EURACTIV.com

Политика 07-07-2020

Великобритания налага санкции срещу руснаци и саудитци за нарушаване на човешките права

В понеделник (6 юли) Великобритания наложи санкции срещу 49 души и организации, стоящи зад най-известните нарушения на правата на човека през последните години.
Политика 06-07-2020

Урсула-ла Ленд

Урсула фон дер Лaйен може би отвори кутията на Пандора през почивните дни след необмислена намеса във вътрешната политика на страна членка.
Политика 06-07-2020

Белград обявява извънредно положение

Кметът на Белград Зоран Радойчич обяви извънредно положение в града заради пандемията от коронавирус от 3 юли. Той добави, че настоящото епидемиологично състояние не изисква поставянето на града под карантина.
Транспорт 03-07-2020

Нужни ли са ни толкова много авиокомпании?

Европейските авиокомпании, засегнати от кризата с коронавируса, ще получат помощ в размер на 30 милиарда евро. Наистина ли ни трябват толкова много превозвачи? И не би ли било по-добре за ЕС да има своя собствена авиокомпания?
Финанси 03-07-2020

Ограниченията на таксите за банкови карти спестяват 2 млрд евро годишно

През последните години таксите за плащане с банкови карти са намалели благодарение на новите правила на ЕС. Те са генерирали спестявания в размер на близо 2 милиарда евро годишно, гласи доклад на Европейската комисия, публикуван тази седмица.
Политика 03-07-2020

Италия отново отлага решението за спасителния фонд на ЕС

Италианският премиер Джузепе Конте отложи решението за използването на Европейския механизъм за стабилност след приключването на европейските преговори за Фонда за възстановяване
Политика 02-07-2020

Глобална Великобритания?

Що се отнася до празни лозунги, слоганът “Глобална Великобритания”, лансиран по времето на Тереза ​​Мей, няма конкуренция.
Политика 02-07-2020

Берлин иска да сложи край на десния екстремизъм в специалните сили

Министърът на отбраната на Германия Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС) обяви във вторник (30 юни), че ще разпусне едно от четирите подразделения на Командването на специалните сили след доклади за десен екстремизъм.
Финанси 02-07-2020

Европейският фискален регулатор иска промяна в прага на дълга

Във вторник (1 юли) Европейският фискален съвет (ЕФС) препоръча да се премахне прага на дълга на ЕС от 60% от БВП и вместо това да се приемат реалистични цели, специфични за националните икономики на блока.
Политика 01-07-2020

Италианците все още на различни мнения за спасителните мерки на ЕС

Италианските управляващи партии все още не са на едно мнение дали да се възползват от Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) за възстановяване вследствие на кризата с COVID-19.

Стой настрана, Карлсруе

Политизираните съдебни решения са еднакво опасни за европейското сближаване, независимо дали идват от централноевропейските непокорни страни членки като Полша и Унгария или от самите лидери на блока като Германия.
Политика 30-06-2020

Повишени нива на радиация в Скандинавия и Прибалтика, погледите са насочени към Русия

Повишени нива на радиоактивни изотопи на кобалт, рутений и цезий в атмосферата бяха регистрирани през седмицата, съобщи Финландската агенция за радиационна и ядрена безопасност в петък (26 юни). Скоро след това подобни резултати  бяха регистрирани и в Швеция и Норвегия.
Политика 29-06-2020

Избори след пандемията

Защо Източна Европа бърза с провеждането на избори веднага след разхлабването на ограничителните мерки?
Политика 29-06-2020

Лошите трудови условия в месокомбинатите ги превръщат в огнища на COVID-19

Европейската комисия е призована да предприеме бързи мерки за защита на работниците в месопреработвателния сектор след разпалването на огнище на коронавирус в едно от най-големите предприятия в Европа.
Политика 29-06-2020

COVID-19 е бил в Испания година преди пандемията

Според проучване на университета в Барселона, коронавирусът е бил в Испания година преди пандемията да се разпространи. SARS-CoV-2 е открит в проби от отпадни води, събрани в каталунската столица на 12 март 2019 г.
Политика 26-06-2020

Брекзит – нестихващата битка за сърцата и умовете

Годишнината от Голямата победа или Голямото недоразумение в зависимост от гледната ви точка, мина без много коментари в общественото пространство. Безкрайният Брекзит беше омръзнал на гражданите на Обединеното кралство и на тези в по-голямата част от Европа.
Политика 26-06-2020

Нужни са спешни мерки за защита на европейските морета

Моретата в цяла Европа са в генерално лошо състояние, според доклад на Европейската агенция за околна среда (ЕАОС) “Морски вести II”, публикуван в четвъртък (25 юни).
Политика 26-06-2020

Словашки министър: Общият дълг носи морален риск, близък до лудост

Планът за възстановяване на ЕС в размер на 750 милиарда евро е опасен и крие рискове за блока, каза в интервю за postoj.sk министърът на икономиката Ричард Сулик. Вижте тази и други новини от цяла Европа в рубриката "Столиците".
Политика 25-06-2020

Косовският президент Тачи е обвинен за военни престъпления

Специализираната прокуратура в Хага повдигна обвинение срещу Хашим Тачи и девет бивши сепаратистки бойци. Обвиненията са за престъпления срещу човечеството и военни престъпления, сред които и убийства и изтезания.

Макрон и мозъчната смърт на НАТО. Част втора

В края на 2019 г. коментарите на Макрон за мозъчната смърт на Алианса дойдоха като необходим шок за членовете му. Сега Макрон повтори твърдението си, докато коментираше последния инцидент с участието на Турция и Франция.
Политика 24-06-2020

Испанските старчески домове са сред най-засегнатите от COVID-19

Смъртните случаи в Испания на пациенти с коронавирус, обитаващи старчески домове са общо 16 937 души. Това представлява около 39% от регистрираните 42 532 смъртни случаи.
Политика 23-06-2020

Полският президент търси изборна подкрепа в САЩ

олският президент Анджей Дуда се отправя към Вашингтон, за да се срещне с президента на САЩ Доналд Тръмп в сряда (24 юни), само четири дни преди президентските избори в Полша на 28 юни
Политика 22-06-2020

Гърция ускорява електрификацията на транспорта

Гръцкото правителство предложи законопроект, който ще ускори електрификацията на транспорта чрез редица стимули. Испания приключи с извънредното положение, но запазва мерките. Вижте тези и други новини в рубриката на EURACTIV "Столиците"

Европейските фондове – gangsta’s paradise

В мафиотските среди в цяла Европа водещата новина тези дни е, че ЕС напълно е загубил разсъдъка си. Блокът ще изплати на държавите членки, освен обичайните средства, с които мафията е добре запозната, допълнителни 750 милиарда евро.