Bartosz Sieniawski

Политика 27-06-2022

Русия свали полското знаме от паметника в Катин и ядоса Варшава

Свалянето на полското знаме от мемориал на полските войници, убити от съветските сили в Катин през 1940 г. в петък (24 юни) беше посрещнато с критики в Полша.
Политика 17-06-2022

Полският президент уволни министър заради скандал с пощенските служби

Причината министърът без портфейл Михал Цешлак да бъде уволнен е проявена арогантност.
Политика 09-06-2022

Полша ще модернизира армията си с украински пари

Полша ще модернизира изцяло армията си, като използва парите, получени от продажбата на оборудване на Украйна съгласно сделка между двете страни.
Политика 27-05-2022

Полша може да удвои армията си с доброволци

Полските власти имат план да удвоят размера на армията и да укрепят военния резерв  – целта е 300 000 професионални войници да са готови да защитават полските граници по всяко време.
Икономика 19-05-2022

Поляците започват експеримент с универсален основен доход

Основен предразсъдък, разпространен в обществата, е, че ако раздаваме пари на ръка, хората ще ги прахосват за алкохол, коментира икономист.

Компаниите за изкопаеми горива печелят от търговията с петрол между Европа и Русия

Докато Европейският съюз подготвя пълномащабно ембарго върху вноса на руски петрол, EURACTIV разглежда по-отблизо някои от компаниите, които досега са се възползвали от търговията с петрол в рамките на блока.

Ранените украински войници ще бъдат лекувани в полски болници

Някои украински войници, ранени в сраженията, се транспортират за лечение в полски болници, съобщи полският министър-председател Матеуш Моравецки.

Унгария и Полша се отдалечават в позициите си за руската енергия

Полша и Унгария се обединиха в борбата си срещу Брюксел в областта на върховенството на закона, но това единство напоследък се пропуква заради близките връзки на Будапеща с Москва, които могат да се превърнат в ябълка на раздора.

Полският премиер призовава за пълна забрана на руските изкопаеми горива

Европейската комисия трябва да забрани вноса на руски изкопаеми горива, като се започне с въглища, каза полският премиер Матеуш Моравецки по време на среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в сряда.
Политика 28-02-2022

Антиимигрантската Вишеградска четворка каза „добре дошли“ на украинците

Унгария е "приятелско място“ за хората, бягащи от Украйна, каза премиерът Виктор Орбан и добави, че всеки, който пресича границата от Украйна, ще бъде приет.