АФП

Икономика 09-12-2019

Комисарят по икономиката иска разхлабване на бюджетните правила

ЕС трябва да обмисли да разхлаби строгите си правила за бюджетния дефицит, за да отговори на рисковете пред климата, както и на слабия растеж. Това обяви новият еврокомисар по икономиката Паоло Джентилони.
15-11-2019

Новото правителство на Молдова я връща в руска орбита

Молдовските депутати одобриха в четвъртък (14 ноември) ново правителство на малцинството, контролирано от Партията на социалистите на проруския президент Игор Додон.
14-11-2019

ЕС критикува Турция заради повторен арест на журналист

Европейският съюз разкритикува Турция заради повторния арест на журналиста и писател Ахмет Алтан, като заяви в сряда (13 ноември), че този ход вреди на доверието в съдебната система.

Лукашенко опитва да стопли отношенията на Беларус с ЕС

Президентът на Беларус Александър Лукашенко посети Австрия във вторник (12 ноември). Това е първото му пътуване до страна от ЕС след повече от три години.
11-11-2019

Йоханис и Дънчила отиват на балотаж за президент на Румъния

Проевропейският президент Клаус Йоханис поведе убедително в първия тур на президентските избори в неделя (10 ноември) с 36%. Втора с 24 на сто Виорика Дънчила (ПСД).
06-11-2019

Москва настоява представителството на ООН в Босна да бъде закрито

Русия поиска във вторник (5 ноември) да бъде закрита длъжността на върховния представител на ООН за Босна с аргумента, че висшият служител на ООН там Валентин Инцко е предубеден.
04-11-2019

САЩ настояват ЕС да преосмисли решението си за Македония и Албания

Специалният пратеник на Вашингтон за Западните Балкани Матю Палмър разкритикува ЕС за отлагането на преговорите за членство със Скопие и Тирана. Палмър обяви, че това е "лошо послание" към региона.
01-11-2019

Операция на Юнкер отложи дело по шпионски скандал

Съд в Люксембург отложи предстоящото си заседание по дело за заплетен шпионски скандал, след като бившият премиер Жан-Клод Юнкер обяви плановете си да бъде опериран.