Новини

11-10-2019

Албания, Македония и Сърбия правят малък Шенген

Докато чакат да бъдат приети в ЕС, трите държави от Западните Балкани решиха да подобрят сътрудничество си, като сформират т. нар. мини Шенген.
Политика 11-10-2019

Защо Европейският парламент отхвърли Силви Гулар

Комисиите на Европарламента отхвърлиха кандидатурата на Франция Силви Гулар за еврокомисар, официално поради етични съображения. Отхвърлянето й обаче също е знак, че на германските консерватори е трудно да се доверят на френския президент Еманюел Макрон.

ЕС намеква за риск за сигурността, ако Huawei изгражда 5G мрежите

Европейският съюз показа, че разглежда китайската технологична компания Huawei и нейните технологии за 5G мрежи като риск за сигурността.
Транспорт 10-10-2019

Транспортният министър: Пакетът “Мобилност“ ще направи безработни 14 000 българи

Общо 14 000 българи ще загубят работата си, ако пакетът "Мобилност" бъде приет, без да бъде уважена позицията на България. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков.
10-10-2019

Еврозоната засилва фонда си срещу финансови шокове

Министрите на финансите от еврозоната постигнаха споразумение за новия бюджетен инструмент, който въвежда мерки в подкрепа на държави, засегнати от внезапен икономически шок.

“Дискусиите продължават” по мониторинговия доклад

Европейският комисар по правосъдието Вера Йоурова  се дистанцира от решението за мониторинга, което комисията Юнкер предстои да вземе, въпреки по-ранната си позиция, че наблюдението не следва да бъде премахнато.
09-10-2019

България постави тежки “исторически” условия пред Скопие преди Европейския съвет

Българското правителство постави почти неизпълними „езикови“ и „исторически“ условия пред Северна Македония, които трябва да бъдат изпълнени по време на преговорния процес за присъединяване на страната към ЕС.
Политика 09-10-2019

Експерт: Има нужда от нова политика на ЕС в подкрепа на ваксините

Има нужда от създаването на нова европейска платформа за ваксините, която да обедини всички заинтересовани страни. Целта е да се идентифицират пропуските във ваксинациите и да се отстранят сегашните проблеми".

ЕС е обезпокоен от нова мигрантска вълна, ако Турция влезе в Сирия

Германия предупреди във вторник (8 октомври) за повторение на голямата миграционна вълна, сварила Европейския съюз неподготвен през 2015 г. В същото време Гърция, България и Кипър обявиха тревога заради увеличения брой пристигащ мигранти от съседна Турция.

Френски евродепутат: Без износ на оръжия, няма как да има европейска отбранителна индустрия

Новият отдел на Европейската комисия, посветен на отбранителната и космическата индустрия, дава тласък за създаване на общ отбранителен съюз, коментира председателят на подкомисията по отбрана на Европейския парламент Натали Лоазо пред EURACTIV
07-10-2019

Министрите от ЕС “актуализират” целите за намаляване на вредните емисии

Съветът по околна среда в Люксембург одобри съвместна позиция на страните-членки за предстоящата през декември годишна конференция на ООН за климата.
04-10-2019

Европейските градове споделят съвети за отопление без въглеродни емисии

Градовете, чиито системи за производство на енергия и отопление от десетилетия са комбинирани, имат по-малки въглеродни емисии от останалите. ЕС обмисля как това да бъде въведено в целия съюз.
04-10-2019

Унгария иска Черна гора и Сърбия да влязат в ЕС преди 2025 г.

В интерес на икономиката и сигурността на Европейския съюз е Черна гора и Сърбия да се присъединят към него преди 2025 г. Това каза унгарският външен министър Петер Сиярто пред Варшавския форум за сигурност.
Политика 04-10-2019

Шутът става държавник

Сериозен, трезв, уважителен, Борис Джонсън остави впечатлението, че е бил прострелян с упояващ пистолет в четвъртък. За първи път той звучеше почти като премиер.
Политика 03-10-2019

Изгубено и намерено обединение?

Днес е денят на обединението на Германия. В страна, известна с федерализма си, 3 октомври се празнува навсякъде, от протестантския север до католическия юг, от индустриализирания запад до възродения изток, в прослава на възстановено единство. Но има ли е единство наистина?

България ще запази продажбата на паспорти срещу чужди инвестиции

България ще запази критикуваната от Европейската комисия продажба на гражданство срещу инвестиции, която е известна като схемата със "златните паспорти".
Политика 02-10-2019

Имиграционният шантаж на Ердоган лиши България от завода Фолксваген

Европейската комисия може, но не иска да спре сделката, според която Турция, а не България, ще получи завода Фолксваген, пише Георги Готев.
Политика 01-10-2019

Мария Габриел получи еднодушно одобрение от комисиите на Европарламента

Мария Габриел бе единодушното одобрена за член на Европейската комисия след изслушването й от комисиите по култура и образование, както и по индустрия, изследвания и енергетика на Европейския парламент.
Политика 01-10-2019

“Зелените” в ЕП засилват натиска върху VW за новия завод

Евродепутатът от групата "Зелените" Райнхард Бютикофер отправи остра критики към плановете на германския концерн "Фолксваген" за построяване на завод в Турция.

Mon cher Веселин, това е политически процес над журналист!

Когато преди две години пътувах към град Мерциг в Германия, за да посетя завода на един от най-големите вносители на скъпи лекарства от  Източна Европа -  мощната немска компания „Колфарма”, аз вече бях получила второто им писмо, с което те анулираха нашата среща.

България няма да блокира Скопие за ЕС, но иска край на “игрите с историята”

България ще подкрепи на 17 октомври Северна Македония и Албания да получат дата за начало на преговори за приемане в ЕС, но ще постави ясни условия към Скопие да "не спре играта с историята"
Транспорт 29-09-2019

Пакета “Мобилност” и други новини

EURACTIV.com избра за водеща статия за ежедневния си обзор статия от EURACTIV.bg.
Политика 27-09-2019

Хърватия иска удължаване на мораториума за продажба на земеделска земя на чужденци

Хърватия ще внесе в Европейската комисия искане за удължаване на 7-годишния си мораториум върху продажбата на земеделска земя на чужденци, съобщи на 20 септември помощник-министърът на земеделието на най-новата членка на ЕС.
Политика 27-09-2019

Да очакваме ли още „жертви“?

Понякога се случва неочакваното. Още преди да започнат изслушванията в Европейския парламент, две от главите на кандидатите за комисари на Урсула фон дер Лайен паднаха.