Сам Морган

Политика 25-03-2020

Уроците на Астерикс

За голямо съжаление съавтора на популярния комикс "Приключенията на Астерикс" почина днес (24 март) на 92-годишна възраст. Галските войни на Албер Юдерзо могат да научат Европа на няколко урока, полезни за всички ни.
Политика 02-03-2020

Климатът не може да остане на втори план

Притеснения за нова миграционна криза, паника около коронавируса, рецесии на хоризонта: европейските политици имат не една и две тревоги, които да ги държат нащрек.
28-02-2020

VW предлага 830 млн. евро на жертвите на “Дизелгейт” в Германия

Автомобилният гигант се съгласи да обезщети собствениците на автомобили, които участват в колективния иск, с между 1350 и 6257 евро в зависимост от възрастта и модела на колата.

И еврократите са хора

Европейският съюз е поел на “зелен” кръстоносен поход, въоръжен с прокламации и планове, полиращи екологичния му образ. Но това изисква огромен човешки ресурс, което може да се окаже не по-малко предизвикателство от промяната на климата.

Ретроспекция на Брекзит

Брекзит е пред нас. В полунощ британците излизат, затваряйки още една глава от сагата на Брекзит и от историята на ЕС. EURACTIV ви припомня целия процес от последните 3 години.
Политика 21-01-2020

Келтски хартиени тигри

И трите делегирани парламента на Обединеното кралство - в Белфаст, Кардиф и Единбург - ще откажат да одобрят сделката на Борис Джонсън за Брекзит до края на днешния ден. Но протестите им ще останат нечути, след като Лондон даде ясно да се разбере, че опасенията им имат малка тежест.

Полша остава извън сделката за климата, но лидерите на ЕС обявяват победа

Лидерите на ЕС обявиха, че са постигнали споразумение за амбициозен климатичен план за 2050 г. рано в петък сутринта (13 декември), макар че Полша все още поддържа възраженията си и отказва да одобри неутралната за климата цел.

Вземете парите и се махайте

Две големи събития тeзи дни ще оформят климатичните амбиции на ЕС и всяко подхлъзване би могло да нанесе непоправима вреда на зелените идеи. Ето как се подреждат парчетата от пъзела.

ЕС може да забрани вноса на “мръсни” батерии

ЕК обяви, че е дала зелена светлина за държавна помощ от 3,2 милиарда евро за проекти за батерии в седем страни - Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Полша и Швеция.
Политика 03-12-2019

Урсула: Година първа, ден първи

Нова седмица, нова Kомисия, нови лица. Един въпрос идва в ума на мнозина журналисти: ще прекъсне ли новата Комисия на Урсула фон дер Лайен линията на Жан-Клод Юнкер, или ще ни предложи още от същото? Още първият работен ден може да ни даде някои улики.
14-11-2019

Ще направи ли Фон дер Лайен жест към Зелените?

Най-голямата непосредствена задача на Урсула фон дер Лайен е да събере комисари от всички страни-членки, за да сформира работеща Комисия. Но заплахата Парламентът да отхвърли екипа ѝ все още съществува. Какво може да направи избраният председател по този въпрос?

“Тесла” избра Германия за четвъртата си гигафабрика

Американската фирма за електромобили "Тесла" ще изгради завод край Берлин в Германия, обяви основателят на компанията Илон Мъск във вторник (12 ноември).
12-11-2019

Великобритания все пак ще посочи еврокомисар

Британското правителство призна в понеделник (11 ноември), че "ще изпълни законовите си задължения" и ще номинира представител за Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен.

От Париж с любов

Доналд Тръмп изпълни заплахата си да започне изтеглянето на САЩ от споразумението за климата в Париж. Но вместо да осъждаме решението му, всъщност следва да го отпразнуваме.

Любопитният случай на един липсващ фонд

Миналата седмица срещата на върха на ЕС посвети незначителните десет минути на изменението на климата. Брекзит и (не)разширяването на съюза доминираха в разговорите. Все пак имаше достатъчно време за малка интрига: къде отиде Фондът за справедлив преход?
Политика 22-10-2019

Брекзит. Определено. Може би

Може би е уместно, че процесът по Брекзит, който направи знаменитост председателя на Камарата на общините Джон Бъркоу трябва да приключи с последна процедурна борба преди края на кариерата му.

Kандидатът на Макрон

Ако един агент, обучен от вражеска чуждa сила, проникне в структурите на властта на ЕС, с цел да започне фини актове на саботаж, може ли да се надява, че ще се справи много по-добре от това, което Макрон върши в...
Политика 08-10-2019

Призракът от Берлемон

Урсула фон дер Лайен ще живее в специално пригоден апартамент на 13-ия етаж в сградата на Комисията, известна като Берлемон. С малко въображение си представяме какво би й се случило след някой месец, в тези обитавани от духове коридори...