Oliver Noyan

Германия ще подкрепи падането на българското вето върху Скопие на срещата на върха

Шолц призова другите страни от блока да не забравят, че присъединяването на Западните Балкани е също толкова важно, колкото това на Молдова и Украйна.
Политика 16-06-2022

Символична или вътрешна политика?: Шолц, Макрон и Драги посещават Украйна

Времето на посещението не е случайно, тъй като Европейската комисия ще обяви дали ще предложи да предостави на Украйна статут на кандидат за членство в ЕС в петък.

Шолц предупреди за „деглобализация“ след войната в Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц предупреди в четвъртък (9 юни), че светът върви към многополюсен световен ред, който може да намали международната солидарност и да доведе до пренареждането на блоковото разделение и деглобализация.
Икономика 08-06-2022

Освен от Русия, Германия ще се бори срещу икономическата зависимост от Китай

Берлин се безпокои, че почти няма производствени обекти, независими от Китай. За много от редкоземните елементи тази зависимост е почти 100%.
Политика 08-06-2022

Меркел защити политиката си към Русия

Меркел разкритикува американската администрация за налагането на санкции на компании, участващи в проекта "Северен поток 2".

ЕС призна, че не е преценен ефектът от спирането на руския газ с 2/3

Европейската комисия не е направила оценка на икономическото въздействие на усилията си да намали вноса на руски газ с две трети до края на годината.

Шолц търси съюзници в Африка

Берлин се опитва да поеме ключова роля в политиката на ЕС за Африка, тъй като съседният континент се смята за решаващ за гарантиране на стабилността на световен ред.

Страните от Западните Балкани в ЕС – приоритет в дневния ред на Германия

Шолц подчерта, че ЕС сега трябва да постигне резултати по отношение на Западните Балкани и че той се ангажира да премахне последните пречки в рамките на ЕС.

Европарламентът заплашва Шрьодер със санкции заради връзките му с Русия

Европейският парламент засилва натиска си върху бившия германски канцлер Герхард Шрьодер, заплашвайки го със санкции, ако откаже да се оттегли от постовете си в руски компании, става ясно от съвместен проект на предложение, видян от EURACTIV.

Разширяването може да бъде разменна монета за реформиране на ЕС

След приключването на Конференцията за бъдещето на Европа, ЕС е обхванат от дискусия за реформа на блока, като Франция, Италия и Германия са особено заинтересовани от нея.
13-05-2022

Кулеба: „Не“ на статута на кандидат за членство в ЕС ще убие надеждата на Украйна

Украинският министър на външните работи Дмитрий Кулеба подчерта значението на постигането на статут на кандидат-член в ЕС за бойния дух на страната в четвъртък (12 май).

Германия приема предложението на Макрон за „Европейска политическа общност”

Идеята на Макрон предвижда създаването на политическа общност в съседство с ЕС, която няма да бъде пълноправно членство в блока, но ще доведе до политическо сближаване и частична интеграция в ЕС.

Германският външен министър призовава за съдебно преследване на военнопрестъпниците по време на посещение в Украйна

Германският министър на външните работи Аналена Баербок пътува до Киев във вторник (10 май) като първи министър в кабинета на Шолц. Там тя поиска да бъдат разследвани "военните престъпления и престъпленията срещу човечеството".
Политика 09-05-2022

Берлин: Западните Балкани в ЕС и премахване на единодушието при гласуване

Германия вече е отворена и за "Европа на много скорости“ – ход, който се смяташе за табу при управлението на канцлера Ангела Меркел.

Зеленски се помири с германския президент и го покани в Киев

По-рано Украйна отказа да посрещне германския президент, като посочи като причина близките му отношения с Кремъл.

Украинският посланик към Шолц: Войната не е детска градина

След като в понеделник германският канцлер Шолц обяви, че няма да посети Украйна, тъй като Киев не е приел германския президент Франк-Валтер Щайнмайер заради предполагаемите му близки връзки с Русия, украинският посланик отвърна с язвителен коментар.
Политика 26-04-2022

Германия ще изпрати танкове и противоракетни системи на Украйна

Въпреки колебанието, Германия ще изпрати и танкове, и противоракетни системи на Украйна.

Доставката на тежки оръжия вече не е табу, каза германският външен министър

След като германският канцлер Олаф Шолц попада все по-често под кръстосан огън заради колебанието си да окаже помощ на Украйна, в сряда министърът на външните работи Аналена Баербок подчерта, че доставката на тежко въоръжение вече ще бъде обсъждана.

Украйна отказва да посрещне германския президент заради връзките му с Русия

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер беше принуден да отмени пътуването си до Киев, тъй като във вторник (12 април) украинските власти обявиха, че той не е добре дошъл заради предполагаемите му близки връзки с Кремъл.
Политика 12-04-2022

Срещата на австрийския канцлер с Путин не донесе никакъв резултат

По време на посещението си в Кремъл австрийският канцлер Карл Нехамер призова Путин да разследва военните престъпления в Украйна и да създаде хуманитарни коридори, но предложенията му не бяха добре приети. В понеделник (11 април) Нехамер стана първият лидер от...
Политика 07-04-2022

Германия предупреди за пренасяне на ефекта от войната в Украйна в Западните Балкани

Германското правителство предупреди за руските стратегии за дестабилизация, които вероятно ще са предизвикателство за мира и стабилността в региона на Западните Балкани.

След седмици протакане Германия ще изпрати допълнителни оръжия на Украйна

Германия се готви да предостави на Украйна оръжия за 300 млн. евро след седмици на протакане на доставките от германски производители на оръжие.
Икономика 10-03-2022

Германия се страхува от рецесия заради енергийните санкции срещу Русия

Германия яростно се противопоставя на санкциите срещу руския износ на енергия, защото около 55% от вноса й на газ идва от там. 
Политика 07-03-2022

Чуждите медии бягат от Русия заради потискането на свободата на пресата

Според новия закон разпространението на предполагаема "невярна информация“ за войната в Украйна се наказва с до 15 години затвор.