Gerardo Fortuna

Икономика 08-07-2021

Далматинският прошек се сблъска с италианското просеко

Италия ще се противопостави на искането на Хърватия да получи защита от ЕС за сладкото си десертно вино, прошек,, чието име наподобява емблематичното италианско пенливо вино просеко.
Политика 08-06-2021

Португалски министър: Имаме един океан и трябва да го пазим заедно

Международното сътрудничество е силно необходимо за справяне с глобалните предизвикателства касаещи морските ресурси. Проблеми като затоплянето на Световния океан не могат да бъдат решени само от няколко държави.
Икономика 28-05-2021

Какво е въздействието на Общата селскостопанска политика върху трети страни?

Основната политика на ЕС за земеделски субсидии продължава да оказва влияние върху трети държави, особено върху тези, които не могат да си позволят подобна система за директни плащания.
Икономика 18-05-2021

Армията на Грета Тунберг атакува Общата селскостопанска политика

Франс Тимерманс обясни на активистите, че  споделя основните им опасения, но не едва ли колегите му ще се преговарящите страни ще се откажат от ОСП.
Икономика 05-05-2021

ЕС одобри първото ядливо насекомо в блока

Изсушените жълти брашнени червеи се превърнаха в първото ядливо насекомо, което получи разрешение за пускане на пазара в Европейския съюз.
Политика 20-04-2021

Европа се обедини срещу предложението за футболна Суперлига

От висши служители на ЕС до европейски лидери, британски политици и председатели на националистически партии: общото възмущение срещу проекта за нов футболен турнир отново обедини Европа.
Икономика 30-03-2021

Споразуменията за свободна търговия и земеделието

В това видео EURACTIV разглежда отблизо споразуменията за свободна търговия и какво прави хранителните стоки от ЕС толкова важни в търговските преговори.
Политика 26-03-2021

Европарламентът ускори процеса на въвеждане на ваксинационните сертификати

Евродепутатите ускориха процеса на въвеждане на ваксинационни сертификати, които да могат да влязат в употреба до лятото, въпреки че все още предстои решаването на редица технически проблеми.
Политика 26-03-2021

Лидерите на ЕС въведоха контрол върху износа на ваксини

Лидерите на ЕС одобриха механизма на Европейската комисия за контрол на износа на ваксини извън Европа. Понастоящем блокът е най-големият износител на ваксини в света.
Политика 27-02-2021

“АстраЗенека” не успя да убеди евродепутатите, че ще достави ваксините навреме

Подложен на кръстосан огън от евродепутати, шефът на "АстраЗенека" Паскал Сорио даде неясни обяснения за недостига на ваксини. Той не гарантира очакваните доставки за ЕС за второто тримесечие.
Икономика 04-02-2021

Еврокомисията смекчи позицията си за консумацията на месо

Европейската комисия смекчи позицията си за постепенно премахване на популяризирането на червеното и преработеното месо.
Политика 21-01-2021

Съдът на ЕС поряза Кипър, че българи се опитват да превземат марката “халуми”

Европейският съд отхвърли иска на кипърска организация на производители, която оспори валидирането на запазената марка на български продукти, регистрирани с име подобно на халуми.
Икономика 26-11-2020

Грета Тунберг се скара на Брюксел заради общата селскостопанска политика

Тунберг отправи остри критики към предложената реформа на програмата за субсидии за земеделие.
Икономика 19-11-2020

Може ли Еврокомисията да отмени плана си за земеделските субсидии след 2020 г.?

Заплахата на ЕК да оттегли законодателното си предложение за земеделските субсидии след 2020 г. раздразни евродепутатите.
Политика 17-01-2020

Зелената сделка, системата за етикетиране на храни и култивираното месо

Добре дошли в първото издание на агро бюлетина на EURACTIV по темите на селското стопанство и хранителната индустрия в ЕС. 
Политика 07-12-2019

Полово (не)равенство в новата Европейска комисия

След като не успя да състави балансирана по пол Kомисия, първата жена председател на EK Урсула фон дер Лайен наскоро обяви, че е постигнала равенство между половете във всички кабинети на комисарите на административно ниво.