EURACTIV BULGARIA

Свободата на медиите да бъде в центъра на чешкото председателство на Съвета на ЕС

Свободата на медиите, особено в Унгария и Полша, ще бъде ключов фокус на предстоящото чешко председателство на Съвета на ЕС, според министъра на европейските въпроси на страната.
Политика 28-01-2022

Парламентът иска гаранции за правата на българите в Северна Македония преди вдигане на ветото

Получаването на твърди юридически гаранции от Скопие за правата на българите в Северна Македония не може да се отлага за след старта на преговорите с ЕС, настояха депутатите, които изслушаха премиера по темата.
Икономика 28-01-2022

Пътят за еврото минава през бюджет 2022

Не само инфлацията и бюджетният дефицит са червените лампи по пътя към еврозоната, но и качеството на реформите, които обеща новото управление. Има двайсетина месеца за резултати.
Политика 28-01-2022

Сръбският президент Вучич е обвинен, че „подкупва избиратели“

Президентът Вучич вече е похарчил почти 2 млрд. евро от републиканския бюджет за купуване на гласове преди предстоящите през април избори, изчислява професорът от Икономическия факултет Горан Радосавлевич.

Цацаров в парламента: Президентът знаеше за оставката ми в аванс, срещу Рашков тече проверка

Шефът на антикорупционната комисия обясни на депутатите какви са мотивите за оставката му, даде своята версията за отнемането на допуска му до секретна информация и обяви, че срещу Бойко Рашков има проверка.
Политика 27-01-2022

Български евродепутат предлага сериозно ограничаване на емисиите от транспорта

Българският евродепутат Иво Христов предупреди, че пазарът на автомобили втора употреба в Централна и Източна Европа създава риск от прехвърляне на замърсяването към по-слабо развитите региони в ЕС.
Политика 27-01-2022

Петков в Брюксел: 20 души са в основата на корупцията в България

На закрито заседание в Европейския парламент в Брюксел премиерът Кирил Петков е казал, че 20 души са на основата на корупцията в България. Той каза също, че евродепутатите виждали в България истинско политическо желание за справяне с корупцията.

Спирането на доставките на руски газ ще е икономически удар за ЕС, сочи доклад

Европейският съюз може да се справи с краткосрочното спиране на целия внос на руски газ, но това би имало „дълбоки икономически последици“ и ще изисква спешни мерки за ограничаване на търсенето, според анализ на мозъчния тръст Bruegel.

Гешев иска ЕК да наблюдава България по-сериозно

Главният прокурор настоява за по-сериозен диалог с европейските институции и по-сериозно наблюдение върху България по новия механизъм на ЕК ва върховенството на закона.

Гешев ще обяснява на евродепутатите за кюлчетата в чекмеджето, а премиерът – за гражданството си

28 въпроса са пратени до българските власти преди изслушването в мониторинговата група на комисията ЛИБЕ на премиера Кирил Петков, министрите на правосъдието и културата Надежда Йорданова и Атанас Атанасов, както и на главния прокурор, научи EURACTIV.
Политика 26-01-2022

България се позиционира като гълъб спрямо украинската криза

Предвижда се у нас да има българска батальонна бойна група, посочи пред парламента министърът на отбраната Стефан Янев.
Политика 26-01-2022

Баневи съдят за 60 хил. лв. „лицемерния“ Гешев и заместниците му

Баневи твърдят, че с писмото си до 67 институции в Европа и САЩ Гешев и заместниците му са нарушили правата им и това е прокурорски тормоз.
Политика 26-01-2022

Военният министър: Да използваме възможностите в кризата

Български батальон от 1000 души може да участва в учения на НАТО, обясни Стефан Янев.
Политика 25-01-2022

ЕС препоръчва промени в ограниченията за пътуване заради COVID

Всеки, който разполага с валиден COVID сертификат на ЕС, трябва да бъде пропускан през границите, без да му бъдат поставяни допълнителни условия, ако не идва от страна в тъмночервената зона.

Гешев най-сетне склони да се яви в комисията ЛИБЕ

Докато Бойко Борисов беше премиер, комисията ЛИБЕ два пъти кани Гешев на изслушване, но той, също както и Борисов, не се явяваше.
Политика 25-01-2022

Стефан Янев: Няма решение за войски на НАТО у нас, спрете с четенето на чужда преса

Решение за струпване и разполагане на войски на НАТО или на която и да е друга държава в България няма, обяви министърът на отбраната.
Политика 25-01-2022

Общото заседание с правителството на РСМ: „Много добре свършена работа“

Още след първата среща има три подписани меморандума по ключови въпроси - земеделието, малките и средни предприятия и развитието на жп връзката София-Скопие, похвали се Кирил Петков.

Пак ли сме шампион по корупция?

Не просто нямаме напредък, а България тъпче на едно и също място в борбата с корупцията, коментираха от "Прозрачност без граници".
Политика 25-01-2022

Парламентът ще изслуша министри и шефове на служби заради Украйна

Председателят на Народното събрание Никола Минчев свиква извънредно заседание на парламента по темата "Украйна" в сряда. Преди това се събират Съветът по сигурността и кабинетът.

Русия използва конфликта с Украйна, за да отвори „Северен поток 2“, смята Димо Гяуров

Бих изгонил руския посланик, коментира бившият шеф на разузнаването искането на Русия НАТО да се изтегли от двете страни.
Политика 24-01-2022

Започва новият диалог между София и Скопие

Правителствата на България и Северна Македония ще проведат съвместно заседание на 25 януари, вторник, в Резиденция „Бояна“.
Политика 24-01-2022

Безредици срещу противоепидемичните мерки избухнаха в Брюксел

Десетки хиляди протестираха в Брюксел в неделя срещу ограниченията, свързани с COVID-19. Над 60 души са арестувани, трима полицаи и 12 демонстранти са откарани в болница.

Атлантическият съвет иска постоянна бойна група на НАТО и системи „Пейтриът“ в България

Крайно време е България да поиска от съюзниците ни на наша територия да бъдат разположени зенитно-ракетни системи "Пейтриът", настояват от Атлантическият съвет.
Политика 23-01-2022

Депутат от ИТН застава начело на тотото

Депутатът от "Има такъв народ" Александър Тодоров е избран от спортния министър Радостин Василев за нов изпълнителен директор на Българския спортен тотализатор.