EURACTIV.com

Политика 20-04-2021

Европа се обедини срещу предложението за футболна Суперлига

От висши служители на ЕС до европейски лидери, британски политици и председатели на националистически партии: общото възмущение срещу проекта за нов футболен турнир отново обедини Европа.
Политика 20-04-2021

ЕК ще предложи европейски Закон за свободата на медиите

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон за първи път повдигна перспективата за приемане на Европейски закон за свободата на медиите.
Политика 20-04-2021

Фейсбук 2.0 за бъдещето на Европа?

В понеделник (19 април) висши служители на ЕС представиха многоезична дигитална платформа за Конференцията за бъдещето на Европа -  масово събитие, което ще започне официално в Деня на Европа на 9 май.
Политика 20-04-2021

“Медийна свобода в капан”: България вече е 112-а в класацията на “Репортери без граници”

Малкото журналисти, които казват истината, са постоянно подлагани не само на клеветнически кампании и тормоз от страна на държавата, но и на сплашване и насилие, пише в доклада.
Политика 19-04-2021

Италия разхлабва ограниченията, Хърватия рекламира острови без ковид

Италия разхлабва някои от ограничителните си мерки срещу COVID от 26 април. Междувременно министерството на туризма на Хърватия стартира кампанията "Хърватските острови - зони без коронавирус".

Гръцкият и турският външен министър на диаметрални позиции

Гръцкият външен министър Никос Дендиас получи изрични заповеди да реагира по съответния ред, ако бъде провокиран по време на среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу миналата седмица.

Неофициален документ чертае нови държавни граници в Западните Балкани

Тази седмица неофициален документ, предлагащ спорно прекрояване на границите на страни от Западните Балкани, предизвика политическа буря в региона и в Брюксел.  Ходът може да отвори вратата на Турция в региона.
Икономика 16-04-2021

Държавите притискат ЕК да ускори оценката на плановете за възстановяване

Очаква се финансовите министри на някои държави от ЕС да поиска от ЕК да съкрати двумесечния период за оценка на плановете за възстановяване, за да ускори прилагането на дългоочаквания европейски стимул за справяне с последиците от пандемията.
Политика 15-04-2021

Forza la diaspora!

Разликите във вота на диаспората и на вътрешния електорат не са просто въпрос на нюанси. Както в България, така и в Румъния, статуквото се страхува от диаспората и се опитва да затрудни гласуването в чужбина.
Политика 15-04-2021

ЕС разчита на РНК ваксини за ограничаване на пандемията

Европейската комисия предприе мерки за осигуряване на още 1,8 милиарда дози от ваксината Бионтех-Пфайзер на фона на спекулации, че няма да поднови договорите с фармацевтичните компании АстраЗенека и Джонсън и Джонсън.

Европарламентът ще проверява раздутите договори на ЕК с консултантски компании

Европейският парламент ще проучи случая със значителните разходи на Европейската комисия за големи консултантски фирми, които EURACTIV.com наскоро осветли.

Украйна успя да мобилизира западните си съюзници срещу Русия

Украйна успя да мобилизира западните си съюзници на политическо ниво. Тази седмица са планирани няколко срещи на високо равнище.
Политика 12-04-2021

Нидерландия експериментира с масови събития

Според изследователите,събития, конференции и мероприятия, могат да бъдат безопасно организирани, стига да са спазени редица мерки за сигурност.

Шеф на ОЛАФ: 1,1 млрд. фалшиви дози срещу коронавирус са на пазара

Правителствата от ЕС получават фалшиви оферти за 1,1 млрд. дози от ваксините срещу COVID-19 от предполагаеми посредници.
Политика 12-04-2021

“Алтернатива за Германия” обещава излизане от ЕС, ако спечели изборите

Крайнодясната партия обеща да води кампания за прекратяване на ограниченията заради пандемията, строга линия за миграцията и излизане от ЕС.

Европа рискува да блокира активи за изкопаеми горива за 87 млрд. евро

Европа изгражда, или планира да изгради инфраструктура за изкопаеми газове на стойност 87 млрд. евро като непрекъснато разширява тръбопроводи и терминали за втечнен природен газ.
Политика 09-04-2021

“Дивангейт” символизира състоянието на отношенията ЕС – Турция

Не бива да поставяме "дивангейт" в епицентъра, а да обсъдим как да възстановим отношенията си с Турция, съветва евродепутат.

Кипърец обяви, че бизнесът му в България е откраднат, надява се на Кьовеши

Кипърски бизнесмен разказа своята история пред EURACTIV с надеждата, че Европейската прокуратура ще започне разследване.
Икономика 08-04-2021

Потребителите настояват за задължително етикетиране на храните с ГМО

Повечето европейски потребители настояват за задължително етикетиране на всички хранителни продукти, които съдържат генномодифицирани култури.
Икономика 08-04-2021

Г-20 удължи дълговия мораториум от 10 млрд. долара за бедните страни

Финансовите министри и централните банкери на страните от Г-20 удължиха мораториума върху плащанията на лихвите по дълга за бедните страни.
Политика 06-04-2021

Гръцките политици се скараха заради руската ваксина

Гръцкият премиер влезе в разгорещен спор с лидера на опозицията дали страната трябва да поръча руската ваксина.

Присъединете се към медийната обменна програма на Stars4Media!

Разработена от медии и за медиите и съфинансирана от ЕС, програмата Stars4Media подкрепя съвместни инициативи на поне две медийни организации от две различни страни от ЕС.
Политика 31-03-2021

Гърция разхлабва противоепидемичните мерки

Въпреки нарастващия брой на случаите на заразени с COVID-19, гръцкото правителство реши да облекчи мерките, за да съживи и без това засегнатата икономика, съобщиха местни медии.

НАТО отчита необичайно висока активност на руски бомбардировачи

Изтребители на НАТО се излитали 10 пъти в понеделник, за да засенчат руски бомбардировачи и изтребители по време на необичаен пик на полети над северната част на Атлантическия океан, Северно море, Черно море и Балтийско море.