Интервюта

Политика 01-03-2022

Първан Симеонов: ГЕРБ прави опит да се долепи до управляващите

Големият въпрос е ще се появи ли нещо в политиката, което ще се опита да бъде не чак толкова радикално като БСП или "Възраждане“. Нещо което да бъде центристко помирително, пита Първан Симеонов.
Политика 28-02-2022

Ако Киев падне, съседите ги очаква ефект на доминото, твърди словенският премиер

Западът трябва да спре руския президент Владимир Путин сега, защото ако падне Киев, ще има последствия за цяла Източна Европа, каза словенският премиер.
Политика 25-02-2022

Вратите за Украйна към ЕС трябва да останат отворени, настоя зам.-председателят на ЕП

Шимечка обясни пред EURACTIV, че ходът на Путин застрашава гарантирания преди това суверенитет и сигурност на малките държави.
Политика 23-02-2022

Италианците искат легализация на канабиса и евтаназията, твърди активист

Анкета, публикувана на 17 февруари, показа, че повече от 70% от италианците подкрепят легализирането на евтаназията при определени условия.

Енергиен експерт: Украинската криза няма да повлияе на руските ядрени проекти

Ние все се надяваме бурята да ни отмине и като ни връхлети се чудим какви мерки да вземем, вместо да помислим малко по-рано как да се застраховаме срещу подобни развития, коментира Стайков.
08-02-2022

Михаил Екимджиев: Премиерът не трябва да отива на разпит – това е институционално изнудване

Приемайки среща с Гешев премиерът го легитимира и по този начин нарушава един базисен принцип в политиката - че с терористи не се преговаря, казва адвокат Михаил Екимджиев пред "Дневник".
28-01-2022

Софи ин’т Велд: Главният прокурор е недоволен, но реформите ще се случат

Ще продължим да наблюдаваме България. Ще продължим да обменяме информация, да правим изслушвания, ще задаваме писмени въпроси на правителството и други, ще има още едно посещение, но не сега, казва в ексклузивно интервю за EURACTIV Софи ин'т Велд.
Политика 25-01-2022

Вицепремиерът на Украйна: Едва ли руските войски просто ще се изтеглят от нашите граници

Ясна и силна западна позиция за санкции ще послужи като надежден възпиращ фактор за Москва, настоява Киев.
06-01-2022

ГЕРБ ще се стопи, ако не намери сила и самочувствие да отхвърли Борисов

Не бива да забравяме, че тъмната държава продължава да съществува, казва Юлиан Попов в интервю за "Дневник".
29-11-2021

Антикорупционната комисия е заплаха за правовата държава

КПКОНПИ се очерта като една от основните заплахи пред съществуването на пълноценна правова държава в България, обяснява пред "Дневник" доц. Христо Христев, преподавател по право на ЕС в СУ.
20-11-2021

Новият парламент трябва да поиска оставките на Гешев и Цацаров

Заради изработеното от главния прокурор недоверие към България страната ни се оказва в изолация, казва адвокат Михаил Екимджиев в интервю за "Сега".

Правосъдният министър: Митко Каратиста ме заплаши с главния прокурор

Бившият съсобственик на “Делта гард“ Митко Каратиста (Димитър Спасов) е заплашвал Иван Демерджиев с главния прокурор Иван Гешев. Това разказва правосъдният министър Демерджиев в интервю за EURACTIV и Mediapool. Демерджиев е бил „спасен“ след намеса на германското и австрийството посолство.
Политика 11-11-2021

Управлението на Вучич: д-р Джекил в чужбина и г-н Хайд в Сърбия

Прозападната страна на д-р Джекил на сръбската политика остава запазена за Брюксел, другите столици на ЕС и Вашингтон, каза в интервю с Георги Готев Срджан Цвиич, член на Консултативната група по политиката на Балканите в Европа.
08-11-2021

Механизмите за влияние в медиите вече са по-изтънчени

Има техники, чрез които се осигурява удобна медийна среда и без нужда от постоянен пряк натиск. Това може да е една рейтингова агенция за телевизиите например, разпределение на субсидиите или комфортни закони, казва в интервю за "Дневник" Антоанета Николова.

Илиян Василев: Вече и Путин не може да се справи с трусовете на пазара на газ

Манипулациите на пазара на газ започват от ЕК, следват хедж фондовете, а накрая се намеси и Русия, казва енергийният анализатор и консултант Илиян Василев в интервю за EURACTIV България.
Политика 22-09-2021

Борис Бонев пред EURACTIV: Време е ЕК да се намеси за некачествените ремонти у нас

След като няма натиск отвътре този начин на работа да бъде спрян, то поне да дойде отвън, коментира общинският съветник.
18-09-2021

Евродепутатът Даниел Фройнд: Фон дер Лайен все още подкрепя Борисов

В интервю за Георги Готев от EURACTIV евродепутатът Даниел Фройнд говори за върховенството на закона, солидарността на ЕС и дава своето обяснение за липсата на реакция на Брюксел за корупцията в България.
Политика 09-09-2021

Чижов: Русия е в добра позиция да играе конструктивна роля в Афганистан

В широкообхватно интервю руският посланик в ЕС Владимир Чижов обсъди горещите теми с Георги Готев.
05-08-2021

ЕНП са идиоти, че продължават да подкрепят Борисов

Бългaритe нe cмe швeйцaрци, нямaмe нужнaтa зрялocт дa рeшaвaмe c нaрoдeн вoт вaжнитe въпрocи, казва журналистът и издател на EURACTIV.bg Георги Готев.
12-07-2021

Трифонов поиска цялата власт, но това прилича на провокация за нови избори

Една подобна конструкция трудно ще изкара дълго. По-скоро замисълът изглежда е да се прокарат няколко ключови законопроекта, за да се ходи на избори при мажоритарна система, казва политологът Даниел Смилов в интервю за "Дневник".
Политика 22-06-2021

ЕЦБ да „се разрови“ във финансовите престъпления в България, препоръча евродепутат

За да се присъедини към еврото България трябва да се справи с финансовите престъпления, а Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да си върши работата и най-накрая да "се поразрови в това", каза евродепутатът Свен Гиголд пред EURACTIV.

Словенският външен министър: Бездействието на ЕС в Западните Балкани е „стратегически опасно“

"През последните години стратегията на ЕС относно Западните Балкани беше в режим на изчакване. Блокът не беше достатъчно активен по отношение на реформите и разрешаването на патовата ситуация в региона"

Руският посланик в Брюксел: Москва и ЕС трябва да излязат от “бъркотията”, в която се намират

"Поглеждайки в бъдещето, най-добрият начин - или може би единственият начин - както за Русия, така и за ЕС е да обединим усилията си", коментира руският посланик в ЕС, Владимир Чижов, в интервю на Георги Готев за Euractiv
Икономика 05-05-2021

Бретон: Европа беше твърде наивна, но сега е поела кормилото

Европа ще остане отворена за всички, но вече няма да бъде наивна пред бързо променящия се свят и ще се стреми да държи кормилото, заяви комисарят Тиери Бретон.