Фредерик Симон

ЕК вероятно ще включи газа и ядрената енергетика в правилата на ЕС за зелено финансиране

В Брюксел циркулира предложение за включване както на ядрената енергия, така и на природния газ в таксономията на зеленото финансиране на блока.
Политика 01-11-2021

Лидерите на Г-20 не се разбраха за климата преди срещата в Глазгоу

Лидерите на 20-те най-големи икономики в света се споразумяха за въвеждането на глобален минимален данък за едрия бизнес, но не и за наболелия въпрос, свързан с изменението на климата.
Политика 15-07-2021

ЕС планира да намали въглеродните емисии с 55% до 2030 г.

В сряда Европейската комисия представи предложения за реформа на законодателството на ЕС в областта на енергетиката и климата. Целта е до 2030 г. въглеродните емисии да се намалят с 55%, като блока прави решителни стъпки към оттегляне от изкопаемите горива.

Енергийни гиганти призовават за въглеродни мита върху вноса на водород в ЕС

Коалиция от европейски енергийни гиганти, включително EDF, Enel, Iberdrola и Ørsted, призовават Европейската комисия да наложи въглеродни мита върху вноса на водород в Европа.

ЕС и Украйна сключват стратегическо партньорство за суровини

Целта е да се развие цяла верига за добив, рафиниране и рециклиране на минерали в Украйна, която да снабдява пазара на електрически автомобили и цифрово оборудване на ЕС.

ЕС и Япония обявиха „Зелен съюз“ в борбата за климата

ЕС и Япония официално създадоха своя "Зелен съюз", чрез който потвърдиха "споделената си амбиция за постигане на нулеви емисии на парникови газове до 2050 г."

Неуспешните газови проекти са стрували 440 млн евро на ЕС

За по-малко от десетилетие Европейският съюз е похарчил 440 милиона евро за проекти за газопроводи, които или никога не са били завършени, или е вероятно да се провалят, твърди ново изследване, публикувано в понеделник (22 февруари). От 2013 г. насам...

ЕС оказва натиск над Китай за климатичен неутралитет до 2060г

Европейският съюз ще окаже натиск върху Китай за постигане на климатичен неутралитет до 2060 г. или на страната ще бъдат наложени наказателни мита за въглеродните емисии.
Политика 26-06-2020

Нужни са спешни мерки за защита на европейските морета

Моретата в цяла Европа са в генерално лошо състояние, според доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) “Морски вести II”, публикуван в четвъртък (25 юни).

Кой ще защити Европейската зелена сделка?

Когато през ноември новата Европейска комисия встъпи в длъжност, нейната възхвалявана Зелена сделка беше център на световно внимание. Тази седмица лидерите на ЕС се срещат, за да решат каква част от нея все още може да бъде спасена.

Природният газ е незаменим при енергийния преход, признава ЕС

Докато проектите за изкопаеми горива теоретично са изключени от европейско финансиране, природният газ ще продължи да играе ключова роля в прехода от въглищна енергия, като същевременно ще улесни изграждането на водородната инфраструктура по-евтино.

Осем държави от ЕС, сред които и България, се обявяват в защита на природния газ

Група от осем държави от Балканите и източна Европа, сред които и България, обединиха сили, за да защитят “ролята на природния газ в целите за климатичен неутралитет в Европа”.

ЕК отлага действия по Зеления пакт заради кризата с коронавируса

Европейската комисия ще трябва да пренареди приоритетите си в условията на кризата с коронавируса като не толкова належащите инициативи като стратегията за биологичното разнообразие и стратегията “От фермата до трапезата” вероятно ще се забавят с няколко седмици, научи EURACTIV.

Синдикати: Зеленият пакт поставя в риск 11 млн. работни места

Европейският зелен пакт рискува да задълбочи икономическите и социалните разделения между източните и западните страни в ЕС, според европейски синдикални организации.

Бъсеску: Европейският зелен пакт рискува да откаже още страни от членство в ЕС

Европейският зелен пакт “определено ще създаде напрежение” в ЕС и рискува да принуди “две или три държави” заедно да напуснат Съюза, предупреждава бившият румънски президент Траян Бъсеску
Политика 04-02-2020

Европа трябва да чуе британците – те обикновено са прави

За останалите 27 страни членки периодът след Брекзит, започващ тази седмица, трябва да постави началото на сериозна дискусия относно целта и бъдещето на Европейския съюз. Защото неуспехът да се продължи напред може да означава бавно разпадане на европейския проект.

Проучване: Милиарди ще бъдат пропилени за ненужни газови проекти

Има риск 29 млрд. евро да бъдат пропилени за 32 предимно "ненужни" газови проекти. Европа не се нуждае от нова газова инфраструктура, за да гарантира сигурността на доставките. Това се твърди в ново проучване на консултантската компания Artelys.

ЕС представи финансов план за „Зелената сделка“ за един трилион евро

ЕК направи предложение как Съюзът да плати за преминаването на икономиката на региона към нулеви въглеродни емисии до 2050 г., като същевременно защити зависимите от въглища райони от поемането на удара от  промените.