EURACTIV BULGARIA

Политика 08-08-2020

Доган пожела успех на протестиращите и ги черпи със сладолед

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган изненадващо се показа пред протестиращите, които се бяха събрали на плажа пред лятната му резиденция в парк "Росенец". Десетки хора се включиха в събота в демонстрацията, наречена "Dogan Saray Beach Festival".
Политика 07-08-2020

Биографът на Борисов не успя да стане регионален експерт в Брюксел

Някогашната репортерка от "24 часа" и автор на книгата за Бойко Борисов "Бойко, който винаги се завръща" Кристина Кръстева опита неуспешно да стане представител на регионалното министерство в мисията на България в Брюксел.
Политика 07-08-2020

МВР разчисти блокадите, десетки са задържани

"Барикадите ще ги изградим отново, само че този път ще са в цялата страна. В действия на МВР не се възстановява обществения ред, а установяване на корупционен ред", каза адвокат Николай Хаджигенов.
Политика 06-08-2020

Оставката на Борисов се отлага за неопределено време

Протакането има за цел оставката да бъде връчена във възможно най-удобния момент за Борисов. Поведението на прокуратурата също е фактор в този процес.

Протест по газовата връзка с Гърция, работници са оставени без заплати

Десетки български работници, които изграждат газовата връзка Комотини-Стара Загора, излязоха на протест в четвъртък в Хасково. Те съобщиха, че от три месеца не са получавали заплати.
Политика 06-08-2020

“Аерофлот” спира полетите до Бургас и София до 31 август

Руският национален превозвач “Аерофлот” обяви в четвъртък (6 август) отмяната на редица международни полети до 31 август, включително до Бургас и София.
05-08-2020

Сбирката на ГЕРБ – много бой, псувни и видео

Няколко души пострадаха от побоища по време на извънредната конференция на ГЕРБ, викана от премиера Бойко Борисов, за да анонсира оставката си. Агресията от маскирани младежи беше особено видна към журналистката от "Свободна Европа" Полина Паунова.
05-08-2020

Борисов иска да подава оставка, но правителството да остане

Премиерът Бойко Борисов обяви, че е готов да се подаде оставката, но държи правителството да остане и да работи без него.
Политика 05-08-2020

България е сред първенците по наказателни процедури в ЕС

Най-проблемно през изминалата година се е оказало спазването на европейското законодателство в областта на околната среда, сочи специалният доклад на ЕК.
Политика 04-08-2020

Доган е заплашен с изгонване от сарая

етният сарай на Доган в парк "Росенец" е сграда в строеж и явно няма акт 16. Oбщината даде седмица за регистриране на имотите. Ако това не бъде сторено, ще бъде издадена забрана за ползването им.
Политика 04-08-2020

Борисов събира актива на ГЕРБ за вдигане на бойния дух

Извънредна национална конференция на ГЕРБ ще се проведе в "София Тех Парк". Целта е оградата на парка и големият му паркинг да може да ограничи достъпа на протестиращи до събитието, което не е огласено официално.
Политика 04-08-2020

Агенцията за сортоизпитване е на първа линия срещу COVID-19

Антикризисното увеличение на заплатите на държавните служители на първа линия се оказа параван за повишение на доходите в държавни ведомства, за които трудно може да бъде открита връзка с коронавируса.

Прокуратурата разследва кой е записал Борисов, а не търговия с влияние

Проверката кой е направил тези записи не е достатъчна и адекватна, коментира съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и внесе нов сигнал в прокуратурата.
Политика 02-08-2020

Андрей Ковачев: Оставката на Борисов може да блокира фонда за възстановяване на ЕС

Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) разви теорията, че ако България няма работещ парламент, който да ратифицира Фонда за възстановяване на ЕС, заради София може да се отложи решението за целия съюз.

Върховният съд игнорира руската връзка на съдия Алексей Трифонов

Върховният административен съд окончателно отхвърли жалбата срещу избора на съдия Алексей Трифонов за председател на Софийския градски съд.
Политика 30-07-2020

Президентът не може да бъде разследван без импийчмънт

При откриване на данни за престъпна дейност на президента забраната да бъде възбудено наказателно преследване не препятства започването на дело, отговори Конституционният съд на главния прокурор.
Транспорт 30-07-2020

Ниските заплати и обещаните пътища водят инвестиции в Северозапада

Големият минус на региона са липсващите хора и пътища. И двете се признават от управляващите, които обещават да запълнят поне първата голяма липса през следващите няколко години.
Политика 30-07-2020

Йончева: Дали Борисов ще остане на власт зависи много от Европа

Европейската десница в лицето на ЕНП е готова в името на политически сметки да погази всички демократични принципи, казва евродепутатът.
Политика 30-07-2020

Протестът блокира ключови кръстовища и опъна палатки на Орлов мост

Протестът в София продължи цяла нощ. И в четвъртък сутрин "Орлов мост" остана затворен от палатките на протестиращите.

Отвъд разследването: “Алхимиците“на властта и измамите

Несъмнено се стига и до такъв момент – когато властта панически иска да защити собственото си престъпно бездействие, отровило деца, убило пчели и задушило природата, тя може да отрече дори и науката!

Свободата на медиите влиза в докладите на ЕК за върховенството на закона

Медийният плурализъм ще е част от докладите за върховенството на закона в ЕС, които Европейската комисия ще представи през септември.
29-07-2020

“Балкански поток” е разжалван до обикновена българска тръба

Газопроводът “Турски поток“ първо бе именуван “Балкански поток“ от властите в София, а засилващият се натиск на САЩ доведе до втора промяна – сега той е “най-обикновена“ българска газова инфраструктура за 1.2 милиарда евро (без ДДС).
Политика 29-07-2020

Нов запис с гласа на Борисов: Не може да е държавен глава тоя тъпанар

“Не може да е държавен глава тоя тъпанар“. Това се чува от поредния изпратен до медиите запис на човек, който говори с гласа на премиера Бойко Борисов. Този път се говори за президента Румен Радев, а събеседник е Томислав.

София праща съдия в Европрокуратурата

Българският представител в колегията на Европейската прокуратура е Теодора Георгиева. Тя беше одобрена от Съвета на ЕС в понеделник заедно с представителите на останалите 21 държави от съюза, които участват в европрокуратурата, ръководена от Лаура Кьовеши.