Байдън е изправен пред историческа лидерска задача в Европа

Президентът на САЩ Джо Байдън обявява федерален данък върху газа в опит да намали цените на газа, пред изображението на националния флаг на Украйна, в сградата на изпълнителния офис на Айзенхауер в комплекса на Белия дом във Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 22 юни 2022 г. Байдън обвини Путин и продължаващата руска инвазия в Украйна за скока на цените на газа и обяви планове за опит за понижаване на цените. [EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS]

Определението „лидер на свободния свят звучи“ като супергерой, а Джо Байдън, който се отправя тази седмица към партньорски срещи на върха в Европа, всъщност е политически нестабилен президент в собствената си страна, натоварен с решаването на незавидна поредица от дипломатически проблеми.

Байдън пристига в събота (25 юни) в Германия за срещата на върха на Г-7 на големите западни сили, последвана следващата седмица от срещата на върха на НАТО в Мадрид.

Двете сесии ще се проведат в сянката на руската инвазия в Украйна, но също така и на глобалния скок на инфлацията, страховете от рецесия и непрекъснато нарастващото предизвикателство за възпиране на Китай, като същевременно се избягва открит конфликт.

Със сигурност Байдън ще рекламира успеха на монументалното усилие да обедини Запада и да вдъхне нов живот на НАТО – „ясен знак на трансатлантическата солидарност в периода след Студената война“, според висш служител на САЩ.

По-малко ласкателната картина обаче представлява 79-годишен политик, чийто рейтинг на одобрение у дома падна под 40% и чиято Демократическа партия изглежда много вероятно да загуби контрол над Конгреса този ноември, отстъпвайки място на отмъстителните републикански противници.

Докато Доналд Тръмп, който прекара четири години в Белия дом и разби американските съюзи, подготвя своя собствен реванш на президентските избори през 2024 г., Байдън е първият, който призна, че не всички гледат на Съединените щати с увереност.

„Пътувам по света, опитвайки се да възстановя нещата“, каза Байдън пред членове на синдикатите този месец, и „независимо къде отида, аз казвам – казвам: „Америка се завърна“, а те ме гледат и ме питат: „Докога?“

Демократични съюзи

Байдън нарича президентството си преломна точка в битката за оцеляване на западната демокрация срещу такива като руския президент Владимир Путин, както и срещу вътрешни атаки, като опита на Тръмп да отмени изборите през 2020 г.

Голяма част от тази кампания е възстановяването на съюзи и възстановяването на традиционната роля на САЩ като първи сред равни – за разлика от политиката на Тръмп да третира всички страни като тежки съперници.

И в Германия, и в Испания Байдън ще може да демонстрира значителен успех, особено по отношение на отговора на настъплението на Русия в Украйна.

„Той встъпи в длъжност с изричната цел да съживи и подсили нашите съюзници и нашите партньорства по целия свят, и точно това направи“, каза Джон Кърби, говорител на Белия дом.

„Той не се страхуваше да обединяващата сила на Съединените щати, която все още е достатъчна и жизнеспособна. Свободният свят демонстрира невероятно единство“, обясни Кърби.

Стрес тест

Но въпреки всички самопоздравления, които вероятно ще излязат от Бавария и Мадрид, западните партньори са изправени пред все по-сериозни последици от собствените си санкции срещу Русия.

Техният координиран опит да сринат руската икономика и да осакатят рублата очевидно досега не проработи, а спираловидните разходи за енергия изискват лидери като Байдън да платят политическа цена  у дома.

Американски служител каза, че Г-7 ще „предприеме“ още мерки за „увеличаване на натиска“ върху Москва. Но също така ще има паралелен въпрос, който лидерите да обмислят.

„Как да увеличим максимално удара върху режима на Путин? Как да сведем до минимум последиците за останалия свят? Мисля, че точно така ще се оформи дискусията около предизвикателствата на енергийния пазар“, каза служителят.

На фона на предупрежденията за умората от войната в Украйна, която настъпва в западните столици, Байдън казва, че трансатлантическата коалиция трябва да се справи.

„В един момент това ще бъде малко като игра на изчакване – колко ще издържат руснаците и какво Европа ще бъде готова да издържи. Това е едно от нещата, за които ще говорим в Испания“, каза той.

Ако това ще се случи — и ако Западът се държи заедно през нарастващата заплаха от глобална рецесия, тогава много неща може да зависят от Байдън.

„Многостранното лидерство има голямо значение, защото това не засяга само Съединените щати, а и целия свят“, коментира Кърби.