Bogdan Neagu

Румъния приема нов закон за търсенето на нефт и газ в Черно море

Румънският парламент одобри нов закон за дълбоководните нефтени и газови операции, който се очаква да деблокира газовите проекти в Черно море, с 249 депутати "за" и 34 "против".

Румъния иска да забрани на публичните институции да използват руски антивирусен софтуер

Според законопроекта, наличието на руски антивирусен софтуер представлява уязвимост за киберсигурността на румънските институции и държавни органи.

Компаниите за изкопаеми горива печелят от търговията с петрол между Европа и Русия

Докато Европейският съюз подготвя пълномащабно ембарго върху вноса на руски петрол, EURACTIV разглежда по-отблизо някои от компаниите, които досега са се възползвали от търговията с петрол в рамките на блока.
Икономика 12-04-2022

Румъния отдели 3,5 млрд. евро помощ за гражданите заради високите цени

Схемата за подпомагане "Подкрепа за Румъния“ е на обща стойност 3,5 милиарда евро, повече от половината от които ще бъдат покрити с финансиране от Европейския съюз.
Политика 11-04-2022

Европа има враг не само в Москва, но и в Париж

Европейски политици предупреждават, че балотажът във Франция ще бъде гласуване за Европа или за протежето на Владимир Путин в блока.
Политика 06-04-2022

Румъния и Португалия експулсират по 10 руски дипломати, а Словения – 33-ма

Словения обяви, че ще направи всичко по силите си, за да гарантира, че извършителите на ужасяващите престъпления в Буча ще бъдат изправени пред съда,
Политика 05-04-2022

Зеленски предупреди, че Путин може да отиде още по-далеч

Съдбата на цяла Централна Европа и Черноморския регион се решава на територията на Украйна, подчерта украинският президент.

Румъния е против въвеждането на зона, забранена за полети над Украйна

Въвеждането на забранена за полети зона над Украйна може да стане основа за разширяване на конфликта в Украйна, заяви румънският президент Клаус Йоханис в четвъртък, като добави, че НАТО не желае военен конфликт с Русия.
14-03-2022

Паническо изкупуване на олио и в Румъния

Снимки, публикувани в социалните медии, показват, че хората купуват големи количества олио, което накара властите отново да се опитат да уверят потребителите, че няма да има недостиг на този продукт в Румъния.
Политика 10-03-2022

Заради фалшиви слухове румънците панически се запасяват с гориво

Румънци се наредиха на опашки на много бензиностанции в цялата страна заради слухове, че цените на бензина и дизела ще скочат рязко за една нощ.
Икономика 07-03-2022

Канадска компания ще инвестира 400 млн. евро във фабрика за литий в Румъния

Германската компания Varta пък разглежда Румъния като място за нов завод за акумулатори за електрически автомобили.
Политика 04-03-2022

Румъния ще стане център за разпределяне на помощта за Украйна

Румъния ще бъде домакин на международен център за хуманитарна помощ, който ще събира и транспортира всички дарения за Украйна.

Букурещ повишава разходите си за отбрана, а Скопие изпраща военно оборудване на Украйна

Румъния призова за бързо разполагане на нова бойна група на НАТО на нейна територия.
Политика 25-02-2022

Букурещ: Румъния няма да бъде въвлечена в конфликта в Украйна

Румъния няма да бъде въвлечена в конфликта между Русия и Украйна и ще гарантира, че "сигурността и безопасността“ на своите граждани са защитени, каза президентът Клаус Йоханис.
Политика 22-02-2022

Румъния се подготвя да приеме бежанци от Украйна

Румъния може да приеме "доста голям брой" бежанци от Украйна, ако Русия нахлуе в страната, каза премиерът Николае Чука.
Политика 27-01-2022

За разлика от България Румъния иска засилено присъствие на НАТО и САЩ на своя територия

Напрежението и струпването на руски военни сили близо до границите на Украйна и в района на Черно море засягат както международната сигурност, така и стабилността, каза презиеднтът Йоханис.
Политика 23-12-2021

Румънският парламент одобри придобиването на 32 самолета F-16 от Норвегия

Самолетите F-16 ще струват около 354 милиона евро, а разходите за логистична поддръжка и оборудване от САЩ се оценява на 100 милиона евро.
Политика 20-12-2021

Румъния все още иска да преработи националния си План за възстановяване

Няколко представители на Европейската комисия вече посочиха, че всяка промяна в националните планове ще изисква рестартиране на процеса, тъй като целият план ще трябва да бъде повторно одобрен, а не само малките промени.

Румъния ще започне да добива газ в Черно море през 2026 г.

Румъния може да стане почти енергийно независима, когато Romgaz и OMV Petrom добият първите барели природен газ от Черно море, заяви енергийният министър.
Икономика 16-12-2021

Румъния няма да забрани на домакинствата да се отопляват на дърва

Няма да сечем гората, за да има дърва за огрев, но можем да използваме дървесни отпадъци, както и отпадъци от други култури, за отопление, коментира енергийният министър.
Политика 15-12-2021

ЕС помага на Румъния в комуникационната кампания за ваксиниране

Европейската комисия и нейното представителство в Румъния стартираха ваксинационна комуникационна кампания в една от страните с най-ниски нива на ваксинарани в ЕС.
Политика 13-12-2021

Румъния може да закупи 32 употребявани F-16 от Норвегия

В момента Румъния разполага със 17 самолета F-16, които закупи от Португалия през последните пет години, за да замени остарелите си MИГ- 21.
Политика 06-12-2021

Омикрон носи нови ограничения в Румъния

Румъния потвърди в събота, че Омикрон е открит при двама пациенти, пристигнали миналата седмица със специален полет от Южна Африка.
Икономика 17-11-2021

Икономическият растеж на Румъния се забавя

Ръстът на БВП на Румъния се забави до 0,3% през третото тримесечие в сравнение с предходния период. Това предполага, че последните месеци на годината ще бъдат повлияни от ефектите на четвъртата вълна на пандемията.