Aneta Zachová

Политика 30-06-2022

Чехия предлага да помогне на Украйна да спаси своето културно наследство

Чехия иска да организира експертни екипи, които да помогнат на Украйна за опазването и реконструкцията на нейното културно наследство.

За европейците в НАТО заплахата е Русия, за САЩ – Китай

Европейските членове на НАТО ще се ангажират с по-твърда позиция спрямо Китай, но скептицизмът по отношение на англосаксонския натиск за поставяне на Пекин в полезрението на алианса остава.
Икономика 27-06-2022

Чехия скоро няма да приеме еврото, обяви премиерът

Наскоро на Хърватия беше дадена зелена светлина от Европейската комисия да приеме еврото през 2023 г., а Чехия реши да остане извън единната валута.
Политика 23-06-2022

В Азия и Африка обвиняват ЕС, вместо Русия, за липсата на храна

Африканските и азиатските страни са изправени пред недостиг на храна заради руската блокада на Черно море, но често вместо това обвиняват Европейския съюз, предупреди чешкият външен министър.

Шестият пакет от санкции на ЕС срещу Русия отвори кутията на Пандора

България иска да бъде изцяло изключена от петролното ембарго на ЕС срещу Русия.  

Компаниите за изкопаеми горива печелят от търговията с петрол между Европа и Русия

Докато Европейският съюз подготвя пълномащабно ембарго върху вноса на руски петрол, EURACTIV разглежда по-отблизо някои от компаниите, които досега са се възползвали от търговията с петрол в рамките на блока.

Недостиг на зелени технологии в Централна и Източна Европа

Експертите предупреждават, че проблемът вероятно ще се разпространи и в други страни от Централна и Източна Европа, което може да доведе до проблеми при прехода към по-екологичен начин на производство на енергия.
Политика 28-04-2022

Чехия разкритикува Кипър, че крие информация за руски олигарси

Европейският съюз от години притиска Кипър да предприеме действия срещу прането на пари, но страната не е склонна да прилага реформи.

Страните от ЕС реагираха бързо на руската газова заплаха

Европейските държави се борят да се справят с нарастващите цени на газа и електроенергията, които бяха повишени от руската инвазия в Украйна, и да смекчат ефекта им върху покупателната способност на гражданите.
Политика 25-04-2022

Еврокомисар очаква новите санкции срещу Русия още тази седмица

Йоурова потвърди, че най-важните дискусии са за забрана на вноса на руски петрол.
Политика 19-04-2022

Руските тайни служби се опитали да вербуват чешки дипломати

Според чешките медии, това може да е провокация от руските власти или опит за оказване на психологически натиск върху чешките дипломатически служби.

Унгарската позиция за Украйна провали срещата на Вишеградската четворка

Полша и Чехия се оттеглиха заради хладната подкрепа на Будапеща за действия срещу Москва.

Чешки дипломати в Москва са подложени на тормоз от страна на руските власти

Чешкото външно министерство привика руския посланик Александър Змеевски в Прага, за да протестира срещу неприемливото поведение на властите в Москва. Според министерството, чешките дипломати са подложени на сериозен тормоз.

Лидерите на ЕС в Киев: Украинците защитават истински европейски ценности

Полският премиер Матеуш Моравецки, чешкият Петр Фиала и словенският му колега Янез Янша, които пътуваха с влак до разкъсания от война Киев, бяха първите чуждестранни лидери, посетили столицата на Украйна след инвазията на Русия.

Страни от ЕС поглеждат към въглищата поради опасенията за доставките на газ

Няколко държави от ЕС отложиха плановете си за постепенно премахване на въглищата, тъй като това би означавало да се разчита на внос на природен газ от Русия.

Съветските военни паметници в Централна и Източна Европа стават жертва на вандализъм

В резултат на руската инвазия в Украйна в Централна и Източна Европа са регистрирани няколко случая на вандализъм срещу съветски военни паметници.
Политика 10-03-2022

ЕС подцени руската пропаганда, твърдят чешки експерти

ЕС със сигурност е в информационна война с Русия. За съжаление, нейните лидери осъзнаха това с цената на живота на много хора“, коментира чешкият експерт.
Политика 28-02-2022

Антиимигрантската Вишеградска четворка каза „добре дошли“ на украинците

Унгария е "приятелско място“ за хората, бягащи от Украйна, каза премиерът Виктор Орбан и добави, че всеки, който пресича границата от Украйна, ще бъде приет.
Политика 24-02-2022

Йоурова: Путин трябва да е първи в списъка със санкции на ЕС

Според нея фактът, че Путин липсва в списъка със санкции, е по-скоро знак за слабост, отколкото за отворена врата за дипломация.
Политика 17-02-2022

Източноевропейците присъстват слабо на високи европейски длъжности

Междувременно по-старите държави-членки са изправени пред проблем с подновяването на поколенията, защото много висши служители скоро ще достигнат пенсионна възраст.
Политика 14-02-2022

Бившият премиер Бабиш обмисля кандидатурата си за президент на Чехия

Бабиш може да бъде изправен пред наказателно преследване за предполагаеми измами със субсидии от ЕС.
Политика 02-02-2022

Полша уволни своя посланик в Прага

Причината е, че Ясински разкритикува собствената си страна заради липсата на желание да разреши чешко-полския спор за мината Туров.

Бившият чешки премиер Бабиш ще бъде лишен от имунитет

Комисията по имунитета препоръча на чешкия парламент да премахне парламентарния имунитет на бившия премиер Андрей Бабиш. Ако парламентът изпълни препоръката, Бабиш ще бъде изправен пред наказателно преследване за предполагаеми измами със субсидии от ЕС.
Политика 17-01-2022

Чешкият президент разкритикува бойкота на Олимпийските игри в Пекин

Чешкият президент Милош Земан, известен с добрите си връзки с китайския и с руския лидер, критикува дипломатическия бойкот на Зимните олимпийски игри в Пекин. „Аз съм фундаментално против злоупотребата с олимпийската идея за политически цели. Преживяхме това много отдавна и...