EURACTIV BULGARIA

България ще изпълнява несъществуващи препоръки на Венецианска комисия

България ще продължава съдебната си реформа по несъществуващите препоръки на Венецианската комисия. Това става ясно след публикуването в понеделник на финалния доклад на Европейската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа.

Европейската комисията: Анализираме последното разследване на Валя Ахчиева

Европейската комисия е запозната с последното разследване на Валя Ахчиева и го анализира, каза днес (10 декемри) говорителката по въпросите на околната среда Вивиан Лунела.

Огромна част от българите смятат корумпираните за недосегаеми

Общо 85 % от българите твърдят, че корупцията в страната е широкоразпространена. Огромно мнозинство (77%) казва, че участниците в корупционните афери няма да бъдат вкарани в затвора.
Политика 08-12-2019

Как Мария Габриел взе в кабинета си “закъсал” ирландец от ЕНП

Вестник “Айриш Таймс” публикува в петък (6 декември) статия от кореспондента си в Брюксел Патрик Смит, който разказва за назначаването на Дара Мърфи в кабинета на Мария Габриел с годишна заплата от 150 000 евро. Според журналиста това е резултат...

“Веднага ще кажем на Урсула” за нашата съдебна реформа

След критичното становище за промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), готвени от управляващите, които би трябвало да създадат ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, ГЕРБ лансира нова порция спорни идеи.

Зам.председателят на съда в Страсбург: Политиците нямат място в съдебната власт

Днес съдиите не изпитват толкова страх от политиците, колкото от главния прокурор, каза председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.
Политика 05-12-2019

“Репортери без граници”: Срещата с Борисов беше полезна

Генералният секретар на Репортери без граници Кристоф Делоар и ръководителят на офиса за балканите Полин Адес-Мевел се срещнаха с премиера Бойко Борисов на 3 декември. Георги Готев разговаря днес (5 декември) с Полин Адес-Мевил.

Русия изгони български дипломат

Български дипломат е бил изгонен от мисията в Москва, съобщи Министерството на външните работи. Външното министерство на Русия се е позовало на принципа на реципрочността, за да обяви българина за персона нон грата.

ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ стъпва в Брюксел на вълната на новите европейски политики

В присъствието на еврокомисаря Мария Габриел, на евродепутати, дипломати, висши чиновници и браншовици компанията отбеляза петдесетата си годишнина и откриването на представителен офис в Брюксел.

Премиерът Борисов призна, че е назначавал върховни съдии

Премиерът Бойко Борисов за първи път официално призна, че се меси пряко делата на независимата съдебната власт.

Как в България броят дивите зайци с европейски пари

Неочаквано България изпраща на 30 август т.г. в Брюксел скандален доклад за състоянието на видовете на своя територия. В него се казва, че животните и растенията в страната са път да изчезнат...

Над 35% от българския бизнес говори за корупция с парите на ЕС

Общо 35.5% от българския бизнес съобщава, че трябва да се направят неофициални плащания, за да се гарантира достъп до европейско финансиране.

Иван Гешев в огледалния свят

Избраният за главен прокурор на България Иван Гешев получи бойно кръщение в Брюксел, където в два последователни дни (2-и и 3-и декември) бе участник в две съвършено различни събития. Първото беше така наречена „конференция“, имаща за цел да убеди страните-членки...

“Репортери без граници” иска от Борисов действия, а не само да обещания за медийна свобода

Международната организация призова премиера Бойко Борисов да поеме конкретни ангажименти за подобряването на медийната среда в България.
Политика 03-12-2019

Урсула: Година първа, ден първи

Нова седмица, нова Kомисия, нови лица. Един въпрос идва в ума на мнозина журналисти: ще прекъсне ли новата Комисия на Урсула фон дер Лайен линията на Жан-Клод Юнкер, или ще ни предложи още от същото? Още първият работен ден може да ни даде някои улики.

Съветът на Европа видя проблем с медиите и езика на омразата в България

Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович призова отново да се отвори дебатът за ратифицирането на Истанбулската конвенция, както и за приемането на Стратегията за закрила на детето.

Йотова, Цацаров и Гешев водят битка в Брюксел за отпадането на мониторинга

Действащият главен прокурор Сотир Цацаров и неговият приемник Иван Гешев участваха днес (2 декември) в конференция в Европейския парламент, имаща за цел да убеди страните-членки, че Механизмът за сътрудничество и проверка трябва да отпадне.

Детска болница за 100 милиона от незаконно скеле? Брюксел ще трябва да се намеси

София е единствената европейска столица, в която няма детска болница, където тежко болните деца могат да получават адекватна помощ. Държавата предлага да инвестира 100 млн. лв в старо скеле, за което експерти твърдят, че е незаконно.
01-12-2019

Разследващият журналист Валя Ахчиева напуска БНТ

Разследващият журналист аля Ахчиева напуска БНТ. Това обяви тя във видео във "Фейсбук" в неделя.
Политика 29-11-2019

България е на опашката по медийна грамотност в Европа

Българите са сред най-уязвими към дезинформация и фалшиви новини в Европа. Това показва Индексът за медийната грамотност на "Отворено общество".

САЩ спират да издават визи на корумпирани българи

Посолството на САЩ започва да използва "твърд подход" в подкрепа на върховенството на закона в България. Новият американски посланик в София Херо Мустафа обяви в петък, че посолството спира да издава визи на корумпирани българи.
Политика 29-11-2019

Само двама български евродепутати са подкрепили резолюцията за Истанбулската конвенция

Необходими са ни силни и обхватни правни решения. Резолюцията не е такова решение, а само политически призив без реален ефект, обясни вота си Радан Кънев, който гласува "въздържал се".

Желязната срещу Найлоновата завеса. Как епидемиите са обединявали Европа

“Нито “Желязната завеса“, нито националните граници са могли да спрат разпространението на епидемиите. Необходими са били обединени усилия за тяхното овладяване“. Това разказва пред EURACTIV българскитя учен доц. д-р Анелия Касабова.
Политика 28-11-2019

Европарламентът призова за бързо ратифициране на Истанбулската конвенция

Европейският парламент призова в четвъртък за "незабавно ратифициране" на Истанбулската конвенция от всички държави членки на ЕС.