Дневник

Политика 14-04-2022

Окончателно: Парламентът закри спецправосъдието

Десет години след откриването на специализираните съд и прокуратура и след 10 часа дебати, депутатите окончателно приеха те да бъдат закрити
Политика 06-04-2022

Как „превзетите“ медии освобождават терена за автократите в Източна Европа

Медийно-политическа симбиоза имаше в България при режима на Борисов. Той вече е минало, но "превзетите" медии се оказаха с по-дълбоки корени. Някои от тях сменят курса, но други продължават да саботират промяната, при това доста успешно.
Политика 06-03-2022

Отвъд обичайните обяснения: Защо една трета от българите подкрепят войната на Путин

EURACTIV България препечатва коментара, писан за "Дневник", на Атанас Кирчев, юрист и икономист.

Българката по делото срещу Credit Suisse, свързано с Брендо, каза, че дори не е банкерка

Българката, бивша служителка на Credit Suisse, за която се твърди, че е помагала на група около Евелин Банев-Брендо да изпере милиони евро от наркотрафик, заяви пред съда, че при назначаването й не е имала никаква квалификация като финансист.
08-02-2022

Михаил Екимджиев: Премиерът не трябва да отива на разпит – това е институционално изнудване

Приемайки среща с Гешев премиерът го легитимира и по този начин нарушава един базисен принцип в политиката - че с терористи не се преговаря, казва адвокат Михаил Екимджиев пред "Дневник".

Данъчните провериха Пеевски само за 2020 г. и не откриха нищо

Националната агенция за приходите е направила ревизия за данъчни задължения на санкционирания за корупция по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски, пише "Дневник".
Политика 26-01-2022

Трудовото законодателство ще бъде осъвременено заради хоум офиса

В България предстои да бъде транспонирано европейско законодателство, свързано с правото на изключване след края на работния ден, съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.
Политика 18-01-2022

София и Скопие ще се свържат по въздуха до 60 дни

Премиерите на България и Северна Македония Кирил Петков и Димитър Ковачевски се разбраха във вторник, 18 януари, на среща в Скопие за общо заседание на двете правителства след седмица в София.
06-01-2022

ГЕРБ ще се стопи, ако не намери сила и самочувствие да отхвърли Борисов

Не бива да забравяме, че тъмната държава продължава да съществува, казва Юлиан Попов в интервю за "Дневник".
29-11-2021

Антикорупционната комисия е заплаха за правовата държава

КПКОНПИ се очерта като една от основните заплахи пред съществуването на пълноценна правова държава в България, обяснява пред "Дневник" доц. Христо Христев, преподавател по право на ЕС в СУ.
Политика 10-11-2021

ДПС от години ползва безплатно 12 паркоместа в центъра на София

От 2012 г. насам за служебен абонамент пред централата на ДПС би на Столичната община би трябвало да са платени 842 400 лева.
08-11-2021

Механизмите за влияние в медиите вече са по-изтънчени

Има техники, чрез които се осигурява удобна медийна среда и без нужда от постоянен пряк натиск. Това може да е една рейтингова агенция за телевизиите например, разпределение на субсидиите или комфортни закони, казва в интервю за "Дневник" Антоанета Николова.

Би Би Си откри луксозен имот на „криптокралицата“ Игнатова в Лондон

Ружа Игнатова е притежавала имот на британска територия с помощта на фирмата за офшорни услуги Aquitaine Group.
Политика 27-10-2021

Бордът на Световната банка е отказал да изслуша Кристалина Георгиева по обвиненията

Адвокат, нает от Георгиева, е поискал срещата с писмо от 17 страници в петък, изпратено до ръководителя на борда на банката.
Политика 18-10-2021

Планът за възстановяване не отговаря на очакванията в Брюксел за главния прокурор

ЕК до последно е давала детайлни препоръки на българското правителство да включи в Плана подробно разписана реформа, свързана с главния прокурор, но в крайна сметка в Брюксел е предаден вариант без поемане на конкретни срокове за това.
Политика 28-09-2021

Журналистите ще се справят: диагноза и решения

"Дневник" разказва за основните послания на международната конференция "Новите хоризонти пред журналистиката", по време на която разследващи журналисти от САЩ и други държави по света дискутираха с български колеги какви са перспективите пред професията.
Икономика 17-09-2021

Класацията Doing Business е прекратена след обвинения за намеса на Кристалина Георгиева

Класацията на Световната банка, в чието създаване участва и Симеон Дянков, окончателно е прекратена след независим доклад, в който се говори за намеса при тълкуването на данните от Кристалина Георгиева и нейно лобиране в полза на Китай.
Политика 10-09-2021

Борисов е увеличил с малко спестяванията си, Кирил Петков обяви над 1 млн. лв. в чужбина

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е увеличил с малко спестяванията си в сравнение с 2019 г., а други представители на предишния кабинет са увеличили влоговете си или са си купили нови автомобили.
Политика 29-07-2021

Македонските депутати приеха „червени линии“ за езика и идентичността в спора с България

С 95 гласа "за" и един "въздържал се" македонските депутати приеха резолюция, с която темата за македонския език и идентичността не могат да бъдат предмет на преговори с България, за да отпадне нейното вето за европейския път на страната.

Юристи за евродоклада: След 14 години усилия отвън няма никакъв резултат отвътре

"Дневник" потърси мненията на юристи с опит, които от години наблюдават ситуацията в правосъдието.
12-07-2021

Трифонов поиска цялата власт, но това прилича на провокация за нови избори

Една подобна конструкция трудно ще изкара дълго. По-скоро замисълът изглежда е да се прокарат няколко ключови законопроекта, за да се ходи на избори при мажоритарна система, казва политологът Даниел Смилов в интервю за "Дневник".
Политика 07-07-2021

Илхан Кючюк обвини България в репресии срещу санкционираните по закона „Магнитски“

"Европейският "Магнитски" не бива да се превръща в инструмент за свръхрепресия и нарушаване на човешките права, се казва в съобщение, разпространено от кабинета на евродепутата.
Политика 30-06-2021

Политическа буря в Скопие – Португалия обяви, че македонският език е бил част от българския

Зоран Заев обяви, че институциите проверяват автентичността на коментари на португалски представител, а посланикът на Лисабон опита да омекоти реакцията в страната, след изказване, че македонският език е бил част от българския.
Политика 17-06-2021

Ваксини, несвалена маска и една дупка: здравният еврокомисар в България

Стела Кириакиду разгледа ваксинационен пункт в болница "Св. Анна". На брифинг, на който отказа да свали маската си заради липсата на дистанция, тя обяви за кампанията за ваксиниране срещу COVID-19 в България, че "числата говорят сами за себе си".