Армения и Азербайджан нарушават примирието и взаимно се обвиняват

Руски миротворци патрулират на контролно-пропускателен пункт по пътя, водещ към манастира Дадиванк в района на Калбаджар в Азербайджан, 24 ноември 2020 г. [Hayk Baghdasaryan / EPA / EFE]

При сблъсъците в района на Нагорни Карабах загинаха четирима азербайджански войници през последните седмици, съобщи министерството на отбраната на Азербайджан в неделя в първия си доклад за жертвите след споразумението за прекратяване на огъня при посредничеството на Русия.

Властите в Армения пък заявиха, че шестима нейни войници са били ранени при военна офанзива на Азербайджан в събота.

Правителството в Баку поясни, че сблъсъците, при които и двама азербайджански войници са ранени, са станали в район под негов контрол, след споразумението за прекратяване на огъня, подписано на 10 ноември. Тази територия в Нагорни Карабах, която преди беше под контрола на етнически арменци бе предадена на Азербайджан.

“Военната операция в петък и събота имаше за цел да унищожи или прогони вражеските сили, отговорни за смъртоносните атаки срещу азербайджански военнослужещи”, обясниха от Баку.

Ереван заяви, че арменските сили са отблъснали опитите за проникване в територии, за които се предполага, че ще останат под контрола на правителството на бунтовническата провинция, а именно селата Хин Тагер и Хцаберд.

“Провокациите на Азербайджан продължиха и днес в посока селата Мец Шен и Хин Шен в региона Хадрут“, се казва в изявление на външното министерство на Армения.

В друго изявление министерството на отбраната на Армения заяви: „Текат преговори между арменски, руски и азербайджански военнослужещи за разрешаване на ситуацията в Хадрут и осигуряване на връщането на страните на предишните им позиции“.

Руските миротворци, разположени в зоната на конфликта, не съобщават за сериозни сблъсъци, но заявиха, че през уикенда е имало едно нарушение на режима на прекратяване на огъня.

Службата за държавна сигурност на Азербайджан заяви, че “неоснователни обвинения срещу азерската страна и руските миротворци от страна на някои арменски лидери и медии“ са неприемливи.

Арменското външно министерство пък настоя, че руските сили не са разположени в района, където са избухнали сблъсъците.

Съгласно споразумението, Азербайджан ще задържи районите, които е завзел по време на конфликта. Армения пък се е съгласила през следващите седмици да се изтегли от някои региони. Руски миротворци вече са разположени да патрулират по фронтовата линия между двете държави.

След подписването на споразумението руският президент Владимир Путин заяви, че пострадалите от военните действия и бежанците ще се върнат в Нагорни Карабах и граничните райони под надзора на Върховния комисариат за бежанците на ООН. Ще има размяна на военнопленници, задържани и починали. Всички икономически и транспортни връзки ще бъдат разблокирани.

В миротворческата мисия участват почти 2000 военни. Част охраняват коридора, който свързва столицата на Нагорни Карабах Степанакерт с Армения. Премиерът на Армения призна, че е потърсил помощта на Русия.