EURACTIV.com и Ройтерс

Йоурова обвърза върховенството на закона с достъпа до европейски средства

Страните от Европейския съюз да получават пари от бюджета на ЕС и фонда за възстановяване, само ако имат стабилни механизми за борба с корупцията и добре работеща съдебна система. За това призова еврокомисарят с ресор “Ценности и прозрачност” Вера Йоурова.

ЕС инвестира 1 милиард евро в проекти за чисти технологии

Европейският фонд за иновации ще подкрепи технологии за намаляване на въглеродните емисии като плаващи вятърни електроцентрали, технологии за улавяне на въглерод и съхранение на енергия, на които ЕС разчита в трудни за декарбонизиране сектори като циментовата и стоманодобивната промишленост.

ЕС ще инвестира повече в космическата си индустрия

Европейският съюз ще вложи повече средства за изстрелване на ракети, сателитна комуникация и космически проучвания, за да не изостава от амбициите на САЩ и Китай, посочи еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон в неделя (28 юни).

Фондът за справедлив преход няма да финансира ядрената енергетика и природния газ

Фондът за справедлив преход  на ЕС няма да финансира ядрени проекти или проекти за природен газ, въпреки призивите на някои източни страни. За това се споразумяха държавите-членки на блока.
Политика 22-06-2020

Партията на Вучич печели убедително изборите в Сърбия

Управляващата консервативна партия в Сърбия, оглавявана от президента Александър Вучич, ще спечели убедително парламентарните избори, проведени в неделя (21 юни), според резултатите социологическа агенция “Ипсос” и на Центъра за свободни избори и демокрация.

Сърбия е готова да се откаже от членство в ЕС заради Косово

Сръбският президент Александър Вучич посочи в четвъртък (18 юни), че ще отхвърли членството в Европейския съюз, ако Белград не получи отстъпки в замяна на признаването на Косово и присъединяването му към ООН.
Транспорт 11-06-2020

Руснаците заобикалят през Беларус ограниченията за пътуване

Русия и Беларус са в митнически съюз и преминаването на общата им граница е сравнително лесно. Пътуването от Москва до Минск отнема до 12 часа и струва 10 000 рубли.
Политика 08-06-2020

Виетнам одобри споразумението за свободна търговия с ЕС

Днес (8 юни) Виетнам ратифицира споразумение за свободна търговия с Европейския съюз, с което ще намали или премахне 99% от тарифите за стоки, търгувани между азиатската страна и блока.

САЩ готвят още санкциите срещу “Северен поток 2” и “Турски поток”

Американски сенатори предложиха законопроект за разширяване на санкциите срещу руските газопроводи "Северен поток 2" и "Турски поток". Според Вашингтон тези два проекта ще засилят икономическото и политическото влияние на Москва в Европа.
Транспорт 27-05-2020

Райънеър води битка срещу спасителния пакет за Луфтханза

Нискотарифният превозвач Райънеър във вторник (26 май) оспори германския спасителен пакет за Луфтханза в размер на 9 милиарда евро, заради нелоялна конкуренция. Германският превозвач планира да финализира сделката през юни.

Путин насрочи парада – юни ще бъде май

Путин се позова на експерти, че Русия е преминала пика на коронавирусната епидемия и нареди да започне подготовка за отложеното заради пандемията събитие.
Финанси 23-05-2020

Франция иска отмяна на бюджетните правила на ЕС през 2021 г.

В четвъртък (21 май) Франция призова ЕС да отмени строгите си бюджетни правила за държавите членки за тази и следващата година поради тежко засегнатите им икономики вследствие на пандемията от коронавирус.
Финанси 18-05-2020

Дисбалансът в държавните помощи подкопава единния пазар на ЕС

Еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестегер изрази загриженост относно огромните различия в държавната помощ срещу коронавирус между държавите членки. Тя подчерта, че това започва да изкривява единния пазар на блока.
Политика 18-05-2020

Португалия спира вноса на боклук от други страни

Португалия, която привлича огромно количество боклук от други европейски държави заради ниските си такси за управление на отпадъците, спря вноса на боклук до края на 2020 г. Целта е да бъде защитен капацитетът на местните депа.

Франция налага дигитален данък още тази година

В четвъртък (13 май) финансовият министър на Франция Брюно Льо Мер посочи, че дигиталният данък никога не е бил по-оправдан и необходим.

ЕК заплашва с дело Берлин заради решение на германския конституционен съд

Европейската комисия може да започне съдебно дело срещу Германия заради решение на конституционния съд на страната, гласящо че Европейската централна банка е надхвърлила мандата си с покупката на облигации. За това съобщи Европейската комисия в неделя (10 май).
Финанси 27-04-2020

Курц ще дава на работниците и ще взема от многонационалните компании

Австрия ще гарантира, че ключовите работници ще плащат по-малко данъци, а мултинационалните компании - повече, за да се ускори възраждането на икономиката. Това заяви канцлерът Себастиан Курц в понеделник (27 април).
Финанси 27-04-2020

Комисията готви специални заеми за засегнатите от коронавирус фирми в ЕС

Компаниите в Европейския съюз, засегнати от кризата с коронавируса, ще могат да поискат правителствен заем в размер на до 5% от оборота си през 2019 г., според мярка, предложена от Европейската комисия в неделя (26 април).
Политика 27-04-2020

Германия предупреди да не се форсира туризмът в ЕС

Германският външен министър Хайко Маас предупреди в неделя (26 април) срещу твърде бързото отваряне на туристически дестинации, като заяви, че Европа трябва да приеме общ план за връщането на свободата на пътуване.
Финанси 24-04-2020

Полша ще си пази компаниите от инвеститори извън ЕС

Полското правителство иска да бъде уведомявано за всички планирани поглъщания на компании от инвеститори извън Европейския съюз, които могат да се стремят да купуват евтино бизнеси, засегнати от кризата, заяви вицепремиерът Ядвига Емилевич.
Финанси 20-04-2020

Експерти прогнозират удвояване на безработицата в Европа

През следващите месеци безработицата в Европа може почти да се удвои. До 59 милиона работни места са застрашени от постоянно закриване, както и намаляване на заплащането и работното време заради пандемията от коронавирус, сочи оценка на МакКинзи.

Тръмп заплаши Китай с последствия заради коронавируса

"Ако е било грешка, грешката си е грешка. Но ако пандемията е била съзнателно допусната, тогава сигурно трябва да има последствия", каза Тръмп, без да уточни какви действия биха предприели Съединените щати.

Путин отлага военния парад за Деня на победата

Като се позова на задълбочаващата се здравна криза, руският президент Владимир Путин обяви, че Русия ще отложи тържествата за 9 май.
Политика 16-04-2020

СЗО: Заразените в Европа достигнаха милион, идните седмици са критични

Европа е в окото на бурята, наречена COVID-19. Приближавайки се до прага от един милион заразени, държавите на континента трябва да са изключително внимателни, когато обмислят облекчаването на ограничителните мерки. Това заяви днес (16 април) регионалният директор на СЗО.