Дневник

Икономика 06-05-2021

България може да поправи плана си за възстановяване до август 2023 г.

Внасянето на плановете може да бъде отсрочено, но без реформите и проектите в него да бъдат одобрени, няма как да започне финансирането.

На Балканите ваксинационната дипломация е в ход, но България не участва

Заявките на София остават на ниво декларации, докато все повече държави водят видима "ваксинационна дипломация" в района, останал разочарован от ЕС, след като беше изолиран от общата покупка на продуктите за защита от COVID-19.
Политика 03-05-2021

Борисов заплаши, че ако не продължи да управлява, ще последват криза след криза

Лидерът на ГЕРБ отрече, че ще се кандидатира за президент на предстоящите избори. Кандидатът на ГЕРБ ще е умен и красив, приет и на Изток, и на Запад.
Политика 30-04-2021

Само машинен вот в страната и пак проблеми при гласуване в чужбина

Тринадесет часа и с много скандали парламентът гласува в четвъртък, 28 април, окончателно промени в изборните правила, които ще важат за очакваните предсрочни парламентарни избори през юли.
Политика 28-04-2021

“Фрийдъм хаус”: България се плъзга към хибриден режим

Проблеми с функционирането на съдебната система са причина и тази година демокрацията в България да продължи отстъплението и плъзгането си към "хибриден режим".

Воля и капацитет не достигат на зеления план на България

Правителство, медии и бизнес в България гледат на климата като на поредната област, в която ЕС им се меси.

Павол Шалай от “Репортери без граници”: Свободата на словото в България е в задънена улица

Павол Салай, регионален координатор на "Репортери без граници", отговарящ за Европейския съюз и Балканите, в интервю за "Дневник".
Икономика 19-04-2021

Поръчки за кафе и мекици се появиха в Националния план за възстановяване

В продължение на часове граждани имаха възможност да дописват и редактират Националния план за възстановяване и устойчивост, качен като файл в Google Drive с отключена възможност за редакция.
Политика 16-04-2021

Конституцията позволява премиерът да бъде задължен да се яви в парламента

Има начин премиерът в оставка Бойко Борисов да бъде задължен да се яви в парламента и да отговаря на въпроси, въпреки че е в отпуск и независимо че това ще е прецедент.
Икономика 01-02-2021

Къде бърка енергийният популизъм за нисковъглеродния преход

Енергийният преход се случва и упоритото противопоставяне и отрицание само ни обрича на изоставане и загуби. Загубите и пропуснатите ползи за България са вече милиарди, дори десетки милиарди.

Анекс, план за действие или “нови очила” – защо Скопие праща Бучковски в София

Ново посещение на специалния представител на Северна Македония в спора с България Владо Бучковски предизвиква бурни реакции в югозападната съседка още преди да е започнало.

Първият дипломат на ЕС: Евролидерите ще прегледат в дълбочина отношенията с Турция

На следващия Европейски съвет "ще се прегледат в дълбочина отношенията с Турция" на фона на ситуацията в Източното Средиземноморие и други проблеми между Анкара и страни от блока, каза за "Дневник" Жозеп Борел.
Политика 26-11-2020

Еврорезолюция: Пари от ЕС не бива да отиват за държавни медии и пропаганда

България не е поименно спомената в текста, но той описва много проблеми, характерни за българската медийна среда.
Политика 10-11-2020

Вежди Рашидов се похвали с папска благословия, достъпна срещу 18 евро

Радио "Ватикана" обясни, че раздаването на благословии е рутинна дейност, упражнявана от специална служба към папата.
Икономика 27-10-2020

До половин милиард лева от еврофондове годишно са злоупотребите на “белите якички”

Според експертни оценки злоупотребите се движат между 5 и 15% от финансовите средства, получени от бенефициентите на оперативните програми в България.
19-10-2020

Темата за медиите трябва да влезе в предизборния дебат

На правителството очевидно липсва политическа воля да подобри медийната свобода в България и да уважава поетите международни ангажименти, казва Павол Салай, регионален координатор на "Репортери без граници" за ЕС и Балканите в интервю за "Дневник".
01-10-2020

Според САЩ в България се строи “Турски поток”, както и да го нарича

Защо България би искала да е изпитателен полигон за остаряла руска ядрена технология, казва по повод АЕЦ "Белене" Франсис Фанън, който е ръководител на енергийната дипломация на САЩ като шеф на Бюрото за енергийни ресурси в Държавния департамент.
Политика 03-07-2020

София има три месеца по наказателната процедура за “Натура 2000”

България все още е обявила само от 22 от 229 зони от "Натура 2000" като специални зони за опазване по Директивата за местообитанията, констатира Европейската комисия в обявяването на актуалните европейски наказателни процедури  в четвъртък (2 юли).
Политика 02-07-2020

Еврокомисията напомни на България да свърже търговския регистър с този на ЕС

Европейската комисия съобщи, че е решила да изпрати официални уведомителни писма до България, Франция и Ирландия, за да свържат своите търговски регистри с регистъра на ЕС.
Политика 29-06-2020

Руски туроператори започнаха да отменят пътуванията през юли за България

Руски туроператори започнаха да отменят обявените пътувания в чужбина през юли, включително за България. Според тях няма големи надежди международният туризъм да се възстанови поне до август.