Сарантис Микалополос

12-03-2020

Мицотакис призова църквата да слуша учените за коронавируса

"Лично аз почувствах необходимостта да се обърна на моята вяра", призна гръцкият премиер в тв реч. Но допълни, че "като министър-председател трябва да слушам учените. Това, което се отнася за публичните събирания, се отнася и за църквите".

ЕС отхвърля изнудването на Турция, но следващите стъпки са неясни

ЕС няма да приеме миграционния натиск на Турция по външните си граници и ще използва всички възможни мерки да спре незаконните преминавания, обявиха министрите на вътрешните работи.

“Семействата” не си забиват нож в гърба

Европейският съюз често е описван като семейство, особено в спокойни времена. При първите смущения обаче, прозорците се затварят в опит да се скрият неразбирателствата.

Американците са лоши… но не и във време на криза

Европа винаги се е гордяла с “меката си сила“ на международната сцена и е осъждала прибързания каубойски подход на Вашингтон. Но появи ли се някакъв проблем вкъщи, европейците всеки път молят американците да се намесят.
Политика 08-01-2020

Време е европейските социалисти да излязат от каменната ера

Автономният курс, който Сергей Станишев предложи на социалистите, очевидно се провали. А новият подход ще се нуждае и от ново лице.

Гърция поема лидерството за евроинтеграцията на Западните Балкани

Гръцкото правителство е решено да направи всичко възможно, за да гарантира, че амбициите на Западните Балкани за членство в ЕС ще се осъществят скоро. Това каза гръцкият министър на външните работи Никос Дендиас.
15-11-2019

Евродепутати “дисиденти” са притискани да подкрепят комисията на Урсула фон дер Лайен

Ако комисията на Урсула фон дер Лайен не бъде одобрена от парламента, това би създало безпрецедентна криза за Европейския съюз. EURACTIV научи от различни източници, че се полагат усилия подобен сценарий да бъде избегнат.
06-11-2019

Адина Валеан ще е румънският еврокомисар

Новото правителствено на Румъния номинира двама кандидати - евродепутатите Адина Валеан и Зигфрид Мурешан. Кабинетът предпочита Мурешан, но Урсула фон дер Лайен настоява комисарят от Букурещ да е жена.
30-10-2019

Лидерът на социалистите в ЕП: Договорът за името на Македония трябва да бъде запазен

Когато ЕС не изпълнява обещанията си, той губи доверието и показва, че няма достатъчна историческа отговорност към Балканите. Това каза лидерът на социалистите в ЕП Ираче Гарсия Перес.