Арестът на Навални може да задейства европейския закон “Магнитски”

Руският опозиционен лидер и активист за борба с корупцията Алексей Навални в полицейско управление в Химки край Москва, Русия, 18 януари 2021 г. [EPA-EFE / SERGEI ILNITSKY]

Неотдавна одобреният от ЕС закон “Магнитски”, който позволява на 27-членния блок да налага санкции на нарушителите на правата на човека, може скоро да бъде приложен. В Европа нарастват призивите за налагане на наказателни мерки на Русия заради задържането на лидера на опозицията Алексей Навални.

44-годишният критик на руския президент Владимир Путин беше арестуван на московското летище Шереметиево в неделя (17 януари), когато се завърна в родината си от Германия, където се лекуваше след отравяне с новичок – нервно-паралитичен агент от съветската епоха.

Десетки негови поддръжници, които се бяха събрали на летището преди самолетът на Навални да бъде отклонен, също бяха задържани.

След изслушване по бързата процедура съдия в полицейското управление в Химки, което се намира в покрайнините на Москва, разпореди Навални да бъде задържан за 30 дни до 15 февруари.

Осъждане плюс санкции?

Западните държави досега не са предприели наказателни действия.

Миналият октомври държавите-членки на ЕС  одобриха замразяване на активи и забрани за пътуване на шестима руски служители, включително шефа на разузнавателната агенция ФСБ  и няколко  приближени на Путин лица заради отравянето на Навални.

“Брюксел ще следи отблизо събитията и ще продължи да взема предвид това при формирането на политиката си към Русия“, заяви върховният представител за външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на блока в понеделник.

Той повтори призивите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Нито един от двамата не коментира възможността за допълнителни санкции срещу правителството на Путин, защото това е решение на държавите-членки.

Говорител на Европейската комисия обаче не изключи такъв начин на действие. “Продължават дискусиите между страните-членки за това кое би било най-доброто и най-ефективно продължение на това много тъжно събитие“, каза Борел пред репортери.

Коментарите дойдоха, когато балтийските съседи на Русия – Литва, Латвия и Естония, настояха по време на среща на министрите по европейските въпроси в понеделник да се разширят наказателните мерки, наложени от блока през октомври заради отравянето на Навални.

“Литва, от името на трите балтийски държави, предложи да се обмислят възможни санкции заради ареста на Алексей Навални и така нареченото съдебно заседание, което се провежда в момента“, заяви външният министър на Литва Габриелиус Ландсбергис.

“Ние сме реалисти спрямо Русия, тъй като живеем на границата. Надявам се, че някои столици на ЕС ще се събудят от своя оптимизъм и ще се върнат в реалността “, добави той.

В същото време евродепутатите от комисията по външни работи също призоваха държавите-членки да “засилят санкциите, прилагани към руски служители, участващи в отравянето на Навални”.

“В този контекст напомняме, че от декември 2020 г. ЕС има инструмента на глобалния режим за санкции заради нарушаване на правата на човека, така нареченият Европейски закон Магнитски, и няма да се колебаем да го използваме, когато е необходимо“, казаха те.

Новият санкционен режим на ЕС позволява на блока да налага санкции на лица и организации, отговорни за нарушаване на човешките права навсякъде по света.

Санкции могат да бъдат приложени срещу действия като геноцид, престъпления срещу човечеството, извънсъдебни убийства и произволни арести. Други нарушения могат да бъдат наказани, ако се считат за “широко разпространени, систематични или по друг начин предизвикват сериозно безпокойство“.

Адвокатът Сергей Магнитски умира през 2009 г. в руски следствен арест. Името му става нарицателно за съдебния произвол и корупцията в днешна Русия.

В края на 2012 година, по времето на президента Барак Обама, американският Конгрес гласува т.нар. „Закон Магнитски“. Мярката предвижда замразяване на банкови сметки и авоари и налагането на забрани за влизане в САЩ. Първоначално в списъка със санкционираните официални лица фигурираха само имената на малко известни служители от системата на правосъдието в Русия, които, според американските власти, имат отношение към смъртта на Магнитски.

Включването на името на Магнитски в предложението за санкции на ЕС обаче беше спорна точка, защото Гърция, Кипър, Италия и Унгария са в тесни връзки с Русия.

Оказване на натиск върху Москва

Лидерите на ЕС ще се срещнат за виртуален Европейски съвет заради мерките срещу COVID-19 в четвъртък, където вероятно може да бъде разгледан случаят Навални.

В същото време външните министри на ЕС трябва да се срещнат следващия понеделник (25 януари), като няколко държави-членки обявиха намерението си да разгледат въпроса.

“Струва си да се проучат възможностите дали режимът може да бъде приложен в случая Навални“, заяви дипломат от ЕС пред EURACTIV, но добави, че “има опасения, че апетитът на някои държави да прилагат санкции срещу Русия, като цяло, в момента е на опасно ниво”.

“Няма съмнение, че това променя поведението“, каза Бил Браудър, роден в Америка британски финансист и политически активист.

“Спомням си, че разговарях с Михаил Ходорковски веднага след излизането му от затвора. Той ми каза, че затворниците могат най-ясно да видят промяна в поведението преди и след приемането на Закона Магнитски, защото шефовете на затворите се страхуват да не бъдат добавени към списъка “, обясни Браудър.

Той също така прогнозира, че приемането на новия режим на санкции на ЕС “е само 50% от битката, докато следващите 50% са Брюксел да започне да използва законодателството“.

Сега западните страни трябва да действат, а не да говорят, коментира критикът на Кремъл и бивш олигарх Михаил Ходорковски пред Ройтерс, като добави, че това ще бъде единственият начин да окажат натиск върху ръководството в Москва.

В интервюто Ходорковски призова Запада да даде приоритет на санкциите срещу лица, замесени в руската корупция в чужбина, както и на санкциите за газопровода “Северен поток 2”.

„Арестът на Навални означава, че режимът на Путин, неговият бандитски режим, използва тоталитарни методи, за да окаже натиск върху обществото“, каза Ходорковски, наричайки руския президент “застаряващ автократ“.

“Путин смята, че трябва да покаже, че още е лидер на стадото“, каза той. “Или тези хора ще повярват, че той вече не е алфа куче.“

Ходорковски изрази надежда, че Навални ще бъде освободен, но заяви, че може би вместо това лидерът на опозицията ще се сблъска с нарастващ натиск от страна на руските власти.

“Може да му бъдат дадени 10 години затвор“, каза той. “Много ще зависи от това как ще реагира руското общество.”, допълни бившият петролен магнат.