EURACTIV Network

Кои страни искат Украйна да получи статут на кандидат-членка в ЕС?

Очаква се въпросът дали на Украйна да бъде предоставен статут на кандидат-членка да бъде включен в дневния ред на лидерите на държавите-членки преди края на френското председателство на Съвета на 1 юли.
Политика 10-02-2022

България и Гърция са първи в списъка на ЕС по смъртност от ковид

Ако разгледаме данните от цяла Европа, включващи смъртността, нива на ваксинация и възможностите на болниците, е очевидно, че е необходим разговор за инфраструктурата на здравеопазването.
Политика 24-07-2020

Виена инициира нова европейска миграционна платформа

Австрийският министър на вътрешните работи Карл Нехамър обяви, че ще бъде създадена нова координационна платформа за справяне с нелегалната миграция. Вижте и други новини в рубриката на EURACTIV "Столиците".
Политика 23-07-2020

Уволнение отключи нови страхове за медийната свобода в Унгария

Европейският парламент с критична позиция срещу плановете за възстановяване на Европейския съвет в четвъртък (23 юли).
Политика 22-07-2020

Макрон: Дигиталният данък е най-добрият собствен ресурс на ЕС

Френският президент Еманюел Макрон посочи, че предвижда общоевропейски дигитален данък върху големите технологични мултинационални компании, заедно с националния дигиталния данък, който Франция обяви, че планира да наложи тази година.
Политика 20-07-2020

Германското правителство е лобирало за финансова компания, замесена в скандал

Der Spiegel предаде, че германското канцлерство е лобирало от името на замесената в скандал компания за финансови услуги Wirecard.
Политика 17-07-2020

Чехия критикува критериите на Фонда за възстановяване

Преди да се отправи към Брюксел за срещата на върха на ЕС, на която ще се обсъдят Фонда за възстановяване и дългосрочния бюджет на ЕС, чешкият премиер Андрей Бабиш разкритикува критериите за разпределение на средствата от Фонда.
Политика 16-07-2020

Швеция може да блокира COVID бюджета на ЕС

Шведският премиер Стефан Льовен коментира, че се надява на бързото разрешаване на разногласията за европейския Фонд за възстановяване и бюджета на блока за следващите седем години. Той обаче не изключи вето от Швеция.
Политика 15-07-2020

Макрон обяви национален план за възстановяване за 100 млрд. евро

В очакване на масово увеличение на безработицата, френският президент обяви, че националният план за възстановяване ще включва дългосрочна схема за частична безработица в размер на 30 млрд евро.
Политика 14-07-2020

Самозащитата с оръжие става основно право в Чехия

Чешкото правителство подкрепи изменение на конституцията на страната, което добавя правото на самозащита с огнестрелно оръжие към списъка с основните човешки права.
Политика 13-07-2020

Гърция настоява за санкции срещу Турция

Министърът на външните работи на Гърция поиска от ЕС списък на потенциалните санкции срещу Турция в случай, че Анкара престъпи гръцката територия.
Политика 10-07-2020

Ожесточена надпревара на президентските избори в Полша

Поляците ще се oтправят към урните в неделя (12 юли), за да гласуват на балотажа на  президентските избори, след като действащият президент Анджей Дуда си осигури 43,5% от гласовете на първия тур, а претендентът Рафал Тшасковски получи 30,5%.
Политика 09-07-2020

Нов пик на случаите на COVID-19 в Румъния

В сряда (8 юли) броят на регистрираните случаи на заразени с коронавирус през последните 24 часа в Румъния е нараснал до 555 души. Това е най-високата дневна цифра от началото на пандемията.
Политика 08-07-2020

Сърбия връща вечерния час, сблъсъци в Белград

В отговор на обявените във вторник (7 юли) мерки срещу коронавируса, група граждани щурмува сградата на сръбския парламент в Белград в знак на протест срещу вечерния час за почивните дни.
Политика 07-07-2020

Великобритания налага санкции срещу руснаци и саудитци за нарушаване на човешките права

В понеделник (6 юли) Великобритания наложи санкции срещу 49 души и организации, стоящи зад най-известните нарушения на правата на човека през последните години.
Политика 06-07-2020

Белград обявява извънредно положение

Кметът на Белград Зоран Радойчич обяви извънредно положение в града заради пандемията от коронавирус от 3 юли. Той добави, че настоящото епидемиологично състояние не изисква поставянето на града под карантина.
Политика 03-07-2020

Италия отново отлага решението за спасителния фонд на ЕС

Италианският премиер Джузепе Конте отложи решението за използването на Европейския механизъм за стабилност след приключването на европейските преговори за Фонда за възстановяване
Политика 02-07-2020

Берлин иска да сложи край на десния екстремизъм в специалните сили

Министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС) обяви във вторник (30 юни), че ще разпусне едно от четирите подразделения на Командването на специалните сили след доклади за десен екстремизъм.
Политика 01-07-2020

Италианците все още на различни мнения за спасителните мерки на ЕС

Италианските управляващи партии все още не са на едно мнение дали да се възползват от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) за възстановяване вследствие на кризата с COVID-19.
Политика 30-06-2020

Повишени нива на радиация в Скандинавия и Прибалтика, погледите са насочени към Русия

Повишени нива на радиоактивни изотопи на кобалт, рутений и цезий в атмосферата бяха регистрирани през седмицата, съобщи Финландската агенция за радиационна и ядрена безопасност в петък (26 юни). Скоро след това подобни резултати  бяха регистрирани и в Швеция и Норвегия.
Политика 29-06-2020

COVID-19 е бил в Испания година преди пандемията

Според проучване на университета в Барселона, коронавирусът е бил в Испания година преди пандемията да се разпространи. SARS-CoV-2 е открит в проби от отпадни води, събрани в каталунската столица на 12 март 2019 г.
Политика 26-06-2020

Словашки министър: Общият дълг носи морален риск, близък до лудост

Планът за възстановяване на ЕС в размер на 750 милиарда евро е опасен и крие рискове за блока, каза в интервю за postoj.sk министърът на икономиката Ричард Сулик. Вижте тази и други новини от цяла Европа в рубриката "Столиците".
Политика 25-06-2020

Косовският президент Тачи е обвинен за военни престъпления

Специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинение срещу Хашим Тачи и девет бивши сепаратистки бойци. Обвиненията са за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, сред които и убийства и изтезания.
Политика 24-06-2020

Испанските старчески домове са сред най-засегнатите от COVID-19

Смъртните случаи в Испания на пациенти с коронавирус, обитаващи старчески домове са общо 16 937 души. Това представлява около 39% от регистрираните 42 532 смъртни случаи.