EURACTIV BULGARIA

България игнорира половината решения на съда в Страсбург

България е сред страните с най-много неизпълнени решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за последните 10 години. Това сочат данните на международната платформа European Implementation Network.
Политика 17-02-2020

Португалското председателство на ЕС с фокус върху отношенията с Индия

ЛИСАБОН. Отношенията между ЕС и Индия ще бъдат централна тема в следващото португалско председателство на ЕС, заяви президентът на Португалия Марселу Рибелу ди Соуза след среща с индийския премиер Нарендра Моди в Ню Делхи.

Синдикатите са против Зелената сделка

Трябва да бъде направена оценка на въздействието от Зелената сделка. И то преди ЕК да обяви закона за климата в средата на март, призоваха КНСБ и КТ "Подкрепа". Синдикатите готвят и протести.

САЩ дават $1 млрд. за по-малка зависимост на Източна Европа от Кремъл

"В знак на подкрепа за нашите европейски приятели САЩ планират да предоставят до 1 милиард долара за финансиране на страните от Централна и Източна Европа, участващи в инициативата "Три морета", каза Майк Помпео.
Политика 15-02-2020

Премиерът се разбрал с Гешев да “размаже всичко живо, което цапа”

"По това сме се разбрали. Дали арестуват министър, дали арестуват зам.-министър или който и да, това не е моя работа и не ме интересува, и не ми е долагано. Това се заклевам", заяви премиерът.
Политика 14-02-2020

Брюксел приема забележките на Франция за преговорите със Скопие

Оптимистичният вариант е Македония и Албания да получат "зелена светлина" за преговори още през март, коментира евродепутатът Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа"), който е основен докладчик на Европейския парламент за Северна Македония.
14-02-2020

Властите да спрат да заплашват журналисти, призова “Репортери без граници”

Управляващите да не сплашват журналистите в България, а председателят на Европейския парламент Давид Сасоли да осъди тези “позорни” атаки, призова "Репортери без граници".
Политика 14-02-2020

ЕК: Производителите решават дали да посочват точния произход на меда

Достатъчно е върху етикетите на меда да пише дали идва от или извън ЕС. По желание производителите може да посочват и точно от коя държава е.

Прокуратурата подхвана ТЕЦ-овете на Ковачки за горене на боклук

Скандалът с вноса на боклук от Италия, който да бъде горен в България, зави в неочаквана посока. Прокуратурата разпореди спешна проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в ТЕЦ-ове, свързвани с бизнесмена Христо Ковачки.
Политика 13-02-2020

Валери Симеонов: Журналистите от БНТ нямат право на позиция

Журналистите от обществената БНТ нарушават закона, ако изразяват позицията си, смята заместник-председателят на парламента и лидер на националистичната партия НФСБ Валери Симеонов.

България е сред топ поддръжниците на ЕС в света

Папата и Путин са най-харесваните световни лидери от българите. Руският президент се ползва с по-голямо доверие в България, отколкото в собствената си страна, сочат данните на "Галъп интернешънъл".
Политика 12-02-2020

ГЕРБ внезапно се отказа от блокирането на Airbnb и Booking

Точно преди окончателното гласуване от парламента ГЕРБ оттегли предложението си собствениците да търсят съгласието на поне половината от съседите си, ако искат да настаняват гости в имотите си чрез онлайн платформи.
Политика 12-02-2020

Главният прокурор нареди проверка на цялата приватизация

Не е ясно как ще бъде направена тази огромна проверка и колко време ще отнеме, както и дали не е изтекла давността за преследване на някои евентуални престъпления. От старта на приватизацията през 1993 г. са сключени хиляди сделки.
Финанси 12-02-2020

Човекът на Льо Пен в България ще прави референдум за еврото

Лидерът на евроскептичната проруска пария “Воля“ Веселин Марешки обяви началото на кампания за иницииране на референдум за приемането на еврото. Той се опитва да затрудни значително усилията на правителството към общата европейска валута.
Политика 11-02-2020

Хазартни войни: Валери Симеонов обвини журналисти в корупция

От ефира на обществената БНТ зам.председателят на Народното събрание Валери Симеонов обвини двама журналисти от Би ти ви, че са корумпирани и поиска прокуратурата да ги "привика".

България очаква значително намаление на цената на руския газ

България настоява за намаление на цените на "Газпром" с около 30% и използва като основен аргумент в преговорите подновяване на антитръстовото дело, което ЕК водеше срещу руския газовия концерн.

САЩ обещават още борба с корупцията в България

"През миналата седмица САЩ издаде забрана на едно име, но няма да е последното. Стъпка по стъпка - това е пътят в борбата с корупцията", каза Херо Мустафа
Политика 07-02-2020

СБЖ порица отношението на Гешев и Борисов към журналистите

"Нека когато следващия път някой отново се опита да ни обижда, да му изключим микрофоните и да му обърнем гръб", призовава гилдийната организация.
Финанси 07-02-2020

Парламентът премахна пречките пред България към еврозоната

Парламентът премахна фиксирания курс на лева спрямо еврото от закона с окончателни промени в Закона за БНБ. "Аз не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България", каза премиерът Бойко Борисов.
Политика 06-02-2020

Борисов иска 14 млрд. евро срещу “Зелената сделка”, като начало

"Зелената сделка за България е голям проблем. 60 процента от електрическата енергия идва от въглищните централи. Всички знаят какви милиарди трябва да дадем за това, но надали Европа ще се откаже от Зелената сделка", каза премиерът.
Политика 06-02-2020

ЕК за Валери Симеонов: Осъждаме всички форми на расизъм и ксенофобия

ЕК осъжда всички форми на расизъм и ксенофобия, тъй като те противоречат на основните ценности на ЕС. Това отговаря комисарят по правосъдие Дидие Рейндерс на трима български евродепутати от ДПС.
05-02-2020

ГЕРБ може да блокира бизнеса с Airbnb и Booking

Управляващите от ГЕРБ внесоха предложения, които ще доведат до сериозни пречки и дори до блокиране на бизнеса с отдаване под наем на апартаменти чрез платформите Airbnb и Booking.

САЩ обвиниха публично спецсъдия за корупция

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов бе огласен от Държавния секретар на САЩ Майк Помпео като участник “в сериозна корупция”. “В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират...

Гешев ще контрира “доносите” чрез редовен диалог с ЕС

Главният прокурор Иван Гешев, който беше на второто си посещение в Брюксел, се срещна с българските евродепутати и дълго се кри от журналистите.