещаха бързи реформи, които да променят радикално политическото статукво в страната чрез приобщаването на близо два милиона българи, живеещи в чужбина.
Икономика 26-02-2021

Парите за фермерите: ЕС плаща милиарди, за да създава бедност в България

Стотина едри фермери прибират лъвския пай от евросубсидиите за българското земеделие, а европейските пари създават бедност в селските райони.
03-02-2021

Пандемията е унищожила малък български град

17 987 българи повече са починали през миналата година, когато пандемията от Covid-19 обхвана света, в сравнение с 2019 г.

България за трети път се отказа от АЕЦ „Белене“, този път завинаги

България за трети път се отказа от строителството на АЕЦ „Белене“, като този път изглежда е завинаги. Министерският съвет одобри доклада на енергийния министър Теменужка Петкова за изграждане на нов VII блок в АЕЦ “Козлодуй”, използвайки оборудването за проекта „Белене“....
08-01-2021

Ваксините са малко и пристигат бавно, но България залага на АстраЗенека

При липсата на трета ваксина, само 2% от населението максимум биха могли да бъдат ваксинирани с договорените досега ваксини до 28 март, когато се очаква да бъдат проведени парламентарните избори
Политика 06-01-2021

Николай Бареков е затрупан от лавина дела за обидите си

През последната година бившият евродепутат Николай Бареков е осъждан много пъти да плаща десетки хиляди левове обезщетения за обидите, които е нанасял на други популярни личности в страната, показва проверка на EURACTIV България.
Икономика 30-12-2020

Подкастът на EURACTIV: Бъдещето на въглищата в България

В подкаста на EURACTIV България, посветен на региона на Маришкия басейн, неговата икономика и предстоящите промени, говорим с двама от най-добрите експерти по темата, които само на пръв поглед стоят от различни страни на барикадата.
Политика 17-12-2020

Ердоган открито се намесва в българската вътрешна политика

Реджеп Ердоган открито се намесва в българската вътрешна политика.  Това коментираха пред EURACTIV бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин и политологът от "Галъп" Първан Симеонов.

ГЕРБ пак отсвири Брюксел и Страсбург за разследването на главния прокурор

ГЕРБ и "Обединени патриоти" за пореден път отказаха да се съобразят с препоръките на Съвета на Европа и Европейската комисия и пристъпиха към симулация на съдебна реформа.
Политика 18-11-2020

Факт-чек: Затварянето на хората намалява ли болните от Covid-19?

EURACTIV България провери дали е вярно твърдението на здравния министър Костадин Ангелов, че локдаунът е безполезна мярка срещу Covid-19.
Политика 04-11-2020

Борисов си даде 10 години за исканата от ЕК медийна реформа

Българското правителството обеща на ЕК някакви неясни засега мерки за гарантиране на независимостта на медиите до 2030 г. Това става ясно от приетия в сряда план за реформи.
Политика 03-11-2020

Дефицит на връзка с реалността

Когато Доналд Тръмп се намираше в активната фаза на лечението си от Covid-19, той не спря да туитва в приповдигнат тон, да пуска видеообръщения, а накрая направи и обиколка с президентския SUV, за да покаже колко силен е на всички...