EURACTIV Network

Политика 03-07-2020

Италия отново отлага решението за спасителния фонд на ЕС

Италианският премиер Джузепе Конте отложи решението за използването на Европейския механизъм за стабилност след приключването на европейските преговори за Фонда за възстановяване
Политика 02-07-2020

Берлин иска да сложи край на десния екстремизъм в специалните сили

Министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС) обяви във вторник (30 юни), че ще разпусне едно от четирите подразделения на Командването на специалните сили след доклади за десен екстремизъм.
Политика 01-07-2020

Италианците все още на различни мнения за спасителните мерки на ЕС

Италианските управляващи партии все още не са на едно мнение дали да се възползват от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) за възстановяване вследствие на кризата с COVID-19.
Политика 30-06-2020

Повишени нива на радиация в Скандинавия и Прибалтика, погледите са насочени към Русия

Повишени нива на радиоактивни изотопи на кобалт, рутений и цезий в атмосферата бяха регистрирани през седмицата, съобщи Финландската агенция за радиационна и ядрена безопасност в петък (26 юни). Скоро след това подобни резултати  бяха регистрирани и в Швеция и Норвегия.
Политика 29-06-2020

COVID-19 е бил в Испания година преди пандемията

Според проучване на университета в Барселона, коронавирусът е бил в Испания година преди пандемията да се разпространи. SARS-CoV-2 е открит в проби от отпадни води, събрани в каталунската столица на 12 март 2019 г.
Политика 26-06-2020

Словашки министър: Общият дълг носи морален риск, близък до лудост

Планът за възстановяване на ЕС в размер на 750 милиарда евро е опасен и крие рискове за блока, каза в интервю за postoj.sk министърът на икономиката Ричард Сулик. Вижте тази и други новини от цяла Европа в рубриката "Столиците".
Политика 25-06-2020

Косовският президент Тачи е обвинен за военни престъпления

Специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинение срещу Хашим Тачи и девет бивши сепаратистки бойци. Обвиненията са за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, сред които и убийства и изтезания.
Политика 24-06-2020

Испанските старчески домове са сред най-засегнатите от COVID-19

Смъртните случаи в Испания на пациенти с коронавирус, обитаващи старчески домове са общо 16 937 души. Това представлява около 39% от регистрираните 42 532 смъртни случаи.
Политика 23-06-2020

Полският президент търси изборна подкрепа в САЩ

олският президент Анджей Дуда се отправя към Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в сряда (24 юни), само четири дни преди президентските избори в Полша на 28 юни
Политика 22-06-2020

Гърция ускорява електрификацията на транспорта

Гръцкото правителство предложи законопроект, който ще ускори електрификацията на транспорта чрез редица стимули. Испания приключи с извънредното положение, но запазва мерките. Вижте тези и други новини в рубриката на EURACTIV "Столиците"
Политика 19-06-2020

Напрежение между Берлин, Букурещ и София заради огнище на COVID-19

След новината за масово избухване на COVID-19 в месокомбинат в Северен Рейн-Вестфалия държавният лидер Армин Лашет обясни, че не мерките са причината, а румънските и българските работници.
Политика 18-06-2020

Скок на случаите на заразени с COVID-19 в Европа

Редица градове в Европа налагат локална карантина заради скока на броя нови случаи на коронавирус.
Политика 17-06-2020

Природно бедствие в Хърватия – 50 милиона отровени пчели

В северния хърватски район Меджимурие, граничещ с Унгария, са открити над 50 милиона отровени пчели. В резултат на това в понеделник (15 юни) областният управител Матия Посавец обяви състояние на природно бедствие за част от района.
Политика 16-06-2020

Шведите започват да се съмняват в стадния имунитет

Шведите започват да поставят под въпрос стратегията за справяне с коронавирусната криза в страната. В същото време управляващите социалдемократи и правителството като цяло отбелязват скок в доверието.
Политика 15-06-2020

Белгия против самостоятелното закупуване на ваксини от страните членки

Министърът на здравеопазването на Белгия Маги Де Блок посочи, че смята за неразумно четири държави-членки на ЕС да водят преговори за закупуване на около 400 милиона бройки от британско-шведската ваксина против COVID-19 извън инициативата за съвместни поръчки на Европейската комисия.
Политика 12-06-2020

Франция разширява морските си територии

Морското пространство на Франция се предвижда да се разшири с 151 333 км2 в Индийския океан, край остров Реюнион и френските южни и антарктически територии.
Политика 11-06-2020

Румъния спира приватизацията за две години

Румънският парламент одобри закон, който ще спре продажбата на акции, собственост на държавата за следващите 2 години. Франция очаква очаква 800 000 души да загубят работата си заради кризата. Вижте тези и други новини в рубриката на EURACTIV "Столиците".

Италия и Гърция разбъркват картите в Средиземно море

Вчера (9 юни) Италия и Гърция постигнаха сделка за демаркация на изключителните икономически зони в Средиземноморието. Атина цели сключването на подобна сделка и с Египет - ход, който вероятно ще усложни ситуацията в Средиземно море още повече.
Политика 09-06-2020

Хърватия ще приеме еврото по план

Най-новата държава-членка на ЕС може да влезе в механизма ERM II по план, въпреки сътресенията, причинени от пандемията. Според последния доклад на Fitch Ratings, Хърватия ще поиска официално влизане във ERM II около средата на юли.
Политика 08-06-2020

Испания взема мерки срещу втора вълна на COVID-19

В неделя (7 юни) испанският социалистически премиер Педро Санчес призова младите хора да бъдат предпазливи и да спазват хигиенните и социалните разпоредби, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на коронавируса в страната, съобщи EFE, партньор на EURACTIV.
Политика 05-06-2020

Протестите в САЩ разпалиха белгийския дебат за колониализма

След убийството на чернокожия американец Джордж Флойд антирасистките протести в САЩ се разпространиха по целия свят. Дебатът за расизма в Белгия също бе подновен, след като паметниците на бившия колониален крал Леополд II бяха осквернени.
Политика 04-06-2020

Атина се опасява от нова миграционна криза на границата с Турция

Гръцките медии съобщиха, че около 6000 мигранти са се събрали на гръцко-турската граница в Еврос. Това предизвиква опасения в Атина, че Анкара възнамерява да повтори събитията от края на февруари.
Политика 03-06-2020

Нидерландия ще харчи малко за отбрана, въпреки целите на НАТО

Нидерландското правителство едва ли ще изпълни задълженията си за разходи за отбрана към НАТО в рамките на следващите четири години.
Политика 02-06-2020

Унгария призовава Финландия да се извини заради “несправедливи” обвинения

Унгария изисква извинение от финландски евродепутати, академици и медии във връзка с “необосновани” критики и разпространението на “неверни” аргументи относно извънредния закон в страната, приет вследствие на коронавирусната криза.