EURACTIV BULGARIA

02-06-2020

София пак размаха пръст на Скопие

Най-голямата крачка назад беше спирането на работата на съвместната комисия с Македония по тяхно желание заради изборите, каза външният министър Екатерина Захариева. Тя осъди антибългарското говорене в Македония.

Божков показа извлечения за милиони за такса “помагане”

Васил Божков показа, че е теглил огромни суми в брой. Бизнесменът, който се укрива в Дубай и вече има 18 обвинения, намеква, че сумите са отивали за такса "помагане", която е била 20% от печалбата на "Национална лотария"
01-06-2020

Ласкаещият Борисов към Вучич: Ти си президент, а аз – едно малко премиерче

Сръбският президент Александър Вучич изкара цял ден в компанията на българския премиер Бойко Борисов, който организира въздушен тур над два от големите инфраструктурни проекта в региона – газопровода “Балкански поток“ и магистрала “Европа“.

Италианското минало на българския боклук

Първите сигнали за тежките екологични престъпления в Италия се появяват в зората на 90-те години на 20 век. В зоната между Неапол и Казерта екозащитниците засичат хиляди нелегални сметища за токсични материали и горене на пластмасови отпадъци.

Съдът нареди арести заради имиджа на обвинените по “Боклукгейт”

Зам.-министърът на екологията Красимир Живков, както и бизнесменът Атанас Бобоков остават в ареста. Това определи специализираният съд по искане на прокуратурата за постоянно задържане на част от обвинените по "Боклукгейт".

Войната за туристите

Има ли скрити мотиви при налагането на задължителна карантина за гражданите на определени държави от ЕС? С поведението си българските власти рискуват да загубят подкрепата на Рим.
Политика 31-05-2020

Прокуратурата: Схемата с опасния боклук на Бобокови е действала поне 5 години

Пред съда прокуратурата представи доста схематично обвинителната теза. Твърди се, че мястото на престъплението е на българска територия, но за Атанас Бобоков казва, че е действал и в чужбина. Коя чужбина обаче, не се спомена.
Политика 29-05-2020

Италия отново погледна на ЕС със симпатия

Лъвският пай за Италия в амбициозното предложение на ЕК за подпомагане на страните за излизане от кризата след коронавируса бе приет със задоволство от всички политически сили на Ботуша.

Едри бизнесмени и зам.-министър са на мушката заради “Боклук-гейт”

Преработката на опасни отпадъци и вносът на боклук от Италия доведоха до ареста на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души. На прицел са и двама от най-едрите бизнесмени в страната – братя Бобокови.
Финанси 28-05-2020

България може да получи голямо финансиране, но срещу ангажимент за растеж и работни места

За да не изпусне поредния шанс, който ни предоставят историята и ЕС, България следва изцяло да смени парадигмата, пише Ивайло Калфин в ексклузивна статия за EURACTIV.
Политика 27-05-2020

Протестът успя: Ще има нова детска болница

Проектираната през 70-те години на миналия век постройка ще бъде съборена и на същото място ще се изгради нова модерна педиатрична болница.
Финанси 27-05-2020

България получава 15 млрд. евро от фонда за възстановяване на ЕК

Европейският спасителен пакет за излизане от икономическата криза вероятно ще е в размер на 1.5-2 трилиона евро, а България може да се окаже нетен донор в него.

Разпродават ли се иззети артефакти от колекцията на Божков?

От всички възможни възможности за реакция от ЮНЕСКО са избрали възможно най-бюрократичния начин, каза източник на EURACTIV.

Коронавирусът зарази здравната каса в България

Използва ли се коронавирусът за източване на здравната каса? Има ли случаи на хора, които са писани за болни от това заболяване, без да има доказателства за това? Това разказва разследващият журналист Валя Ахчиевa за EURACTIV България
Политика 24-05-2020

Рим повика Станишев за помощ

За помощ към председателя на европейските социалисти се обърна Никола Дзингарети, лидер на италианската лява партия Partito Democratico, част от  упраляващото мнозинство на Апенините, и на семейството на европейските социалисти.
24-05-2020

Българите и румънците са най-търсени в Италия

Земеделието е не само едно от най-съществените пера в приходите на Италия, но и част от италианската култура. Италианската кухня, храна и продукти са част от бранда "Италия". Те са символ на начина на живот, който страната продава в чужбина.

Журналист е открит мъртъв край спуканата тръба във Варненското езеро

Варненският журналист Георги Александров е открит мъртъв в петък в района на дефектиралата отходна тръба на Варненското езеро. Полицията разследва инцидента, като първоначалната версия е удавяне. Случаят е предаден на прокуратурата.

Факт чек: Сгафи ли Комисията за мониторинговия доклад?

Вицепремиерът Екатерина Захариева обяви в петък, че е станала грешка при споменаването на Механизма за сътрудничество и оценка в икономическия доклад за европейския семестър. EURACTIV България провери дали това е вярно.

Кирилов е спокоен: В ЕС има и по-зле от нас с върховенството на закона

"Няма нищо различно от миналата есен, не очакваме деветнайсти доклад. Недоразумението се получи оттам, че някой е направил копи-пейст на текста от миналата година", каза вицепремиерът за съдебната реформа Екатерина Захариева.
Политика 22-05-2020

Зомби мониторингът на “Юнкер-Борисов”

Сега всеки може да вижда мониторинга като жив, мъртъв, зомби, грешка и прочие, в зависимост от нуждите на своята политическа теза. Точно от такава Европа България не се нуждае. От нея ние си имаме достатъчно.
Транспорт 22-05-2020

Италия отваря всички летища от 3 юни

"Това съвпада с разрешаване на движението между различните области в страната. Международните трансфери отново ще бъдат разрешени", обясни министърът на транспорта Паола Де Микели.
Политика 21-05-2020

Държавата ще се конкурира с Airbnb и Booking

Държавата ще прави платформа за туристически резервации "Преоткрий България" заедно с големи частни компании. Хотелите и ресторантите, които ще предлагат услугите си през нея, трябва да спазват мерките срещу коронавируса и да предлагат ястия с български продукти.

България омаловажи критиките на ЕК за борбата с корупцията

Българското правителство очаквано омаловажи медийните интерпретации, че има втърдяване на тона на Европейската комисия заради напомнянето за недостъчния брой присъди за корупция. Ресорният вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева коментира, че няма новини от Брюксел.
Политика 21-05-2020

Търси се: Представител на ЕС в София

В момента върви процедура по избора на Ръководител на представителството на ЕС в София. Това е престижна, важна и добре платена работа, която най-често (но не задължително) се заема от гражданин от съответната стана-членка.