Georgi Gotev

Достигна ли войната до дипломатическа фаза?

Могат ли обществата в Русия и Украйна да приемат всяка от тях да губи по 73 000 млади мъже годишно? Или по 219 000 за три години?, пита Георги Готев.

Полът на ангелите

Моите журналистически впечатления от първия ден на срещата на върха на ЕС днес са, че лидерите обсъждаха "пола на ангелите“, а не истинските проблеми на нашия съюз, пише Георги Готев.
Политика 13-06-2022

Завръщане в 1945 г.

Лидерите на ЕС трябва да са наясно, че в дългосрочен план Русия има по-голям шанс да спечели тази война не само срещу Украйна, но и срещу Европа като цяло. Особено ако нашият разглезен съюз се разпадне заради трудности, пише Георги Готев.

Великият комуникатор

Войната издигна Володимир Зеленски, който доскоро беше политически аутсайдер, до ръста на голям лидер на украинците. Но той бе по-малко успешен в публичната дипломация с ключови лидери на ЕС, пише Георги Готев.
Икономика 31-05-2022

Беларуският маршрут за украинското зърно причинява главоболие на лидерите на ЕС

Един от начините за излизане от задаващата се световна продоволствена криза е да се пренасочат милионите тонове зърно, които са блокирани в Украйна, през Беларус.
Политика 30-05-2022

Гладомор 2.0

Почти век след Сталин друг автократ в Москва е на път да предизвика глад, този път в глобален мащаб, пише Георги Готев.

Мръсна дума ли е „мир“?

Ако Макрон смята, че Путин трябва да бъде умиротворен чрез получаване на територии, украинците предлагат Франция да му даде Страсбург.

Руско убежище в сърцето на Европа

Отношението на Сърбия в контекста на Украйна може да се опише с една дума – печалбарство, при това по време на война., пише Георги Готев.
Политика 19-05-2022

Падането на „Азов“

Предаването на бойците от батальон "Азов" в Мариупол е крайъгълен камък във войната на Путин в Украйна, пише Георги Готев.

Борел: Ветото на София върху Скопие е подарък за Русия

Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел оказа натиск върху София в понеделник да отмени ветото си върху Северна Македония за започване на преговори за присъединяване към ЕС.
Политика 10-05-2022

Макрон: ЕС не е във война с Русия, не унижавайте Путин

Европа трябва да се поучи от грешките си в миналото и да гарантира, че никоя страна няма бъде унижена, докато Русия и Украйна преговарят за мир, заяви Макрон.

Евродепутати: Русия трябва да върне над 400 откраднати самолета

Европейският парламент прие резолюция относно въздействието на руската агресия върху транспортния и туристическия сектор в четвъртък (5 май) , в която се призовава Русия да върне над 400 самолета, взети на лизинг от чуждестранни компании, които е откраднала.
Политика 05-05-2022

Какво ще празнува Путин на 9 май?

Можем само да се чудим какво би могъл да празнува Путин на 9 май. Русия се превръща в страна-парий, тя ще изгуби най-образованите си хора, а жизненото равнище ще падне на нивата на Съветския съюз, пише Георги Готев.

Във война ли сме с Путин?

Въпросът е: ако Вашингтон и Киев са във война с Путин, ние, европейците, също ли сме в тази война? Или, казано по друг начин, осъзнаваме ли в какво сме въвлечени, пита Георги Готев.

Най-лошата служба в света

Разбираме ограниченията за това, което генералният секретар на ООН може да каже и направи. Но е трудно да се защити Гутериш, като се има предвид отговорността, която носи, пише Георги Готев.
Политика 27-04-2022

Москва предупреди Лондон да не провокира Украйна да удари руска територия

Русия предупреди, че ще има незабавен "пропорционален отговор“.

Да се готвим за дълга война

Ако тази война остане конвенционална, на което се надяваме, може да се направи обосновано предположение, че тя ще продължи дълго. И ако случаят е такъв, тя ще промени Европа, а може би и света.

Руски генерал заяви, че целта на Москва е да остави Украйна без излаз на море

Украйна заяви, че коментарите на Рустам Минекаев, заместник-командир на руския Централен военен окръг, са опровергали предишните твърдения на Русия, че няма териториални амбиции.

Ръководство за ядрена тревожност

Говоренето за ядрена война е по-тревожно от говоренето за смъртта, пише Георги Готев.
Политика 19-04-2022

Лавров: Русия няма да атакува Украйна с ядрено оръжие

Лавров обясни, че сред причините за събитията в Украйна е "самодоволството на повечето западни страни след Втората световна война“.

Преосмисляне на разширяването на ЕС

Разширяването на ЕС трябва да направи нашия Съюз по-силен. За да успеят, страните кандидатки трябва да се отърват от петата колона на Путин, пише Георги Готев.
Политика 11-04-2022

Светът на Путин не е чак толкова малък

След като започна мръсната си война срещу Украйна, Путин бе изолиран от западния свят, но все още може да разчита на международна подкрепа, включително от най-населените страни на планетата.
Политика 06-04-2022

Американски генерал смята, че войната в Украйна ще се проточи с години

Републиканците твърдят, че външнополитическата слабост на Байдън, включително последиците от катастрофалното изтегляне от Афганистан, е посочила времето за нахлуването на Путин в Украйна.
Политика 05-04-2022

Русия заплаши със „симетричен“ отговор след новото експулсиране на дипломати

На 23 март Полша експулсира 45 руски дипломати, обвинени в шпионаж, а България и трите балтийски държави изгониха общо 20 руски дипломати на 18 март.