EURACTIV.com с Ройтерс

Западът предупреждава за руски кибератаки срещу критичната инфраструктура

В сряда (20 април) западните правителства съвместно предупредиха за потенциална заплаха от засилена злонамерена кибер дейност от страна на Русия срещу критична инфраструктура в отговор на санкциите, наложени заради нахлуването ѝ в Украйна.

Русия определя краен срок за капитулация на украинските войски в Мариупол

Руското министерство на отбраната заяви на украинските сили, които все още се сражават в обсаденото южно пристанище Мариупол, че трябва да предадат оръжията си от 6 ч. московско време в неделя (17 април), за да спасят живота си.

Германците са призовани да пестят енергия, за да намалят зависимостта си от Русия

Германците трябва да започнат да пестят енергия, за да станат по-независими от руските изкопаеми горива, заяви министърът на икономиката Роберт Хабек, докато като Германия търси начини да намали зависимостта си от Москва.

Мощни експлозии в Киев след потъването на руския крайцер „Москва“ в Черно море

Рано сутринта в петък (15 април) в Киев се чуха мощни експлозии. Сирените за въздушно нападение завиха в цяла Украйна, докато жителите се подготвяха за нови руски атаки, след като военният кораб "Москва" потъна след пожар в Черно море.

Лидерите на Полша и балтийските държави в Киев обсъждат военната помощ

Президентите на Полша, Литва, Латвия и Естония пристигнаха в Киев в сряда (13 април), за да се срещнат с президента на Украйна Володимир Зеленски и да обсъдят военната помощ.
Транспорт 13-04-2022

„Еърбъс“ призовава лидерите на ЕС да не налагат санкции на руския титан

Във вторник (12 април) „Еърбъс“ призова Европа да не блокира вноса на титан от Русия, като заяви, че санкциите върху стратегическия метал ще навредят на аерокосмическата индустрия и едва ли ще навредят на руската икономика.

Високопоставени служители на ЕС са били жертви на израелски шпионски софтуер

Според двама служители на ЕС и документация, видяна от Ройтерс, миналата година висши служители на Европейската комисия са били обект на шпионски софтуер, разработен от израелска компания за наблюдение.

Преговорите в Истанбул: Русия обеща да намали операциите си в Северна Украйна

По време на мирните преговори във вторник (29 март) Русия обеща да намали военните си операции около Киев и Северна Украйна, докато Украйна предложи да приеме неутрален статут, но с международни гаранции, че ще бъде защитена от нападения.

Незащитени руски войници са разпръснали радиоактивен прах в гората в Чернобил, твърдят работници

Руските войници, които завзеха мястото на ядрената катастрофа в Чернобил, са карали бронираните си автомобили без радиационна защита през силно токсична зона, наречена "Червената гора".

Ракети удариха Западна Украйна, Байдън заяви, че Путин не може да остане на власт

Интензивни сражения се разразиха в няколко части на Украйна, което подсказва, че няма да има бърза деескалация на продължаващата вече месец война.

Американски служители: до 60% от изстреляните руски ракети в Украйна са в неизправност

Съединените щати смятат, че при някои от прецизно управляемите ракети, които Русия използва за нападение срещу Украйна, процентът на неизправност достига 60%, съобщиха за Ройтерс трима американски служители, запознати с въпроса.

Русия отхвърля решението на Международния съд за спиране на инвазията в Украйна

Русия отхвърли решението, че трябва да преустанови всички военни операции в Украйна, което беше разпоредено от Международния съд в Хага..
Икономика 11-03-2022

Дания възобновява изграждането на газовата връзка между Норвегия и Полша

Строителството на датската част на Балтийския тръбопровод, който ще свърже Полша с норвежките газови находища, се възобновява след деветмесечно прекъсване. За  това съобщи датският мрежови оператор Energinet във вторник.
Икономика 11-03-2022

Русия върви към национализиране на активи на фирми, които напускат страната

Руската управляваща партия "Единна Русия" заяви в сряда, че правителствена комисия е одобрила първата стъпка към национализиране на активи на чуждестранни фирми, които напускат страната след икономическите санкции.

Путин оприличава западните санкции на война, докато инвазията хваща в капан цивилни украинци

Руският президент Владимир Путин каза, че западните санкции са подобни на война, докато силите му засилват нападението си срещу Украйна.

Навални призовава руснаците по целия свят да протестират срещу войната в Украйна

Хвърленият в затвора критик на Кремъл, Алексей Навални, обвини президента Владимир Путин, че е посрамил руския национален флаг и език.

Украинците казват, че воюват в черноморския град Херсон

Украинците заявиха, че се бият в сряда (2 март) за Херсон, първият голям град, за който Русия твърди, че е превзела. В същото време Москва засили смъртоносните си бомбардировки върху големи населени места, които нейните сухопътни войски досега не успяха да завземат.

„Северен поток 2“обявява фалит, уволнява служители

Базираната в Швейцария компания, която построи газопровода "Северен поток 2" от Русия до Германия, е подала заявление за несъстоятелност, потвърди местен служител пред швейцарското радио SRF във вторник (1 март).

Украинският президент набира резервисти, но засега изключва обща мобилизация

Украинският президент Владимир Зеленски каза във вторник (22 февруари), че въвежда набора на резервисти за специален период, но изключи обща мобилизация, след като Русия обяви, че премества войски в Източна Украйна.

ЕС: Готови сме за частично прекъсване на руските газови доставки

Европейският съюз ще бъде в състояние да се справи с частично прекъсване на вноса на газ от Русия, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Шефът на НАТО Столтенберг ще стане управител на централната банка на Норвегия

Столтенберг ще отговаря за определянето на лихвените проценти и управлението на финансовата стабилност, както и надзора на норвежкия суверенен фонд, най-големият в света с активи от 1,4 трилиона долара

НАТО: Русия е разположила 30 000 войници на учения в Беларус, северно от Украйна

Ученията Русия-Беларус, които продължат до 20 февруари, дадоха повод на Москва за допълнително увеличаване на силите близо до Украйна.

ЕС е изправен пред сложна задача, договаряйки санкциите срещу Русия

Разговорите се водят тайно между столиците на ЕС и изпълнителния орган на блока, Европейската комисия, а не като група в Брюксел.

Путин: Западът не взе отношение по ключовите ни опасения за ситуацията в Украйна

Президентът Владимир Путин коментира в петък (28 януари), че Съединените щати и НАТО не са отговорили на основните искания за сигурност на Русия в противопоставянето ѝ с Украйна, но Москва е готова да продължи диалога.