EURACTIV.com и AFP

Китай прие спорния закон за национална сигурност на Хонконг

Китай прие закона за националната сигурност на Хонконг във вторник (30 юни) - исторически ход, който според критици и много западни правителства ще ограничи свободите на финансовия център и ще сложи край на автономията му.
Политика 30-06-2020

СЗО: Пандемията далеч не е приключила

“Краят на пандемията от COVID-19 не е близо”, предупреди Световната здравна организация (СЗО) в понеделник (28 юни). Общият брой на смъртните случаи вече е над половин милион, а броят на заразените в Латинска Америка и САЩ нараства.
Политика 24-06-2020

Студентите от ЕС ще плащат по-високи такси в английските университети от 2021 г.

Студентите от Европейския съюз, които догодина започват да учат в английски университети, ще трябва да плащат по-високи такси заради промени във финансирането, въведени след Брекзит.

Удар по една от малкото относително свободни медии в Унгария

Редакторът на най-популярния новинарски сайт на Унгария предупреди в неделя (21 юни), че планираните промени в медията му ще застрашат свободата на медията да публикува статии, критични към правителството на премиера Виктор Орбан.

“Балкански поток” утроява доставките на газ от Унгария в Словакия

Унгария ще утрои капацитета на граничния газопровод за природен газ до Словакия до 2024 г. Това ще позволи на газопровода да пренася повече от 5 милиарда кубически метра природен газ годишно, заяви външният министър на страната във вторник (2 юни).

Пекин предупреждава, че Вашингтон разпалва нова студена война

Съединените щати тласкат отношенията с Китай дo ръба на нова студена война, посочи външният министър на Китай в неделя (24 май), отхвърляйки "лъжите" на САЩ, свързани с коронавируса.
Политика 17-04-2020

Великобритания разчита на Източна Европа, за да спаси реколтата си

За да спаси реколтата си от аспержи и ягоди, застрашени от гниене, Великобритания мобилизира работна сила от студенти, безработни и работници от Европа.
Политика 13-04-2020

Фон дер Лайен: Социалната изолация за възрастните хора може да продължи по-дълго

Възможно е възрастните хора да трябва да бъдат изолирани до края на годината, за да се предпазят от коронавируса, заяви ръководителят на ЕС Урсула фон дер Лайен.

Папата: ЕС е пред епохално предизвикателство, от което зависи бъдещето на света

Папа Франциск се помоли за десетките хиляди жертви на коронавируса във великденското си послание тази неделя. То бе излъчено наживо от празния площад във Ватикана  - безпрецедентно събитие в свят, белязан от изолация.

Ръст на незаконния внос на боклук за горене в Румъния

Ориана Иримия от румънската неправителствена организация “Нулеви отпадъци” заяви, откакто Китай и други азиатски държави са спрели да внасят отпадъци от Западa, за съжаление тази роля се поема от Румъния.

Covid-19, смартфони, апликации – къде отива неприкосновеността на личния живот?

В Европа висши държавни служители, лекари и инженери разглеждат възможността смартфоните да бъдат включени във войната срещу разпространението на новия вирус.
Финанси 03-04-2020

Словения отпуска помощ на пенсионери, реже чиновнически заплати

Парламентът одобри мерки на стойност около 3 милиарда евро или 6% от БВП в помощ на компании и граждани за преодоляване на пандемията.
Политика 31-03-2020

Фон дер Лайен настоя някои категории работници да могат да преминават границите на ЕС

В понеделник (30 март) ЕК публикува списък на категориите “критични работници”, които трябва да имат разрешение за свободно движение въпреки наложените мерки за борба срещу коронавируса.
31-03-2020

България изнася медицински персонал за Австрия в разгара на кризата

Австрия организира с чартърни полети наемането на повече от 200 здравни работници от България и Румъния, за да гарантира, че грижата за австрийците няма да бъдат нарушена заради прекъснатите транспортни връзки в ЕС.
Финанси 26-03-2020

Ключови европейски компании може бъдат погълнати, предупреждава ЕК

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди, че икономическите последствия от коронавируса може да поставят стратегически фирми от частния сектор в риск от чуждестранно поглъщане.
Политика 16-03-2020

Ниска избирателна ативност на местните избори във Франция, вторият тур е под въпрос

С рекорден брой негласували избиратели между 53,5% и 56% завърши първият тур на местните избори във Франция в неделя (15 март), проведени на фона на пандемията от коронавирус.
Политика 13-03-2020

Комисията предупреди срещу едностранното затваряне на границите

В петък (13 март) председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди срещу налагането на едностранни ограничения за пътуване в борба с коронавирусната епидемия, както вече направиха някои държави членки.

Гърция разширява оградата по границата с Турция. Ердоган е в Брюксел

Новите участъци, които са южно от района, който сега е под натиск, ще покрият около 36 километра. Съществуващият участък от ограда също ще бъде обновен.

Ердоган отвори вратите на мигрантите към Европа

“Милиони” мигранти и бежанци скоро ще се насочат към Европа, предупреди турският президент Реджеп Тайип Ердоган в понеделник (2 март), поддържайки натиск върху западните държави на фона на конфликта в Сирия.

ЕС в откровен разговор със Западните Балкани за членството им

ЕС опитва да запази доверието на Балканите, след като наруши обещанието си за старт на преговори за членство с Албания и Северна Македония миналия октомври.

Германец е арестуван за незаконен износ на военна техника за Русия

Германската прокуратурата съобщи за ареста на бизнесмен по подозрение, че е изнесъл техника с двойна употреба за милиони евро за Русия. Екипировката може да бъде използвана за военни цели, което е нарушение на санкциите на ЕС.

Пратеник на САЩ: Русия се стреми да разпокъса Балканите

Пратеникът на САЩ за Западните Балкани предупреди във вторник (11 февруари), че Русия се стреми да разпокъса региона и да попречи на интеграцията му със Запада.
30-01-2020

600 европейци искат да напуснат Китай заради коронавируса

Става дума за хора от Австрия, Белгия, България, Германия, Испания, Финландия, Франция, Италия, Латвия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Великобритания, съобщи комисарят по управление на кризи Янез Ленарчич.

Ще повлияе ли Брекзит на енергийния пейзаж във Великобритания?

Излизането на Великобритания от ЕС, което ще се случи в петък, породи опасения за смущения на пазара на електроенергия - от по-високи сметки и проблеми с доставките на ток до възпрепятстване на усилията за декарбонизация.