Руският посланик в ЕС: Пандемията не може да намали значението на Деня на победата

Постоянният представител на Русия посланик Владимир Чижов говори пред пресата в началото на конференция на тема "Подкрепа за бъдещето на Сирия и региона в централата на Съвета на ЕС в Брюксел, Белгия, 25 април 2018 г. [Стефани Лекок / EPA / EFE]

В пространно интервю посланик Владимир Чижов, предсавител на Русия в ЕС, коментира Деня на победата, отношенията на Русия с нейните съюзници от войната, конспиративните теории за COVID-19, санкциите, дезинформацията и др.

Владимир Чижов е кариерен дипломат. Преди да бъде назначен за представител на Русия в ЕС през 2005 г., той беше заместник-министър на външните работи на Русия. Въпросите зададе старшият редактор на EURACTIV Георги Готев.

Говорим няколко дни преди 9 май, Деня на победата за Русия. Заради пандемията обаче парадът на Червения площад няма да се състои и според съобщения в пресата годишнината ще бъде отбелязана по-късно. Можете ли да обясните какво означава това за Русия?

На първо място съм сигурен, че това е важна годишнина не само за Русия, но и за всички онези, които помнят случилото се преди 75 години. Независимо кога точно се празнува Денят на победата – за някои европейски страни датата е 8 май. Актът за капитулация на нацистка Германия беше подписан около 23 ч. централноевропейско време, което вече беше 1 ч. след полунощ в Москва. Тази година трябваше да се отбележат не само 75 години – важна цифра сама по себе си – но и факта, че това може да е последната голяма годишнина, на която останалите ветерани от Великата отечествена война могат да присъстват. От тях не са останали много, а повечето от тези, които все още са сред нас, са на над 90 години.

За съжаление коронавирусът ограничи обхвата на честванията на 9 май. Въпреки че, както потвърди президентът Путин, годишнината ще бъде отбелязана с парад на по-късна дата. Трябва да подчертая, че един елемент от парада все пак ще се състои на 9 май – въздушният парад. Съществува и инициативата „Безсмъртен полк“, която лично аз намирам за превъзходна. Тя е създадена на гражданско ниво и оттогава е надхвърлила границите на Русия, стигна дори до Южна Америка. Тук, в Белгия, в мисията на Руската федерация в ЕС, имахме малко събитие на 5 май, в което хората участваха в инициативата “Безсмъртен полк” с портрети на своите бащи, дядовци и прадядовци, които са се били във войната. Дори коронавирусът не може да намали значението на Деня на победата. Няма да го постигнат и някои определени недоброжелателни опити за омаловажаване на ролята на Съветския съюз, жертвал 27 милиона души за тази победа.

Можете ли да ни кажете колко силно коронавирусът удари Русия? Чуваме, че няколко членове на правителството са заразени и че ежедневният брой инфектирани е доста голям.

Определено все още не сме преминали пика. Броят на заразените започва да расте много по-късно, отколкото в Италия, Испания или Великобритания. Това позволи на правителството и медицинските служби да се подготвят по-добре. В момента в Русия има около 160 000 случая и малко над 1500 жертви. Броят на направените тестове нараства бързо, говорим в милиони. Да, премиерът Михаил Мишустин и още двама членове на правителството са сред заразените. Според последната информация, която имам, Мишустин се възстановява, а един от двамата министри няма симптоми. Това обаче означава, че вирусът може да достигне до всеки. Хубавото времето и празниците бяха сред причините гражданите да се отпуснат по-рано, отколкото трябва. Картината наподобява тези в други страни. Но се надяваме, че през следващите седмици ще преодолеем това предизвикателство.

Важното за Русия и за цяла Европа, е да се предотврати втора вълна, може би през есента. И това е проблем, който трябва да бъде решен на глобално ниво. Ето защо ние подкрепяме СЗО в нейните усилия и си сътрудничим с редица държави. Вероятно знаете за практическата помощ като изпращането на медицински персонал в Италия и Сърбия. Русия изпрати медицински материали и до редица други страни. Имаше и един много голям самолет, който летя от Русия за Ню Йорк с медицински материали на борда.

Доналд Тръмп заяви, че САЩ са ги закупили, че това не е било подарък.

За да бъдем напълно точни, половината от материалите са платени от американска страна, другата половина е осигурена от Руския фонд за директни инвестиции, а доставката е организирана от руското министерство на отбраната.

Разбирате, г-н посланик, пандемията също разделя света. Казвате, че Русия подкрепя СЗО, но Доналд Тръмп – не я подкрепя. Той заяви, че е видял доказателства, че COVID-19 е създаден в китайска лаборатория. ЕС не подкрепя тази позиция и призова сега да се фокусираме в борбата с вируса. Каква е руската позиция, смятате ли, че COVID-19 е създаден някъде в лабораторни условия от учени?

Не, не смятам. Всъщност по отношение на темата ние сме почти на една и съща позиция с ЕС. Генералната прокуратура на Русия издаде официално изявление, според което слуховете, че коронавирусът е създаден изкуствено, не са потвърдени от официалните органи и трябва да бъдат спрени.

Изглежда, че никой не е подготвен за бактериологична война, което изглежда е най-доброто доказателство, че вирусът не е създаден изкуствено. Американците определено не са подготвени, китайците – откъдето произхожда вирусът – също, европейците – очевидно не. Руснаците също не бяха подготвени, въпреки че руската армия вероятно има бактериологични части. Но те не могат да спрат вируса.

В този момент не виждам някой, който да може да спре вируса. Усилията са насочени към ограничаване на разпространението на пандемията и паралелно с това  създаването на ваксина. Що се отнася до готовността на руските въоръжени сили, те имат части, предназначени да се борят с радиационните, химическите и биологичните опасности, можете да видите колко ефективни например бяха в Италия. Това е информация, достъпна за широката общественост.

Най-добрите ми източници в НАТО споделят, че руските военни сили в Италия са се интересували от някои определени места, много близо до базите, където САЩ съхраняват ядрените си оръжия.

[Смее се] За да ​​заразят ядрените бомби с коронавирус? Хайде, нека бъдем сериозни! Но, знаете ли, не бих изключил да има и още по-нелепи истории. Напоследък има много такива.

Значи смятате, че Русия е жертва на фалшиви новини?

Русия е мишена на фалшиви новини от момента, в който стана световна сила. Или дори преди това. Можете да видите някои карикатури в европейски вестници от 19 век, изобразяващи Русия като зла. Това не се е променило. Една от най-новите измислици е това, което чух по един европейски канал, че истинското начало на Студената война не е била речта на Уинстън Чърчил във Фултън на 5 март 1946 г., а конференцията в Потсдам (17 юли – 2 август 1945 г.), когато Сталин уж е скрил факта, че останките на Хитлер са намерени и идентифицирани. Така той бил излъгал съюзниците си и е разрушил доверието между тях. Това е усилие да се преиначат историческите факти. Всъщност по същото време САЩ нанасят ядрени атаки срещу Хирошима и Нагасаки (6 и 9 август 1945 г.) и веднага започват да планират атаки срещу Съветския съюз. Британците са имали план, наречен “Немислимото” – нова война точно тoгава, през 1945 г. Американците създават собствен план, наречен “Тоталити”, който набелязва 17 града в Съветския съюз като цели за ядрена атака. Така че това никога не е приключвало. Но сме свикнали и знаем как да реагираме.

Между другото, докато обсъждаме 75-годишнината, а вие споменавате Потсдам, не мога да не се замисля за вашите съюзници – САЩ, представлявани в Потсдам от Хари Труман, и Обединеното кралство, представлявано от Уинстън Чърчил. Германия беше врагът, който загуби войната. Но какво става днес: отношенията Ви със САЩ са лоши, с Великобритания – също. Въпреки това отношенията Ви с Германия са добри. Въпреки информацията, че руски агент може да е участвал в кибератака срещу Бундестага. [Посланикът реагира със смях.] 75 години след Втората световна война какви са отношенията Ви със съюзниците?

Това е добър въпрос. Вярвам, че безпокойство предизвиква не толкова състоянието на двустранните отношения със САЩ, отколкото въздействието на настоящите политики на Съединените щати върху международната и глобалната сигурност. Може би си спомняте, че имахме редица международни споразумения със САЩ, първо като Съветския съюз, след това като Руската федерация, относно контрола върху ядрените оръжия, съкращаването на ядрените оръжия и други договори, свързани със сигурността. От всички тях в момента остана само един – Договорът START-3, който между другото изтича на 21 февруари 2021 г.

Това, което чухме от Вашингтон, е, че би било по-добре да сключим нов договор, който да включва и Китай. Казват го без да са попитали китайците. Ние не отказваме преговори за допълнителни споразумения, но настояваме да не се създава вакуум. Бихме могли да започнем като удължим съществуващото споразумение за още пет години. Вашингтон не казва “не”, но не казвa и “да”, а часовникът тиктака.

Може би искат да подтикнат Вашата страна да се ангажира с Китай, защото Пекин не иска и да чуе за нещо подобно, греша ли?

Може би. Но никой досега не е говорил с Китай за това.

Доналд Тръмп вероятно очаква Владимир Путин да го направи.

Не очаквам президентът Путин да води преговори от името на Тръмп. Какво биха казали демократите, ако видят Путин да преговаря от името на Тръмп?

Липсва ли ни нещо от голямата картина? Четох, че САЩ планират да извличат минерали на Луната.

[Усмихва се] Знаете, те имат президент начело, който е много фокусиран върху сключването на сделки. Много договорен подход към политиката. Не може да се твърди, че САЩ са в състояние да започнат да копаят на Луната, но те искат да имат участие там. Съществува международно споразумение за космическото пространство, което гласи, че Лунатa, както и другите небесни тела не може да станат собственост на никого. Толкова е просто.

Казвате, че Доналд Тръмп обича сключването на сделки и това е разбираемо, той е бизнесмен. Но какви сделки е сключил с Русия до момента?

Всъщност космическото изследване е една от областите, в които успешно си сътрудничим. Международната космическа станция, която обикаля около орбитата на Земята, сега е дълга около 100 метра, скоро ще можете да се види и с просто око. В момента американците нямат космически кораб, който да лети до станцията, така че техните космонавти използват руски пускови установки „Союз“.

Докато Елон Мъск не им подаде ръка…

Ако и когато. Може да се наложи американците да почакат още много. Дори тези ракети, изстреляни от САЩ, използват двигатели, произведени от Русия. Така че въпреки недружелюбните жестове, наречени санкции, тази област се развива.

Появиха се статии, според които Русия трябва да благодари за санкциите, защото те я направиха много по-самостоятелна, което сега ѝ помага в контекста на пандемията от COVID-19. Подобен ефект се наблюдава, съгласен ли сте?

Има една руска поговорка, която ще разберете: Не было бы счастья, да несчастье помогло. (Нямаше да има щастие, ако нещастието не беше помогнало). Всъщност имате право, че по-силната самостоятелност на руската икономика смекчи ефекта на коронавируса. Всеки от руския селскостопански сектор би казал – “ По-добре сме след налагането на санкциите, включително тези, наложени от ЕС“. Преди това руското земеделие трябваше да се конкурира със силно субсидираното селско стопанство в ЕС. Така или иначе нямаме за цел да откъснем руската икономика от икономиките на ЕС и другите си партньори, отворени сме за сътрудничество. Има текущи проекти, включително известния “Северен поток 2”, който предстои да бъде завършен.

Европейски мозъчен тръст наскоро се застъпи за “гъвкави” санкции спрямо Русия, което означава смекчаване на санкциите, когато се постигне напредък. Добра идея ли е това от Ваша гледна точка?

Не ме притеснява съдбата на санкциите. Ние не договаряме санкциите (или, да го кажем коректно – незаконните едностранни ограничителни мерки), тяхното вдигане или смекчаване от ЕС. Това беше решение на ЕС и зависи само от тях да променят курса си. Бих казал, че тази политика води ЕС до задънена улица. Тя оказа отрицателно въздействие върху отношенията ни и върху икономиката на самия блок, защото производителите и износителите от ЕС поемат удара – и то двойно, ако вземем предвид и реакцията на Русия. Сега виждаме, че САЩ, които инициираха много от антируските санкции, сега санкционират европейските компании – не само тези, които имат бизнес с Русия, но и тези, които се опитват да търгуват с Иран и други страни. Това е бумеранг, който се върна към ЕС.

Но най-важното е, че няма напредък по въпроса с Източна Украйна. Разбира се, Вие ще кажете, че това не е по вина на Русия…

Разбира се, че не е. Ние не сме част от конфликта. Част сме от решението.

Ако сте част от решението, значи не правите достатъчно.

Правим повече от останалите. Не бих казал, че напредъкът е нулев. Има някакъв минимален напредък във връзка с размяната на задържани, но това е всичко. Киев направи крачка назад дори спрямо онези договорености, които бяха съгласувани в контактната група и извън нея. Като създаването на консултативен съвет, който да включва представители на двете самопровъзгласили се републики в Донбас. Киев се съгласи за това и след това направи крачка назад. И очевидно това не се случва заради руски натиск.

Какво ще кажете за дневния Ви ред по въпросите, свързани с ЕС, провеждали ли сте телеконференции с колеги от блока?

За съжаление сме нямали лични срещи, но сме провеждали телефонни разговори и телеконференции.

А какво е новото в дневния Ви ред?

Много неща. Предаване на посланието, че не трябва да поставяме на пауза двустранните си отношения, тъй като си сътрудничим по редица въпроси. Продължаваме съвместните си усилия за спасяването на ядрената сделка в Иран, независимо от това, което се случва и какво направиха други страни. Наблюдаваме какво се опитва да направи ЕС на различни места, като Либия, и разбира се, аз опровергавам твърденията относно така наречената руска дезинформация. Знаете ли, това се превърна в централна тема за мнозина, но въпреки това тя не стана по-убедителна. Позволете ми да Ви дам пример: специалният доклад за Европейската служба за външа дейност от 24 април.

Докладът, който стана известен заради Китай?

Да, но също така и който съдържа фалшиви новини, както и всички останали доклади. Например, той приписва на някои руски медии твърдението: “Честото миене на ръцете не ви защитава от COVID-19”. Но всъщност втората част на изречението беше просто отрязана. То продължаваше: “ако имате близък контакт с други хора”. Вероятно авторите на доклада са сметнали, че европейските граждани ще приемат тази чиста дезинформация (която се плаща чрез данъците им) без проверка на фактите, за която самите те настоятелно призовават.

Но, г-н посланик, ще Ви дам и друг пример. Има руски уебсайт, който твърди, че COVID-19 е създаден в лаборатория в Казахстан, финансирана от САЩ. Написах статия по въпроса преди дни. Наистина звучи като руска дезинформация.

Може да звучи така, ако не се задълбочите и не анализирате целия оригинален текст, където са изразени много важни резерви. Никой не трябва да регулира работата на журналистите, ако следват принципите на професията. Хайде, добре познавате моята страна. Не можете да твърдите, че всеки руски новинарски уебсайт се финансира или управлява директно от Кремъл. Вече споменах и за позицията на главния прокурор на Русия.

Знам каква е официалната позиция, но има медии, които разпространяват фалшиви новини и имат милиони читатели. Фалшивите новини винаги звучат по-интересно.

Съществува такъв проблем, така е. Но той определено не трябва да бъде решаван чрез изкуствени, недемократични регулации и хвърлянето на етикета “руска пропаганда” върху всички медии, които казват неудобни неща.