Мнения

Какво е нужно на ЕС, за да надскочи себе си?

От началото на финансово-икономическата криза през 2008/2009 г. досега влиянието и репутацията на европейския проект на международната арена са в упадък. Неотдавнашен форум обсъди идеи за спирането на този процес. Ето мнението на Душан Релич.   

Липсваща дума, липсваща страна-членка

Тази седмица турските сили започнаха въздушни удари, а през втория ден на инвазията напреднаха навътре в района, държан от кюрди в североизточна Сирия. Европейският съюз гледа безмълвен и впоследствие излезе с предпазливо и размито изявление. Защо?
Политика 10-10-2019

Блъфиране и прехвърляне на вина

Неизбежно бе, че Борис Джонсън ще се опита да прехвърли вината за краха на преговорите за Брекзит върху някого другиго. 
Политика 08-10-2019

Призракът от Берлемон

Урсула фон дер Лайен ще живее в специално пригоден апартамент на 13-ия етаж в сградата на Комисията, известна като Берлемон. С малко въображение си представяме какво би й се случило след някой месец, в тези обитавани от духове коридори...
07-10-2019

Един затворник и трима съдии отнеха думата от кандидата за главен прокурор

По-малко от месец преди последния доклад за България на комисията "Юнкер" целият дебат за правосъдната реформа в най-бедната държава в ЕС е окупиран от едно съдебно решение за предсрочно освобождаване на затворник.

99 проблема за украинския президент Зеленски

Публично разкритата стенограма на разговора на американския президент Доналд Тръмп с украинския президент Володимир Зеленски трябва да е предупреждение за това, какво се случва, когато завесата се вдигне, пише Ивета Чернева.
Политика 02-10-2019

Въпрос за 1 милиард евро към кандидатите за комисар

Германският автомобилен производител Volkswagen е близо да вземе решение за изграждане на нов завод в Турция. Източници, близки до компанията, твърдят, че заводът, който ще произвежда няколко марки, ще струва повече от един милиард евро.

Корупцията в Румъния: европейски въпрос

Ситуацията е отчасти обнадеждаваща: в страната се появиха много нови граждански движения, между които все по-популярното сред младежта антикорупционно движение, пишат Елена Дениса Петреску и Янис Карамициос.

Моментът на истината на Балканите

Ситуацията на Балканите и европейския им път не се нуждаят от специално въведение, но въпреки това продължават да ни изненадват.

Европейското бъдеще на Северна Македония не зависи от Каракачанов

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов би желал голям брой хора да повярват, че ВМРО е фактор при вземането на решението дали ЕС да започне преговорите за членство със Северна Македония, пише Красен Николов.
Политика 30-09-2019

За тежестта на “най-умния” ресор и кои заслужават парите

Кой ли не се изреди да мрънка и съветва относно ресора „Иновации и младеж“, предложен на българския кандидат за еврокомисар, пише Костадин Фикиин.
Политика 29-09-2019

Трагедията в Манчестър се повтаря

Манчестър има дълга история като огнище на радикализма. Точно преди 200 години градът е бил сцена на клането в Петерлу, когато армията напада тълпа, протестираща за парламентарна реформа. 20 години по-късно в града е основана Аnti-Corn Law League, която в последствие иззема властта от Консервативната партия за едно поколение.
20-09-2019

България изобрети нямо радио

Настъплението срещу свободата на словото показа, че държавата справедливо е класирана от „Репортери без граници“ между Етиопия и Мали, пише Светослав Терзиев.
20-09-2019

Една по-строга Комисия няма да навреди на България

Без контрол от Брюксел, България криволичи по пътя към подчиняването на всички власти под волята на няколко души, пише Красен Николов.
Политика 20-09-2019

Комисията на Урсула фон дер Лайен : по-йерархична, но и по-парламентарна

Предложението  на Урсула фон дер Лайен за състав на бъдещата Европейска комисия е извлякло поуки от понякога негативния опит на Комисията "Юнкер",  твърди Роберт Щюве.