Красен Николов

Вдигане на македонското вето може да докара “брутален путинизъм“ в България

България е заплашена от силна антизападна вълна на фона на руската пропаганда, а вдигането на ветото върху Северна Македония може да доведе до “брутален путинизъм“, докато Запада си мисли, че само Скопие може да попадне в руски ръце.
Политика 02-06-2022

Дебатът за еврото в България се превръща в „македонски въпрос“

Дебатът за еврото в България се използва най-активно от проруската националистическа партия "Възраждане", която трупа гласове с антиевропейско говорене и пропаганда в социалните мрежи.
Икономика 29-04-2022

Безпрецедентна държавна помощ за земеделците, за да се гарантира продоволствената сигурност

Войната в Украйна принуди българското правителство да отпусне рекорден бюджет за закупуване на зърно, за да гарантира продоволствената сигурност на страната.
Политика 14-04-2022

Бивши кадри на МВР съветват ГЕРБ в парламента

Съветниците на групата на ГЕРБ са бившата шефка на парламента Цвета Караянчева, бившият икономически министър Лъчезар Борисов и активистът от младежката организация и бивш зам.-външен министър Георг Георгиев.

Италия ще изпрати 500 военни в България, ако командва бойната група на НАТО

Италия води преговори за изпращане на поне 250 военнослужещи в България, научи EURACTIV България от свои източници в НАТО.
Политика 21-03-2022

Няма „Промяна“ с ареста на Борисов, освен ако не следва още един

Дълбоко разделеното българско общество няма нужда от още пиар, а от истинска борба с корупцията. "Промяната" не може да се случи с политически арести, а със съдебен процес.
Политика 03-02-2022

Конституцията е големият политически капан на Борисов и Пеевски

Целта е част от хората да останат с впечатление, че ГЕРБ и ДПС искат реформа, но управляващите са неспособни да я обезпечат с нормални политически разговори. И оттук, че управляващите са безсмислени, защото не могат да изпълнят основното си обещание.

Борисов даде на Кремъл това, което Меркел не успя

Енергийната криза в ЕС има пряка връзка със засилването на напрежението в региона на Черно море, казва в интервю за EURACTIV дипломатът Илиян Василев
Политика 19-11-2021

Радев засече на Крим, Герджиков – с ДПС и Гешев

Българският избирател не обича дилеми, но президентският дебат им създаде много сериозна преди вота в неделя.

Правосъдният министър: Митко Каратиста ме заплаши с главния прокурор

Бившият съсобственик на “Делта гард“ Митко Каратиста (Димитър Спасов) е заплашвал Иван Демерджиев с главния прокурор Иван Гешев. Това разказва правосъдният министър Демерджиев в интервю за EURACTIV и Mediapool. Демерджиев е бил „спасен“ след намеса на германското и австрийството посолство.
Икономика 01-10-2021

България се съди с всички големи в ЕС заради своите камиони

София продължава да лобира пред ЕК за неприлагането на разпоредбата за задължителното връщане на камионите на всеки 8 седмици, но засега резултат няма.
Политика 24-09-2021

Голямото ослушване

Партийната подкрепа за президента и очакваната висока избирателна активност му дават голям шанс да спечели още на първи тур. Рисковете за него са свързани по-скоро с балотажа.
Политика 09-09-2021

Татяна Дончева беше идеалната мишена за отстрелване

Татяна Дончева е голяма мишена и не е трудно да бъде умерена, а ползите за т.нар. партии на статуквото от компроматната атака срещу една от най-ярките фигури в "Изправи се БГ! Ние идваме" са многобройни.
Политика 08-09-2021

България ограничи вноса на боклук за изгаряне

Българското правителство прие решение за ограничаване на вноса на преработени отпадъци, които могат да се използват за производство на електроенергия чрез изгаряне в специални инсталации.
Политика 21-07-2021

Парламентът иска да роди правителство до 2 седмици и да увеличи пенсиите

Ново правителство до 10-15 дни и спешно преизчисляване на пенсиите. Това са първите две задачи пред 46-ото Народно събрание, фокусирали вниманието на лидерите на парламентарно представените формации.

Брюксел взема на прицел недосегаемия главен прокурор в София

Сухият и бюрократичен изказ на доклада за върховенството на закона Европейската комисия не може да прикрие факта, че Брюксел има нова цел в България - премахване на недосегаемостта на главния прокурор и радикална реформа на Висшия съдебен съвет.
19-07-2021

Истинските преторианци на Гешев нямат бради и пищови

Истинската преторианска гвардия на главния прокурор е във Висшия съдебен съвет - магистрати с дългогодишни кариери, излъчени от всички краища на завладяната ни демокрация и готови да пазят Гешев с имената и репутацията си, следвайки сляпо аргументите на своя началник.

Прокуратурата ще разследва сделката, с която Доган получи ТЕЦ „Варна“

Апелативните прокурори нареждат да бъде извършена проверка на произхода на средствата на сделката, повторното пускане в експлоатация на централата и сделките за студения резерв.
Икономика 30-04-2021

Подкастът на EURACTIV: Топъл обяд за най-нуждаещите се в България

Повече от 500 000 нуждаещи се лица получават всяка година пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Около 50 000 души са подкрепени с топъл обяд по програмите, финансирани от ЕС.
Политика 15-04-2021

Новият парламент обеща промяна и овластяване на българите в чужбина

Голяма част от депутатите в новоизбраното 45-о НС обещаха бързи реформи, които да променят радикално политическото статукво в страната чрез приобщаването на близо два милиона българи, живеещи в чужбина.
Икономика 26-02-2021

Парите за фермерите: ЕС плаща милиарди, за да създава бедност в България

Стотина едри фермери прибират лъвския пай от евросубсидиите за българското земеделие, а европейските пари създават бедност в селските райони.
03-02-2021

Пандемията е унищожила малък български град

17 987 българи повече са починали през миналата година, когато пандемията от Covid-19 обхвана света, в сравнение с 2019 г.

България за трети път се отказа от АЕЦ „Белене“, този път завинаги

България за трети път се отказа от строителството на АЕЦ „Белене“, като този път изглежда е завинаги. Министерският съвет одобри доклада на енергийния министър Теменужка Петкова за изграждане на нов VII блок в АЕЦ “Козлодуй”, използвайки оборудването за проекта „Белене“....
08-01-2021

Ваксините са малко и пристигат бавно, но България залага на АстраЗенека

При липсата на трета ваксина, само 2% от населението максимум биха могли да бъдат ваксинирани с договорените досега ваксини до 28 март, когато се очаква да бъдат проведени парламентарните избори