Анкара се радва на ролята на София в ЕС

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу по време на срещата си в Министерския съвет. [Пресслужба на МС]

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу похвали ролята, която България изпълнява в Европейския съюз. По време на посещението си в София той обяви, че в ЕС България има позитивна роля и по-специално отношение към Турция, което е “радващо”.

“България за нас не е просто съсед, тя е съюзник, приятелска държава”, каза турският външен министър, а българския му колега Екатерина Захариева също не спести приятелските коментари.

“България постоянно и последователно е изразявала позиция, че преговорите за (европейско) членство с Турция трябва да продължат”, каза Захариева след срещата.

Официалните преговори на Турция за членство в ЕС започнаха през 2005 година, но в момента те са практически замразени. Преди две години френският президент Еманюел Макрон обяви, че Турция няма път за членство в ЕС.

Официалната позиция на Съвета по общи въпроси на ЕС е, че “ангажиментът на турското правителство към целта за присъединяване към ЕС не е съчетан със съответните мерки и реформи”, като се напомня и за сериозните опасения за спазването на принципите на правовата държава.

Не може да има недоволство

Властите в Анкара нямат причина да бъдат недоволни от позициите, които заема София през последните години. България не повдига темата за защитата правата на човека в Турция и предпочита да фокусира вниманието си върху спазването на споразумението между ЕС и Анкара за задържане на мигрантите.

Премиерът Бойко Борисов неведнъж е акцентирал върху важността на мигрантския въпрос, за да оправдае отношението си към турския президент Реджеп Ердоган.

На този фон от 1 януари целият внос на руски газ за България преминава през турска територия.

Най-активният председател на ЕС

В петък Чавушоглу продължи с похвалите и коментира, че България е бил най-активният ротационен председател на ЕС за последните поне 18 години и е приложила “балансиран и конструктивен подход”. По време на българското председателство на Съвета на ЕС Борисов организира срещата във Варна между лидерите на съюза и турския президент.

Екатерина Захариева отвърна, че Турция е важен български “съюзник в НАТО, съсед, един от най-важните икономически партньори на България, важен партньор с борбата с незаконната миграция, тероризма и радикализацията”. Двамата външни министри поставиха за цел нарастването на стокообмена между двете страни да стигне 10 милиарда евро при сегашно равнище от 4 милиарда евро.

Затвърждаване на атмосферата

По-рано през деня Чавушоглу се срещна и с премиера Бойко Борисов. Българският премиер е коментирал, че посещението е добра възможност да бъде “затвърдена положителната атмосфера в отношенията между двете страни”, съобщи от правителствената информационна служба.

Борисов е отбелязал сериозната тежест, която Турция носи, като предоставя убежище на голям брой сирийски бежанци на своя територия. Двамата са говорили за газовия проект “Турски поток” и неговото му продължение през българска територия – “Балкански поток”.

Преди октомври, в разгара на военната намеса на Турция в Сирия, Ердоган заплаши, че ако Европа го смята за окупатор, той може да пусне над 3 млн. бежанци към континента. Тогава Борисов призоваваше към активна дипломация, за да се разреши конфликта и описваше възможни апокалиптични картини по българо-турската граница.

“Айде ако са мъже иди-дойде, но ако са жени и деца и ги нахвърлят ей така по оградата, какво ще правим? Дипломацията, споразумението, добросъседските отношения с Турция са важни”, каза тогава българският премиер.