Самюел Столтън

България е сред нарушителите при сделките с Китай

Петнадесет държави-членки на ЕС, сред които и България" са нарушили правилата на Съюза като са договорили двустранни търговски сделки с Китай като част от амбициозната инициатива на Пекин “Един пояс – един път”.

Евродепутат: Европейските стартъпи могат да подпомогнат възстановяването

Въпреки пандемията от коронавирус, предизвикваща хаос в редица сектори на единния европейски пазар, икономическото възстановяване на блока може да бъде подпомогнато от новите пазари, които ще се появят в стартъп екосистемата.

ЕК започва антимонополно проучване на потребителския Интернет на нещата

Гласовите асистенти, включително Siri на Apple, Alexa на Amazon и Google Assistant, ще бъдат част от разследването, съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер.

Еврокомисията загуби битката с Apple в Ирландия

Технологичният гигант Apple не се е възползвал неправомерно от държавна помощ във връзка с корпоративния данък в Ирландия, реши Съдът на ЕС в Люксембург. Решението попречи на желанието на Европейската комисия да поиска обратно 13 милиарда евро неправомерни данъчни облекчения.

Великобритания забрани на Huawei да изгражда 5G мрежата ѝ

Обединеното кралство изключи Huawei от изграждането на инфраструктурата на бъдещата си 5G мрежа, съобщи правителството на Великобритания във вторник (14 юли).

Словенският премиер иска задължително мобилно следене на COVID-19

Мобилните приложения срещу коронавирус трябва да станат задължителни. Така Европейският съюз ще излезе по-бързо от здравната криза и ще отвори границите си, подчерта словенският премиер Янез Янша в сряда (8 юли) .

Gaia-X – началото на европейската екосистема за данни

Началото на амбициозното усилие на Франция и Германия за създаване на европейска облачна инфраструктура в отговор на конкурентите САЩ и Китай бе поставено в четвъртък (4 юни).

Бретон призова за бързо въвеждане на единната патентна система

ЕС трябва да ускори плановете си за създаване на единна европейска патентна система, тъй като настоящата е твърде скъпа и фрагментирана. Това каза комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон.

Зукърбърг апелира за европейско лидерство в регулирането на дигиталните платформи

Главният изпълнителен директор на Фейсбук призова ЕС да поеме водеща роля в създаването на правна рамка за регулиране на онлайн платформите, за да се противопостави на други модели на дигитално управление, като например Китай.
Политика 12-05-2020

Брюксел пак настоя за справедлив достъп на ЕС до китайския пазар

Вицепрезидентът на Европейската комисия Марош Шефчович поднови призивите на европейските компании за справедлив достъп до китайския пазар в опит да се възстанови доверието след пандемията.

Брюксел настоява страните-членки да не бавят 5G

Зам.-председателят на ЕК Маргрете Вестегер призова ресорните министри от страните-членки да ограничат доколкото е възможно всяко забавяне на внедряването на 5G технологиите.

Комисията обмисля иновативни финансови решения в подкрепа на медиите

Европейската комисия обмисля планове за въвеждане на нови и иновативни финансови решения в подкрепа на устойчивостта на медийния сектор в ЕС на фона на здравната криза.
Икономика 30-04-2020

Полша въвежда данък “Нетфликс”, от който очаква 3,3 млн. евро

Полша ще въведе 1,5% такса върху приходите от стрийминг платформи, включително "Нетфликс" и "Амазон", обясни финансовият министър.

ЕС ще извърши дигитална трансформация след кризата с COVID-19

Държавите-членки и ЕК трябва да анализират подробно опита от пандемията, за да осъвременят бъдещите политики в целия спектър на цифровото пространство, разкрива изтекъл документ на Съвета на ЕС, видян от EURACTIV.
Политика 10-02-2020

Ирландска революция

В събота изборите в Ирландия отбелязаха преломен момент в политическата история на страната, но най-големият победител – лявата националистическа “Шин фейн”- може дори да не участва в следващото правителство.

ЕС: 5G ще повиши риска от кибератаки

Стандартите за 5G сигурност ще бъдат засилени в целия ЕС. Съюзът обаче обеща да не изключва конкретни доставчици, въпреки силния натиск на САЩ срещу китайския гигант Huawei.

Вестегер призова за “особено високи” стандарти за изкуствения интелект в публичния сектор

Технологиите за изкуствен интелект, внедрени в публичния сектор, трябва да отговарят на "особено високи стандарти, що се отнася до прозрачността и отчетността", каза заместник-председателят на ЕК Маргрете Вестегер.

Брюксел обмисля временна забрана на лицевото разпознаване

Европейската комисия обмисля налагането на временна забрана върху използването технологиите за разпознаване на лица за публични и частни цели.

Европейците търсят “законни” начини за подслушване на 5G

Европейската комисия работи заедно с Европол и страните-членки на ЕС за "идентифициране на подходящите начини за запазване на законовите възможности за подсушване на 5G мрежи", каза еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Евродепутатът Иво Христов обвини ЕК, че е безотговорна за рисковете от 5G

Европейската комисия е "безотговорна" като не обръща внимание на рисковете за здравето, свързани с бъдещото внедряване на мобилна мрежа от ново поколение. Това заяли българският евродепутат Иво Христов.
03-12-2019

Фейсбук отново призова за европейска регулация на интернет

Тези, които искат да ограничат свободния достъп до интернет, и тези, които искат да поддържат свободна и отворена мрежа в необходимите регулаторни рамки, водят идеологическа "борба" в световен мащаб. Това каза вицепрезидентът на Фейсбук Ник Клег.