Kira Taylor

Страните от ЕС се подготвят за спиране на руския газ

Държавите-членки на ЕС трябва да засилят подготовката за възможно прекъсване на доставките на руски газ, според проектозаключенията от срещата на върха на ЕС, насрочена за понеделник и вторник следващата седмица (30-31 май).

ЕС постигна споразумение за задължително съхранение на газ за следващата зима

Преговарящите от Европейския съюз постигнаха съгласие за задължения за съхранение на газ за страните от ЕС в четвъртък (19 май), като целта е до 1 ноември 2022 г. хранилищата на блока да бъдат пълни поне на 85%.

ЕС прелага план за 300 млрд. евро за отказ от руските изкопаеми горива и ускоряване на екологичния преход

ЕК представи план на стойност 300 млрд. евро за премахване на руския енергиен внос до 2027 г. и призна, че това ще изисква краткосрочни инвестиции в нова инфраструктура за изкопаеми горива, която да замени вноса на руски нефт и газ.
Икономика 10-05-2022

ЕК обмисля по-висока цел за възобновяема енергия за 2030 г.

Според изтекло предложение, новите правила включват по-бързо издаване на разрешителни за нови проекти, а слънчевата енергия на покрива може да стане задължителна за всички нови сгради.

Единадесет страни от ЕС настояват възобновяемата енергия да замени руските горива

От избухването на войната на 24 февруари ЕС е изплатил на Русия 35 милиарда евро за горива в сравнение с 1 милиард евро за отбраната на Украйна.

ЕК: Разходите за запълване на газохранилищата ще бъдат разпределени равномерно

Някои лидери на ЕС предупредиха, че може да се наложи да купуват газ на сегашните високи цени и след това да го продават на загуба на страни без съхранение, когато цените паднат.

„Троянските коне“ на Русия трябва да се откъснат от Кремъл

Като се отдалечава от руската енергия, Европа трябва да внимава да не изпадне в зависимост от други страни, предупредиха някои от ораторите на конференция, организирана от EURACTIV.

ЕС и САЩ сключват споразумение допълнителни доставки на втечнен газ

Ние целим да намалим нашата зависимост от руските изкопаеми горива и да се отървем от нея, обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

НПО алармират за трафик на украински бежанци, бягащи от войната

Докато броят на хората, бягащи от войната на Русия в Украйна, надхвърля два милиона, неправителствени организации в граничните региони алармират за бежанци, предимно жени и деца, които са трафикирани и експлоатирани от престъпници.

Украйна се страхува от прекъсване на електрозахранването, призовава ЕС да осигури доставките на електроенергия

Русия обстрелва критичната енергийна инфраструктура в Украйна, което прави връзката на страната с европейската електрическа мрежа още по-неотложна.
Политика 09-03-2022

ЕС въвежда план за намаляване на вноса на руски газ с две трети преди края на годината

Зависимостта на Европа от руския петрол поставя 285 милиона долара на ден в джоба на Путин, твърдят екоактивисти.

Лидерите на ЕС обмислят поетапен отказ от руския внос на газ, петрол и въглища

Лидерите на ЕС и правителствата на страните от блока ще обмислят начини за "поетапно премахване на зависимостта ни от руския внос на газ, петрол и въглища“ на неформална среща по-късно тази седмица.
Политика 03-03-2022

Русия води война срещу независимите медии

Докато тече войната в Украйна, Русия засили усилията си за ограничаване на достъпа до информация, насочена към независимото отразяване от двете страни на границата.

ЕС планира да намали зависимостта си от руския газ

Европа трябва да изгради своя капацитет за възобновяема енергия и да диверсифицира доставките си на газ, за ​​да сложи край на зависимостта си от руския газ, според изтекла чернова на комуникация на ЕС за цените на енергията, видяна от EURACTIV.

Европарламентът настоява за по-бързо внедряване на офшорната възобновяема енергия

Европа има огромен потенциал за производство на енергия от офшорни възобновяеми източници, като Европейската комисия се стреми към 60 гигавата до 2030 г. и 300 гигавата до 2050 г.

Инвеститори предупреждават, че „зеленото“ етикиране за газа подкопава таксономията на ЕС

Инвеститорски групи разкритикуваха плана на Европейската комисия да обозначи проектите за изкопаем газ като „зелени“ съгласно таксономията на ЕС за устойчиво финансиране, заявявайки, че това подкопава целта на инвестиционното ръководство за насърчаване на дейности, благоприятстващи климата.

ЕС и САЩ ще си сътрудничат за енергийната сигурност на фона на заплахата от Русия

Фон дер Лайен и Байдън заявиха, че са се ангажирали с „продължителни, достатъчни и навременни доставки“ на газ за Европа.
Икономика 13-01-2022

Инвеститори с активи за 50 трлн. евро настояват газът да не получи „зелен“ етикет

Изкопаемият газ трябва да бъде изключен от европейския списък с устойчиви инвестиции, според група инвеститори в климата с активи на стойност 50 трилиона евро.
Икономика 23-12-2021

Новите собствени ресурси в бюджета на ЕС ще дойдат от пазара на въглерод

Европейската комисия обяви намерението си да използва приходите от въглеродния пазар на ЕС, предстоящите гранични данъци, както и данъците върху мултинационалните компании, за да изплати парите, взети назаем чрез Фонда за възстановяване.
Политика 17-12-2021

ЕК иска 10 години затвор за тежки екологични щети

ЕК настоява за разширяване на обхвата на директивата на ЕС за екологични престъпления, за да обхване нови области като незаконната търговия с дървен материал.

Германският литий може да послужи за направата на един милион електромобила годишно

Батериите с въглеродно неутрален литий, идващ от геотермални централи в Германия, биха могли да бъдат използвани в производството на един милион електромобили годишно до 2025.
22-11-2021

Енергийната бедност в ЕС расте

„За съжаление, най-уязвимите ще бъдат принудени да плащат цената за нестабилността на нашата енергийна система от изкопаеми горива“, коментира Марта Майърс от Friends of the Earth, екологична неправителствена организация.

Газовите компании в Европа спечелиха 4 милиарда евро от енергийна криза

26 компании, които са членки на Европейската мрежа от оператори на преносни системи за газ, са отбелязали увеличение на печалбите си през първата половина на 2021 г.

Страни от ЕС настояват ядрената енергия да получи „зелен“ инвестиционен етикет

Очаква предложение от Европейската комисия „до края на годината“, каза еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон.