EURACTIV Network

Политика 08-04-2020

Смразяващи разкази на пожарникари в Мадрид

МАДРИД. Пандемията от коронавирус в Испания напълно промени ежедневието на мадридския пожарникар Хосе, който посочи, че “85% от повикванията са свързани с разбиването на вратите на на хората, починали сами у дома”.
Политика 07-04-2020

Председателят на ЕП e изолиран от кризисните преговори за COVID-19

ИНСТИТУЦИИТЕ НА ЕС. Нидерландският премиер Марк Рюте и германският канцлер Ангела Меркел изключиха председателя на Европейския парламент Давид Сасоли от разговорите за отговора на ЕС в здравната криза, предаде El Pais .
Политика 07-04-2020

Бивш вицепрезидент на ЕЦБ: Еврокомисията трябва да издаде дълг

Бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Витор Констанцио казва, че най-бързият и ефективен икономически отговор на ЕС на кризата, би бил емитирането на облигации от Европейската комисия за финансирането на програми.
Политика 03-04-2020

Литва предупреждава: Беларус е неконтролируемо огнище на COVID-19

ВИЛНЮС. Литовският президент, външният министър и премиерът отправиха остри критики към мерките на Беларус срещу пандемията от COVID-19.
Политика 02-04-2020

Финландия смята да затвори напълно границата с Швеция

В новините от европейските столици днес ще разберете за удължаването на извънредното положение в Португалия, критиките на Австрия към извънредното законодателство на Унгария и много други.
Политика 01-04-2020

Джани Питела с призив към социалистите в Северна Европа

Бившият председател на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Джани Питела напомни на своите колеги социалисти от Северна Европа за техните прогресивни корени, призовавайки ги да проявят солидарност със страните, които са най-силно засегнати от коронавируса.
Политика 28-03-2020

Изгубени имейли извадиха Лондон от поръчката за медицинско оборудване на ЕС

ЛОНДОН. Правителството на Борис Джонсън посочи комуникационна грешка като причина за пропускането на крайния срок за присъединяване към общата обществена поръчка на ЕС за производство на респиратори и друго спешно медицинско оборудване.
Политика 26-03-2020

Пет жалби срещу френското правителство за лошо управление на кризата с коронавируса

ПАРИЖ. Физически лица и медицински асоциации са подали пет жалби пред френския съд до момента срещу премиера Едуар Филип, бившия и сегашния министър на здравеопазването Агнес Бузин и Оливие Веран.
Политика 26-03-2020

Съветът на ЕС иска стратегия за излизане от кризата с коронавируса

Очаква се днес (26 март) по време на Съвета на ЕС лидерите на държави членки да приканят Европейската комисия да изготви “цялостен план за възстановяване”, който ще включва мерки за връщане към нормалната ситуация.
Политика 23-03-2020

Социалното дистанциране не успя, Джонсън обмисля по-строги мерки

Правителството ще трябва да наложи по-строги правила, ако хората продължат да не изпълняват насоките за социално дистанциране, предупреди премиерът Борис Джонсън в неделя.
Политика 20-03-2020

Пекин осъжда стигматизирането на коронавируса от САЩ

ИНСТИТУЦИИ НА ЕС. Пекин остро осъди последния навик на американския президент Доналд Тръмп да нарича коронавируса “китайски вирус” и призова всички да се позовават на науката.
Политика 19-03-2020

COVID-19: Гняв във Фландрия заради разпределянето на помощта от ЕК

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.
Политика 18-03-2020

COVID-19: Пукнатини в скандинавското единство

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.
Политика 17-03-2020

COVID-19: Ирландия с мерки за психичното здраве във времена на самоизолация

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.
Политика 16-03-2020

COVID-19: ЕС въвежда контрол върху износа на защитно оборудване

БРЮКСЕЛ. Вчера (15 март) председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лaйен обяви, че ЕК приема режим за износ на защитно оборудване в опит да защити европейските здравни работници на фона на ескалиращата епидемия от коронавирус.
Политика 13-03-2020

COVID-19: Изказване на Лагард разгневи Италия

Гняв срещу Лагард в Италия.  Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард уж се опита да успокои пазарите, обявявайки антикризисни мерки срещу разпространението на COVID-19, но предизвика скок в доходността на италианските облигации, навличайки си гневни реакции в Италия.
Политика 12-03-2020

Европа се подготвя за кошмара на коронавируса

ИНСТИТУЦИИТЕ НА ЕС. Европейската комисия предупреди служителите си да не използват обществен транспорт, а да “ходят пеша или да се продвижват с колело или в краен случай с личния си автомобил”, според документ, видян от EURACTIV.
Политика 11-03-2020

Борисов: Коронавирусът може да засегне 70% от хората в Европа

СОФИЯ. След спешната телеконференция на европейските лидери във вторник (10 март) във връзка с епидемията на коронавирус, българският премиер Бойко Борисов на два пъти заяви, че на срещата е било посочено, че 70% от европейското население може да бъде заразено от вируса.
Политика 10-03-2020

Цяла Италия под карантина, Гърция обмисля затваряне на училищата

В безпрецедентен ход италианското правителството постави под карантина цялата страна, след като миналата седмица бяха приети ограничения само в северна Италия.
Политика 09-03-2020

Португалският президент е под карантина заради коронавируса

ЛИСАБОН. Президентът Марсело Ребело де Соуса прекрати официалните си ангажименти за две седмици и беше поставен под домашно наблюдение, "въпреки че няма никакви симптоми" на новия коронавирус.
Политика 06-03-2020

Испания ще защитава туризма си от коронавируса

След като испанското правителство призна, че коронавирусът ще окаже силно влияние върху ключовия за страната туристически сектор, властите обявиха допълнителни мерки за смекчаване на отрицателните последици от епидемията.
Политика 06-03-2020

Орбан: Европа прие нашата политика срещу нелегалната миграция

Позицията на Унгария срещу нелегалната миграция се превърна в общоприетия подход в Европа, обяви премиерът Виктор Орбан по време на срещата на върха на Вишеградската група в Прага.
Политика 04-03-2020

Унгария иска по-тясно сърудничество на ЕС с Евразийския съюз

БУДАПЕЩА. Европейският съюз би имал полза от по-тясно сътрудничество с Евразийския икономически съюз (ЕИС), смята унгарският външен министър Петер Сиярто. ЕИС е споразумение за свободна търговия на някои бивши членове на СССР под шапката на Москва.
Политика 03-03-2020

Търговската сделка между САЩ и Великобритания не изглежда обещаваща

ЛОНДОН. До средата на следващото десетилетие търговската сделка със САЩ ще се равнява на едва 0,16% от икономиката на Великобритания, призна в понеделник (2 март) британският департамент за международна търговия.