EURACTIV.com и AFP

ЕС в откровен разговор със Западните Балкани за членството им

ЕС опитва да запази доверието на Балканите, след като наруши обещанието си за старт на преговори за членство с Албания и Северна Македония миналия октомври.

Германец е арестуван за незаконен износ на военна техника за Русия

Германската прокуратурата съобщи за ареста на бизнесмен по подозрение, че е изнесъл техника с двойна употреба за милиони евро за Русия. Екипировката може да бъде използвана за военни цели, което е нарушение на санкциите на ЕС.

Пратеник на САЩ: Русия се стреми да разпокъса Балканите

Пратеникът на САЩ за Западните Балкани предупреди във вторник (11 февруари), че Русия се стреми да разпокъса региона и да попречи на интеграцията му със Запада.
30-01-2020

600 европейци искат да напуснат Китай заради коронавируса

Става дума за хора от Австрия, Белгия, България, Германия, Испания, Финландия, Франция, Италия, Латвия, Холандия, Полша, Португалия, Румъния и Великобритания, съобщи комисарят по управление на кризи Янез Ленарчич.

Ще повлияе ли Брекзит на енергийния пейзаж във Великобритания?

Излизането на Великобритания от ЕС, което ще се случи в петък, породи опасения за смущения на пазара на електроенергия - от по-високи сметки и проблеми с доставките на ток до възпрепятстване на усилията за декарбонизация.
Политика 13-01-2020

Хърватският президент посочи сексизма и клеветите като причина за изборното си поражение

Хърватският президент Колинда Грабар-Китарович посочи сексизма и "фалшивите новини" като причина за поражението си на изборите. За загубата ѝ допринесе и разцепването на десния електорат, заради участието във вота на независимия Мирослав Шкоро.
10-01-2020

Миналата година е била рекордно гореща в Европа

Миналата година е била най-горещата, регистрирана някога в Европа, показват данните на Службата по изменение на климата на ЕС.
Политика 03-01-2020

Зоран Заев подаде оставка

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка в петък (3 януари). През април в страната ще има предсрочни избори, предизвикани, след като през октомври м.г. ЕС блокира началото на преговорите за членство със Скопие, ключовата цел на кабинета "Заев".

Русия и Украйна подписаха споразумението за транзит на газ

Очаква се "Газпром" да пренася най-малко 65 милиарда кубически метра природен газ през Украйна през следващата година, след това най-малко 40 милиарда годишно от 2021 до 2024 г.
Политика 19-12-2019

Омбудсманът на ЕС, който се изправи срещу Зелмайер, е преизбран

Омбудсманът на Европейския съюз бе преизбран в сряда (18 декември) след шест години, в които води битки с някои от най-висшите еврослужители в Брюксел в името на прозрачността.
01-11-2019

Чехия, Полша и Унгария са нарушили законите на ЕС с отказа си да приемат бежанци

С отказа си да приемат бежанци в разгара на кризата през 2015 г. Чехия, Унгария и Полша са нарушили законодателството на ЕС. Това се казва в становище на Елинор Шарпстън, генерален адвокат на Съда на ЕС.

Орбан защити сътрудничеството на Унгария с Русия

Унгарският премиер Виктор Орбан защити сътрудничеството си с Русия след търговски и енергийни преговори с президента Владимир Путин. Това стана в сряда (30 октомври) след поредната от серията срещи с най-близкия съюзник на Москва в ЕС.
23-10-2019

Русия и Турция постигнаха историческо споразумение за Сирия

Русия и Турция се договориха във вторник (22 октомври) да гарантират, че кюрдските сили ще се изтеглят от районите в близост до границата на Сирия с Турция. В споразумението, наречено от президента Реджеп Ердоган "историческо", се включва и съвместно патрулиране.
23-10-2019

Без пластмасата за еднократна употреба на Еверест от 2020 г.

Непалското правителство въведе забрана за използване на пластмаса за еднократна употреба на връх Еверест от януари 2020 г. Това е опит да спре замърсяването на планината, която се е превърнала в най-високото сметище на света.