EURACTIV.com

Политика 27-07-2021

Крайнодясна фракция дърпа конците в гръцкото правителство, твърди евродепутат

Гръцкият президент Катерина Сакеларопулу и министерството на външните работи се обвиняват взаимно за отмяна на награда, която трябваше да бъде връчена на хуманитарен работник.

Новата схема на ЕС за търговия с емисии ще засили енергийната бедност

Енергийната бедност може да се засили, тъй като цените растат заради предложената от Европейската комисия преработена схема за търговия с емисии.
Политика 26-07-2021

Еврорегулаторът одобри втора ваксина за деца

Деца на възраст от 12 до 17 години в Европейския съюз вече имат право да се ваксинират с препарата срещу COVID-19 на фармацевтичната компания Moдерна - Спайквакс.
Икономика 23-07-2021

Фон дер Лайен: Няма да има нови търговски преговори с Лондон

ЕС няма да отвори отново противоречивия протокол за Северна Ирландия, ключова част от споразумението за Брекзит с Обединеното кралство.

Вебер: “Северен поток 2” е вреден за Европа

Без услугите на бившия канцлер на социалдемократите Герхард Шрьодер към Путин, тръбопроводът едва ли би могъл да се реализира, коментира Вебер.

Кипър предупреди гърците да не си търсят имотите във Вароша

Властите в Кипър призоваха кипърските гърци да избягват обжалване пред комисията, която беше създадена от самопровъзгласилата се Севернокипърска турска република, за да си върнат имотите в бившия луксозен курорт Вароша.
Политика 21-07-2021

Европейската комисия ще разследва аферата “Пегас”

През уикенда ЕС беше разтърсен след разкритията за проекта "Пегас", когато стана ясно, че правителства са използвали военен шпионски софтуер за прихващане на разговори.

Лондон обвини ЕС, че “се опитва да подкопае” статута на Гибралтар

Гибралтар не е включен в обхвата на Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство, което влезе в сила през януари.
Икономика 21-07-2021

Плановете на ЕС за водорода променят играта за индустрията

ЕК засили регулаторната подкрепа за зеления водород в предложената от нея преработка на законодателството в областта на климата.
Политика 21-07-2021

ЕК се бори да защити ползата от доклада за върховенството на закона

В същото време критиците предупреждават, че обобщенията на проблемите не могат да помогнат много за разрешаването на задълбочаващите се кризи в блока.

Грузия, Украйна и Молдова търсят общ път към ЕС

Срещата на върха между Грузия, Украйна и Молдова в Батуми завърши с подписването на обща декларация, която призовава ЕС да признае перспективата на трите държави един ден да станат пълноправни членове на ЕС.
Политика 20-07-2021

САЩ и ЕС осъждат Китай за злонамерена кибератака срещу “Майкрософт”

САЩ обвиниха Пекин, че е извършил мащабна хакерска атака срещу имейл сървъри на "Майкрософт".
Политика 20-07-2021

Полските евродепутати са на път да напуснат групата на консерваторите

Полската партия "Право и справедливост" е близо до изтеглянето от групата на партията Европейски консерватори и реформисти в ЕП.
Политика 19-07-2021

ЕС поиска знамето му да се вее на откриването на Олимпийските игри в Токио

Схинас и Янша са помолили спортисти от Словения, която е ротационен председател на ЕС, да носят звездния флаг на блока, заедно със собственото им национално знаме, на церемонията по откриването на Олимпийските игри.
Политика 19-07-2021

Гърция обвини НАТО, че забравя своите ценности

Гръцкият външен министър Никос Дендиас каза , че "би искал НАТО да не забравя, че освен съюз на държави, това е съюз, основан на конкретни ценности".

Шарл Мишел предвещава по-голямо участие на ЕС в Южен Кавказ

Шарл Мишел ще присъства на регионална среща на върха в грузинския черноморски град Батуми.
Политика 16-07-2021

Безпрецедентни наводнения заляха Западна Европа

Най-малко 80 души са загинали в Германия, а над 1000 души са изчезнали, след като безпрецедентни наводнения заляха Федералната република, Люксембург, Белгия и Нидерландия.
Икономика 15-07-2021

ЕС слага край на двигателя с вътрешно горене до 2035 г.

Европейската комисия официално обяви в сряда, 14 юли, предложението за забрана на продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 година.

Полша се сблъска със Съда на ЕС, критиците предупреждават за “Полекзит”

Временните мерки, наложени на полската съдебна система от Съда на Европейския съюз са срещу полската конституция, обяви в сряда Конституционният съд във Варшава.
Политика 15-07-2021

ЕС планира да намали въглеродните емисии с 55% до 2030 г.

В сряда Европейската комисия представи предложения за реформа на законодателството на ЕС в областта на енергетиката и климата. Целта е до 2030 г. въглеродните емисии да се намалят с 55%, като блока прави решителни стъпки към оттегляне от изкопаемите горива.

Енергийни гиганти призовават за въглеродни мита върху вноса на водород в ЕС

Коалиция от европейски енергийни гиганти, включително EDF, Enel, Iberdrola и Ørsted, призовават Европейската комисия да наложи въглеродни мита върху вноса на водород в Европа.

Сценарий на филм за Джеймс Бонд

Кои са основните елементи на филм за Джеймс Бонд? Красив актьор в главната роля и злодей, който крои нов план за изнудване и подчинение на света. В случая, злодеят е Александър Лукашенко.

ЕС и Украйна сключват стратегическо партньорство за суровини

Целта е да се развие цяла верига за добив, рафиниране и рециклиране на минерали в Украйна, която да снабдява пазара на електрически автомобили и цифрово оборудване на ЕС.
Политика 13-07-2021

Литва обяви, че официални организации в Беларус участват в трафика на хора

Официални организации, като авиокомпании и туристически агенции, участват в организиран трафик на хора през Беларус.