Alexandra Brzozowski

ЕК ще предложи правна рамка за изземване на руски активи

Нарушаването на санкциите на ЕС ще се превърне в престъпление в целия блок.

Зеленски в Давос: Ако Западът бе действал по-бързо, можеха да бъдат спасени хиляди

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова в понеделник за повече оръжия и максимални допълнителни санкции срещу Русия. Той заяви, че десетки хиляди живота са щели да бъдат спасени, ако международната общност е действала по-бързо.

Швеция взе официално решение да кандидатства за членство в НАТО

Правителството на социалдемократическото малцинство в Швеция реши официално да подаде молба за членство в НАТО в понеделник (16 май), следвайки стъпките на съседна Финландия.
Политика 17-05-2022

Репутацията на ЕС е застрашена, защото Унгария блокира санкциите срещу Русия

Украйна призова ЕС да премине към седми пакет от санкции, които ще "убият руския износ“ и ще нанесат съкрушителен удар върху хазната на Путин.
Политика 16-05-2022

Спрете да се обаждате на Путин, настоя премиерът на Естония

Няма смисъл да говорим с Владимир Путин, ако наистина искаме той да разбере, че е изолиран, каза естонският премиер Кая Калас.
Политика 12-05-2022

Президентът и премиерът на Финландия: Трябва незабавно да кандидатстваме за членство в НАТО

Президентът на Финландия Саули Нийнистьо и премиерът Санна Марин официално подкрепиха идеята в четвъртък (12 май) страната им да се присъедини към НАТО.

Франция се подразни от алтернативата за разширяване на ЕС

Изказването на Макрон идва, когато държавите от ЕС се сблъскват с проблема дали да подкрепят бърза процедура за даване на статут на кандидат за членство на Украйна.
Политика 10-05-2022

Украйна: Вече платихме с кръв за членството си в ЕС

Дипломати на ЕС подчертават, предоставянето на статут на кандидат ще изпрати силно политическо послание не само на Русия, но и на 44 милиона украински граждани.
Политика 09-05-2022

Репортаж от Киев: Събиране на парчетата след руска окупация

Буча и Бородянка са два малки града в покрайнините на Киев, доскоро окупирани от руски сили. Снимки на убити цивилни от тези градчета предизвикаха шок по целия свят.
Икономика 05-05-2022

ЕК представя план за следвоенно възстановяване на Украйна

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се обяви за пакет за следвоенно възстановяване на Украйна в сряда (4 май), който да й помогне да се възстанови след края на войната.
Политика 27-04-2022

Срещата в Рамщайн роди глобална „група за контакти“ в подкрепа на Украйна

Срещата бележи повратна точка в консултациите между западните съюзници, които се превърнаха в непряка военна коалиция.

ЕС пристъпва към забрана на руския петрол, а Германия и Унгария смекчиха съпротивата

Двамата основни опонента на забраната за внос на руски петрол, Германия и Унгария, смекчиха съпротивата си срещу този ход.

В Делхи Фон дер Лайен предупреждава за въздействието на войната в Украйна върху Индо-Тихоокеанския регион

Партньорството на Русия и Китай все повече се превръща в заплаха за Индо-Тихоокеанския регион, заяви в понеделник (25 април) председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен във връзка с геополитическите последици от руското нападение срещу Украйна.
Политика 26-04-2022

Щабът за сигурност в Приднестровието бе обстрелян с гранатомети

Москва твърди, че има доказателства за "потискане“ на рускоезичното население в молдовския регион.

Председателят на Европейския съвет предполага, че Путин е дезинформиран за войната

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел направи опит да отвори очите на руския президент Владимир Путин за загубите на страната му в Украйна и за ефекта от санкциите в телефоннен разговор в петък.
Политика 19-04-2022

Украйна очаква да получи статут на кандидат за членство в ЕС през юни

Украйна е попълнила въпросник, който ще бъде отправна точка за Европейския съюз при вземането на решение за членството на Киев.

Вицепремиерът на Полша: Войната дава шанс на Полша и Украйна да загърбят бурното минало

Досега около 2,7 млн. души, бягащи от войната, са преминали в Полша, според последните данни на полската гранична охрана, публикувани в четвъртък (14 април).
Политика 11-04-2022

Европа има враг не само в Москва, но и в Париж

Европейски политици предупреждават, че балотажът във Франция ще бъде гласуване за Европа или за протежето на Владимир Путин в блока.
Икономика 08-04-2022

ЕС одобрява ембарго на руските въглища и обсъжда нови енергийни санкции

Пакетът от санкции включва също забрана върху износ за Русия за 10 милиарда евро, включително високотехнологични стоки и замразяване на активи на няколко руски банки.
Политика 04-04-2022

ЕС обмисля нови санкции срещу Русия заради зверствата край Киев

По-нататъшните мерки могат да включват забрана за руски кораби да използват пристанища в ЕС, повече ограничения за износа и ембарго върху енергийните доставки като въглища, петрол или газ.

Зеленски обвинява Германия и Франция за провала на украинската дипломация

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини бившия германски канцлер Ангела Меркел и бившия френски президент Никола Саркози за четиринадесет години неуспешна дипломация спрямо Русия, която е окуражила агресията на Москва.
Политика 25-03-2022

Срещата на върха на ЕС бе белязана от Зеленски, който засрами Орбан

Лидерите повториха обещанията си за подкрепа към Украйна, но не се споразумяха за нови сурови санкции срещу Русия или за бързо получаване на статут на кандидат за членство.
Политика 24-03-2022

Байдън пристигна в Европа за три срещи на върха за Украйна

Очаква се лидерите на НАТО да се съгласят да засилят военното присъствие на алианса в Източна Европа с четири нови бойни групи в България, Унгария, Румъния и Словакия.

Министърът на външните работи на Молдова поиска подкрепа от ЕС

В условията на стотици хиляди украински бежанци и настъпването на руската армия в Украйна към границата със сепаратисткия регион Приднестровие, стабилността на Молдова е изложена на риск.