EURACTIV Network

Политика 31-03-2020

Домашното насилие във Франция расте по време на карантината

ПАРИЖ. Министърът по въпросите на равенството между половете Марлен Шиапа разкри драматично увеличение на случаите на домашно насилие след началото на карантината във Франция преди около две седмици.
Политика 30-03-2020

Португалия, гневна на нидерландски министър за “позорни” коментари

ЛИСАБОН. Коментарите на нидерландския министър на финансите Вопке Хоекстра, призоваващи за разследване на липсата на бюджетен капацитет за справяне с пандемията от COVID-19 в Испания, бяха обект на силната критика на португалския премиер Антонио Коща.
Политика 24-03-2020

Испания разпределя бързи тестове за COVID-19 в “критичните точки”

Испания започна разпределянето на комплекти за бързи тестове в опит да ускори диагностицирането на случаите в най-уязвимите сектори на обществото, след като броят на заразените с коронавирус продължава да расте.
Политика 21-03-2020

Европа е в кома. Каква ще бъде рехабилитацията?

Знаем, че това е сериозно. Вече. След като дълго време подценяваха заплахата, европейските правителства поставиха икономиката на блока в предизвикана кома в опит да спрат драматичното разпространение на вируса.
Политика 11-03-2020

Липсващата европейска солидарност

Отричането на епидемията от коронавирус в Европа приключи внезапно: цяла Италия е в безпрецедентна карантина, а другите страни тревожно се подготвят за подобни потенциални мерки. Очертава се нова европейска криза, но за жалост солидарността, за пореден път, е в недостиг.
Политика 13-01-2020

Необичайна среща на финландския премиер в Естония

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.
Политика 11-01-2020

Португалия за първи път с бюджетен излишък от близо половин век

Въпреки че има само 108 депутати в 230-местния парламент, социалистическото правителство разчита на другите леви партии да се въздържат, както и на партията People-Animals-Nature, PAN (Хора-животни-природа), за да прокарат предложението за бюджета през първото от общо трите гласувания.
Политика 10-01-2020

Експерти на ЕНП: САЩ може да са посредници в споровете в Източното Средиземноморие

САЩ могат да бъдат разглеждани като "неутрален" посредник в продължаващите морски спорове в Източното Средиземноморие, заяви за EURACTIV.com Никлас Новаки, анализатор от центъра за европейски изследвания на Европейската народна партия.
Политика 08-01-2020

Италия кани всички страни на масата за преговорите за Либия

Партньори като САЩ, както и Русия, Египет и Турция, са от решаващо значение за намиране на решение на либийската криза, заяви министърът на външните работи на Италия след среща с турския си колега в Истанбул.
Политика 07-01-2020

Експерт отново отваря дебата за еврото в Швеция

Дебатът дали Швеция да запази кроната, или да се присъедини към еврозоната изглежда отново излиза на дневен ред. Сега в него се включва и Бьорн Олсон, икономист от Шведската асоциация на банкерите.
13-12-2019

Ал Гор предупреди, че преговорите за климата може да се провалят

Според бившия вицепрезидент на САЩ Ал Гор срещата на върха на ООН в Мадрид е решаваща за борбата срещу климатичната криза. Той обаче предупреди, че липсата на консенсус в международната общност може да доведе до провал.
Политика 10-12-2019

Унгарската култура: следващата цел на Орбан

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV. Можете да се абонирате за бюлетина тук.
Политика 29-11-2019

Самоопределянето – ключ към успеха или провала в преговорите за испанско правителство

Каталунските сепаратисти и испанската социалистическа партия (ПСОЕ) започват сложни преговори в четвъртък (28 ноември) за решаване на политическата криза в страната.
27-11-2019

Чехия е уязвима от китайските и руските тайни служби

Китайските и руските разузнавателните служби са се опитали да отслабят чешките държавни институции, да повлияят на официалните държавни позиции, свързани с международната сигурност, и да застрашат демократичната система, предупреди чешката разузнавателна служба.
25-10-2019

Държавите от Югоизточна Европа се надпреварват за инвестицията на VW

Сърбия, България, Румъния и Хърватия ще влязат в съревнование за инвестицията на Volkswagen, след като от концерна обявиха, че отлагат решението за изграждане на фабрика в Турция след военната офанзива на Анкара в североизточна Сирия.