Мнения

Политика 20-12-2019

Краят на едно нелеко десетилетие

С наближаването на края на годината журналистите имат склонност да пишат дълги статии за приближаващите черни облаци над ЕС. Ние предпочетохме да се върнем назад към отминаващото десетилетие, не за да покажем колко далеч сме стигнали, а по-скоро заради всичките бури, които преживяхме.
Политика 19-12-2019

Джонсън ще приключи бързо с Брекзит, а след това?

Борис Джонсън имаше всички основания да e доволен от себе си, когато се завърна като победител в Уестминстър тази седмица.

Защо няма член 7 срещу Малта?

Ако смятате, че Полша и Унгария са костелив орех, когато става въпрос за върховенството на закона, подгответе се за още: Малта може да се превърне в следващото голямо главоболие за Европа.
Политика 17-12-2019

Необходима раздяла

По-добре e да си тръгнеш навреме. Европейската народна партия (ЕНП) вече има чудесна възможност да се освободи от главоболията си около партията на Виктор Орбан - Фидес.
Политика 16-12-2019

В непознати води

Рядко имаме възможността да сме свидетели как се прави историята. Сега е един от тези моменти.
Политика 12-12-2019

Tочка на пречупване

Парламентарните избори днес (12 декември) бяха обявени за най-решаващите от няколко поколения насам. Великобритания, да не споменаваме гражданите ѝ, са пред точка на пречупване. Но не съвсем по начина, по който Найджъл Фарадж внушаваше, когато пусна скандалния плакат със сирийските бежанци.
11-12-2019

Замърсяването от въглища в Западните Балкани е европейски проблем

Шестнадесет въглищни централи в Западните Балкани замърсяват толкова, колкото целият флот на ЕС от 250 единици, причинявайки болести и смърт в целия континент.

Вземете парите и се махайте

Две големи събития тeзи дни ще оформят климатичните амбиции на ЕС и всяко подхлъзване би могло да нанесе непоправима вреда на зелените идеи. Ето как се подреждат парчетата от пъзела.

Удари под кръста в Украйна

Политическата сцена на Украйна вероятно е сред най-интересните в света и то не само заради продължаващия опит за импийчмънт на Доналд Тръмп, във връзка с телефонния разговор с украинския му колега Владимир Зеленски.
Политика 07-12-2019

Полово (не)равенство в новата Европейска комисия

След като не успя да състави балансирана по пол Kомисия, първата жена председател на EK Урсула фон дер Лайен наскоро обяви, че е постигнала равенство между половете във всички кабинети на комисарите на административно ниво.
Политика 06-12-2019

Избори без избор

Нека да признаем: изборът, пред който са изправени британските избиратели следващия четвъртък, не е лесен. Борис Джонсън и Джереми Корбин се съревновават по непопулярност – и двамата са дълбоко противоречиви личности, по отношение на Брекзит и вътрешната политика – и...

Зад кулисите на НАТО

Докато частици информация избирателно изтичат през вратите на заседателните зали на срещата на върха на НАТО, всъщност жестовете и малките детайли са тези, които имат значение и създават историята на срещите на върха.

Важна пресконференция за Фон дер Лайен

Ако на журналистите отнемат гласа, значи няма демокрация. Убийстовото на журналисти не е нищо друго, освен демонстриране на сила на мафията.

Иван Гешев в огледалния свят

Избраният за главен прокурор на България Иван Гешев получи бойно кръщение в Брюксел, където в два последователни дни (2-и и 3-и декември) бе участник в две съвършено различни събития. Първото беше така наречена „конференция“, имаща за цел да убеди страните-членки...
Политика 03-12-2019

Урсула: Година първа, ден първи

Нова седмица, нова Kомисия, нови лица. Един въпрос идва в ума на мнозина журналисти: ще прекъсне ли новата Комисия на Урсула фон дер Лайен линията на Жан-Клод Юнкер, или ще ни предложи още от същото? Още първият работен ден може да ни даде някои улики.

Възможна ли е балансирана търговия с Африка?

Речта на Урсула фон дер Лайен в Страсбург тази седмица засегна идеята за „геополитическа Комисия“, без конкретно да споменава Африка. Но това в никакъв случай не е изненада.
Политика 27-11-2019

Свърши ли се със „шпитценкандидатите”? Не и ако реагираме сега

Съобщенията за смъртта на процедурата „шпитценкандидат” за избор на председател на Европейската комисия са може би прибързани. Тя може да бъде съживена и наново легитимирана чрез реформи, твърди Кристиан Гинеа.
Политика 26-11-2019

58 чифта червени обувки

Всеки ден в ЕС повече от една жена губи живота си от насилие, основано на пол. Ратифицирането на Истанбулската конвенция е най-малкото, което може да се направи.

Персийският залив и европейският суверенитет

Европа се опитва да преоткрие суверенитета си в днешния тревожен свят, но също и да намери мястото си в продължаващия сблъсък между големите суперсили. В подобна ситуация, обаче, са и други страни по света.
23-11-2019

България почти няма независими медии, обяви бивш посланик на САЩ

В България почти няма независими медии, а страната е заразена от широкомащабна корупция. Това пишe в политическото издание The Hill бившият американски посланик в София Джеймс Пардю.
Политика 23-11-2019

ЕНП ще работи за прекратяването на разделението в ЕС и ще реши бъдещето на Орбан през януари

ЗАГРЕБ. „Живеейки от другата страна на желязната завеса, изпитах “Европа на две скорости” от първа ръка. Основната роля на ЕС е да работи за равнопоставеността, особено на малките страни“, каза новоизбраният президент на ЕНП Доналд Туск пред Хърватската национална телевизия. Той също обеща да се бори срещу делението между „стара“ и „нова“ Европа.
Политика 22-11-2019

Дете на нашето време

Конвенцията на ООН за правата на децата отбеляза своята 30-годишнина в сряда (20 ноември). От една страна, в Европа напредък през последните десетилетия има напредък, но от друга, някои въпроси все още остават нерешени.
Политика 21-11-2019

Меркел готви отговор на инвестиционния бум на Китай в Африка

“The Capitals” ви представят последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV. Можете да се абонирате за бюлетина тук.
Политика 21-11-2019

Забранената политическа кампания

Коя е политическата партия, на която не й е позволено да агитира? Отговор: европейскaта.