Мнения

Политика 26-02-2020

Какво е позволено на сатирата?

Времената, в които живеем, с лидери като Тръмп, Путин и Ердоган, плачат за сатира.
Политика 25-02-2020

Сръбската демокрация е под атака

Демокрацията в Сърбия е атакувана от самоназначили се опозиционни лидери, които призовават за бойкот на изборите през април, твърди сръбският президент Александър Вучич в коментар за EURACTIV.
Политика 24-02-2020

Истинската заплаха от коронавируса

Заплахата не е във вируса, а във възприятието за него. Защото вирус като COVID-19 е много по-малко опасен, отколкото паниката, която лесно има силата да предизвика.
Финанси 21-02-2020

Договарянето на бюджета на ЕС – трудно с Великобритания, трудно и без нея

Намирането на консенсус за многогодишния бюджет на ЕС е наистина толкова трудно, колкото звучи, а може би и повече.
Политика 20-02-2020

(Зелената) икономика, глупако!

Въпросът кой ще бъде следващият лидер на християндемократите не е единствената сцена за политическа дискусия в Германия тези дни. Бъдещият завод на “Тесла” в покрайнините на Берлин изненадващо предизвика също толкова интензивен дебат.
Финанси 19-02-2020

Еврото не е просто валута, то е “сбогом” на Евразия

Комбинацията между общото недоверие към властта и зависимите медии правят от публичното пространство инкубатор за покълването на всякакъв тип пропаганда, фалшиви новини и конспирации.

И еврократите са хора

Европейският съюз е поел на “зелен” кръстоносен поход, въоръжен с прокламации и планове, полиращи екологичния му образ. Но това изисква огромен човешки ресурс, което може да се окаже не по-малко предизвикателство от промяната на климата.

Защо Америка засенчва ЕС на Балканите?

Не всеки ден можем да станем преки свидетели на ускоряване на хода на историята, а на Балканите в момента се случва точно това. За много кратко време Сърбия и Косово предприеха решителни стъпки към нормализиране на отношенията си.
Политика 14-02-2020

Време за протести

Протестите по улиците, където гласът ви се чува и посланието ви е възможно най-видимо, не е привилегия само на французите.
Политика 13-02-2020

Не разчитайте на “Еразъм” поколението за всичко

Предложението за “вътрешен” италиански Еразъм, отправено от  гражданското движение “Сардините”, предизвика смесени реакции в италианската общественост, вариращи от надсмешка до възхвала.

А ако коронавирусът достигне Африка?

В атмосфера на нарастващата загриженост относно епидемията от коронавирус, министрите на здравеопазването на ЕС ще се съберат в Брюксел в четвъртък (13 февруари), за да обсъдят готовността на Европа да се изправи срещу потенциална мащабна епидемия от вируса.
Политика 10-02-2020

Ирландска революция

В събота изборите в Ирландия отбелязаха преломен момент в политическата история на страната, но най-големият победител – лявата националистическа “Шин фейн”- може дори да не участва в следващото правителство.
Политика 08-02-2020

Доходоносен ден

93 000 евро за едва ден работа е доста добър доход за повечето от нас - освен може би, ако не сте някоя от сестрите Кардашиян. Това е малко повече, отколкото печели Лионел Меси и почти четири пъти повече от това, което Кристиано Роналдо оставя на бара.
Политика 06-02-2020

Приятели на корупцията

Държавите от групата "Приятели на кохезията" имат силен аргумент в предстоящата битка за бюджета. Парите за сближаване не трябва да бъдат намалявани - в интерес на ЕС е блокът да стане по-хомогенен. Колкото по-рано, толкова по-добре.
Политика 06-02-2020

Има ли други желаещи да напуснат ЕС?

Дори преди Европейският парламент да подпише законопроекта за Брекзит и Обединеното кралство да напусна ЕС, много анализатори започнаха да се чудят коя държава ще е следващата
Политика 05-02-2020

Колко Орбанчета могат да се съберат на главата на карфица?

В понеделник (3 февруари) ръководството на Европейската народна партия (ЕНП) не успя да изключи от редиците си партията "Фидес" на Виктор Орбан. Мнозина оцениха това като пример за обичайното отлагане при възникване на проблем в ЕС.
Политика 04-02-2020

Европа трябва да чуе британците – те обикновено са прави

За останалите 27 страни членки периодът след Брекзит, започващ тази седмица, трябва да постави началото на сериозна дискусия относно целта и бъдещето на Европейския съюз. Защото неуспехът да се продължи напред може да означава бавно разпадане на европейския проект.

Ретроспекция на Брекзит

Брекзит е пред нас. В полунощ британците излизат, затваряйки още една глава от сагата на Брекзит и от историята на ЕС. EURACTIV ви припомня целия процес от последните 3 години.

Изгубеният остров

Мнозина определят Брекзит като най-значимото събитие в Европа след падането на Берлинската стена. Историческата ирония е, че 30-ина години по-късно на Стария континент отново сме заети със стени. Само че не ги рушим, дойде ред пак да ги градим.

Може ли ЕС да последва съдбата на Югославия?

Някои евродепутати стояха там и плачеха, докато един от главните архитекти на Брекзит Найджъл Фараж, се насочи демонстративно към изхода за последен път.
Политика 29-01-2020

Кой ще оглави Еврогрупата?

Надпреварата за поста на председател на Еврогрупата (неофициално) започна като все още не е ясно дали настоящият титуляр Марио Сентено ще остане начело. Имената на възможните кандидати вече се завъртяха в публичното пространство.

Ако не папкат, ги слушкат. Ако не слушкат, ги папкат

Главният прокурор Иван Гешев (както и предшествениците му) се изживява като недосегаема фигура, която може да прави, каквото си поиска. И проблемът е, че това е точно така.
Политика 29-01-2020

Не рушете моста

Краят на свободата на движение е една от най-емблематичните промени, които ще настъпят вследствие на излизането на Великобритания от Европейския съюз този петък.

Анализирай това: “Малкият Шенген”

Дипломати все още се чудят какво стои зад инициативата на Албания, Северна Македония и Сърбия, които миналия октомври решиха да задълбочат регионалното си сътрудничество, като образуват т. нар. “малък Шенген“ на Западните Балкани.