EURACTIV BULGARIA

31-03-2020

България изнася медицински персонал за Австрия в разгара на кризата

Австрия организира с чартърни полети наемането на повече от 200 здравни работници от България и Румъния, за да гарантира, че грижата за австрийците няма да бъдат нарушена заради прекъснатите транспортни връзки в ЕС.
Политика 30-03-2020

ЕК пусна сезонните работници да пътуват

Въпреки пандемията и ограниченията за пътуване, въведени в Европа, Брюксел излезе с предписание рестрикциите да не важат за определени хора, сред които са и сезонните работници в селското стопанство.
Политика 30-03-2020

Българската църква отказва да отмени събиранията за Великден

Служби за Цветница и Великден ще има, макар и извън храмовете. Полицията ще следи хората да стоят поне на 2 метра разстояние един от друг по време на литургиите. А всеки, който иска, ще може да влезе в църквата.
Финанси 30-03-2020

Шефът на БНБ: България ще усети кризата по-силно, защото е извън еврозоната

България ще отложи с поне една година плановете за влизане в чакалнята на еврозоната. Страната ще усети по-силно икономическата криза от тези, които са в еврозоната, защото те разчитат на Европейската централна банка.
Политика 29-03-2020

България затяга мерките срещу вируса и тегли кредит

Запитан за размера на бъдещия дълг, финансовият министър Владислав Горанов отговори: "Милиарди. Нали искате да харчите?".
Политика 29-03-2020

Конте предупреди, че съществуването на ЕС е в опасност

“Изпитанието коронавирус е среща с историята и ако Европа закъснее, ще я изгубим накъде по пътя.” Предупреждението направи на извънредна пресконференция в събота вечер  (28 март) италианският премиер Джузепе Конте.
Политика 27-03-2020

България купува маски и респиратори от Китай за 2.9 млн. евро с европейски пари

България ще купи от Китай малко над 1.17 милиона маски за 1.4 млн. евро и 50 респиратора за 1.5 млн. евро. Договорът с Китайската национална фармацевтична корпорация за външна търговия ще бъде платен с пари по ОП "Региони в растеж".

Що е “сандбокс” и защо това е добра новина за България

Създаването на сандбокс - безопасна среда, в която финтех компаниите могат да тестват продуктите си - е голяма новина за България и цялата технологична общност в Централна и Източна Европа, пишат Едуард Цветанов и Филип Генов.
Финанси 27-03-2020

Най-малко 250 000 работници в България са пряко ударени от кризата

Общо 74 570 български компании с 250 000 служители са директно засегнати от ограничителните мерки заради разпространението на Covid-19. Проблемът обаче е много по-голям.
26-03-2020

Медии и социолози ще могат да ползват държавна помощ за коронавируса

Работещите в медиите, рекламния бизнес, ПР компаниите и социологическите агенции също ще могат да получават 60% от заплатите си, ако фирмата им е засегната от кризата с коронавируса.
Политика 26-03-2020

България предлага да стане посредник на търговията между ЕС и Турция

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на Европейския съвет българският транспортен сектор да се превърне в посредник на търговията между ЕС, Турция и Близкия Изток.

Евродепутати настояват за помощ за Западните Балкани в борбата с коронавируса

На фона на кризата с коронавируса четирима евродепутати изпратиха писмо до Европейската комисия с призив за подпомагане на района на Западните Балкани и включването на държавите в него в схемата за разрешение за износ на медицинско оборудване на ЕС.
Финанси 25-03-2020

Факт чек: Помага ли ЕС на България в борбата с последствията от кризата с коронавируса?

Българският премиер Бойко Борисов направи публични изявления, с послание, че ЕС не помага адекватно на страната си в контекста на коронавирусната криза. EURACTIV България помоли бившия вицепремиер Ивайло Калфин, който е и председател на Съвета на директорите на тази медия, да коментира.
Политика 25-03-2020

Журналистиката днес е успех върху острието на бръснача

Eдновременно с колегите ни от мрежата EURACTIV, публикуваме откритото писмо на основателя на EURACTIV Кристоф Леклер до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, подписано от медийни експерти и евродепутати и озаглавено „Здраве, доверие и журналистика: Коронавирусен план за медиите“.
Политика 24-03-2020

Правителството бори кризата и с бързи кредити до 1500 лв.

Правителството оценява първата част от спасителния пакет за българската икономика на общо 4.5 милиарда лева. Премиерът Бойко Борисов прогнозира, че тези пари няма да бъдат достатъчни.
Политика 24-03-2020

Италия няма излишни приятели

Добри новини... Два поредни дни в Италия статистиката за броя на засегнатите от COVID-19 показват спад на броя заразени, хоспитализирани и починали. Броят на оздравелите задминава осезаемо починалите.
Политика 24-03-2020

Радан Кънев иска от ЕК общи стандарти за подкрепа на малкия и средния бизнес

Евродепутатът Радан Кънев (ЕНП/ДБ) и негови колеги от различни парламентарни групи и държави, поискаха от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да гарантира мерките за подкрепа към средния, малкия и семеен бизнес.

COVID-19 отваря вратата за полицейски произвол в България

МВР ще може да следи телефоните на хората под карантина, без да иска съдебно разрешение. Това излиза от закона за извънредното положение, с който наред с куп други закони се променя и този за електронните съобщения, пише в. "Сега".
Политика 24-03-2020

Европа започна тестове на четири терапии срещу коронавируса

Седем страни от ЕС започнаха клинични изпитания на четири експериментални терапии на болни от COVID-19. Включени са 3200 пациенти.
Политика 23-03-2020

Европарламентът призова за равен достъп до ваксина за COVID-19

Спекулациите с цените и измамите с потребителите трябва да спрат и всички трябва да получат равен достъп до бъдещата ваксина, призова комисията по вътрешен пазар в ЕП.
Политика 23-03-2020

Парламентът прие ветото на президента, но икономиката може да блокира

Народното събрание прие в понеделник частичното вето на президента Румен Радев върху Закона за извънредното положение, но икономическите последици от мерките срещу вируса стават все по-видими.
Политика 23-03-2020

Паника в Брюксел няма, но и хората изчезнаха

Никога не съм виждала Grand Place напълно празен. Но въпреки тревожната статистиката и лошите прогнози, паника сред жителите на Брюксел не се забелязва.  
Политика 23-03-2020

Извънредното положение увеличава безработицата

Социалният министър Деница Сачева обясни още, че тъй като има хора, които не могат да не ходят на работа, за техните деца се обмисля възможността за защитени детски градини.
22-03-2020

Лекарят, който помогна да бъде овладяна едрата шарка, обяснява какво да очакваме от коронавируса

Епидемиологът Лари Брилиант, който предупреди за пандемията още през 2006 г., твърди, че можем да победим коронавируса, но само ако се правят много повече тестове.