Атина предупреди Скопие да не се поддава на „неоосманско“ влияние

В ясна препратка към Турция, Дендиас предупреди своя колега, че продължават усилията да се отклони региона на Западните Балкани от линията на ЕС. [EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI]

Гръцкият външен министър Никос Дендиас каза на македонския си колега Буяр Османи, че неотдавнашното  споразумение между Скопие и Анкара е породило въпроси в Атина. През август министърът на отбраната на Северна Македония Радмила Шекеринска и министърът на националната отбрана Хулуси Акар подписаха петгодишно споразумение за военно-финансово сътрудничество.

Споразумението предвижда ежегодно разпределяне на средства от Турция за Северна Македония, които ще бъдат използвани за укрепване на бойните способности, снабдяване с артилерийска техника и модернизиране на армията.

„Точните сметки създават дълги приятелства“, каза Дендиас по време на посещение в Скопие и добави, че е получил „необходимите разяснения“ за сделката с Турция.

Гръцкият политик обясни, че Северна Македония е избрала да следва пътя на ЕС и че със споразумението за смяна на името Скопие е отхвърлило „анахроничните позиции“.

В ясна препратка към Турция, Дендиас предупреди своя колега, че продължават усилията да се отклони региона на Западните Балкани от линията на ЕС.

Други в нашия по-широк регион пропагандират безнадеждно връщане към минали империи и насаждат неоосманско влияние, нарушават международното право, незаконно окупират чужди територии в опит да отклонят страните от Западните Балкани от европейския маршрут„, подчерта гръцкият министър. 

„Вие избрахте да се присъедините към ЕС. Призовавам ви да продължите да следвате този избор“, добави той.

Споразумението за отбрана между Турция и Северна Македония предизвика гняв в Атина, като лявата опозиция обвинява консервативното правителство на „Нова демокрация“, че не е ратифицирало още три меморандума като част от Преспанското споразумение. 

По-специално, опозицията твърди, че една крайнодясна фракция в управляващата партия „Нова демокрация“ е блокирала такава ратификация от страх да не се  провали  на изборите.