Хорхе Валеро

Финанси 27-03-2020

Лидерите на ЕС в сблъсък за коронаоблигациите, прехвърлят решението на Еврогрупата

Лидерите на ЕС останаха на различни мнения за икономическия отговор на коронавируса. Северните страни отхвърлиха идеята за общ дълг, известен като "коронаоблигации", предложени от девет държави членки с цел финансиране на възстановяването.
Финанси 26-03-2020

Евродепутати настояват за нов дългосрочен бюджет в отговор на коронавируса

Водещи евродепутати призовават Европейската комисия да актуализира предложението си за дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-27 г., вземайки предвид последствията от пандемията.
Финанси 24-03-2020

Хамилтън срещу коронавируса

Коронавирусът е най-сериозната криза, с която Европа се e сблъсквала след Втората световна война, чухме да се казва е не една и две държави членки през последните дни.
Финанси 17-03-2020

Еврозоната мобилизира 120 млрд. евро в борбата срещу коронавируса

Страните от еврозоната взеха решение да мобилизират около 1% от своя БВП (120 милиарда евро), за да се борят срещу икономическите последствия от коронавируса на съвместна телеконференция, проведена в понеделник (16 март).
Политика 11-03-2020

ЕС обеща 25 млрд. евро за кризата с COVID-19

Средствата ще бъдат отпуснати за подкрепа на националните системи за здравеопазване, малките и средни предприятия, работници и други уязвими сектори на икономиката.
Финанси 27-02-2020

Колко да плащаме за ЕС?

Измъчените преговори за дългосрочния бюджет на ЕС, които наподобиха пазарене на турска чаршия, ясно показаха, че лидерите на ЕС вече не се на едно мнение за добавената стойност на блока, потвърждавайки бавния разпад на проекта, за който сигнализира напускането на Великобритания.
Финанси 27-02-2020

Домбровскис: Фискалните правила на ЕС ще вземат под внимание разпространението на коронавируса

Европейската комисия ще бъде "гъвкава" с Италия и други държави членки, засегнати от коронавируса, когато оценява усилията им за балансиране на публичните им финанси, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис.
Финанси 21-02-2020

Лидерите на ЕС не се разбраха за бюджета, преговорите продължават

Срещата на върха за бюджета на ЕС продължава и в петък, след като лидерите на държавите от блока, които започнаха дискусията в четвъртък, не постигнаха споразумение до ранните часове на деня. Срещата беше възобновена в 10 ч в петък.
Финанси 20-02-2020

ЕП е готов да покаже мускули за бюджета на съюза

Преди срещата на върха на ЕС Европейският парламент оказва натиск върху държавите да се съгласят за амбициозен бюджет. Парламентът настоява за по-голямо участие в процеса на вземане на решения след Брекзит и заплашва да отхвърли ключовия финансов инструмент на блока.
Финанси 19-02-2020

Европейските лидери са под натиск да се споразумеят за бюджета

Натоварената програма, спешните приоритети и рискът преговорите след Брекзит да повлияят върху дискусиите за бюджета на ЕС, притискат лидерите на съюза да постигнат споразумение за МФР до дни. Иначе през януари догодина Европа рискува да се изправи пред "ужасяващ сценарий".
Финанси 14-02-2020

Зеленият пакт е в опасност, ако Преходният фонд не е добре финансиран

Урсула фон дер Лайен предупреди, че Европейският зелен пакт няма да успее, ако държавите членки откажат да осигурят необходимите средства на най-засегнатите от климатичния преход. работници и региони.

Коронавирусът заплашва търговската сделка ЕС-Китай през 2020 г.

Сключването на търговската сделка между ЕС и Китай през тази година може да бъде "истинско предизвикателство". Коронавирусът ще затрудни процеса, тъй като ще принуди двете страни да отменят кръга от преговори, предупреди Търговската камара на ЕС в Китай.
Политика 29-01-2020

Кой ще оглави Еврогрупата?

Надпреварата за поста на председател на Еврогрупата (неофициално) започна като все още не е ясно дали настоящият титуляр Марио Сентено ще остане начело. Имената на възможните кандидати вече се завъртяха в публичното пространство.
10-01-2020

Конференция за бъдещето на какво?

В битка с изтичащото време държавите от ЕС трябва да постигнат споразумение за дългосрочния бюджет на ЕС до края на тази година. Те трябва да финансират смелите си приоритети за десетилетието.
Финанси 02-01-2020

Еврозоната 2020 – в опит да изпревари бурята

След седем години растеж перспективите на еврозоната се влошават. Има риск от рецесия, ако търговската война с Вашингтон се задълбочи, докато държавите от ЕС нямат съгласие за завършването на икономическия и паричен съюз.
Политика 20-12-2019

Краят на едно нелеко десетилетие

С наближаването на края на годината журналистите имат склонност да пишат дълги статии за приближаващите черни облаци над ЕС. Ние предпочетохме да се върнем назад към отминаващото десетилетие, не за да покажем колко далеч сме стигнали, а по-скоро заради всичките бури, които преживяхме.
Политика 29-11-2019

Колективният разум, от който се нуждаем

В един от най-силните моменти от наградения филм "Нашествията на варварите" героите обсъждат кое е най-изключителното и талантливо поколение в историята. "Интелигентността не е индивидуална черта", твърди един от тях.
Политика 25-11-2019

Съветът на ЕС позволи Комисията да заработи в непълен състав

Държавите-членки на ЕС дадоха благословията си в понеделник (25 ноември) новата Европейска комисия да започне да функционира без представител на Обединеното кралство, въпреки опасността новата изпълнителна власт да се окаже незаконно сформирана.

Персийският залив и европейският суверенитет

Европа се опитва да преоткрие суверенитета си в днешния тревожен свят, но също и да намери мястото си в продължаващия сблъсък между големите суперсили. В подобна ситуация, обаче, са и други страни по света.
02-11-2019

Libra – Време за отрезвяване

Цифровата валута на Facebook, Libra, която някои смятат за заплаха за суверенитета на държавите, може да бъде блокирана в ЕС, ако не отговори на нови, по-строги стандарти.
Финанси 30-10-2019

Еврозоната може да спаси и големи икономики

Европейският механизъм за стабилност (ЕМС), спасителният фонд на еврозоната, е достатъчно силен, за да спаси големите икономики, в това число и Италия, ако е необходимо, каза шефът на механизма Клаус Реглинг във вторник (29 октомври).
Политика 16-10-2019

Нов диалог за Каталуния

След години работа по каталунския въпрос чрез съдебни средства, присъдата в процеса срещу местните сепаратистки лидери трябва да е нова възможност за политически диалог. Твърдите позиции и социалното разделение говорят за това, че ще са нужни време и смелост, оскъдни в испанската политика днес.
10-10-2019

Еврозоната засилва фонда си срещу финансови шокове

Министрите на финансите от еврозоната постигнаха споразумение за новия бюджетен инструмент, който въвежда мерки в подкрепа на държави, засегнати от внезапен икономически шок.