EURACTIV.com

Политика 04-07-2022

Украинците ще се върнат към нормалния живот само след победа

"Спасяването на лицето на Путин" е навременен подарък за руснаците да концентрират повече ресурси за по-смъртоносни атаки срещу много европейски държави, пише украинският политически анализатор Роман Рукомеда.

Дипломатическата криза с Русия – всяко зло за добро

България се нуждае от "шокова терапия", за да се отърве от отношенията си с Русия (и преди това със Съветския съюз), които никога не са зачитали нейния суверенитет, пише Георги Готев.
Политика 01-07-2022

Лондон изпраща военни експерти в Босна и Херцеговина заради страх от руско влияние

Не можем да позволим Западните Балкани да се превърнат в нова площадка за пагубните стремежи на Путин, заяви Борис Джонсън.
Икономика 01-07-2022

ЕК е похарчила 3,7 млрд. евро за външни консултанти за три години

Сметната палата на ЕС предупреди за рискове от конфликт на интереси и свръхзависимост от малък брой консултантски фирми.
Икономика 01-07-2022

ЕС и Нова Зеландия подписват споразумение за свободна търговия

Това е първото сключено споразумение за свободна търговия на Комисията "Фон дер Лайен".

Тази непредвидима Литва

Очевидно въпреки многото срещи на различни нива, координацията в ЕС по стратегически и външнополитически въпроси далеч не е перфектна, пише Георги Готев.

Берлин моли индустрията да произвежда 500 000 термопомпи годишно

С надеждата да постигне целта си за 2024 г. за производство на 500 000 термопомпи годишно, германското правителство настоява индустрията да направи необходимите инвестиции
Икономика 30-06-2022

Как Украйна изнася зърно след блокадата на морския транспорт?

Нахлуването на Русия в Украйна и блокадата на морските пристанища на страната принуди Украйна, един от основните износители на зърно в света, да търси нови начини за износ. 

Каква държава е Русия?

Руската политическа идеология обяснява външната й агресия - империята няма фиксирани граници и не може да ги има, пише Евгений Дайнов.
Икономика 29-06-2022

Шолц обедини страните от Г-7 за идеята си за „клуб за климата“

Страните от Г-7 подкрепиха идеята на германския канцлер Олаф Шолц за създаване на климатичен клуб от амбициозни държави, които целят да ускорят усилията си за намаляване на емисиите.
Икономика 28-06-2022

Евродепутати настояват за повече подкрепа за износ на зърно на полско-украинската граница

Евродепутатите поискаха от Европейската комисия да предостави финансова подкрепа и застрахователни гаранции за лизинг на логистично оборудване и персонал.

ЕС прие правилата за съхранение на газ

Министрите на енергетиката на ЕС гласуваха единодушно за приемане на нов закон, който гарантира, че газовите хранилища в Европа ще са запълнени поне на 80% до ноември.
Политика 28-06-2022

Финландия и Швеция очакват пробив в кандидатурата за НАТО

Лидерите на Финландия и Швеция ще се срещнат с турския президент Реджеп Тайип Ердоган във вторник в опит да го убедят да се откаже от възраженията срещу членството им в НАТО.

За европейците в НАТО заплахата е Русия, за САЩ – Китай

Европейските членове на НАТО ще се ангажират с по-твърда позиция спрямо Китай, но скептицизмът по отношение на англосаксонския натиск за поставяне на Пекин в полезрението на алианса остава.

Шест страни от ЕС подписаха споразумение да си помагат при енергийна криза

Германия, Австрия, Чехия, Унгария, Полша и Словакия подписаха меморандум за разбирателство относно готовността за риск и солидарността в електроенергийния сектор.

НАТО увеличава силите за бързо реагиране до 300 000 души

Многонационални бойни групи са в процес на разполагане в България, Унгария, Румъния и Словакия.
Икономика 27-06-2022

Страните от ЕС преговарят за закон за спестяване на енергия

Така те ще отворят към първата по рода си правно обвързваща цел за увеличаване на пестенето на енергия в Европа.

Достигна ли войната до дипломатическа фаза?

Могат ли обществата в Русия и Украйна да приемат всяка от тях да губи по 73 000 млади мъже годишно? Или по 219 000 за три години?, пита Георги Готев.
Политика 24-06-2022

Западните Балкани са бесни, защото пак са в задънена улица за ЕС

Лидерите на ЕС се изправиха в Брюксел пред яростни колеги от Западните Балкани, които са силно разочаровани от липсата на напредък по пътя им към блока.

Полът на ангелите

Моите журналистически впечатления от първия ден на срещата на върха на ЕС днес са, че лидерите обсъждаха "пола на ангелите“, а не истинските проблеми на нашия съюз, пише Георги Готев.
Икономика 23-06-2022

Възстановяването на природата в Европа може да започне

Влошаването на състоянието на природата продължава, както в защитените територии, така и извън тях. Време е за нов подход. Време е възстановяването на природата да стане правно обвързващо.

Газовите сондажи възкръсват в цяла Европа

Много държави от ЕС се подготвят за увеличаване на сондажите и местните добиви.
Политика 22-06-2022

Албания ще присъства на срещата на върха на ЕС, за Сърбия и Северна Македония не се знае

Еди Рама промени мнението си заради призив на Бойко Борисов, който отчасти е отговорен за инициирането на ветото, но сега посъветва то да бъде отменено.
Политика 22-06-2022

Украйна и Молдова ще получат статут за ЕС, Западните Балкани ще чакат

Единственият текст от проектозаключенията от срещата на върха, който все още не е съгласуван, е за "преговорите между България и Северна Македония”.