Красен Николов

Политика 15-04-2021

Новият парламент обеща промяна и овластяване на българите в чужбина

Голяма част от депутатите в новоизбраното 45-о НС обещаха бързи реформи, които да променят радикално политическото статукво в страната чрез приобщаването на близо два милиона българи, живеещи в чужбина.
Икономика 26-02-2021

Парите за фермерите: ЕС плаща милиарди, за да създава бедност в България

Стотина едри фермери прибират лъвския пай от евросубсидиите за българското земеделие, а европейските пари създават бедност в селските райони.
03-02-2021

Пандемията е унищожила малък български град

17 987 българи повече са починали през миналата година, когато пандемията от Covid-19 обхвана света, в сравнение с 2019 г.

България за трети път се отказа от АЕЦ “Белене”, този път завинаги

България за трети път се отказа от строителството на АЕЦ “Белене”, като този път изглежда е завинаги. Министерският съвет одобри доклада на енергийния министър Теменужка Петкова за изграждане на нов VII блок в АЕЦ “Козлодуй”, използвайки оборудването за проекта “Белене”....
08-01-2021

Ваксините са малко и пристигат бавно, но България залага на АстраЗенека

При липсата на трета ваксина, само 2% от населението максимум биха могли да бъдат ваксинирани с договорените досега ваксини до 28 март, когато се очаква да бъдат проведени парламентарните избори
Политика 06-01-2021

Николай Бареков е затрупан от лавина дела за обидите си

През последната година бившият евродепутат Николай Бареков е осъждан много пъти да плаща десетки хиляди левове обезщетения за обидите, които е нанасял на други популярни личности в страната, показва проверка на EURACTIV България.
Икономика 30-12-2020

Подкастът на EURACTIV: Бъдещето на въглищата в България

В подкаста на EURACTIV България, посветен на региона на Маришкия басейн, неговата икономика и предстоящите промени, говорим с двама от най-добрите експерти по темата, които само на пръв поглед стоят от различни страни на барикадата.
Политика 17-12-2020

Ердоган открито се намесва в българската вътрешна политика

Реджеп Ердоган открито се намесва в българската вътрешна политика.  Това коментираха пред EURACTIV бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин и политологът от "Галъп" Първан Симеонов.

ГЕРБ пак отсвири Брюксел и Страсбург за разследването на главния прокурор

ГЕРБ и "Обединени патриоти" за пореден път отказаха да се съобразят с препоръките на Съвета на Европа и Европейската комисия и пристъпиха към симулация на съдебна реформа.
Политика 18-11-2020

Факт-чек: Затварянето на хората намалява ли болните от Covid-19?

EURACTIV България провери дали е вярно твърдението на здравния министър Костадин Ангелов, че локдаунът е безполезна мярка срещу Covid-19.
Политика 04-11-2020

Борисов си даде 10 години за исканата от ЕК медийна реформа

Българското правителството обеща на ЕК някакви неясни засега мерки за гарантиране на независимостта на медиите до 2030 г. Това става ясно от приетия в сряда план за реформи.
Политика 03-11-2020

Дефицит на връзка с реалността

Когато Доналд Тръмп се намираше в активната фаза на лечението си от Covid-19, той не спря да туитва в приповдигнат тон, да пуска видеообръщения, а накрая направи и обиколка с президентския SUV, за да покаже колко силен е на всички...

София рискува скандал с ЕС заради шепа чужденци с купени паспорти

Българската икономика няма полза от съмнителна продажбата на гражданство на бизнесмени от бившия СССР, Близкия изток и Северна Африка, но правителството на Борисов държи на нея. Разработка на EURACTIV България.
Икономика 19-10-2020

Калиакра – витрина на екологичната неграмотност в България

Калиакра е може би най-красивия нос по българското Черноморие, но е пример за хаотичните действия на българското правителство.
Политика 14-10-2020

Иван Гешев обяви доклада на Брюксел за плод на пропаганда

Главният прокурор обяви, че частта от доклада на Европейската комисия, която го посочва като недосегаема фигура, не отговаря на истината и е плод на пропагандата в България.

Гражданите и Европейският Резил за България

Сега ГЕРБ отрича легитимността на Европейския парламент, утре може да стои също и с Европейската комисия, която е продукт на съгласието в Европейския парламент. Така управлението на Борисов и европейските ценности започват да се превръщат в несъвместими понятия.
Политика 15-09-2020

Три милиона евро от ЕС водят до протест на съдии в София

Напрежението в системата ще се добави взривоопасно към гражданските протести срещу правителството на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Европарламентът ще държи Борисов изкъсо за корупцията

"Нашата група ще продължи темата за корупцията в България", обяви нидерландският евродепутат Софи инт' Велд пред EURACTIV след заседанието на Групата за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.
Политика 18-08-2020

Един български евродепутат вече е милионер

Като се има предвид слабата активност на някои от евродепутатите, става спорно кой е водещият стимул – дали работата в обществен интерес, или малкото състояние, което може да се натрупа по време на мандата.
Политика 07-08-2020

Биографът на Борисов не успя да стане регионален експерт в Брюксел

Някогашната репортерка от "24 часа" и автор на книгата за Бойко Борисов "Бойко, който винаги се завръща" Кристина Кръстева опита неуспешно да стане представител на регионалното министерство в мисията на България в Брюксел.
Политика 06-08-2020

Оставката на Борисов се отлага за неопределено време

Протакането има за цел оставката да бъде връчена във възможно най-удобния момент за Борисов. Поведението на прокуратурата също е фактор в този процес.
Политика 21-07-2020

Брюксел, имате проблем: И 29 млрд. евро можем да откраднем

Лидерската среща на ЕС дойде дюшеш на българския премиер Бойко Борисов. Парите са договорени, но в полза на кого?
Политика 12-07-2020

Хиляди българи излязоха на протест в защита на демокрацията

Столицата стана свидетел на шествие, което е незапомнено с размера си от юнските протести срещу правителството на Пламен Орешарски през 2013 г.

Има евродепутати расисти, ЕК да следи ромското включване, казва Ромео Франц от “Зелените”

Трима евродепутати, сред които и Анжел Джамбазки, са расисти. Това каза германският евродепутат Ромео Франц в интервю за EURACTIV България.