Мнения

Политика 04-05-2020

Свободата на печата и Европа: вълци, лешояди, тролове… рицари и журналисти

Медиите и ЕС са изправени пред сходни опасности: тъмни сили, загуба на ресурси и бавно вземане на решения. Кристоф Леклерк креативно илюстрира как заинтересованите страни биха могли да си сътрудничат в опит да избегнат медийна криза в Европа.

На прага на новия Ренесанс?

Водещото събитие в първите майски дни в целия ЕС е облекчаването на ограничителните мерки на фона на намаляващия брой нови заразени и смъртни случаи вследствие на COVID-19.
Политика 01-05-2020

Светът на труда след битката с COVID-19

С облекчаването на ограничителните мерки и бавното връщане на гражданите по работните им места възникват много въпроси за това как ще изглежда света на труда след епидемията. Готови ли са обаче компаниите да гарантират безопасността на служителите си?
Политика 01-05-2020

По-лесно ще намерим пари, отколкото мозъци за излизане от кризата

Източноевропейските елити, нека използваме България за типичен пример, са особено неподготвени да управляват мащабен план за възстановяване след кризата, предизвикана от коронавируса.
Политика 30-04-2020

Да пребориш един вирус с друг

За добро или лошо коронавирусът може да промени обществото ни за постоянно. Разрушаващият ефект на смъртоносния вирус може да ни помогне да се освободим от редица хронични заболявания, които ни мъчат отдавна.
Политика 29-04-2020

Великобритания и поредният скок в неизвестното

Докато пoвечето хора в Обединеното кралство и Европа остават разбираемо фокусирани върху коронавируса, преговорите за бъдеща търговска сделка между ЕС и Великобритания са до голяма степен игнорирани.
Финанси 28-04-2020

Необходими са директни и безвъзмездни плащания към хората

Всички страни повишават ликвидността, като подпомагат безвъзмездно  фирмите и населението и по този начин се намалява отрицателното въздействие на кризата. България трябва да направи същото, пише икономистът Румен Гълъбинов.
Политика 28-04-2020

Петерсбергски диалог за климата – спешна нужда от солидарност

Като първото голямо събитие в климатичния календар от началото на пандемията много експерти разглеждат петерсбергската среща като шанс за активизиране на глобалните усилия в областта на климата.

Zoom дипломация

Zoom е една от най-популярните платформи за видеоконференции в света. Тя се използва не само от бизнеса, но и от ЕС, когато физическите срещи станаха невъзможни. Въпросът обаче е: възможно ли големите решения да бъдат вземани онлайн?
Политика 22-04-2020

Туризъм по време на карантина

С наложени забрани за несъществени пътувания и пълна блокада в някои държави, това лято европейският туристически сектор върви към срив. Протегнатата ръка на ЕС обаче съвсем не е близо.
Политика 22-04-2020

Необходима е безвъзмездна финансова помощ за бизнеса и работещите

Трябва да се предприемат стъпки към предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за бизнеса и работещите, какъвто е и общият подход в ЕС, илюстриран от правителствата на най-големите индустриални икономики, пише евродепутатът Цветелина Пенкова в анализ за EURACTIV.
Политика 21-04-2020

Имам една мечта – медийна свобода

Да си го кажем направо. Европейският съюз не може да направи прекалено много за подобряването на медийната среда, която, без да преувеличаваме, в някои страни членки можем да окачествим като отровна.
Политика 20-04-2020

Макрон хвърли ръкавицата

За Еманюел Макрон въпросът за коронаоблигациите не може да бъде заобиколен. Миналия петък той направи позицията си за издаване на коронаоблигации кристално ясна, особено за северните държави и най-вече за Берлин. На карта е поставено собственото му политическо бъдеще.
Политика 20-04-2020

Автокрацията в Унгария е отрова за европейските идеали

ЕС трябва бързо да наложи санкции срещу последното “демократично отстъпление” от унгарското правителство, призоваха в отворено писмо водещи европейски политици, представители на медиите и гражданското общество.
Политика 18-04-2020

В тази криза сме заедно, но не сме равни

В призив за единство лидерите по целия свят заявиха, че COVID-19 засяга всички, но някои групи са особено уязвими и следва да бъдат защитени.
Политика 17-04-2020

COVID-19: Успешна ли бе стратегията “без паника”?

Седмици преди пандемията от COVID-19 да достигне Европа, редица лидери на ЕС и на държавите членки настояха, че няма място за паника.
Политика 15-04-2020

Не само ЕС, държавите членки също носят отговорност в кризата

Във времена на криза ЕС има тенденция да посреща множество удари, а пандемията предлага изключителна възможност на противниците на Брюксел да запретнат ръкави. В този случай това е разбираемо, но до голяма степен незаслужено.
Политика 14-04-2020

Отпускарски сезон 2020 – на какво да се надяваме?

Как ще изглеждат летните ни отпуски? В разглезената ни цивилизация всеки от нас си задава подобни въпроси, дори и по време на коронавирус. Нека обобщим това, което знаем до този момент.
Политика 10-04-2020

За коронавируса и психичното здраве

Защитниците на психичното здраве се надяват, че един от резултатите от кризата може да е намаляването на стигмата около психичното здраве.
Политика 09-04-2020

Съвет към Комисията: Не забравяйте за другата зараза

Уклончивият отговор на ЕС срещу пандемията от коронавирус разкри някои фундаментални слабости в институциите на блока, особено в Европейската комисия. Изпълнителният орган на ЕС може би трябва да се вгледа добре в длъжностната си характеристика.
Политика 07-04-2020

Tихата революция във Великобритания

Партийната политика е сред многото пострадали покрай кризата с коронавируса. Разбираемо, британците бяха толкова заети с пандемията, че едва забелязаха тихата революция.
Политика 06-04-2020

Държавата създаде информационен хаос в извънредното положение

Гражданите не само следва да са добре запознати с формулираните правила, но и да имат широка възможност да участват във формулирането им, пише в анализа си адвокат Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация".
Политика 04-04-2020

Коронавирус и наративна икономика

Епидемията от коронавирус удари света само няколко седмици след като Робърт Шилер публикува книгата си “Наративна икономика”. Сега Европа представя на американския икономист друг уникален казус.

Солидарност с юга

“Солидарност” е една от най-използваните думи в ЕС. За нуждата от солидарност се говори много в борбата със здравните и икономическите предизвикателства, поставени от коронавируса. Жалко, че когато става дума за действия, солидарността често е в недостиг.