Molly Killeen

Свободата на печата е „проблемна“ в почти 40% от Европа и Централна Азия

Според публикувания във вторник (3 май) Световен индекс на свободата на печата на „Репортери без граници“ (RSF) за 2022 г. почти 40% от Европа и Централна Азия са в "проблемна" ситуация по отношение на свободата на печата.
Политика 02-03-2022

ЕС въвежда нови санкции, забранява RT и Sputnik

Всички ние се застъпваме за свободата на словото, но с нея не може да се злоупотребява за разпространение на военна пропаганда, обясни Вера Йоурова. 

ЕС представи планове за сигурни сателитни комуникации

Европейската комисия представи план за сателитни комуникации на стойност 6 милиарда евро във вторник (15 февруари), като част от усилията за намаляване на зависимостта на ЕС от чуждестранни компании.

Свободата на медиите ще е в центъра на чешкото председателство на Съвета на ЕС

Свободата на медиите, особено в Унгария и Полша, ще бъде ключов фокус на предстоящото чешко председателство на Съвета на ЕС, според министъра на европейските въпроси на страната.
Политика 11-01-2022

Ирландия обмисля въвеждане на задължителна ваксинация

Около 94% от възрастното население на Ирландия е ваксинирано с две дози, а страната е на едно от първите места в ЕС по инжектиране на бустерни дози.
Икономика 15-12-2021

Ирландците ще получат по 100 евро заради покачването на цените на тока

Някои опозиционни политици обаче разкритикуваха мярката, като я нарекоха  „закъсняла“.

Нужни са етични съображения при всички етапи от използването на изкуствен интелект в журналистиката

Изкуственият интелект присъства все повече в редакциите на медиите, но остават редица опасения, че въвеждането на машинно обучение може да задълбочи все по-ерозиращото доверие в медиите.

Мета променя политиката си за реклами

Мета, компанията, която притежава Фейсбук, вече няма да позволява на рекламодателите да таргетират потребители въз основа на данни, свързани с чувствителни категории като политическа принадлежност, религия, раса или сексуална ориентация.
Политика 07-10-2021

Еврокомисарят Вера Йоурова призова за трансгранично медийно сътрудничество

"Нито един журналист не трябва да умира или да бъде нараняван, защото си върши работата." Този основен принцип на свободата на печата повтори заместник-председателят на ЕК Вера Йоурова по време на конференцията Media4Europe.
Политика 16-09-2021

Брюксел обеща защита на журналистите в целия ЕС

Заместник-председателят на Европейската комисия по ценности и прозрачност Вера Йоурова представи препоръка за безопасността на журналистите и призова държавите от ЕС да разгледат проблемите със сигурността на репортерите и все по-враждебната към медиите среда.
Политика 18-06-2021

Словенският премиер атакува Съвета на Европа заради доклад за свободата на медиите

Министър-председателят на Словения Янез Янша атакува Съвета на Европа заради меморандум, който критикува "поразителното влошаване" на свободата на медиите в страната. На 1 юли Словения ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС.