EURACTIV BULGARIA

27-07-2021

Ало, Космос! Говори България: Могат ли кокошките да снасят яйца в орбита?

За пръв път български деца участваха във видеоконферентна връзка с Международната космическа станция.

Членове на ВСС са обидени на парламента заради дебата за Гешев

Членовете на Висшия съдебен съвет много са се засегнали от дебата в парламента миналия петък и от изказванията на депутати по свой адрес след решението да не разгледат по същество искането на правосъдния министър за предсрочно освобождаване на главния прокурор.
Икономика 26-07-2021

Екипът на Пеканов заложи повече пари за ВЕИ и биоразнообразие в националния план

Според вицепремиера в новата версия са направени изчисления, че заложените 12.6 млрд. лв. за България ще задвижат допълнително поне 8 млрд. лв. частни инвестиции.

Съдът позволи сделка между Доган и община Бургас за пътя към Росенец

Бургаският съд позволи на кмета Димитър Николов и близките до Ахмед Доган фирми да сключат окончателни договори за придобиване на асфалтовия път към летния сарай на почетния лидер на ДПС, научи EURACTIV България.
Политика 25-07-2021

Близо 60% от българите одобряват служебното правителство

Доверието в президента Румен Радев в последните месеци расте и вероятно причината са действията на служебния кабинет, показва проучване на "Галъп интернешънъл".
Политика 23-07-2021

Българите в чужбина да гласуват по пощата, предлага външно министерство

Министерството на външните работи ще предложи промени в Изборния кодекс, обясни служебният министър Светлан Стоев.

Народното събрание започва обсадна война срещу Иван Гешев

"Колкото до мутренските 90 години, съжалявам само за едно нещо, че не се справих с вашия лидер. Но имам време… само ми дайте тази възможност." Това каза Бойко Рашков в отговор на обвинения от страна на Тома Биков от ГЕРБ.
Политика 23-07-2021

“Телеком Сърбия” – оръжието на Вучич за задушаване на медийната свобода

"Сръбската прогресивна партия" на Вучич дължи силата си до голяма степен на медийното влияние, а електронните медии са най-важните за постигането на политическите й цели.

Служебното правителство предлага спиране на “златните паспорти“

Министерството на правосъдието ще предложи прекратяване на порочната практика за продажба на български паспорти, обяви служебният министър Янаки Стоилов в петък пред депутатите.
Политика 23-07-2021

Скопие очаква добри новини от новото българско правителство

Външният министър Стоев поиска нова червена линия за преговорите със Северна Македония.
Политика 23-07-2021

Българите не искат асфалт, а висок стандарт на живот

Сравненията между дневния ред на обществото и на политиците регистрират "синдром на обърната пирамида" – мненията на хората и на властимащите за това какви са и какви трябва да бъдат приоритетите на държавната ни политика са подредени в обратен ред.

Президентът поиска прекратяване на дискриминацията срещу българите в Македония

Очакваме устойчиво и необратимо преустановяване на дискриминацията към българите в Република Северна Македония, каза българският президент Румен Радев

ВСС отхвърли като недопустимо уволнението на Гешев

Темата ще има продължение и то може и да не е във Висшия съдебен съвет, предупреди правосъдният министър Янаки Стоилов, който внесе предложението.

Бившият шеф на ДАНС е арестуван за незаконен лов на диво прасе

Бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев е бил арестуван за бракониерство заедно с президентът на футболния клуб "Бистришките тигри" Сергей Ташков и още един настоящ служител на ДАНС.
Политика 21-07-2021

Парламентът иска да роди правителство до 2 седмици и да увеличи пенсиите

Ново правителство до 10-15 дни и спешно преизчисляване на пенсиите. Това са първите две задачи пред 46-ото Народно събрание, фокусирали вниманието на лидерите на парламентарно представените формации.

България е осъдена за екстрадиране на турски журналист, който сега лежи в затвора

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) осъди България за нечовешко и унизително отношение към турски журналист, който е бил екстрадиран в Турция, въпреки рисковете да бъде малтретиран по политически причини.

Брюксел взема на прицел недосегаемия главен прокурор в София

Сухият и бюрократичен изказ на доклада за върховенството на закона Европейската комисия не може да прикрие факта, че Брюксел има нова цел в България - премахване на недосегаемостта на главния прокурор и радикална реформа на Висшия съдебен съвет.

Прокуратурата опроверга Бойко Рашков: Няма подслушвани политици

Прокуратурата не откри престъпления и прекрати разследването за незаконните СРС-та.
Икономика 19-07-2021

“ТЕЦ Марица Изток 2“ сключва съмнителни договори за варовик за милиони

"ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД сключва през борсата договори на стойност десетки милиони лева за доставка на варовик за сероочистващите си инсталации от четири години при неизгодни условия.
19-07-2021

Истинските преторианци на Гешев нямат бради и пищови

Истинската преторианска гвардия на главния прокурор е във Висшия съдебен съвет - магистрати с дългогодишни кариери, излъчени от всички краища на завладяната ни демокрация и готови да пазят Гешев с имената и репутацията си, следвайки сляпо аргументите на своя началник.
Политика 16-07-2021

Радев свиква Народното събрание на 21 юли

Радев обяви,че всички очакваме ясно политическо решение с дългосрочна перспектива за развитие.

Янаки Стоилов предложи ВСС да уволни Гешев

"В постъпилата информация от Бойко Рашков на 14 юли има данни за действия и бездействия на Иван Гешев, накърняващи престижа на съдебната власт", обясни правосъдният министър Янаки Стоилов.
Политика 16-07-2021

“Има такъв народ” няма да преговаря за кабинет с партиите на протеста, но чака подкрепата им

Николай Василев обясни как неосъщественият кабинет, ръководен от него, е щял да бъде "най-реформаторският и най-модерният в българския преход" и се похвали, че е "единственият човек в България, който е уволнил Делян Пеевски".