Сам Морган

Транспорт 29-07-2020

Европейски астронавт ще участва в следващата мисия на SpaceX

Астронавт на Европейската космическа агенция (ЕКА) ще бъде част от екипажа на борда на ракета на SpaceX, която ще се насочи към Международната космическа станция през пролетта на 2021 г.
Икономика 21-07-2020

Съветът на ЕС с историческа сделка, дяволът е в детайлите

Лидерите на 27-те държави от ЕС най-накрая стигнаха до компромис за дългосрочния бюджет на блока и Фонда за възстановяване в размер на 1,074 милиарда евро рано във вторник (21 юли).
Политика 14-07-2020

Вирусни сепаратисти

Отговорът на правителството на Великобритания на кризата с коронавируса заплашва да раздели вече и без това отслабналия след Брекзит съюз на Англия, Северна Ирландия, Шотландия и Уелс. Сега сепаратизмът се засилва и от вируса.
Политика 06-07-2020

Урсула-ла Ленд

Урсула фон дер Лaйен може би отвори кутията на Пандора през почивните дни след необмислена намеса във вътрешната политика на страна членка.
Транспорт 03-07-2020

Нужни ли са ни толкова много авиокомпании?

Европейските авиокомпании, засегнати от кризата с коронавируса, ще получат помощ в размер на 30 милиарда евро. Наистина ли ни трябват толкова много превозвачи? И не би ли било по-добре за ЕС да има своя собствена авиокомпания?
Политика 17-06-2020

Внимавайте за кукловодите в ЕС

Това е приказка, стара колкото е стар и самият Европейски съюз: лидерите се събират на среща на върха, постигат съгласие за нещо и след това обясняват у дома как Брюксел е наложил нещо или как ЕС ги е накарал да направят друго.
Икономика 10-06-2020

Време за данъци

Правителствата на страните от ЕС ревниво пазят данъчната политика като национална компетенция, но здравната криза даде възможност на Брюксел да промени това. Ако държавите членки не позволят на ЕС да събира свои данъци, те ще дължат стотици милиарди евро дългове.
Транспорт 04-06-2020

България се влючи в инициатива жп транспортът да стане отново привлекателен

24 европейски държави, сред които и България, се споразумяха да работят заедно в сферата на международния железопътен транспорт, за да го направят привлекателна алтернатива.

Ad astra et altruism – Към звездите чрез алтруизъм

Успехът на Илън Мъск, който изстреля двама космонавти в орбита, поне за кратко разсея мрачните мисли на по-голямата част населението на света. Космическите изследвания могат да ни разкрият много за това къде отиваме като общество и най-вече къде се проваляме.
Икономика 29-05-2020

България би могла да получи 2.7 млрд евро от Фонда за справедлив преход

В четвъртък (28 май) Европейската комисия обяви как отделните страни-членки на ЕС могат да се възползват от увеличения фонд за справедлив преход в размер на 40 милиарда евро. България ще получи 2,693 млрд евро от Фонда, съобщи Европейската комисия.
Транспорт 27-05-2020

Иновациите – поредната жертва на COVID-19

Иновациите могат да станат жертва на смъртоносния коронавирус, ако след пандемията правителствата наложат мерки за възстановяване на основата на изцяло установените технологии и практики. Новите идеи не могат да бъдат оставени да загинат.

Климатичната политика: ястреби срещу гълъби

Сега на фокус е битката срещу пандемията, но споровете за климатa все още не са приключили. Някои са в ход, а други тепърва започват. Пригответе се за битката между "ястребите" и "гълъбите".
Транспорт 07-05-2020

Правата на пътниците: CANCELLED

Предвид нарастващия натиск над ЕК, правата на пътниците могат да станат най-новата жертва на коронавируса.
Политика 30-04-2020

Да пребориш един вирус с друг

За добро или лошо коронавирусът може да промени обществото ни за постоянно. Разрушаващият ефект на смъртоносния вирус може да ни помогне да се освободим от редица хронични заболявания, които ни мъчат отдавна.
Политика 25-03-2020

Уроците на Астерикс

За голямо съжаление съавтора на популярния комикс "Приключенията на Астерикс" почина днес (24 март) на 92-годишна възраст. Галските войни на Албер Юдерзо могат да научат Европа на няколко урока, полезни за всички ни.
Политика 02-03-2020

Климатът не може да остане на втори план

Притеснения за нова миграционна криза, паника около коронавируса, рецесии на хоризонта: европейските политици имат не една и две тревоги, които да ги държат нащрек.
28-02-2020

VW предлага 830 млн. евро на жертвите на „Дизелгейт“ в Германия

Автомобилният гигант се съгласи да обезщети собствениците на автомобили, които участват в колективния иск, с между 1350 и 6257 евро в зависимост от възрастта и модела на колата.

И еврократите са хора

Европейският съюз е поел на “зелен” кръстоносен поход, въоръжен с прокламации и планове, полиращи екологичния му образ. Но това изисква огромен човешки ресурс, което може да се окаже не по-малко предизвикателство от промяната на климата.

Ретроспекция на Брекзит

Брекзит е пред нас. В полунощ британците излизат, затваряйки още една глава от сагата на Брекзит и от историята на ЕС. EURACTIV ви припомня целия процес от последните 3 години.
Политика 21-01-2020

Келтски хартиени тигри

И трите делегирани парламента на Обединеното кралство - в Белфаст, Кардиф и Единбург - ще откажат да одобрят сделката на Борис Джонсън за Брекзит до края на днешния ден. Но протестите им ще останат нечути, след като Лондон даде ясно да се разбере, че опасенията им имат малка тежест.

Полша остава извън сделката за климата, но лидерите на ЕС обявяват победа

Лидерите на ЕС обявиха, че са постигнали споразумение за амбициозен климатичен план за 2050 г. рано в петък сутринта (13 декември), макар че Полша все още поддържа възраженията си и отказва да одобри неутралната за климата цел.

Вземете парите и се махайте

Две големи събития тeзи дни ще оформят климатичните амбиции на ЕС и всяко подхлъзване би могло да нанесе непоправима вреда на зелените идеи. Ето как се подреждат парчетата от пъзела.

ЕС може да забрани вноса на „мръсни“ батерии

ЕК обяви, че е дала зелена светлина за държавна помощ от 3,2 милиарда евро за проекти за батерии в седем страни - Белгия, Финландия, Франция, Германия, Италия, Полша и Швеция.
Политика 03-12-2019

Урсула: Година първа, ден първи

Нова седмица, нова Kомисия, нови лица. Един въпрос идва в ума на мнозина журналисти: ще прекъсне ли новата Комисия на Урсула фон дер Лайен линията на Жан-Клод Юнкер, или ще ни предложи още от същото? Още първият работен ден може да ни даде някои улики.